Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

Babyvoeding – Goedkoop is duurkoop?

Als eerste wil ik even mededelen dat ik alle merken babyvoeding prima vind. Alle babyvoedingmerken in Nederland zijn gekeurd en voldoen dus aan hele strenge normen en eisen.

Al sinds de geboorte drinkt Novelle Hero standaard. Dit kreeg ze in het ziekenhuis en daar zijn we thuis gewoon verder mee gegaan. Ook River heeft altijd Hero (toentertijd heette het nog Friso) gedronken. Nu Novelle de 4 maanden was gepasseerd, bedacht ik mij dat ik misschien wel kon overstappen naar een goedkopere variant babyvoeding. Alle merken zijn goedgekeurd in Nederland en waarom zou het niet goed gaan? Ik besloot het eigen merk van een drogist te halen, dit kostte de helft. Aangezien we allemaal weten dat poedermelk voor baby’s best prijzig is, was dat eigenlijk de reden om het te proberen. Ik dacht dat de darmpjes van Novelle het wel aan konden, ze reageerde namelijk ook niet op het toevoegen van rijstebloem.

Zo gezegd zo gedaan, ik stapte over op een ander merk. Ik merkte er 3 dagen niks van en ze bleef het goed doen, ik zag geen problemen. Tot ik maandagavond een appje kreeg op mijn werk van Mike: Novelle was erg onrustig en krijste alleen maar. Novelle is geen huilerd maar ze zat in de 4 maanden sprong en ik bedacht mij dat dat het wel zou zijn. Die nacht was een hel, we bleven heen en weer lopen naar haar bedje en bleven sussen. We besloten midden in de nacht de huisartsenpost te bellen, we kenden haar zo helemaal niet. Na een hele vragenlijst moesten we het nog maar even aankijken, ze konden niet veel voor ons doen.

De volgende ochtend bleef ze jengelig, drammerig en niet haarzelf. Ze krijste de hele buurt bij elkaar en troosten lukte niet. Telkens bedacht ik weer andere dingen… Oorpijn? Keelpijn? Maar schoof het toch maar op de terrorsprong omdat veel moeders mij vertelde dat sommige kinderen daar echt veel last van kunnen hebben. ’s Middags besloot ik toch maar de dokter te bellen. Ik deed mijn verhaal maar ze zag er geen ernst in en we moesten het nogmaals maar even in de gaten houden.

Dinsdagavond was het echter helemaal raak. Ik herkende Novelle niet meer, ze bleef krijsen en we kregen haar niet meer stil. Nog maar een flesje, want ze zou immers wel honger hebben? Maar niks leek te helpen en het werd alleen maar erger. Ik besloot rond een uur of 20.00u toch maar weer de huisartsenpost te bellen, dit leek mij wel heel ver gaan voor een sprongetje. We mochten gelijk komen. Ze onderzocht Novelle helemaal maar ze kon niks vinden. De oortjes waren schoon, haar keel was schoon, de longen, niks geks te vinden. Wat was er dan met mijn meisje aan de hand? Uur na uur bleef ze huilen, maar op een gegeven moment viel ze van ellende om en sliep ze… Eindelijk…
blogDe volgende ochtend reed ik naar Manon toe om een dagje te bloggen. Normaal ligt Novelle heerlijk te pruttelen, maar het was weer raak. Alleen maar krijsen, niks werkte en ik besloot na de lunch maar rondjes te gaan rijden in de auto. Ze was niet stil te krijgen en ik ging er helemaal aan onderdoor. Tot er wat mensen ons attendeerden op de overstap naar de andere melk. Verrek, daar had ik niet aan gedacht. Het was ten slotte 3 dagen goed gegaan dus waarom zou ze daar ineens last van hebben? Maar omdat alles uitgesloten was, besloot ik dat een kans te geven. De winkels waren dicht dus ik kon geen Hero halen… De avond moesten we alleen nog doorkomen. Het werd zo erg dat ik samen met Novelle op de bank heb “geslapen”, omdat River er telkens wakker van werd. Ik deed Novelle in het babynestje zodat ze niet van de bank kon rollen en zo hebben we de hele nacht samen doorgebracht. Hoe langer ze (achteraf) geen melk kreeg, hoe rustiger ze werd. Uiteindelijk hebben we samen toch nog een paar uurtjes kunnen slapen, Novelle hebben we met babynestje in haar bed gelegd. Wel onder toezicht.
IMG_5437Manon stapte donderdagochtend de auto in en bracht een blik Hero standaard. Ik was een zombie en zag het niet zitten om met een krijsende baby en River naar de winkel te moeten. Novelle huilde, dit keer van de honger maar tegen mijn principes in heb ik deze keer Novelle een kwartier laten huilen omdat Manon er nog niet was. Ik wilde uitsluiten of het de melk was en aangezien Novelle vanaf de vorige avond 22.00u geen huismerk melk meer had gedronken, leek mij het beste even te wachten op de Hero voeding die Manon kam brengen. Toen Manon arriveerde maakte ik een fles melk klaar en gaf deze. De hele dag bleef het stil, mijn lieve Novelle leek weer de oude. Fles na fles, dutje na dutje, ze gaf geen kick. Zal het dan toch?

IMG_5486Nu zijn we 2 dagen verder… Novelle slaapt weer als een roosje, huilt alleen als ze honger heeft en is weer helemaal de oude. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan met mijn “oh we proberen dit huismerk want het scheelt de helft” gedachte. Ik ben blij dat we oplettende vrienden hebben die ons attendeerden op de overstap want als dit nog één nacht langer had geduurd… Ik was er kapot van. Achteraf maakte ik het dus telkens alleen maar erger door haar steeds flessen melk aan te bieden onder het mom “ze zal wel honger hebben”.

Dit betekent natuurlijk niet dat elke baby zo heftig reageert op het overstappen naar andere voeding. Bij River ben ik ook overgestapt zonder problemen. Ik heb nog navraag gedaan bij de kinderarts en het kan zijn dat er in het huismerk net iets meer van een bepaald stofje zit dan in de Hero die ze gewend was. Iets waar Novelle dus misschien niet tegen kan, maar het kan ook een andere productie van de melk zijn waar Novelle zo heftig op reageert.

Ik wilde gewoon mijn verhaal doen, misschien houden jullie dit in je achterhoofd mocht je zelf in zo’n zelfde situatie zitten en ten einde raad zijn. Voor nu genieten wij weer van ons gezellige liefdevolle gezinnetje met 3 blikken Hero in de voorraadkast!
IMG_5494

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

35 reacties

 • Reageer Nicole 13 maart 2016 om 06:15

  Ik ben dus nooit overgestapt uit angst hiervoor dus eigenlijk. Betekent niet dat ik het een volgende keer dus ook niet zal doen, maar wel met dit in mijn achterhoofd! Fijn dat het uiteindelijk “slechts” de voeding was en niets iets ernstigs, want daar denk je natuurlijk als eerste aan..
  Nicole onlangs geplaatst…Wie heb ik aan de lijn hallo halloMy Profile

 • Reageer Melanie 13 maart 2016 om 06:48

  Wow wat ontzettend heftig zeg!
  Ik wist niet dat dit kon gebeuren.
  Wij hebben vanaf begin af aan (was maar 3 weken) borstvoeding gegeven. Daarna overgestapt op jumbo eigenmerk, waarop mijn dochter goed reageerde. Met 6 maanden gingen we 3 weken het zkh in ivm heupluxatie en toen kreeg ze nutrilon en savonds de jumbo eigenmerk. Gelukkig hebben we hier niks van gemerkt qua gedrag. Ik ga dit even onthouden voor mijn zwangere vriendin en hopelijk heeft Novelle nergens last meer van.

 • Reageer eva 13 maart 2016 om 06:48

  Wij gaven vanaf het begin het huismerk van de etos. Tot een naand of 3. Toen was het krijsen. Alleen maar krijsen. Van krampjes had ze nooit zoveel last dus dat kon het waarschijnlijk niet zijn. Wij naar de huiarts. Die raden ons ha voeding aan. Dit zijn we gaan geven van nutrilon. (Eigenlijk meer omdat se van het huismerk op waren). Maar wat een verschil. Ze had gelijk nergens meer last van dit kwam natuurlijk door de ha en niet zo zeer door de nutrilon. Maar ik merkte wel dat de poeder van de nutrilon veel makkelijker met het water mengde dan het huismerk.
  Dan maar wat duurder, maar naar mijn mening wel beter dan het huismerk

 • Reageer Mendy 13 maart 2016 om 06:57

  Jeetje dat is schrikken zeg! Wij hebben altijd een goedkoper drogist merk gebruikt maar als ik een pak Nutrilon kreeg, gebruikte ik die. Mijn zoontje kreeg echter maar 1 fles per dag. Dus wellicht dat het om hem een minder sterk effect zou hebben. Fijn dat je erachter bent wat het is en dat het opgelost is.

 • Reageer Channa 13 maart 2016 om 06:58

  Wat een ellende. Aan zoiets denk je ook niet snel, gelukkig is ze weer de oude.
  Channa onlangs geplaatst…Action shoplogMy Profile

 • Reageer Dorien 13 maart 2016 om 07:16

  Phoe jeetje, wat heftig Hoe ze gereageerd heeft maar wat fijn dat je achter de oorzaak bent gekomen. Ik ben op een gegeven moment van Nutrilon overgestapt naar Etos en dat ging gelukkig vlekkeloos!
  Dorien onlangs geplaatst…DE 10 LEUKSTE VOORDELEN AAN SAMENWONEN MET JE LOVERMy Profile

 • Reageer Charlotte 13 maart 2016 om 07:22

  Jeetje wat een groot verschil zeg! Ik kan me goed voorstellen dat je hier zelf niet aan denkt. Gelukkig is ze nu weer de “oude”.
  Charlotte onlangs geplaatst…Aukjes diary #11: het zonnetje en sushi!My Profile

 • Reageer Manon 13 maart 2016 om 07:44

  WoW, wat heftig! Voor jullie allemaal super vervelend, maar wat fijn dat Novelle nu weer lekker zichzelf is.
  Wij hebben dit rond de 10 weken ongeveer gehad. Luca huilde heel veel, maar we dachten dat het aan de reflux lag. Voor zijj voorkeurshouding is hij door een osteopaat behandeld en die voelde ook dat het in zijn buikje niet lekker zat. We stapten over op HA van Nutrilon en hadden heel snel een ander kind. Ik durf zelf niet goed over te stappen naar wat anders, bang dat ik m’n huilbaby terugkrijg ipv het zoete kindje dat ik nu heb.
  Manon onlangs geplaatst…Zus&Suz Q&A – Kletsen over favoriete herinneringenMy Profile

 • Reageer Madelaine 13 maart 2016 om 08:10

  Gelukkig dat je er wel achter bent gekomen! Jasmin doet t goed op het huismerk maar elk kindje is weer anders. Fijn voor beiden dat er weer rust is.
  Madelaine onlangs geplaatst…We zijn er weer!My Profile

 • Reageer Renée 13 maart 2016 om 08:10

  Ik heb mijn dochter vanaf het begin Etos voeding gekozen. Hier had ik een paar redenen voor; 1. De Etos zat om de hoek en had áltijd voeding. Ik hoorde wel andere verhalen over Nutrilon. Dat dat soms bij meerdere winkels tegelijk was uitverkocht. 2. Het was bijna de helft goedkoper dan de duurdere merken. Ik had zoiets van; Als iets verkocht mag worden in NL zal het wel goed zijn. Alicia heeft nooit problemen gehad met/door de voeding (denk ik), maar ik ben dan niet tussentijds overgestapt. Wellicht als ik was begonnen met een ander merk en dán zou overstappen, dat er wel problemen zouden zijn geweest. Bij mijn tweede kindje wil ik heel graag BV geven en als dat niet gaat, ga ik weer over op Etos. En als dat niet goed blijkt te gaan, zal ik kijken voor een ander merk.

 • Reageer Saskia 13 maart 2016 om 08:14

  Jeetje wat heftig. Wij zijn pas overgestapt van nutrillon naar ah en dat gaat eigenlijk wel heel erg goed. We hebben het in de gaten gehouden maar ze reageerde er wel prima op. Gelukkig dat je nu weet wat er aan de hand was.
  Saskia onlangs geplaatst…Nee zeggenMy Profile

 • Reageer Jessica 13 maart 2016 om 08:28

  Jeeeeetje wat heftig zeg! Wij hebben wel eens andere voeding gegeven maar stapten dan heel langzaam over. Langzaam mengen met oude merk, eerste dag 1 flesje van nieuwe, dag erna 2 flesjes etc etc. Eigenlijk nooit problemen gehad en ik had ook geen idee dat dat zo heftig kan verlopen! Gelukkig is ze weer de oude!

 • Reageer PinkFairy 13 maart 2016 om 08:31

  Oh zo herkenbaar dit! Wij wilden van Nutrilon naar Hipp overstappen, want: biologisch en minder suiker, dus beter. Na minder dan een week ben ik gestopt… Ook een onrustige baby, dus het was mij het niet waard.
  PinkFairy onlangs geplaatst…Kiko Trio Blush #05 MarsalaMy Profile

 • Reageer Nicole 13 maart 2016 om 08:31

  Ik ben een keer of 3 overgestapt van merk en nooit ook maar iets van gemerkt.
  Nicole onlangs geplaatst…Onze badkamer – hoe gaan we daar nog wat van maken?My Profile

 • Reageer Joyce 13 maart 2016 om 08:38

  Arme Novelle gelukkig kwam je erachter dat het aan de voeding lag.

  Hier wisselde ik regelmatig van voeding. Gelukkig heeft Sofie er nooit last van gehad.
  Joyce onlangs geplaatst…eerste verjaardagscadeaus inspiratie!My Profile

 • Reageer Tamara 13 maart 2016 om 09:00

  Jeetje wat ontzettend sneu voor zo’n kleintje! Gelukkig zijn jullie er wel achter gekomen dat het daaraan lag! Superfijn dat het nu weer goed gaat!
  Tamara onlangs geplaatst…Shoplogje KwantumMy Profile

 • Reageer Malou 13 maart 2016 om 09:14

  Wat heftig zeg, ik wist helemaal niet dat kindjes daar zo heftig op konden reageren. Fijn dat je erachter bent gekomen en dat het nu weer goed gaat 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Wat ziet mijn baby?My Profile

 • Reageer Dita 13 maart 2016 om 09:29

  Jeetje wat heftig! Mila krijgt voeding van Kruidvat, en nu vaak met Johannes broodpitmeel er door.
  Dita onlangs geplaatst…Recept: Frisse witlof/kool saladeMy Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 13 maart 2016 om 09:59

  Wat een gedoe! Ik wist niet dat ze daar zo heftig op konden reageren. Fijn dat je er toch achter gekomen bent.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Knusje, knusje en nog meer knusjes!My Profile

 • Reageer anneleen 13 maart 2016 om 10:20

  Oh wat lijkt me dit vervelend… Gelukkig hebben jullie ondertussen terug een vrolijke Novelle! 🙂
  anneleen onlangs geplaatst…De lente in huis halen met een vrolijk moodboard!My Profile

 • Reageer Simone 13 maart 2016 om 11:00

  Jeetje wat heftig zeg. Lijkt me heel eng als je ziet dat ze zoveel pijn heeft en je er niks aan kunt doen en je niet naar de huisartsenpost mag komen. Gelukkig zijn jullie erachter en gaat het nu beter met haar!
  Simone onlangs geplaatst…Een wonder uit mijn buikMy Profile

 • Reageer Lifesabout 13 maart 2016 om 11:29

  Wat fijn dat je nu weet wat het geweest is, maar jeetje dat het zoveel verschil kan geven!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Die bewuste maar gekke dag, twee jaar geleden.My Profile

 • Reageer Janske 13 maart 2016 om 11:39

  Arm mopje! Wat sneu zeg! Giet gelukkig nor problemen gehad en altijd huismerken gebruikt na de borstvoeding. Sommige merken schijnen zelfs uit dezelfde fabriek te komen. Gelukkig waren jullie er snel achter.
  Janske onlangs geplaatst…DIY #5 – Moestuintjes maken met je dreumesMy Profile

 • Reageer Milou 13 maart 2016 om 13:48

  Wat ontzettend vervelend. Je zou toch denken dat dat niet zou moeten kunnen. Zou dan heel benieuwd zijn wat er precies anders is aan die huismerk voeding. Heb je de etiketten vergeleken? Het is maar wat met die kleintjes, af en toe zou je willen dat ze konden uitleggen waar ze last van hebben.. Gelukkig is ze weer de oude!

 • Reageer Cindy 13 maart 2016 om 15:21

  Fijn dat je dit artikel hebt geplaatst: Voor jou zelf niet, maar ik kan het straks in mijn achterhoofd houden als ik flesvoeding ga geven. Ik ben wel van plan om borstvoeding te gaan geven, maar als bijvoeding heb ik al wel een pak Nutrilon in huis. Maar de gastouder heeft gewone huismerkvoeding, dus als er iets met ons kindje gebeurd, zoals jij het beschrijft, dan weet ik waar ik aan moet denken. Fijn dat het beter met Novelle gaat!
  Cindy onlangs geplaatst…“Als je me echt zou kennen”My Profile

 • Reageer Yvonne 13 maart 2016 om 17:05

  Bah wat vervelend is dat zeg.. Het schijnt dat er bepaalde merken op elkaar lijken. maar dat was al een aantal jaar geleden. Toen was friso en kruidvat nagenoeg hetzelfde. Bij dochter heb ik die overstap gemaakt en dat ging prima, zoonlief kreeg gelijk kruidvat voeding. Dochterlief heeft wel heel erg last gehad van een andere overstap geloof dat het iets van voeding tegen krampjes was ofzo, daar raakte ze zo verstopt van dat ze juist enorme buikkrampen kreeg toen ermee gestopt en weer friso gekocht en toen was het inderdaad ook zo weer over! Niet te streng voor jezelf wezen, zo gek is het niet dat je wil kijken of een goedkopere variant ook kan..
  Yvonne onlangs geplaatst…Geveld door de griepMy Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 13 maart 2016 om 17:36

  Het is zeker goed om bij stil te staan en een goede reminder mocht er iets schelen. Ze zal idd net niet tegen een bepaald stofje kunnen.

  Hoer vanaf de overstap van bv naar fv de voeding van kruidvat. Nooit problemen mee gehad. Gelukkig
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Spruit’s geboortekaartje….My Profile

 • Reageer Fem 13 maart 2016 om 19:20

  Ik wissel voortdurend tussen Etos en Ah (das dezelfde in n andere doos) en AH biologisch. No problem hier. We waren ook begonnen met de Etos na een week hero uit het ziekenhuis, maar nooit iets gemerkt. Wel veel krampjes in het begin, maar dat lag aan de fles. Nadat ik overstapte naar dr Browns was het over.

  Zo zie je maar dat geen enkele baby hetzelfde is. Fijn dat je hebt gevonden waar het aan lag!

 • Reageer Martina 13 maart 2016 om 20:25

  Ik ben zo blij voor jullie dat novelle weer de oude is! Niet vol te houden zo’n overstuur kleintje!
  Martina onlangs geplaatst…11 Januari 2016 – IJzel, Lush en LipstickMy Profile

 • Reageer Julie 13 maart 2016 om 22:05

  Hier in België is de poedermelk meestal enkel te krijgen in de apotheek. Enkel in het Kruidvat vind je poedermelk van het huismerk, maar dan enkel die vanaf 6 maand dacht ik. Wij hebben zelf na de borstvoedingsperiode altijd Nestlé gegeven. Maar het is wel wat gedoe geweest om de meest geschikte variant te vinden. Je voelt je zo machteloos he als je kleintje zo overstuur is? Gelukkig is het nu beter met Novelle!

 • Reageer Eline 14 maart 2016 om 09:38

  Vreselijk die onmacht als een kleintje zo krijst 🙁 Fijn dat nu alles weer is zoals het hoort te zijn!
  Eline onlangs geplaatst…Mango kwarktaartMy Profile

 • Reageer Dani 14 maart 2016 om 11:03

  Wat sneu dat het zoveel verschil gaf en ze er zoveel last van kreeg! Hier bij beide kindjes kruidvat standaard wat perfect gaat, en altijd op voorraad wat toch ook wel prettig is.
  Wat anders: Wat krijg je een smal bekkie! Afvallen gaat hartstikke goed zo te zien! Knap!

 • Reageer Angelique 16 maart 2016 om 14:43

  Ons kleine meid begon na 7weken ook telkens te krijsen tussen elke voeding, zeer onrustig en plots niet meer willen slapen.. Na 3 bezoekjes aan de kinderarts toch overgestapt naar Nutramigen melk voor koemelkallergie.. 3 dagen later was ze terug helemaal de oude.. 20€ voor een potje van 400 gram maar alles voor mijn kleine meid !!

 • Reageer ilse 16 maart 2016 om 15:55

  bibian meid geef je zelf niet de schuld je kon het niet weten hoe zij zou reageren erop
  en als je het niet uitprobeert kan je het niet weten voor haar is het niet fijn de krampjes.
  maar nu weet je waar aan het ligt en zou je de fout niet meer maken.
  het waren zwaren dagen maar jullie zijn er goed uit gekomen en jullie zijn een goed gezin
  en ook jullie maken fouten. van fouten leer je he

  geniet van ze allebei je bent een goede moeder
  ik ken je niet in het echt maar hoe ik het zie in je vlog en lees hier op je blogs
  samen met manon jullie doen het goed . ga zo door

  xxx
  ilse
  ga zo door

 • Reageer Koemelkallergie Bij Novelle? | Little Wonder World 23 maart 2016 om 06:00

  […] zal ik eens beginnen, afgelopen weken waren best even een wervelwind. Zoals jullie laatst al konden lezen, had ik wat probleempjes gehad met de melk van Novelle. Het leek opgelost maar […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge