Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

Zo doen wij dat – Flesvoeding

zodoenwijdatWe vinden het zo leuk dat onze rubriek zo doen wij dat zo leuk ontvangen wordt! We kregen een vraag bij de comments of we een keertje het onderwerp flesvoeding willen behandelen. Ja hoor! We zijn allebei 2 ‘flessenmoeders’ dus we hebben ervaring met het geven van poedermelk.

Laten we voorop stellen dat ook wij weten dat borstvoeding de beste voeding voor je baby is. Dit betekent niet meteen dat flesvoeding slecht is. Het is helemaal prima en al onze kindjes doen het hartstikke goed op de melk uit de supermarkt. We hebben allebei geprobeerd om borstvoeding te geven maar dit is niet gelukt dus we zijn beiden met vrede overgestapt op de fles. Kind blij, wij blij.

We willen eerst vertellen dat het echt geen ene reet uitmaakt welk merk flesvoeding je geeft. In Nederland zijn er zulke strenge regels en eisen die ze stellen aan de babyvoeding dat het huismerk net zo goed is als het A-merk. Ik, Manon, koos ervoor om Nutrilon te geven en Bibian heeft beide kinderen Hero gegeven. River kreeg ook wel eens een pak Kruidvat of voeding uit Duitsland. Niet echt een reden voor onze keuzes, het was gewoon zo… (We bedoelen hier trouwens niet de hypo-allergene voeding of de voeding voor hongerige baby’s etc mee, maar puur het merk van de “normale” flesvoedingen.)

flesvoedingIk weet nog wel dat ik heel erg stresserig was in het begin. Soms dronk Nilo zijn flesje niet leeg en kwam hij dus eerder voor de volgende fles. “Maar er zit nog geen 3 uur tussen!” Ik was er altijd onzeker en een soort van gespannen om als hij eerder kwam dan 3 uur. Ik probeerde dan te rekken met een speentje, in de draagdoek of rondwandelen in huis. Maar vaak hielp dit maar 10 minuutjes ofzo. Honger is honger en honger bij Nilo stond gelijk aan loeiende sirenes. Vaak trok dit dan vanzelf weer recht en daarmee bedoel ik dan dat zijn fles daarop pas na 4 of 5 uur kwam. Zo’n kindje regelt het zelf heel goed!

Dan iets waar ik heel vaak ‘buikpijn’ van had. Met flesvoeding is het zo dat je baby per 24 uur maximaal 1 liter mag drinken. Dit omdat de nieren meer niet aan kunnen. 1 liter flesvoeding staat gelijk aan 30 schepjes, het ligt er dus aan hoeveel flessen je kind drinkt. Ik kon dan helemaal panieken als Nilo een fles (of zelfs 2!) meer wilde op een dag. Hij had dat niet elke dag maar soms zat er een week tussen waarbij hij meer wilde drinken. Ik gaf wel die fles maar ik kreeg er zowat stress van. Ik vroeg het een keertje na op het CB en die zeiden dat die liter meer van ‘vroeger’ was. Nu geldt die regel ook wel maar als het maar niet continue is is het geen probleem. Dus op een gegeven moment liet ik dat los en voelde ik mezelf ook prettiger. Honger is honger en wij hebben soms ook meer honger op een dag. Het zijn net mensen, die baby’s 😉

flesvoedingNovelle en Nilo zijn allebei flinke spuugertjes. Ze hebben beiden geen reflux want dat is een heel ander kaliber van spugen. Wel kwamen er soms hele flessen uit bij Nilo en nu ook bij Novelle. Bij Nilo duurde dit echt tot hij een maand of 8-9 was. Je kunt je als moeder dan heel erg druk maken hierom. Dit heb ik ook gedaan en ik weet dat Bieb zich soms ook druk maakt om dat melk spugen. Maar zolang je kindje er geen pijn/last van heeft en het goed aankomt is het niet erg. Het gaat meestal vanzelf wel over (nogmaals: we hebben het niet over reflux(ziekte) hier, maar gewoon heel veel melk “teruggeven”). Nilo is een goed voorbeeld hiervan! Het gaat over. Het is niet leuk om 500 keer per dag schone kleren bij je kind en jezelf aan te moeten doen, je hele dag naar zure zult stinkt maar oke.

flesvoedingTot slot het stoppen/minderen met de fles. Ik schreef al eens een blogje over “de laatste fles” eraf halen/afbouwen. Dat blogje kun je hier lezen. Ik vertel daar precies hoe wij dat aangepakt hebben. Over het stoppen met de fles voor het slapen gaan heb ik eigenlijk geen tips… Serieus op de dag dat Nilo één jaar werd, weigerde hij de fles voor het slapengaan… Hij wilde hem gewoon niet meer. We hebben een week lang de fles voordat hij naar bed ging aangeboden maar hij wilde ‘m niet. Nou, dat is dan makkelijk haha. River heeft nog wel een lange tijd een fles (halfvolle) melk gehad voordat hij naar bed ging maar afgelopen december hebben Sinterklaas en zwarte Piet de fles meegenomen naar Spanje en sindsdien heeft River ook geen fles meer voor het slapengaan… Hij heeft er trouwens geen moment moeilijk over gedaan, de fles was gewoon met Sinterklaas mee. Hoppatee. Haha.

Volgens mij hebben we nu wel een beetje alle aspecten van flesvoeding -kort- behandeld. Als er nog vragen zijn die je graag wil stellen dan zien we het bij de comments en dan zullen we antwoord geven! We hopen dat sommige moeders wat aan dit stukje gehad hebben! Oja: heb je een leuk onderwerp voor deze rubriek? Laat het dan ook weten!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

41 reacties

 • Reageer Channa 2 februari 2016 om 06:03

  Niks mis met flesvoeding! En ik ben van mening dat dat in sommige gevallen beter is als borstvoeding. Hier was borstvoeding voor beide een drama en met flesvoeding was dit voorbij, mama en kinderen blij 🙂
  Channa onlangs geplaatst…Waarom wij twee kinderen ideaal vinden!My Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 2 februari 2016 om 06:04

  Goed om te lezen dat jullie ook zo hyper waren met dat flesvoeding geven. Als ze hier hun fles niet ophadden maakte ik me daar echt druk om. Terwijl dat echt niet hoeft, ze worden toch wel groot. En niet ieder kind is hetzelfde, dus drinken ze ook niet volgens het pakje.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Gastblog army wife Lynn: Je man op uitzending.My Profile

 • Reageer Milou 2 februari 2016 om 06:05

  Ik ben mij een beetje aan het inlezen over voedingen want ik ben echt een leek wat dat betreft terwijl de bevalling er wel aan zit te komen, waah. Ik wil in eerste instantie borstvoeding proberen. Zelf ben ik ook groot geworden met de fles dus heb er absoluut niets op tegen. Maar ik merk wel, hoe meer ik lees hoe meer ik in de war raak van iedereen zijn/haar ervaringen whaha dus ik laat het wel op mij afkomen en aanleren door de kraamzorg. Komt vast allemaal goed!
  Milou onlangs geplaatst…Short snap(s): even nietMy Profile

 • Reageer Josan 2 februari 2016 om 06:08

  Ik merkte met spugen wel verschil tussen merken. Bij goedkopere merken spuugde mijn baby meer dan bij duurdere. Dus ik vond het die 5 Euro extra voor hypoallergene voeding wel waard.
  Josan onlangs geplaatst…Tanden poetsen bij je baby wanneer begin je?My Profile

  • Reageer Manon 2 februari 2016 om 06:42

   Dat schrijven we ook hè: we hebben het niet over hypoallergeen/hongerige baby voedingen maar echt merken zoals Nutrilon/HeroFriso/Kruidvat etc

 • Reageer Kelly Caresse 2 februari 2016 om 06:14

  Super dat jullie hier over schrijven, ik heb er zelf geen ervaring mee maar vind het wel interessant om te lezen. Ik geloof ook dat ieder merk flesvoeding in nederland gewoon hartstikke goed is.
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Cadeaus van mijn Babyshower!My Profile

 • Reageer Wilmaaa 2 februari 2016 om 06:42

  Haha, zo grappig de fles in meegenomen naar Spanje, goed idee. Yarah drinkt hier ook nog flesvoeding en wil het ook langzaam gaan afbouwen 🙂
  Wilmaaa onlangs geplaatst…13 maanden| een lieve eigenwijze dreumesMy Profile

 • Reageer Melissa 2 februari 2016 om 06:43

  Aah fijn artikel, hier was ik zo benieuwd naar!
  Nog wel een vraagje welke merk flessen vonden jullie goed?
  Ik moet ze binnekort ook aanschaffen en je hoort zoveel verschillende verhalen.

  • Reageer Manon 2 februari 2016 om 07:34

   Dr Brown en Difrax!

   • Reageer Rowanna 2 februari 2016 om 12:18

    Hier juist avent Natural. Heel handig zo’n wijde opening. Makkelijk voor de schepjes😉

 • Reageer Dorien 2 februari 2016 om 06:54

  Ik begon heel fanatiek met Nutrilon, om er na een half jaar achter te komen dat de voeding van Etos eigen merk exact hetzelfde bevatte maar wel bijna de helft goedkoper was en die werd prima ontvangen. In het begin was ik ook zo krampachtig, wat heel logisch was. Maar nu moet ik daar achteraf weleens om lachen!
  Dorien onlangs geplaatst…BEAUTY: 4X DE BESTE MANIEREN OM JE CONCEALER TE GEBRUIKENMy Profile

  • Reageer Renée 2 februari 2016 om 07:41

   Dat was ook de reden dat ik Etos voeding gaf. Ik heb ook nooit voor een leeg schap gestaan en vond het vooral handig omdat de Etos een paar 100m van huis was.

 • Reageer Leonie 2 februari 2016 om 07:27

  Super interessant om te lezen dit! Ik zou ook zo’n stresskip zijn denk ik…
  Wat goed bedacht, dat Sint de fles mee heeft genomen! Haha!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate #4: week 10 t/m 12My Profile

 • Reageer Joyce 2 februari 2016 om 07:47

  Stressen om flessen heb ik nooit gehad ondanks Sofie is een slechte drinker was. Goed artikel vooral voor nieuwe mama’s en zwangere dames
  Joyce onlangs geplaatst…Maandelijkse doelen: Februari | 2016My Profile

 • Reageer Nicole 2 februari 2016 om 08:02

  Ik heb drie maanden borstvoeding gegeven, maar vond het vreselijk. Mijn zoontje ook, want die kotste alles uit. Met flesvoeding ging het veel beter. Toch zou ik met een eventueel tweede kindje weer bv willen geven, omdat het nu eenmaal bewezen veel beter is. Maar dan spreek ik met mezelf gewoon een periode af dat ik het ga geven, zodat ik niet aan loop te modderen zoals ik nu heb gedaan.
  Nicole onlangs geplaatst…Waarom je dus op tijd (!) een vluchtkoffertje moet makenMy Profile

  • Reageer Mariska 10 februari 2016 om 10:51

   En meteen een lactatiekundige inschakelen als het niet lekker loopt! Bij mij duurde het twee weken voor de borstvoeding goed liep (en dat de kloofjes verdwenen waren). Maar vind het nu (meestal, hihi) heerlijk! Zulke fijne momentjes met m’n ventje 🙂
   En borstvoeding is zo bijzonder als je erover nadenkt: elke voeding een andere samenstelling, precies afgestemd op de behoeften van je baby, altijd een net iets ander smaakje eraan, ’s nachts boordevol slaapverwekkende hormonen, ’s ochtends sneller verteerbaar om de dag goed te beginnen. En als je ziek/verkouden bent, krijgt je baby meteen antistoffen mee! En daarnaast biedt het ook nog troost en geborgenheid. Heel handig bijvoorbeeld na prikjes op CB.
   Wil er wel even bij zeggen dat ik hierdoor echt niet tegen kunstvoeding ben (is gewoon super dat het bestaat als bv niet lukt natuurlijk) – voor we verzanden in en welles-nietes discussie. Heb zelf 2 dagen kunstvoeding moeten bijgeven voordat de borstvoeding op gang kwam omdat zoontje teveel afviel. En was blij dat dat kon natuurlijk!

 • Reageer Charlotte 2 februari 2016 om 08:40

  Ik heb 4 maanden bv gegeven en pen tien overgestapt op speciale voeding bij een koemwlkallergie. Mocht en nog een kindje komen dan wil ik kijken of het lukt om nog wat langer door te gaan met bv, maar is dat niet zo dan heb ik ook vrede met de fles. Niks mis mee!
  Charlotte onlangs geplaatst…Hoe belangrijk is osteopathie bij baby’s (en kinderen)?My Profile

 • Reageer Lieke Pos 2 februari 2016 om 08:55

  Fijn om eens een positief artikel te lezen over flesvoeding. Ik vind dat iedereen lekker zijn eigen keuze moet maken en dat we iedereen in haar waarde moeten laten of iemand nou overal dr tieten er uit hangt of er nog nooit aan heeft gedacht.

  Wij gebruiken alleen nog Nutrilon, maar ik wil toch gaan overstappen, omdat het gewoon de helft scheelt!
  Lieke Pos onlangs geplaatst…Bespaartips n.a.v. begroting | Financieel & MamaMy Profile

 • Reageer Saskia 2 februari 2016 om 08:55

  Dat van niet meer dan een liter per dag wist ik helemaal niet. Sophia drinkt de laatste tijd heel veel melk, maar goed ze zal er wel behoefte aan hebben 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Mijn baby kan al praten! (opscheppende moeders)My Profile

 • Reageer Miranda 2 februari 2016 om 08:59

  Wij hebben vanaf het begin flesvoeding gegeven en kozen voor het AH eigen merk. Scheelde toch behoorlijk wat geld en ze groeit er goed op;) ik weet nog dat ik me voor de bevalling heel druk maakte over de voeding. Hoe weet je dan wanneer? En hoeveel? En? Hele dagen dacht ik daar over na. Ik moet daar nu onwijs om lachen want de kraamhulp vertelt je dat allemaal natuurlijk gewoon, haha!
  Miranda onlangs geplaatst…Zelf popcorn maken; met chocola en discodipMy Profile

 • Reageer Milou 2 februari 2016 om 09:20

  Leuk om te lezen hoe jullie het doen! Ik geloof inderdaad dat er geen goed of slecht is. Al is het niet helemaal waar dat je zegt dat alle ´normale´ flesvoeding hetzelfde is. In veel soorten zit Maltodextrine, oftewel suiker. En vrij veel ook. Nutrilon heeft dit bijvoorbeeld niet, maar als je je pasgeboren kindje niet gelijk suiker wil geven dan is het wel goed om even verschillende verpakkingen te lezen 🙂

 • Reageer Dita 2 februari 2016 om 09:27

  Wat goed om jullie ervaringen te lezen. Ons meisje wordt deze week geboren met een geplande keizersnee. Ik ga flesvoeding geven van Kruidvat. Ben erg benieuwd hoe het allemaal gaat. Door mijn werk in de kinderopvang ben ik wel veel gewend maar met je eigen kindje is het toch altijd anders.
  Dita onlangs geplaatst…Wat zit er in mijn vluchttas?My Profile

  • Reageer Bibian 2 februari 2016 om 11:04

   oehh zo spannend! Veel succes, plezier en geniet van de mooie dagen! liefs ons

 • Reageer Nicole 2 februari 2016 om 09:43

  Ooh ik was helemaal panisch met het merk en inderdaad ook met het aantal flessen wat ze dan moest drinken ofzo. Terwijl achteraf inderdaad elk merk eigenlijk gewoon goed was. Ach ja weet ik dat voor een eventuele volgende keer 😉
  Nicole onlangs geplaatst…Typisch peutergedragMy Profile

 • Reageer Malou 2 februari 2016 om 10:06

  Interessant om te lezen, juist omdat ik er zelf eigenlijk geen ervaring mee heb. Ik gebruik alleen kunstvoeding voor door Nomi’s havermout en dat haal ik meestal bij de DM.
  Malou onlangs geplaatst…I didn’t know I was pregnantMy Profile

 • Reageer PinkFairy 2 februari 2016 om 10:19

  Dat van druk maken over die 3 uur, dat is precies de fase waar ik nu in zit hahaha, maar ik merk ook wel dat baby het allemaal zelf ook regelt. Over 1 liter wist ik het niet, maar ik zal dit proberen te vergeten 😉
  PinkFairy onlangs geplaatst…Maybelline Lash Sensational mascaraMy Profile

 • Reageer Eline 2 februari 2016 om 10:29

  Om hoelaat eet Nilo voor het laatst op een dag en wat dan?
  Mijn zoontje is 18 maanden en krijgt voor het slapengaan nog een flesje melk waar hij nog veel waarde aan hecht :-).

  • Reageer Manon 2 februari 2016 om 14:50

   Rond 17:00u z’n avondeten en dan rond 17:30u een bakje yoghurt/kwark en om 19:00u ligt hij in bed! Hij wil geen melk, sowieso lust hij geen melk meer? Raar maar hij wil het niet haha!

 • Reageer Michelle 2 februari 2016 om 10:37

  Ik vind het goed dat jullie deze kant van de medaille ook een keer belichten! Ik word ontzettend moe van die betweterige moeders die flesvoeding veroordelen alsof je je kind half aan het vergiftigen bent. Ik mag over drie maandjes ook aan de bak. Ik wil proberen borstvoeding te geven, maar mocht het niet lukken gaan we ook niet moeilijk doen over flesvoeding:).
  Michelle onlangs geplaatst…HET ALLERLEUKSTE AAN ZWANGER ZIJNMy Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 2 februari 2016 om 10:39

  Wat klinken jullie aangenaam relaxed over flesvoeding! Heerlijk!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Wat is armoede voor jou?My Profile

 • Reageer Mathiske's mama blog 2 februari 2016 om 10:46

  Wat goed dat jullie er zo over schrijven!! Gisteren kwam ik een artikel tegen van de borstvoeding maffia, en had daar een reactie op gegeven, nou dat heb ik geweten. Flesvoeding is geen vergif.

 • Reageer Madelaine 2 februari 2016 om 11:59

  Fijn dat jullie hier over schrijven. BV was niks voor mij, Jasmin krijgt Kruidvat flesvoeding en doet het hier prima op.
  Madelaine onlangs geplaatst…Random Favourites #2My Profile

 • Reageer Jessica 2 februari 2016 om 14:40

  Fijn artikel om te lezen. Kan ik allemaal onthouden voor later als ik mama mag worden. De fles meegeven aan Sinterklaas is wel heel leuk bedacht, slim bedacht…
  Jessica onlangs geplaatst…Dag lieve HarveyMy Profile

 • Reageer Jeanne 2 februari 2016 om 15:20

  Ben zelf ook groot geworden met de fles 🙂
  Volgens mij hebben mijn ouders ons verschillend per kind nutrilion en nan (nestle) gegeven.
  Gewoon omdat een A-merk voor hen goed voelde.
  Mijn moeder heeft het wel altijd heel jammer gevonden dat de borstvoeding niet lukte.
  Ze heeft het bij ons allemaal opnieuw een paar weekjes geprobeerd met aan de borst en kolven, ook voor de paar millimeters.
  Ze zegt altijd: uit de borst is liefde, uit de fles is voeding:)
  Maar we zijn allemaal gewoon hartstikke gezond en goed groot geworden!

  • Reageer Manon 2 februari 2016 om 15:45

   Oh dus wij voeden onze kinderen zonder liefde 😛 hahaha

 • Reageer Jeanne 2 februari 2016 om 15:21

  *millimeters = milliliters haha

 • Reageer Jeanne 2 februari 2016 om 15:22

  oja, misschien is het leuk om de ‘zo doen wij dat’ te wijden aan wiegje of ledikantje (eigen kamer/ bij ouders op de kamer)

 • Reageer Jodi - liefthuis 2 februari 2016 om 20:40

  Na 7 maanden bv toch afgebouwd en nu dus ook 4 x flesvoeding. over een tijdje ook afbouwen maar weet nog niet goed hoe. Onze spruit lijkt echt honger te hebben, dus die fles er af vind ik zo zielig? Of ben ik dan te gevoelig? Haha
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Ik draag je bij me, voor altijd, letterlijk en figuurlijk…My Profile

  • Reageer Manon 2 februari 2016 om 20:48

   Gewoon geven hoor! Straks worden de vaste hapjes steeds meer en vaker en uitgebreider dus dan vallen de flesjes vanzelf weg!

 • Reageer Sandra 17 februari 2016 om 15:59

  Interessant stukje! Hebben jullie ook tips over welke flesjes jullie kinderen aangenaam vinden? Er is zoveel keuze in model, dikte, … ik weet gewoon niet wat kiezen!
  Sandra onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate: week 13 – 14My Profile

 • Reageer felicia 13 februari 2017 om 10:23

  het kan alle twee alleen is bv meer afgestemd op de behoefte van je kindje
  en er komen hormonen vrij tijdens bv geven die de band met moeder en kind nog meer versterkt
  wel een klein nadeel vind ik want mijn dochtertjes zijn daardoor wel heel hangerig geworden aan mij en accepteren meestal alleen maar mij .
  verder vergt bv geven wat geduld want het is niet ineens zo dat je melk er achter elkaar uit komt
  dat bouw je op .hoe meer de baby drinkt hoe meer melk je lichaam aanmaakt
  je lichaam maakt de hoeveelheid melk aan naar de behoefte van je kindje
  wat anders is met flesvoeding.
  bij bv is de overgang van baarmoeder naar de buitenwereld minder groot want de kleine ruikt jou bekende geur bij bv en doet hem of haar herinneren aan de baarmoeder dus veilig gevoel.
  de derde dag van bv dan pas gaat het makkelijker daarvoor moet je kindje vooral veel trekkken doen om de bv op gang te laten komen
  net op dat moment haken veel moeders af omdat ze denken dat er geen melk uit komt. wat in sommige gevallen zonde is het afhaken.
  maar gelukkig dat er flesvoeding is voor moeders die liever geen bv geven of waar het niet bij lukt.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge