Food, Kids, Moeder zijn

Zo doen wij dat – Eten thuis vs kinderdagverblijf

zodoenwijdatEten, dat is hier nogal een dingetje. Tot een jaar at River goed, of nou ja zoals een dreumes ongeveer hoort te eten. Maar ineens was het over met de pret. En dan vooral met het avondeten. Op komkommer en tomaat na at River ’s avonds niks. Elke avond zette ik het avondeten voor zijn neus, begon hij “te eten” maar schijn bedroog. Na een likje aan de vork was het over. Wij zijn niet van een strijd voeren dus elke keer lieten wij het maar zitten. Op het consultatiebureau zeiden ze ook dat het waarschijnlijk een fase was. Wat wel vreemd was, was dat River twee keer in de week ’s avonds wel zijn eten op at op het kinderdagverblijf. Lag het aan mijn kookkunsten? Of was er iets anders aan de hand? Ik had het erover met de leidsters van het kinderdagverblijf. Er waren meer kinderen die het hadden, ze zeggen dan ook wel eens “zien eten, doet eten”.DSCN1784Ik besprak het en om uit te proberen of het aan mijn kookkunsten lag, kreeg ik een bakje met eten mee. Zo zou hij de volgende dag precies het eten van het kinderdagverblijf krijgen in hetzelfde bakje. Vol goede moed nam ik het mee naar huis en warmde ik het de volgende dag op. Nou, geen hap. Ik snapte er niks van. Op het kinderdagverblijf at hij zijn vingers erbij op, en thuis nog geen hap. Ik werd een beetje moedeloos, maar probeerde er geen drama van te maken. Hij ziet er gezond uit en hij at wel gewoon komkommer en tomaat, dus die vitaminen kreeg hij tenminste (een beetje) binnen. We hadden wel besproken dat hij als hij zijn eten niet at, dan ook niks anders kreeg. Hij mocht wel een bakje magere yoghurt of komkommer maar geen brood of crackers. Ook gingen wij geen strijd aan, niet eten? Prima, maar dan ook niet zeuren. Ik weet hoe het is om een strijd aan tafel te hebben, en dat wilde ik gewoonweg niet. Geen strijd om eten.

Eind december kregen wij een brief van het kinderdagverblijf, vanaf 1 januari werden de prijzen naar beneden geschroefd want het warme eten ging er af. O, nee. Het enige eten wat hij nog binnen kreeg was het eten op het kinderdagverblijf. Je kreeg wel de optie om zelf eten mee te geven in een bakje en daar heb ik dan voor gekozen. Ik was benieuwd of hij dat zelf zou op eten, want het was desondanks mijn eten, maar nu op het kinderdagverblijf. En ja hoor, toen ik River kwam ophalen had hij netjes MIJN eten opgegeten op het kinderdagverblijf. Maar waarom at hij daar wel en bij ons thuis niet?
etenriver1Nu wilde ik River na een jaar toch wel thuis ook aan het eten hebben, op een paar frietjes en komkommer en tomaat heeft hij zowat een jaar niks gegeten ’s avonds. Tijd om nu wel er iets aan te doen alhoewel ik daar geen fan van ben. Omdat je bijvoorbeeld met zindelijkheid ook kan belonen besloot ik River ook te belonen wanneer hij zijn eten op zou eten. Oké, het hele bord hoefde niet leeg maar zeker de helft (gewoon lekker veel opscheppen is hierin mijn motto). Wij gingen aan tafel zitten, vertelde hem dat hij zijn bordje leeg moest eten, en als dat gelukt was hij een “cadeautje” kreeg (tja, omkopen…). Na wat mokken ging er een hap in. “Bah”, zei hij. Maar we zetten door, en al gauw ging het gestaag naar binnen. Ik zag aan hem dat hij het lekker vond maar toch telkens bah riep. Een soort aandacht? Na een half uur was het halve bord leeg. Bij elke hap die hij nam deed ik een heel circus na, want hee, je kind moet je positief benaderen als hij wat goeds doet. Zegt men. Na een half bord was ik super tevreden, mijn vriend ging naar boven en haalde een cadeautje (gewoon iets wat hij al ooit eens had gekregen). River blij, wij blij. Die avond heb ik nog eens aan hem gevraagd waarom hij een cadeautje had gehad, dan zei hij vol trots “omdat ik goed gegeten heb”. Top, hij heeft het door.
De volgende dag begonnen wij weer, dit keer zonder beloning van een cadeautje maar met “als jij je bord leeg eet mag je oma bellen”. En er gingen maar liefst 3 aardappelen naar binnen, een paar hapjes vlees (hij is er gewoon niet gek op) en wat bloemkool. En natuurlijk mocht hij daarna oma bellen.
Rivereten2Het gaat nu steeds beter en hoeven hem niet meer te belonen voor het eten. De ene keer gaat het dan ook beter dan de andere keer. Het belonen heeft wel degelijk geholpen en natuurlijk kan je het hier mee eens zijn of niet. Maar voor ons heeft het geholpen, want het is onwijs frustrerend als je kind al bijna een jaar thuis niks eet maar op het kinderdagverblijf wel.

Hebben jullie ook te maken gehad met een slecht etend kind en zo ja, wat hebben jullie eraan gedaan?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

27 reacties

 • Reageer Channa 9 februari 2016 om 06:04

  Wat lastig zeg! Hier eigenlijk nooit echt zulke problemen gehad,wel eens periodes maar dat viel achteraf gezien wel mee.
  Channa onlangs geplaatst…Schiet nou eens op! Straks komen we te laat!My Profile

 • Reageer Nicole 9 februari 2016 om 06:04

  Wij zijn nog niet in die fase gelukkig. Ons zoontje is 13 mnd en eet nog alles wat los en vast zit. Het is wel een fase waar ik tegenop zie, want ik wil net als jij ook echt geen strijd om eten, maar ik zou wel bezorgd zijn als hij niets eet. Maar ga jouw tips onthouden!
  Nicole onlangs geplaatst…Hoe leg je aan een kind uit dat iemand overleden is?My Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 9 februari 2016 om 06:07

  Hier gelukkig altijd goede eters gehad. Fijn dat het steeds beter gaat!
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Kind je bent geniaal….veel complimentjes geven, en het IQ van je kind te hoog inschatten.My Profile

 • Reageer Josan 9 februari 2016 om 06:07

  Vreemde ogen dwingen. Om die reden eten kinderen bij anderen vaak beter. Toen ik in deze fase zat, ben ik begonnen om ze mee te laten helpen met eten koken. Zien ze wat het is en waar het vandaan komt. En dat hielp.
  Josan onlangs geplaatst…Samenslapen met je baby leidt tot wiegendoodMy Profile

 • Reageer Wilmaaa 9 februari 2016 om 06:11

  Lastig zeg, ik zou ook geen strijd willen aan tafel en denk dat je het erg goedbetaalde aangepakt!
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Hippe mama outfit | Sans-onlineMy Profile

 • Reageer Tamara 9 februari 2016 om 06:34

  Goede tip! Ik ga dat ook maar eens proberen, maxim eet hier namelijk ook gewoon bijna niets behalve zijn vlees en een aardappel. Maar net als jij wil ik er ook geen strijd van maken. Straks krijg hij een afkeer van eten.
  Tamara onlangs geplaatst…Als zwanger raken niet vanzelf gaat.My Profile

 • Reageer Joyce 9 februari 2016 om 06:39

  Lijkt me heel vervelend als je kleintje niet wilt eten en ik denk dat ik dan mega onzeker zal worden. Goede tip om te belonen mocht ik het ooit nodig zijn 🙂
  Joyce onlangs geplaatst…Fietsen met Sofie + WIN!My Profile

 • Reageer Dorien 9 februari 2016 om 07:04

  Lijkt mij super vervelen, maar wat fijn dat jullie aanpak gewerkt heeft! Ik ben ook geen voorstander van strijd voeren, dat werkt volgens mij alleen maar averechts!
  Dorien onlangs geplaatst…MIJN WEEK IN OUTFITS #9My Profile

 • Reageer Saskia 9 februari 2016 om 07:28

  Mijn zoontje eet ook al heel lang bar slecht. En inderdaad ergens anders eet hij wel. Een beloningssysteem zou ik inderdaad weleens kunnen proberen. En dat bij iedere had zeggen dat het vies is snap ik ook nooit zo, want stiekem vinden ze het soms best lekker.
  Saskia onlangs geplaatst…Draagmoederschap: zou ik het doen?My Profile

 • Reageer pauline 9 februari 2016 om 07:48

  Wat fijn dat het beetje bij beetje toch lukt om River ’s avonds thuis lekker te laten eten! Zal voor jullie vast een geruststelling zijn. En niks mis met belonen hoor, dat gebeurd hier net zo goed!
  Uiteindelijk komt het allemaal wel goed zeggen ‘ze’ toch altijd?! 😉
  Xx
  pauline onlangs geplaatst…Dear Diary #5My Profile

 • Reageer Dita 9 februari 2016 om 08:05

  Die strijd zou ik ook niet aangaan. Vaak komt het eten inderdaad wel weer. Maar fijn dat jullie aanpak werkt.
  Dita onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #10 Week 37 t/m 39My Profile

 • Reageer Nesrin 9 februari 2016 om 08:23

  Wij onderschatten kinderen 😉 Maar eigenlijk klinkt het wel logisch want als ik thuis geen zin heb in een warme maaltijd zal ik deze toch sneller eten als ik bij een ander ben/uiteten ga.

  Fijn dat het nu wel lukt, frustratie aan de eettafel moet een hoop energie.
  Nesrin onlangs geplaatst…Fit February afvallen & mijn gewicht door de jaren heenMy Profile

 • Reageer Charlotte 9 februari 2016 om 08:40

  Wat fijn dat het nu zo goed gaat! Hier ook een slechte eter, zo frustrerend! Ik ben bang dat “omkopen” hier nog niet werkt maar als ze wat groter is dan zal ik het eens proberen!
  Charlotte onlangs geplaatst…Een weekendje weg zonder kind…My Profile

 • Reageer Leonie 9 februari 2016 om 09:17

  Wauw! Fijn dat t beter gaat nu! Ik was vroeger ook een mega slechte eter, maar ik moest aan tafel blijven totdat ik t op had! Meh!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zoektocht naar de ideale kinderwagenMy Profile

 • Reageer Drie 9 februari 2016 om 09:19

  Wat vervelend dat hij thuis niet wilde eten, gelukkig lag het niet aan jouw kookkunsten! Fijn dat het nu wel goed gaat, en als dat via belonngen gaat is dat prima toch! En ik vind jullie beloningen helemaal netjes. Ik zie ook wel eens dat mensen een cadeau kopen van 50,- voor een plas op het potje… Dat vind ik een overdreven beloning.
  Drie onlangs geplaatst…Hoe is het nu + terugblik januariMy Profile

 • Reageer Milou 9 februari 2016 om 09:33

  Goed dat het op deze manier werkt! Lijkt mij echt zo vervelend om iedere dag die strijd aan te moeten gaan. Wat heb ik te doen met mijn moeder zeg, haha. Ik heb echt jaren ‘niks’ gegeten wat zij kookte!
  Milou onlangs geplaatst…Interieurkaarten: horoscoopMy Profile

 • Reageer Malou 9 februari 2016 om 10:01

  Het lijkt me heel erg lastig.. Gelukkig is Nomi geen moeilijke eter.
  Malou onlangs geplaatst…Van die leuke dreumes momentjesMy Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 9 februari 2016 om 10:32

  Fascinerend dat het dus niet aan het eten ligt, maar aan de omgeving. Eigenlijk is het dus een kwestie van de juiste kenmerken van het kdv vinden die maken dat hij daar eet, en die thuis nadoen.

  Mijn kinderen waren ook wel eens lastig. Ik loste dit op door stukjes wortel, komkommer, paprika en dergelijke tegen als snack. Zo kregen ze mooi hun groentes. Ik noemde het dan bijvoorbeeld Wortelstokjes. En dan aten ze het ineens wel… Rare lui, kinderen.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Waarom ik nooit make-up draagMy Profile

 • Reageer Nicole 9 februari 2016 om 10:43

  Ik herken het wel, dat slechte eten. Hier is het alleen niet continu. Soms kan ze echt weken slecht eten en dan opeens van het een op het andere moment weer enorm goed. Denk dat als het zo zou gaan als bij jullie ik ook wel was gaan “omkopen” 😉
  Nicole onlangs geplaatst…5 dingen die ik elke dag met mijn peuter doeMy Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 9 februari 2016 om 11:32

  Nou ik vind dat je het al netjes vol gehouden hebt hoor een jaar geen strijd en geen beloning. Ik was eerder gezwicht denk ik. Fijn dat het nu beter gaat.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…10 dingen die ik zelf maakte voor onze spruit…DIYMy Profile

 • Reageer Lifesabout 9 februari 2016 om 11:52

  Saar heeft een fase gehad dat ze niet wilde eten. Wij hebben er toen weinig aandacht aan geschonken, want teveel aandac zou averechts werken. Ze kreeg toen een boterham of een toetje zodat ze wel iets binnenkreeg. Het ging vanzelf weer over en nu heeft ze nog heel af en toe een bui dat ze niets wil eten. Het zij zo.
  Ik hoor vaker dat kindjes bij iemand anders heel goed eten en thuis niet. Vreemde ogen dwingen…zeggen ze wel eens.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Voedingsadviezen voor je kindje. Belangrijk of bemoeienis?My Profile

 • Reageer iooon 9 februari 2016 om 22:21

  Oh wat heerlijk dat het nu beter gaat! Wij zijn net een fase in gegaan dat hij niet wil eten. Eerste hap zie ik hem kijken, beoordelen. En dan weigeren. Nu ben ik wel iemand die de strijd aan gaat want ik kan er niet tegen als er niet gegeten wordt. Maar we hebben nu besproken dat we dat niet meer gaan doen. Ik ga nu proberen of hij in de middag wel warm wil eten. En dan krijgt hij ’s avonds een boterham. En anders maar zoals nu, met 3 happen op zijn bed in.
  iooon onlangs geplaatst…Weight Watchers #5 – Zieke mensen kunnen niet tellenMy Profile

 • Reageer Sanja 9 februari 2016 om 23:46

  Lastig is dat he! Luka is normaal een hele makkelijke eter maar als de tandjes aan het doorkomen zijn dan wil die bijna niets eten ’s avonds. Overdag eet die super goed en daarom maak ik me niet druk maar het is geen fijne strijd
  Sanja onlangs geplaatst…Gratis leuke buiten-uitjes voor kinderen -OverijsselMy Profile

 • Reageer Dani 11 februari 2016 om 22:18

  Ik ken het fenomeen lastige eter ook. Maar het is hier niet dat hij gewoon “uit principe” niet eet, maar hij lust gewoon heeeel weinig. Dus als we iets eten wat hij lekker vindt dan eet hij goed, maar als hij het niet lust dan moet hij ook echt kokhalzen dus dan ga ik ook zeker niet dwingen.. We zeggen ook wel eens, nog 1 hapje en dan mag je dit of dat, maar als hij het dan met tranen in zijn ogen en kokhalzend doorslikt dan vind ik dat toch echt sneu..
  Hopelijk gaat hij straks meer lusten, ons eten is hierdoor niet zo gevarieerd 🙂

 • Reageer Suus / Babyisthenewblack.nl 12 februari 2016 om 13:37

  Wat een goed stuk Bieb! Heel fijn te lezen en zeker met de tips die je geeft. Hier was het nooit een probleem met eten maar dat begint nu langzaamaan te komen. Ze zit in de fase dat ze absoluut niet geholpen wil worden, dus alles zelf wil doen, maar dit eigenlijk niet goed kan.

  Ze eet dus wel, ze lust alles maar het scheppen gaat nog niet zo soepel. We maken er ook geen strijd van, dat weigeren we. Zolang ze gezond is en toch wat vitaminen binnen krijgt, laten we dit even op zijn beloop. Moeten we met z’n allen maar even doorheen heb ik het idee 😉 Maar als ze net als River straks echt niets meer gaat eten, dan is het wellicht een optie om je tips te gebruiken. Thanks!
  Suus / Babyisthenewblack.nl onlangs geplaatst…Be my Valentine…en breng cadeaus mee!My Profile

 • Reageer Nathalie 24 februari 2016 om 06:44

  Niet leuk! Hier niet echt problemen en ik sta helemaal niet achter het belonen door bvb deserties ofzo. Ik ben zelf leerkracht dus ik ken de kracht van beloningssystemen. Het enige nadeel daaraan vind ik dat kinderen altijd iets verwachten als ze iets doen dat eigenlijk gewoon hoort. Maar zo te lezen hebben jullie het netjes afgebouwd en opgelost. Zo doe ik het vaak ook. In de klas werk ik bvb met dat ze zelf een stempel mogen kiezen. Dat werkt ook. hihihi
  Nathalie onlangs geplaatst…MyNameBook voor Vince & winMy Profile

 • Reageer Nathalie 24 februari 2016 om 06:44

  Even corrigeren : deSSertje hahaha
  Nathalie onlangs geplaatst…MyNameBook voor Vince & winMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge