Babypraat, Kids, Moeder zijn

Zo doen wij dat: Tanden, kiezen en tandenpoetsen

zodoenwijdat
Tanden, het is me wat. Die verrekte dingen zorgen voor heel veel ellende van tijd tot tijd! In dit blogje vertellen wij over onze ervaringen met tanden krijgen, wat we eraan doen om het te verzachten en het leed dat tandenpoetsen heet…

Tanden die doorkomen
River en Nilo kregen eigenlijk allebei volgens “schema” hun tanden. Qua volgorde en ook qua ‘tijdstip’, Nilo is wel ietsjes eerder dan de schema’s. Hij heeft gemiddeld genomen niet super veel last van het doorkomen van zijn tanden. Hij heeft ze nu allemaal, behalve de laatste kiezen. Waar River altijd vieze poepluiers had met het doorkomen van de tanden, heeft Nilo dit eigenlijk niet. Alleen bij het doorkomen van de hoektanden, dat was wel een paar dagen ellende. Slecht slapen, slecht eten, vieze luiers, duidelijk last van omdat hij met z’n handen in z’n mond zat de hele tijd, zielig! We herkennen wel allebei het vele kwijlen, met de handjes in de mond en wat (lichte) verhoging.

nilo tandjes

Wat doen/deden we eraan om de pijn te verzachten?
Om eerlijk te zijn hebben bijtringen hier niet zoveel verlichting gegeven. Die je in de koelkast kan leggen, met nopjes, gewone, zachte, harde… Eigenlijk lagen die er voor de sier. Een koel, nat washandje hielp meer naar mijn idee. Vooral als ze al meerdere tandjes hebben en ook bij de kiezen. Een bijtring komt namelijk niet op het pijnlijke tandvlees als er omheen al allemaal tanden zitten en al helemaal niet bij de kiezen… Verder zijn we grootverbruikers van Dentinox. Een vloeistofje dat je gewoon bij de drogist kunt kopen om het pijnlijke tandvlees mee aan te stippen en dit een beetje te verdoven.

Laatst, toen bij Nilo zijn hoektanden doorkwamen had hij echt veel pijn en hoge koorts. We hebben hem toen ’s avonds voor het slapen een zetpilletje gegeven: slapen is het beste medicijn. Wij nemen ook paracetamol als we ergens pijn aan hebben. Ik geef het niet elke keer en elke avond als er tanden doorkomen maar dit was eenmalig hoor! Het enige wat je verder kunt doen is de tijd uitzitten. Vaak is het met een paar dagen wel over. Het tandje is dan door en de ergste druk is weg. Alleen kiezen duren wat langer omdat het oppervlak wat groter is.dentinox

Tanden poetsen
Als het eerste tandje door is, begin je al meteen met poetsen. Een keer per dag is voldoende. Toen River kleiner was, was het ook altijd een gevecht met tanden poetsen. Ook bij Nilo is het altijd weer een militaire operatie om de tanden te poetsen. Maar ja: liever 2 minuten ellende met tanden poetsen dan rotte tanden of gaatjes. We poetsen de tanden dus onder dwang: in de houdgreep en snel poetsen. Bij River gaat het nu al een hele poos goed! Een leuke tandenborstel van Maya de bij, een liedje, een gek dansje van mama, de hemel inprijzen en zelf laten aanklooien doet wonderen. Bibian laat River altijd eerst zelf poetsen en daarna doet ze het zelf nog even goed na.

Laatst was ik in Duitsland bij de drogist en zag daar een elektrische kindertandenborstel. Ik kocht ‘m en ’s avonds liet ik Nilo er mee aanklooien: hij vond het geweldig! Tanden poetsen gaat nu niet meer onder dwang, maar leuk is het nog steeds niet. Ik heb goede hoop dat het ooit wel goedkomt met dat tanden poetsen…tandenpoetsen

Naar de tandarts
Vanaf twee jaar ‘moeten’ kinderen naar de tandarts. River is nu al één keer mee geweest en die keer heeft hij alleen gekeken naar Bibian wat er allemaal gebeurde. Mijn tandarts raadde aan om zo rond 1,5 jaar je kind mee te nemen om te kijken. De eerstvolgende keer dat ik dus naar de tandarts ga neem ik Nilo mee. Ze boeken dan een lange afspraak in en dan mag Nilo ook op de stoel zitten, gaan ze ook een poging doen om in het mondje te kijken, al is het maar voor de show. Mijn tandarts zei: “stel dat er iets gebeurt waardoor hij eerder bij ons moet komen, dan is hij hier al eens geweest en heeft hij onze gezichten al eens gezien”. Dat vond ik wel een goede visie dus Nilo gaat volgende keer “gezellig” mee naar de controle…

Heb jij nog tips voor doorkomende tanden en/of tanden poetsen? Hoe gaat dat bij jou?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

25 reacties

 • Reageer Channa 22 maart 2016 om 06:03

  Hier ook Dentitox gebruikt, verder hielp niks. Toen poetsen hier een drama werd hebben we ook een elektrische tandenborstel gehaald. Ineens was poetsen weer leuk!
  Channa onlangs geplaatst…Op stap zonder kinderen: de afkickverschijnselen!My Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 22 maart 2016 om 06:05

  het is dat je ze nodig hebt want anders…. Ik poetste bij mijn jongens ook toen ik dacht dat er een tandje door zou kunnen komen, dan word het tandvlees namelijk al wat ” soepeler” voor de rest is het inderdaad uitzitten. En extra luiers in huis halen voor de spuitluiers!
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Wat je niet moet zeggen tegen iemand die niet zwanger kan worden.My Profile

 • Reageer Wilmaaa 22 maart 2016 om 06:09

  Wat een goede tips, ik ga zeker die dentitox eens proberen, want Wat heeft mijn meisje weer last van tandjes, zo vervelend! En poetsen vind Yarah ook niet echt leuk, dus mag ze eerst even zelf poetsen en even mama’s raden poetsen, tsja dat gaat niet altijd zachtZinnig haha!
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Winactie! | de zomer in met een hip telefoonhoesje van telefoonhoesjestoreMy Profile

 • Reageer Josan 22 maart 2016 om 06:09

  Meh ik zit nu in zo’n fase waarbij een tand moet doorkomen. We gaan nu de tweede week van ellende in. Nou ja de andere 3 kwamen zonder noemenswaardige problemen dus dan heft dit elkaar op. Ik laat mijn kind zelf poetsen en poets dan na. Baby speelt gedurende haar dag met de tandenborstel. En gaatjes valt niet altijd te voorkomen. Bij allen ben ik begonnen met vroeg tandenpoetsen. Ze drinken vooral water. Het kind dat het minste snoept heeft de meeste gaatjes.
  Josan onlangs geplaatst…Doe eens normaal met dat borstvoeding geven in het openbaar!My Profile

 • Reageer Kelly Caresse 22 maart 2016 om 06:30

  Ja Dentinox was hier ook echt heilig in die tijd en onthoud ik ook voor ons tweede kindje. En die afspraak bij de tandarts moet ik echt gaan maken, goede reminder dit! 🙂
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…5 dingen die ik mis aan het sportenMy Profile

 • Reageer Nesrin 22 maart 2016 om 06:38

  Een high five voor Dentinox! Eerst gebruikte ik druppels van VSM maar Dentinox had meer effect.

  Op het moment dat de melktanden eruit gingen moest ik denken hoeveel ellende het had gekost toen ze doorkwamen 😉 ik heb ze mooi allemaal bewaard want het zijn eigenlijk allemaal kleine trofeeën.
  Nesrin onlangs geplaatst…Mijn eigen helweekMy Profile

  • Reageer Manon 22 maart 2016 om 14:48

   Hahaha oh ik snap dat nu helemaal! Eerder dacht ik: bah, waarom bewaren? Maar nu… Ik plak ze in en vergul ze in goud jonge hahaha.

 • Reageer Tamara 22 maart 2016 om 06:57

  Nou inderdaad, het is me wat. Mevrouw hier heeft inmiddels 6 tanden en er zijn alweer 2 onderweg.
  Tamara onlangs geplaatst…Komt er nog een vierde kindje?My Profile

  • Reageer Manon 22 maart 2016 om 14:48

   Oh succes ermee!!!

 • Reageer Nicole 22 maart 2016 om 07:18

  Hier gaat het poetsen enorm makkelijk gelukkig. Ons zoontje vindt het fantastisch. Eerst poets ik altijd zijn tandjes en daarna mag hij zelf nog even poetsen. Zo schattig!
  Nicole onlangs geplaatst…Tips tegen een hoestende baby of dreumesMy Profile

 • Reageer Kim 22 maart 2016 om 07:29

  Dentinox vond ik ook ideaal, erg fijn omdat het een beetje verdoofd… Het zijn meestal ff periodes waar je doorheen moet, wel erg zielig voor de kleintjes. Qua tandenpoetsen zingen wij even een liedje. Ik poetste eerst altijd ‘na’ maar nu poets ik als eerste waarna Xavi mag poetsen. Hij had toch wat meer last van tandplak toen.
  Kim onlangs geplaatst…Cadeautips voor een 3-jarige jongen?My Profile

 • Reageer Nicole 22 maart 2016 om 07:35

  Hier wordt er altijd gevraagd om tanden poetsen haha! We laten haar ook eerst zelf doen en dan doen we het nog eens na..
  Nicole onlangs geplaatst…Help, mijn kind heeft luizen!My Profile

 • Reageer Charlotte 22 maart 2016 om 07:43

  Onze dochter heeft niet zo heel veel last gehad van doorkomende tandjes gelukkig. Tanden poetsen vond ze vreselijk in het begin, dat was ook echt een strijd. Nu heeft ze het geaccepteerd en mag ze eerst altijd even zelf poetsen voordat ik begin.
  Charlotte onlangs geplaatst…Het rapport, voor de leuk of voor de info?My Profile

 • Reageer Leonie 22 maart 2016 om 08:07

  wat fijn om er over te lezen! Ik ga het zeker onthouden, al duurt het nog wel even, haha.
  Het eerste tandenborsteltje hebben we al, deze zat in de zwangerbox.. 🙂
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Wennen aan het zwangere lichaamMy Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 22 maart 2016 om 09:14

  Het voordeel van een elektrische tandenborstel vind ik altijd dat je niet kunt uitschieten, wat nogal pijnlijk kan zijn.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Marcel’s Green Soap: wat ik er van vindMy Profile

 • Reageer Malou 22 maart 2016 om 09:40

  Die doorkomende kiezen is hier echt drama.. Tandenpoetsen gaat hier gelukkig vrij goed.
  Malou onlangs geplaatst…6 uur per dag huilen door doorkomende kiezen?My Profile

 • Reageer Michelle 22 maart 2016 om 09:44

  Goede tips dit! Ga ze zeker onthouden. Het gaat nog eventjes duren voor we ze nodig hebben!
  Michelle onlangs geplaatst…NOG MAAR HEEL EVEN..My Profile

 • Reageer Dorien 22 maart 2016 om 11:01

  Wat een fijne tips, hier kunnen wij gelijk wat mee. Tandjes poetsen blijft hier altijd wat lastig!
  Dorien onlangs geplaatst…ZO VOORKOM JE MISKOPENMy Profile

 • Reageer Marjon 22 maart 2016 om 11:50

  Wat een fijne tips! De mijne had niet zo veel last van haar tandjes. En ik vond elektrisch poetsen trouwens een echt uitkomst. Liefs Marjon
  Marjon onlangs geplaatst…DIY: slingers voor verjaardagenMy Profile

 • Reageer Diana 22 maart 2016 om 16:06

  Wat een goede tip van je tandarts om Nilo al eens eerder mee te nemen. Ik moet nodig weer een afspraak en ga dan gelijk maar voorstellen om mijn zoontje van bijna 1,5 mee te nemen. 🙂 Leuk artikel!
  Diana onlangs geplaatst…Jarig! Zesentwintig!My Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 22 maart 2016 om 18:19

  Onze spruit was niet de snelste maar heeft nu binnen no time tAnden. Dat washandje is echt een slimme, ga ik zeker toepassen.
  Het tandenpoetsen zijn we mee begonnen maar moeten we nog even in het ritme krijgen, oeps.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Spruit’s favorieten van de eerste 9 maanden….My Profile

 • Reageer Cindy 22 maart 2016 om 19:14

  Ik moet het nog zien hoe het gaat, ik heb wel wat tandenborstels al liggen (leve de zwangerschapsboxen). Mijn vader deed vroeger een watje met wat jenever op mijn tandjes deppen, zodat ik er geen last van had. Als ik dat nu bij mijn kind ga doen, dan staat de AMK zo op de stoep.. Haha. Vroeger kon het allemaal gewoon.
  Cindy onlangs geplaatst…Volle maan, sterrenbeeld en baby’s die geboren worden..My Profile

 • Reageer Jessica 23 maart 2016 om 21:12

  Wat een goede tips. Leuk om te lezen hoe jullie dit doen. Ik wist niet dat de kids vanaf 2 jaar mee moeten! Maar wel heel logisch natuurlijk!
  Jessica onlangs geplaatst…*Pray For The World*My Profile

 • Reageer Nicoline 23 maart 2016 om 21:26

  Tanden zijn hier ook drama! Veel slapeloze nachten, huilbuien en truitjes die onder het kwijl zitten. Dentinox doet helaas niet veel bij ons, Chamodent druppels van VSM doen het goed en de Gengigel is voor ons een topper. In het ergste geval geven bij ook een zetpilletje. Neem ik ook in als ik pijn heb, dus als ik haar kan helpen de pijn verzachten dan doe ik dat. Elisa heeft al veel tandjes en 4 kiezen, maar helaas moeten er nog meer doorkomen! Ik hoop op het beste!
  Nicoline onlangs geplaatst…Ieniemienie shoplogMy Profile

 • Reageer Elyse 27 maart 2016 om 00:18

  Goede hint, van de tandarts! Lijkt me inderdaad veel fijner voor de kinderen om eerst te wennen.
  Elyse onlangs geplaatst…Dexter voorstellen!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge