Babypraat, Kids, Moeder zijn, Persoonlijk

Zo doen wij dat: Dutjes en slapen in eigen bedje

zodoenwijdat
Slapen. Weer zo’n gevoelig en terugkerend onderwerp bij alle moeders. Het ene kind slaapt heel weinig, het andere kind slaapt niet door, het andere kind slaapt niet in z’n eigen bed en weer een ander kind heeft totaal geen moeite met slapen. Wij vertellen onze verhalen wat betreft het slapen en de dutjes doen.

Bibian
Slapen bij kinderen is soms nogal een dingetje. River was een best moeilijke slapen, met de nadruk op was. Ik heb fouten gemaakt waardoor het voor hem wat lastiger werd. Die fouten wilde ik bij Novelle niet nog een keer maken, dus begon ik al vroeg met het aanleren van zelf in bed gaan slapen, dus wakker in bed leggen. Wanneer daar het juiste moment voor is, is bij elk kind verschillend. Ik begon bij Novelle al met 4 weken in haar bedje op haar kamer en met 7 weken legde ik haar na de fles van 19.00 uur wakker in haar bedje. Waarom deze tijd? Omdat ik in de loop van de tijd begon te merken dat ze na die fles bij ons op schoot in slaap viel. Het juiste moment om je kindje te leren wakker in bed te leggen en zelf in te laten slapen. Het ging verrassend goed, natuurlijk omdat ze al wist wat haar bedje was en omdat ze die tijd ook gewoonweg moe was. Ik heb er vrij weinig moeite mee gehad.
Een tip is: gaan ze veel huilen als je weg loopt of na een tijdje, ga dan even naar ze toe. Aai over de bol, eventueel een speentje maar ga niet praten. Laat merken dat je er bent als ze je nodig hebben. That’s the key. En natuurlijk wil dat ook wel eens niet helpen bij Novelle. In de weken van de sprongetjes wil ze nog wel eens wat moeilijker inslapen waardoor ik haar soms in haar kamertje op de arm in slaap wieg en dan in haar bedje leg. Soms hebben ze dat contact gewoon even nodig in lastigere periodes.IMG_4322

Overdag was een ander verhaal, daar heb ik wat meer moeite mee gehad en nog steeds. Als ze rond 07.15u wakker word haal ik haar uit bed, en neem haar mee naar beneden. Rond een uur of half 9 krijgt ze een fles en ik merk dat ze om 10.00 wat moe begint te worden. Dit slaapje heb ik haar nooit in bed laten doen. Ik zal jullie vertellen waarom. Ik heb ook River nog die aandacht nodig heeft, naar het kinderdagverblijf gebracht moet worden en bijvoorbeeld een koelkast die gevuld moet zijn. In de ochtend is Novelle gewend dat haar slaapje wat rumoeriger is. De ene keer doet ze dat slaapje bij mij, een andere keer in de wagen of bijvoorbeeld in de Maxicosi. Dat kan ook best want meestal slaapt ze maar een uurtje.slaap1

Ik ben dan wat vrijer in mijn doen en laten en ik heb haar dat ook zo aan gewend. In de middag wilde ik kostte wat kost wel dat ze in haar bedje zou slapen. De eerste dagen ging dit verrassend goed, rond een uur of 13.00u ging ze erin en ze kwam rond een uur of 16.00 of 16.30 er weer uit. Maar sinds een tijdje, kan door de sprongetjes komen, gaat dit wat lastiger. Zodra ze moe wordt leg ik haar erin, binnen no time slaapt ze. Maar na een half uur wordt ze wakker, ik zie aan haar dat ze nog doodmoe is. Maar niks helpt en ze is alleen maar aan het huilen. Ik heb wel besloten haar er dan niet uit te halen. Dan maar troosten, een speentje, een kroeltje. Meestal slaapt ze na 10 minuten weer in, maar wordt ze ook vrijwel na een half uur weer wakker. Dit herhaalt zich dan een aantal keer waarna ze ineens “diep” slaapt en niet meer komt. Ik weet dat dit traject erbij hoort bij haar en dus blijf ik vol houden zodat ze toch nog wat slaap pakt. Ik hoop dat het na de sprongetjes weer vanzelf gaat en dan ze een lekker lang dutje gaat doen zonder onderbrekingen.

slapenRiver slaapt overdag al 1,5 jaar niet meer, best pittig maar wij zijn het nu gewend en hij kan het nu echt wel hebben. ’s Avonds gaat hij na het douchen rond 19.30 in bed. Ik zorg ervoor dat Novelle eerst slaapt en dat we daarna River naar bed brengen. Zo hebben we aandcht voor beide kids. Dan kunnen we River nog rustig een verhaaltje voorlezen zonder dat we de drang hebben om stil te zijn omdat Novelle in slaap aan het vallen is.

Ik hoop dat Novelle wel wat langer middagdutjes gaat doen, gewoon ook voor haarzelf is dat een stuk prettiger.

slaapzak3
Manon

Bibian had mij op het hart gedrukt toen ik zwanger was van Nilo om mijn kind echt aan te leren om in bed in slaap te vallen. Zoals jullie in Biebs stukje hebben kunnen lezen was River echt een ontzettend moeilijke slaper en hier wilde Bibian ons voor behoeden. Ik nam haar advies serieus en toen Nilo 3 maanden oud was zijn we begonnen met het wakker naar bed brengen ’s avonds. Die 3 maanden had een reden. Nilo had de eerste 3 maanden van zijn leven hysterische huiluren. Van klokslag 20:30u tot een uur of 22:00-22:30u. Na de magische 3 maanden grens waren deze huiluren over en begon hij in slaap te vallen rond op de bank ’s avonds. Toen dit een week lang gebeurde vond ik het tijd om het in te gaan voeren met Bibians verhaal in mijn achterhoofd. Ik heb het heel moeilijk gehad met dit stukje. Ik wilde mijn kindje bij me hebben, knuffelen en wiegen. Maar ik heb doorgezet. Soms ging het slapen in bed niet meteen goed en wiegde ik hem in mijn armen half in slaap en legde hem daarna over in zijn bed. Na een tijdje was dit niet meer nodig en ging hij zelf in zijn bed slapen ’s avonds.

slapenDutjes zijn een ander verhaal. Deze heeft Nilo echt tot een half jaar in de box, in de wagen, op de bank en overal en nergens gedaan. Tot hij op een gegeven moment structuur in zijn dutjes kreeg en ik kon zien wanneer hij moe werd. Weer vond ik dit heel erg moeilijk en dit was voor ons allebei heel erg wennen maar ik ben ook hierbij heel blij dat ik hem hieraan heb gewend.

Het naar bed brengen gaat 99% van de tijd zonder problemen. Die overige 1% is tijdens het krijgen van tanden, ziek zijn of sprongetjesgedrag maar komt altijd wel goed. Nilo heeft geen knuffel (vind ik niet zo hygiënisch haha) maar wel een stuk of 5 hydrofiele doeken (die regelmatig in de was gaan) en een speentje in bed waar hij mee tut. Overdag doet hij nog 2 dutjes, dit heeft hij echt nodig. We hebben eigenlijk geen uitgebreid ritueel: 3/4 keer per week in bad, tanden poetsen, pyjama aan, slaapzak aan, vertellen dat het een leuke dag was en dat er morgen weer een hele leuke dag komt samen, kusjes, in bed leggen, welterusten en tot morgen! Dat was het eigenlijk: het naar bed brengen duurt hier nog geen 10 minuten als hij niet in bad gaat.

Hoe gaat het bij jullie thuis er aan toe met het slapen?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

37 reacties

 • Reageer Kelly Caresse 29 maart 2016 om 07:10

  Wat leuk en interessant om te lezen, wat een goede tip van het wakker in bed leggen. Ik merk dat Aimy overdag ook meer dutjes nog gewoon de box, draagzak, kinderwagen doet dan in haar wiegje maar ik wil nog wel gaan aan wennen om ook in het wiegje te kunnen slapen overdag
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Review: NUNA Rebl autostoel 0-4 jaarMy Profile

 • Reageer Josan 29 maart 2016 om 07:12

  De eerste 16 weken wilde baby niet in haar wieg slapen. Toen had ze heel erg de behoefte aan bij mij zijn. Op den duur begon ze in slaap te vallen in haar wiegje. Tot 9 maanden sliep ze bij mij in bed daarna was ze hier mee klaar. Nu slaapt ze in haar eigen bedje op haar kamer. Ik heb me er nooit zo druk om gemaakt. Bij de eerste vond ik nog dat ze in haar eigen bedje moest leren slapen maar nu met nummer 3 doe ik niet moeilijk. Ik geloofde altijd dat ze voor haar 18de echt wel zelfstandig wilde slapen en dat gaf ze gelukkig ook zelf aan.
  Josan onlangs geplaatst…Mommy Monday winactie Squiz knijpzakjesMy Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 29 maart 2016 om 07:13

  Hier zijn ze al groter dus het slapen gaat prima. Het is ook nooit echt een probleem geweest. Ik legde ze ook wakker in bed en voor mijn gevoel heeft dat echt opgeleverd dat ze mij niet nodig hebben om in slaap te vallen en dus goed sliepen.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Week 12, met een snufje liefdeMy Profile

 • Reageer Channa 29 maart 2016 om 07:16

  Hier ook vanaf een maand of 3 de kinderen in hun eigen bedje op hun eigen kamer gelegd. We wilde ze graag meteen aanleren om daar in slaap te vallen en tot dusver gaat dat prima. Beide gaan om 19 uur naar bed en gaan lekker slapen zonder gezeur. Natuurlijk is het met ups andere downs gegaan, maar ben blij dat wel altijd hebben volgehouden ze in hun eigen bed te leggen.
  Channa onlangs geplaatst…9x waarom kinderen elke dag buiten zouden moeten spelen!My Profile

 • Reageer Nicole 29 maart 2016 om 07:41

  Hier een kind wat vanaf 3 maanden naar haar eigen bed ging, maar ook veel bij ons geslapen heeft. Er kwam een ommekeer en vanaf dat moment wilde ze niet eens meer bij ons in bed. Vind ik soms zelfs jammer want lijkt me zo lekker samen kroelen in bed en in slaap vallen maar ze wil perse in haar eigen bed 😁
  Nicole onlangs geplaatst…Het nieuwe bed van mijn dochterMy Profile

 • Reageer Charlotte 29 maart 2016 om 08:04

  Toen ons dochtertje nog heel klein was sliep ze overdag altijd bij mij en ’s nachts altijd in haar eigen bed. Na een paar maanden kwamen we erachter dat ze een buikslaper was en vanaf dat moment zijn we haar wakker in bed gaan leggen. Nu hebben we een hele makkelijke slaper, super fijn!
  Charlotte onlangs geplaatst…Druk, drukker, drukst…My Profile

 • Reageer Nicole 29 maart 2016 om 08:07

  Hier is slapen wel een ding. Ons zoontje gaat heel hard huilen elke keer als ik hem weg leg in bed. Nogal verlatingsangst.
  Nicole onlangs geplaatst…Winactie: Win een hangmat of hangstoel naar keuze!My Profile

 • Reageer Leonie 29 maart 2016 om 08:10

  Wat een fijne artikelen zijn dit toch! Ook leuk om reacties te lezen… Ik ben heel benieuwd hoe wij het gaan doen en gaan ervaren. Wij hebben bewust nog niet voor een wiegje oid gekozen.. Maar misschien moeten we dat toch overwegen voor de eerste 3 mnd? We hebben nog eventjes om erover na te denken, ze komt pas in augustus:)
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: De eerste babykleertjes – Video!My Profile

 • Reageer Tamara 29 maart 2016 om 08:11

  Hier is slapen een drama. Bij de oudste is het eigenlijk als vanzelf gegaan en die slaapt altijd goed, maar bij de jongste twee helpt gewoon helemaal niets. Zo is Lauren de hele nacht wakker geweest.

  Ik hoop maar dat het ooit goed komt haha!! Deze techniek van jullie heb ik ook geprobeerd maar na een paar weken heb ik het maar opgegeven.
  Tamara onlangs geplaatst…Oh wat jammer! Nog een jongen!My Profile

 • Reageer Michelle 29 maart 2016 om 08:12

  Interessant artikel weer! Ik heb hier nog totaal geen ervaring mee, maar vind dat er heel nuttige tips in staan voor als ons ventje er straks eenmaal is. Die hou ik dus zeker in mijn achterhoofd!
  Michelle onlangs geplaatst…ZWANGERSCHAPSUPDATE: WEEK 33 & 34My Profile

 • Reageer Nesrin 29 maart 2016 om 08:27

  Hier ging het slapen ook altijd erg moeizaam. Mijn peuterzoon slaapt goed en lang bij ons in bed maar in zijn eigen bed gaat het nog altijd mis. My mistake. Bij zijn zus ging het wel beter.

  Ik had beter moeten weten maar koos altijd voor rust en slaap dus legde ik hem snel naast mij neer.
  Nesrin onlangs geplaatst…Winnen: Lange en volle wimpers met CareprostMy Profile

 • Reageer Saskia 29 maart 2016 om 08:33

  Het inslapen gaat hier best goed. Als Sophia moe wordt leg ik haar in bed. Snachts wordt ze wel steeds wakker dat is weer minder 🙁
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Heinz en PasenMy Profile

 • Reageer Dita 29 maart 2016 om 08:52

  Leuk om jullie ervaringen te delen. Mila is nu bijna 2 maanden en slaapt sinds deze week voor het eerst op haar eigen kamer. Overdag slaapt ze nog wel beneden maar ik wil haar ook aanleren om in de middag in haar bedje boven te slapen. Vaak wordt ze nog 1x per nacht wakker.
  Dita onlangs geplaatst…Je lichaam lente proof makenMy Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 29 maart 2016 om 09:00

  Mijn kinderen zijn inmiddels wat ouder, en dan komt het met het slapen van zelf goed gelukkig : )
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Moet je nieuwe kleding eerst wassen?My Profile

 • Reageer Martina 29 maart 2016 om 09:46

  Leuk om te lezen, hoer ook moeite met langere dutjes overdag. Ik heb ook vee geïnvesteerd in wakker op bed leggen en zelf leren slapen. Nu gaat dat eigenlijk heel goed. Soms nog even huilen, andere keren knuffelen met z’n knuffels en dan is het oke. Nu zitten we in de fase dat hij gaat draaien en op z’n buik wil slapen, maar tegelijk mist hij de geborgenheid van z’n dekentje. In mijn ogen is beide niet veilig maar ik gok dat dit z’n draai moet vinden
  Martina onlangs geplaatst…29 Maart 2016 – Mijn ervaring met BloomonMy Profile

 • Reageer Diana 29 maart 2016 om 10:17

  Sven heeft 15 maanden niet geslapen (alleen maar krijsen), tot we er achter kwamen dat hij het KISS Syndroom had. Nu is hij hier voor behandeld en slaapt hij heerlijk. Zowel overdag als snachts..

  Maar nu de klok een uur is verzet is hij helemaal van slag. In slaap komen gaat nu erg moeilijk en savonds is hij klaar wakker.. haha.
  Diana onlangs geplaatst…Diana’s Diary maart #3My Profile

 • Reageer Lifesabout 29 maart 2016 om 10:24

  Wegens Antilliaanse genen hebben we een kindje die heel erg houdt van slapen en dit ook heel makkelijk kan doen. De nachten verlopen altijd heel goed en overdag slaapt ze ook prima. Als ze huilt in de nacht dan is ze bijvoorbeeld echt ziek. We hebben echt heel erg geluk hiermee, ik kan mij niet voorstellen hoe zwaar het is als je kindje moeilijk slaapt.
  Heel interessant om jullie ervaring te lezen!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Help mijn moeder heeft een blog!My Profile

 • Reageer Marjon 29 maart 2016 om 10:29

  Wij hebben gelukkig een gemakkelijke slaper. We hebben haar vanaf het begin in haar eigen kamer en in haar eigen bedje gelegd. Leuk om jullie ervaring te lezen. Liefs Marjon
  Marjon onlangs geplaatst…Kankervrij! En hoe nu verder?My Profile

 • Reageer Malou 29 maart 2016 om 10:35

  Nomi heeft het eerste halfjaar overdag ook overal en nergens geslapen, ze had toen totaal nog geen ritme. Gelukkig viel ze toen nog vaak in slaap in de kinderwagenbak. Toen ze een beetje een ritme begon te krijgen, sliep ze gewoon in bed en dat ging meestal wel goed. Daarvoor sliep ze ook wel eens in haar eigen bed, maar ook regelmatig in de box of ergens anders.
  Malou onlangs geplaatst…Update; verbouwen enzoMy Profile

 • Reageer Annemijn 29 maart 2016 om 10:38

  Bijzonder om te lezen hoe jullie hier mee om gaan.
  Annemijn onlangs geplaatst…VIDEO: Bloopers en andere beelden die internet nooit gehaald hebben.My Profile

 • Reageer Madelaine 29 maart 2016 om 11:20

  Jasmin slaapt in de avond/nacht echt perfect, heb haar altijd in haar eigen bed gelegd en vanaf drie weken oud ook op haar eigen kamer. Overdag slaapt ze lastig (maar wel in haar eigen bed als het uitkomt), zolang ze in de avond goed slaapt en we goed aan het ritme met de flessen houden is er niet zo veel aan de hand. De ene keer is het een hazenslaapje, de andere keer wel drie uur aan elkaar.
  Madelaine onlangs geplaatst…Gereden: Opel ADAM ROCKSMy Profile

  • Reageer Manon 29 maart 2016 om 15:44

   Oh ik weet nog wel dat Nilo alleen maar hazenslaapjes deed. Echt 20 minuten per keer. En dan hoorde ik moeders van leeftijdsgenootjes die dutjes van 2-3 uur deden!

 • Reageer Sabi 29 maart 2016 om 11:47

  Ik kan er met mijn hoofd gewoon niet bij dat je je kindje gewoon laat huilen,meiden. Ik vind het wel een tikkeltje egoïstisch en onnatuurlijk. Jammer, dames.

  • Reageer Manon 29 maart 2016 om 12:35

   We vinden deze comment een beetje jammer… Er staat nergens dat we ze in paniek laten huilen. We kennen verschil wel in huilen 🙂 5 minuutjes in slaap huilen/jammeren is geen misdaad. Nergens staat dat we ze uren laten huilen toch? Bedankt voor je waardevolle comment 🙂

   • Reageer Sabi 29 maart 2016 om 20:06

    Huilen… Is dat niet gewoon het enige signaal dat een baby kan geven dat er wat mis is en dat hij of zij wordt opgepakt? Door het cb worden dan weer allerlei nieuwe termen voor verzonnen, waardoor het lijkt alsof het minder erg is. “Mopperen”

    Oprechte vraag: waarom ga je tegen je moedergevoel in? Je zegt dat je je kindje bij je wilt nemen enzo, maar toch ga je voor het bedje, ook al heb je het er zelf moeilijk mee. Ik kan daar met mijn hoofd niet bij. Ik snap die scheiding tussen moeder en baby niet zo. Het lijkt bijna alsof de baby’s al zelfstandig moeten zijn.
    Kom op moeders, zijn we echt zo druk met ons eigen leven dat we geen tijd meer hebben voor een liefdevolle slaaproutine?
    Denken Julie echt dat een baby die huilt niet wilt worden opgepakt uit bed?

    Ben benieuwd naar je reactie

    • Reageer Manon 29 maart 2016 om 21:03

     Alle begin in moeilijk 🙂 Mijn kind vindt het nu heerlijk in z’n eigen bed en wil niet eens bij ons in bed slapen. Ieder z’n ding toch? Wij doen het zo (daarom ook “zo doen wij dat”) en jij doet het weer anders, prima toch? #mommywars

 • Reageer Susan 29 maart 2016 om 14:33

  De eerste 2 maanden waren – mede door reflux – een ramp qua slapen. Ze was uren wakker, zo moe en sliep alleen af en toe in de draagdoek. Daarna ben ik begonnen met heel goed op vermoeidheidssignalen letten, haar bij de eerste vermoeidheidssignalen in bed te leggen en de ‘5 minuten methode’ als ze ging huilen toe te passen, en in no time was alles anders. Mijn baby is nu 4 maanden en doet alle slaapjes in bed, en als ik haar er in leg gaat ze vaak zonder mopperen slapen. Je baby een paar minuutjes de tijd geven om het gemopper zelf op te lossen en in slaap te vallen is echt geen schande 🙂

  Het valt me op dat Novelle best lang wakker is, 3 uur is heel lang voor zo’n kleine baby. De wakkertijd voor die leeftijd is ongeveer 1,5 tot max. 2 uur. Geen kritiek, maar misschien helpt het haar beter te laten slapen met dit ‘in het achterhoofd’ 🙂

  • Reageer Bibian 29 maart 2016 om 16:54

   Klopt inderdaad, maar we zijn nu bezig met wat onderzoekjes waarom Novelle onrustig is. Ze heeft enorm eczeem wat haar wakker houd, en misschien heeft ze koemelkallergie. Vandaar dat het net even wat anders loopt dan anders. Alhoewel River ook geen lange slaper was overdag. Liefs

 • Reageer Lilian 29 maart 2016 om 15:19

  Het probleem dat hij niet in zijn eigen bedje wou slapen dat hadden wij niet. Wel was Jay echt een moeilijke slaper, hij sliep soms echt maar een paar uurtjes in de nacht. Nu naar mate hij ouder word gaat het steeds een stukje makkelijker! Daar zijn wij heel blij om. Toen Jay nog klein was hielp inbakeren hem om een stuk beter te slapen. Als wij een tweede zouden krijgen zou ik ook een aantal dingen anders doen qua het slapen.
  Lilian onlangs geplaatst…Kevin: van student naar werknemerMy Profile

  • Reageer Manon 29 maart 2016 om 15:43

   Jaaa inbakeren heeft hier ook heel goed gewerkt. Lang leve de Puckababy haha.

 • Reageer Nynke 29 maart 2016 om 21:03

  Ah, een baby die 4 uur slaapt overdag, wat heerlijk!
  Ze slaapt hier sinds het begin eigenlijk al maar een uurtje per dag misschien. Heel soms eens 1,5 uur, maar daar heb je het ook echt wel mee gezegd! Lijkt me heel chill om zo lang je handen vrij te hebben overdag 🙂

 • Reageer Manouk 30 maart 2016 om 05:10

  Wij doen aan co sleepten en slapen dus zowel overdag als in de avond samen. Overdag ga ik niet altijd met hem een dutje doen, nu ik bijna in het laatste trimester van mijn zwangerschap zit overigens vaak wel. Dit voelt voor zowel mij als mijn zoontje het fijnste.

 • Reageer Dani 30 maart 2016 om 11:30

  Bij mijn oudste heb ik het ook verkeerd gedaan. Als piepjonge baby viel hij bijvoorbeeld in slaap na zijn flesje melk. Ik dacht dat die volgorde dan altijd zo was.. rekken rekken tot hij zijn voeding “mocht”, daarvan viel hij in slaap, rustig in bed leggen. Maar op een gegeven moment ging dat helemaal niet meer, hij kreeg dan juist energie van zijn voeding en ik dwong hem om dan te gaan slapen. Door bijvoorbeeld minutenlang met hem op mijn arm te wiegen tot hij in slaap viel, voor max een half uurtje.. Wat een vermoeiende periode was dat, denk wel tot 6 maanden. Toen tipte mijn schoonzus me het boek “Baby in een droomritme” van Stephanie Lampe. Er ging een wereld voor me open.. Ik heb alles anders aangepakt en ik kreeg echt een baby met een droomritme!
  Dat ging ik dus bij mijn tweede meteen anders doen. En vanaf dag 1 gewoon rustig wakker in zijn wiegje gelegd. Het vervolgboek van Stephanie Lampe “Zo krijg je een blije baby” (waarin naast slapen ook de eerste hapjes wordt behandeld) gekocht en ik noem het echt de babybijbel. Het kan natuurlijk dat mijn tweede zoontje (bijna een half jaar) veel makkelijker is, maar het kan ook dat ik zijn gebruiksaanwijzing door het boek precies begrijp. Ik kan me nu bijna niet voorstellen dat anderen “maar wat doen” om het even zo te noemen. Het is echt mijn leidraad en houvast en ik heb de makkelijkste slaapbaby die er bestaat denk ik. Hij slaapt nu nog steeds gemiddeld 3x 1,5 a 2 uur overdag, in zijn eigen bedje waar ik hem wakker in leg.

  Belangrijkste: wakker -> voeden -> knuffelen/spelen -> slapen -> wakker enz.
  en tot een maand of 6 hebben ze een maximale wakkertijd van 90 min. Korter mag, niet langer. Dan ga je over hun grenzen heen, met oververmoeidheid en alle gevolgen van dien. Dat klopt bij mijn zoontje dus als een bus.
  En nee ik heb geen aandelen haha, ben alleen maar héél enthousiast en blij dat dat mijn houvast is geweest de afgelopen maanden en ik de babytijd van mijn tweede zoontje als zoveel fijner heb ervaren dat mijn eerste.. Want een baby die niet wil slapen is echt heel vervelend..

  • Reageer Dani 30 maart 2016 om 11:30

   oh ja en zij is ook PRO inbakeren, heb ik bij beide jongens ook gedaan. Daar werden ze zoveel rustiger van.

 • Reageer Cindy 31 maart 2016 om 19:44

  Interessant om te lezen. Wij zitten nu met een babytje die niet in zijn wieg wilt slapen, maar alleen bij mama. En dat vind ik ergens wel fijn, maar het is niet echt de bedoeling. Ik zal het boek, wat Dani hierboven heeft gezegd, even onthouden. Maar goed, hier hadden (hebben) we ook het probleem met voeding wat niet op gang kwam (borstvoeding) en vanaf vandaag over gegaan op volledige flesvoeding en ik heb de hoop dat dat al heel wat verbetering geeft.
  Cindy onlangs geplaatst…Mels is geboren!My Profile

  • Reageer Susan 17 april 2016 om 16:14

   Geen idee hoe oud je baby is maar dat hij bij je wil zijn is heel natuurlijk voor hem. Hij is negen maanden bij je geweest, bewoog door jou bewegingen en hoorde je hartslag etc. Een stil bedje is een hele overgang voor een baby.
   Een doel hebben om hem in zn bedje te krijgen is denk ik normaal, maar je inleven in je babys wereld en wat nornaal is voor hem kan je helpen te accepteren dat je baby je nu nog nodig heeft.
   Geen kritiek verder, gewoon een ander geluid.

 • Reageer Yneke 31 maart 2016 om 19:46

  Leuk om te lezen! Hier een volledig andere routine qua slapen. Jonah is ook niet de makkelijkste slaper, behalve als we onderweg zijn. In de auto of wagen valt ie binnen no time in slaap (ook gerust 2 als 3 uur). Heeft ook zo zn voordelen. Overdag slaapt ie dus veel in de wagen, al van jongs af aan. Meestal ga ik met de hond wandelen op ’t moment dat Jonah aan zijn dutje toe is. ’s Avonds ligt ie in z’n bedje, ’s nachts slaapt ie tussen ons in (hij wordt vaak nog 1x wakker nl). Dan slaapt ie vervolgens 9 van de 10 keer goed door en ach, ik vind t ook wel fijn, die kleine beentjes tegen me aan ’s nachts. En dan ’s ochtends wakker worden doordat je wordt bedolven onder de kusjes! Gelukkig hebben we een groot bed ;-). Hij slaapt vanzelf de hele nacht door in z’n eigen bedje.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge