Babypraat, Kids, Moeder zijn

Zo doen wij dat – HELP: Sprongetjes en hangdagen!

zodoenwijdat
Op Instagram hadden we gevraagd welke onderwerpen jullie graag in deze rubriek wilden zien. Een aantal mensen reageerden daarop met: sprongetjes en hangdagen! Dus deze keer vertellen wij ons verhaal over de beruchte ‘Oei ik groei sprongetjes’ en andere dagen waar het niet altijd even gezellig is.

Even heel kort: “Net als de lichamelijke groeispurts die een kind kan maken, verloopt ook de mentale ontwikkeling van kinderen met sprongen. Neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat zulke sprongen gepaard gaan met veranderingen in de hersenen. Oei, ik groei! beschrijft de tien sprongen in de mentale ontwikkeling die iedere baby doormaakt in zijn eerste twintig levensmaanden.
Bron: Oei Ik Groei

oeiikgroei2In de tijd dat ik zwanger was van Nilo, had ik al vaker gehoord van het fenomeen sprongetjes. Ik vond het toen al reuze interessant en schafte het boek aan (klik hier voor mijn review). Het bleek al snel dat Nilo een kindje was/is waarbij je écht merkt dat hij die sprongen doorgaat. Tijdens de eerste paar sprongetjes kwamen we erachter. Je kon de klok er op gelijk zetten: begon het blauwe balkje in de app? Dan hadden wij een baby die niet lekker in zijn vel zat… En warempel: het blauwe balkje was afgelopen en onze baby kon wat nieuws. Tja, ‘geloof’ het of niet, het was echt zo. De eerste paar sprongen heb ik echt nauwlettend “gevolgd” met het boek. Ik las er veel in en lette ontzettend veel op alle signalen, vaardigheden etc. die het boek mij vertelde. Ik vond/vind wel dat het boek erg vooruitstrevend is qua vaardigheden die je baby al zou kunnen maar goed, het kan.

oeiikgroei5Nilo is dus echt een sprongenkind. Niet heel erg leuk voor mij en papa, maar ik houd altijd maar in gedachten dat het nog minder leuk is voor hemzelf. Hij zit niet lekker in z’n vel, hij voelt zich niet fijn en hij heeft een wervelwind in z’n hoofd (zo visualiseer ik altijd die sprongetjes maar). Dat wil niet zeggen dat ik de rust zelve ben hoor, als een sprongetje 2 weken duurt hier in huis… Wéér een paar weken rot slapen, nee daar word ik in ieder geval geen beter mens van. Ik heb ervaren dat het bij Nilo heel goed werkt om niet te blijven hangen in huis. Hij is zich mentaal aan het ontwikkelen dus hij wil meer denk ik dan altijd maar. Erop uit gaan, buitenlucht, andere dingen doen en bekijken dan thuis, dan is hij vrolijk. Dit geldt natuurlijk ook als hij geen sprong heeft maar dan neemt hij wel genoegen met thuis zijn, tijdens een sprong wil hij meer. Snap je een beetje wat ik bedoel?

De laatste paar sprongen heb ik niet meer in het boek gelezen. Ik geloof het wel… We hebben nu nog één sprong te gaan en dan is het hoofdstuk ‘sprongetjes’ klaar. Dan komen de fases ;-). Trouwens: niet alle kinderen hebben “last” van sprongetjes. Ze ondergaan het wel maar uiten dat niet persé heel erg. Het kindje van een vriendin van ons is misschien 1 of 2 dagen wat chagrijnig of slaapt iets meer en dat was dat. De ene sprong is ook “heftiger” dan de ander, en de ene duurt soms ook langer dan de andere… Het verschilt zo erg, net zoals alles!

draagdoeklfEr werd ook nog gevraagd hoe wij omgaan met hangdagen, dagen dat jij hangerig bent of juist je kind. Dat verschilt heel erg per kind want ik zie het bij Bibian en bij mezelf. Waarbij Nilo juist opbloeit van erop uit gaat en drammerig blijft als we binnen zitten, vinden River en Novelle het helemaal prima om thuis te blijven. Als ik hangerig ben of een baaldag heb dan geef ik ook toe aan mezelf. Ik doe niks behalve voor mijn kind zorgen en ga vroeg naar bed, dat is het enige eigenlijk…

Het enige “advies” wat ik kan geven tijdens stomme dagen, stomme sprongetjes en bluh-momenten: geef eraan toe. Verwacht niks, doe niks en volg je kind. In het begin kon ik mezelf opvreten met gedachtes zoals: “vannacht gaan we wéér k#t slapen” of “ik moet echt nog de was doen”. Nee, het werkt niet zo. Ik legde me erbij neer dat ik weer een nacht niet goed zou slapen. Ik kon elke dag gaan zitten balen dat Nilo wéér om half 5 wakker was maar daar schiet je niks mee op. Op een gegeven moment accepteerde ik het feit dat hij gewoon in een kl#te sprongetje zat en dat het weer over gaat. En dat helpt echt. De was kan ook wel een ander moment, dan maar niet stofzuigen.

Maar de sprongetjes gaan over! Het zonnetje komt na de donderwolken! Hebben jullie kinderen last van de Oei ik groei sprongetjes? En wat doe jij op hangdagen?

 

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

29 reacties

 • Reageer Channa 15 maart 2016 om 06:03

  Hier nooit in de sprongetjes geloofd eigenlijk. Ze waren er in ieder geval niet wanneer ze er volgens het boek hadden moeten zijn…
  Channa onlangs geplaatst…Shoplog: Jippie KledingbeursMy Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 15 maart 2016 om 06:03

  Hier hadden ze ook last van die sprongetjes. Moest wel altijd terug rekenen omdat ze te vroeg geboren zijn. Op hangdagen hield ik ze ook gewoon wat meer bij me.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Bij ons aan de eettafel……daar keken we van op!My Profile

 • Reageer Josan 15 maart 2016 om 06:11

  Tot nu toe heb ik maar 1X even een moment mee gemaakt waarbij ik dacht dat ze last kon hebben van een sprongetje. Voor de rest fietsen we er redelijk zonder problemen door heen. Op baaldagen stop ik haar in de draagdoek of we gaan er op uit. Verandering van omgeving doet goed.
  Josan onlangs geplaatst…Kijk mij groeien, de app om je baby’s groei bij te houdenMy Profile

 • Reageer amanda 15 maart 2016 om 06:17

  Die sprongetjes geloof ik niet zo in denk inderdaad dat elk kind zijn eigen ritme heeft..Kian daar heb ik die sprongetjes nooit bij gemerkt…xx
  amanda onlangs geplaatst…Pasen 2016My Profile

 • Reageer Nicole 15 maart 2016 om 06:44

  Die sprongetjes geloof ik niet in. Heb er nooit wat van gemerkt bij ons zoontje. Hangdagen, ja die heeft hij wel! Maar het is een kindje met veel energie dus dan gaan we gewoon wat leuks doen zodat hij die energie kwijt kan.
  Nicole onlangs geplaatst…Winactie: Gepersonaliseerde naampuzzel van Cre8My Profile

 • Reageer Dorien 15 maart 2016 om 06:54

  Zoë was soms wat jengelig maar gelukkig heb ik er nooit echt veel last van gehad. Ik accepteer het altijd en denk maar, het gaat ook wel weer over!
  Dorien onlangs geplaatst…MIJN WEEK IN OUTFITS #15 ZOMER IN MIJN BOLMy Profile

 • Reageer Sophie 15 maart 2016 om 06:56

  Ik heb het boek ook, en opvallend genoeg kwamen de perioden waarin hij hangerig en jengelig was vaak wel overeen met ‘de sprongetjes’ in het boek. Vaak wel een week eerder of later, maar het klopte wel.
  vooral het eerste jaar heb ik veel aan het boek gehad om te relativeren en hoe je er het beste mee om kan gaan.

 • Reageer Saskia 15 maart 2016 om 07:11

  Bij mijn zoontje hield ik het boek in de gaten maar ik merk nu met een tweede dat ik mij er minder mee bezighoud.
  Saskia onlangs geplaatst…Voordelen van de BabytijdMy Profile

 • Reageer Tamara 15 maart 2016 om 07:30

  Leuk om te lezen! Hier ook 3 kinderen die erg veel last van sprongen hebben! Meer dan er in mee gaan kun je eigenlijk niet doen.
  Tamara onlangs geplaatst…Waar komt al die rommel toch vandaan?My Profile

 • Reageer Nicole 15 maart 2016 om 07:33

  Hier weinig last ervan gehad.. Was sowieso anders omdat ze paar weken ‘te vroeg’ geboren is en dan loopt het niet gelijk. Heb denk ik 3x in het boek gekeken..
  Nicole onlangs geplaatst…Weight Watchers update #1 | Afgevallen?My Profile

 • Reageer Charlotte 15 maart 2016 om 07:45

  Heel veel knuffelen! We merkten de sprongetjes hier wel maar echt vervelend waren ze niet gelukkig. En op hangdagen gingen we daar gewoon lekker in mee.
  Charlotte onlangs geplaatst…Een gratis fotoshoot, wie wil dat nou niet?My Profile

 • Reageer Milou 15 maart 2016 om 07:48

  Het boek ligt al een paar weken naast mijn bed maar heb nog geen zin gehad om er echt in te lezen, haha. Ben benieuwd hoe veel ‘last’ onze baby van de sprongetjes gaat krijgen!

 • Reageer demallemolenmoeder 15 maart 2016 om 07:58

  Die sprongetjes herken ik wel. Af en toe lastig maar nog lastiger voor het kind zelf. Ik gaf er aandoe en deed wat ze prettig vond. Iets meer slaap, iets meer knuffelen, dragen of even laten..
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Review; loopschoenen ShoesmeMy Profile

 • Reageer Michelle 15 maart 2016 om 08:13

  Ik lees altijd zulke uiteenlopende meningen over het hele ‘sprongetjes-gebeuren’! Denk dat het ook heel erg van je kindje afhangt of je in dit fenomeen gelooft of niet. Ik ben heel benieuwd of ik er straks bij onze spruit iets van ga herkennen!
  Michelle onlangs geplaatst…ZWANGERSCHAPSUPDATE: WEEK 31 & 32My Profile

 • Reageer Dita 15 maart 2016 om 08:30

  Leuk dat jullie dit onderwerp bespreken. Dat boek heb ik laatst bij de bieb geleend. Of ik het wat vind weet ik eigenlijk niet. Nu kan ik ook nog niet zeggen of Mila last heeft van sprongetjes ofniet, ze is morgen pas 6 weken. Wel merk ik dat ze het fijn vind om dingen te doen.
  Dita onlangs geplaatst…Interieur kiekjes – Maart 2016My Profile

 • Reageer Nesrin 15 maart 2016 om 09:17

  Mijn zoon zat de afgelopen 1,5 week in een grote donderwolk fase, na deze sprong is hij opeens zo gegroeid. Het boek Oei, ik groei las heb ik gelezen toen mijn dochter net geboren was en nu weet gelukkig (en dit scheelt een hoop frustratie) dat dit soort dagen komen en gaan en eigenlijk ook nodig zijn.

  Vanochtend vertelde hij heel stoer dat hij op de peuterspeelzaal gaat vertellen dat hij gisteren op het consultatiebureau in zijn spierbal is geprikt 😉
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin #11My Profile

 • Reageer Diana 15 maart 2016 om 09:18

  Ik heb weinig van de sprongetjes gemerkt omdat onze zoon eigenlijk nooit sliep. Bleek achteraf het KISS SYNDROOM te zijn. Dus het syndroom overheerste de sprongetjes laten we maar zeggen. 😁 Nu is Sven 16,5 maand en hebben we de sprongetjes wel gehad volgens mij..😉 nu komen de fases inderdaad! 😂
  Diana onlangs geplaatst…Diana’s Diary Maart #2My Profile

 • Reageer haia 15 maart 2016 om 09:24

  Bij de eerste had ik het boek wat ingelezen en wilde het zeker gaan proberen. Hij kwam 10 dagen vroeger dan de uitgerekende datum en was niet echt de makkelijkste baby. (Wilde niet zonder mama slapen, dronk veel, krampjes, ) nog altijd zie ik(hij is bijna 8j.) dat het altijd wat anders gaat dan bij zijn broers. Dus bij hem zag ik nooit die sprongetjes, het was eigenlijk elke week anders en daar kon ik dan op voort gaan. Op maandag wilde hij dit of dat anders en dat was dan voor die week zo, de volgende maandag kon het echt weer totaal anders gaan bij hem( en echt waar het was per week zo, gelukkig had ik dat door en paste me dus iedere week aan aan mijnheertje zijn kuren. Maar daardoor heb ik de sprongetjes wel wat vergeten ook bij de andere kindjes, ben er dus nooit echt bewust mee bezig geweest maar heb het nooit duidelijk gezien ook al waren de andere veeeeel gemakkelijker.

 • Reageer Malou 15 maart 2016 om 09:33

  Nomi heeft wel sprongetjes, maar niet precies volgens die Oei ik Groei kalender. En inderdaad, gelukkig gaat het weer over 😉
  Malou onlangs geplaatst…Zo gaat shoppen met je dreumes echtMy Profile

 • Reageer Leonie 15 maart 2016 om 09:44

  Dat boek heb ik laatst van iemand gekregen.. Wel iets oudere versie.. Het lijkt me super interessant om er meer over te kunnen lezen, als ik ook een sprongenkindje krijg!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Zwangerschapsoutfit #1 – Spring WalkMy Profile

 • Reageer Lifesabout 15 maart 2016 om 11:04

  Ik heb mij nooit zo verdiept in sprongetjes en wist dus ook niet wanneer ze er wel of niet waren. Sarah was ook een heel makkelijk kind waardoor het leek alsof de sprongetjes ook makkelijk verliepen. Dat boek lijkt mij wel heel handig wanneer je kind er last van heeft en het geeft houvast aan ouders. Want ik kan mij voorstellen dat je soms niet meer weet wat je doen moet.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Ik bescherm onbetaalbaar goud.My Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 15 maart 2016 om 11:10

  Ik heb dat boek Oei ik groei op een gegeven moment in een hoek gesmeten. Ik kon er niks mee.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Daarom is opruimgoeroe Marie Kondo zo’n hypeMy Profile

 • Reageer Madelaine 15 maart 2016 om 11:53

  Gelukkig heeft Jasmin er niet heel veel last van, maar je merkt wel dat ze in een sprong zit.
  Madelaine onlangs geplaatst…Jasmin drie maandenMy Profile

 • Reageer Laura 15 maart 2016 om 13:28

  Ik had vrolijk het boek gekocht en me alvast ingedekt maar de hangbuien en alles daarbij kwamen gewoon niet. En nog steeds niet. Oke, ze heeft wel eens een mindere dag, maar totaaaal niet zoals het boek beschrijft! En ze zijn idd wel heel optimistisch qua ontwikkeling al moet ik zeggen dat mijn dochter met 9 maanden los loopt en al veel van de dingen kan uit het boek!

 • Reageer Rosie 15 maart 2016 om 14:37

  Heel herkenbaar, het enige wat je kunt doen is er idd aan toegeven. Flynn heeft heel veel last gehad van de 19 weken sprong, echt ik dacht dat mijn hoofd uit elkaar knalde van het geschreeuw en de vermoeidheid. Vreselijk! Hopelijk heeft hij van de volgende sprongetjes minder last maar we zullen zien :)!
  Rosie onlangs geplaatst…Hoe ga je verder als je bevalling traumatisch wasMy Profile

 • Reageer Cindy 15 maart 2016 om 15:55

  Ik heb dit artikel even bewaard op Bloglovin, dat boek lijkt me namelijk erg handig. Ik ben benieuwd hoe ons kindje het gaat doen, maar eerst even bevallen. Nog 8 dagen tot de uitgerekende datum hier!
  Cindy onlangs geplaatst…Stilte voor de stormMy Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 15 maart 2016 om 17:16

  Ik geloof ok zeker in de sprongetjes. Onze spruit is geen erge springer. 4 maanden was heftig maar verder weinig last. Hooguit een hangerig kind idd of 1 slechte nacht. In onze mama app wordt dan vaak geZegd is t geen sprong en als ik dan ga kijken klopt het altijd.
  Je moet alleen niet denken dat ze heel de lijst moeten kunnen want dan kun je er aardig onzeker van worden denk ik.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Mama ontzwangert….9 maanden op en 9 maanden af…My Profile

 • Reageer Jolien 15 maart 2016 om 21:08

  Herkenbaar hoor! hier ook een “sprongen-kind” gehad. Ook ik had het boek en heb er veel aan gehad. En wat jij beschrijft; gewoon er maar aan toe geven dat het ff niet lekker loopt scheelt al zoveel energie(die je niet hebt op dat moment, haha). Onze dochter is nu 2,5, en ze heeft nog steeds sprongen, maar nu heten het fases. Maar qua vertoning kun je ze vergelijken met de baby-sprongetjes. Vaak sluipt het er in, en heb ik opeens 2 dagen een hele puberende peuter in huis. Maar als de bui weer over is merk je toch dat ze weer een stukje ontwikkeling heeft meegemaakt, kan ze opeens weer beter uit haar woorden komen bijvoorbeeld. Als mijn dochter zulke dagen heeft met de nodige ontploffingen van frustratie laat ik haar vaak afkoelen op de gang, als ze weer voor rede vatbaar is praten we er over en zegt ze vaak;”kortsluiting in hoofd” Zo noem ik dat namelijk, haha. Nou ja, en daar kun je het tijdens de peuterpuberteit best mee vergelijken! veel succes met Nilo z’n sprongen!

 • Reageer Jessica 17 maart 2016 om 17:24

  Leuk te lezen hoe jullie hiermee om zijn gegaan. Hoe verschillend het kan zijn bij een kindje is ook grappig om te zien, zo is iedereen weer anders.
  Jessica onlangs geplaatst…DIY – PaaskransMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge