Babypraat, Kids, Moeder zijn, Persoonlijk

Zo doen wij dat – Twee kinderen

zodoenwijdatRiver was een onwijs rustig kind, hij had wel zijn nukken natuurlijk zoals elk ander kind maar ik had verder geen klagen. Hoe ouder hij werd, hoe lastiger het soms werd. Hij kreeg een eigen wil. In de supermarkt had ik soms mijn handen vol aan River. Als ik dan ouders zag met meerdere kinderen had ik alleen maar diep respect. Ook had ik voor mijn gevoel enorm veel was met River erbij, stond de hele dag te poetsen en bij elk kruimeltje wilde ik de stofzuiger al pakken. Hoe zou ik dat ooit doen als ik twee kinderen zou hebben? Zou ik dan ’s nachts aan het wassen zijn? ’s Avonds stofzuigen en poetsen?
IMG-20141123-WA0042Toen ik zwanger was van Novelle bedacht ik mij wel eens hoe het zou zijn straks met twee kinderen, zou het mij makkelijk af gaan? Zou ze gewoon zo meedraaien in het gezin? Ik fantaseerde erover en was erg benieuwd. Ik had soms mijn handen vol aan River als hij weer even zijn dag niet had, hoe zou ik het doen als de kleine er was? Ik kon haar moeilijk wegleggen als River om aandacht zou vragen. Allemaal vragen die door mijn hoofd spookte…

Nu Novelle al 3 maanden bij ons is kan ik mij niet meer indenken hoe het was met alleen River. Ze draait mee met het gezin. Ze is onwijs makkelijk en ik denk dat het ook komt omdat ze soms wel even in de box moet, even op de bank moet liggen of even moet wachten voordat ze uit bed gehaald wordt. Ik heb geen 4 handen en dus moeten beide kids soms even wachten, en daarbij merk ik dus dat Novelle steeds minder huilt als ze even moet wachten. Zodra ze begint te huilen als ze wakker wordt weet ze gewoon dat ik kom. En of dit nou binnen 2 minuten is of binnen 10 minuten, ik kom. Qua huishouden gaat het ook gewoon met de meute mee, als ik 1 was per dag bij River veel vond toen hij baby was, draai ik er nu met gemak 2 per dag en denk er niet eens over na. Het huishouden doe ik tussendoor als River aan het spelen is en Novelle slaapt of in de box ligt. Ik maak mij er totaal niet meer druk om en weet ook niet beter meer. Ik kan mij niet meer indenken dat ik voorheen maar 1 wasje draaide bijvoorbeeld.

Ook gaat het tussen River en Novelle goed, ik heb River vanaf moment 1 overal bij betrokken en ik denk dat dat voor ons een goede zet is geweest en misschien een tip voor de moeders die een tweede of derde verwachten. Voor je eerste kindje is het ook een hele verandering en daarom moet je hem of haar erbij betrekken. Kleertjes uitzoeken, in bad doen, verschonen. River vindt het prachtig en daardoor is er ook een mooie band (ja nu al) ontstaan  tussen die twee. River wil elk moment van de dag knuffelen, kroelen en kusjes geven. Ze zijn niet van elkaar weg te slaan (oke, dat kan nog veranderen haha) en dat doet mij goed en het maakt het moederen ook een stuk makkelijker.
verschonenHet leek altijd alsof ik een fulltime baan had met River alleen maar nu ik twee kinderen heb viel dat toentertijd reuze mee! Ik ben heel benieuwd hoe jullie het ervaren nu met meerdere kinderen of hoe je denkt dat het gaat zijn mocht je nog meer kindjes kunnen krijgen.

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

22 reacties

 • Reageer Josan 8 maart 2016 om 06:10

  Mijn ervaring is dat je gewoon vanzelf in een hogere versnelling gaat. Inmiddels heb ik er 3. Op die momenten dat je er ‘maar’ 1 heb, heb ik opeens zeeën van tijd over heerlijk vind ik dat. Bovendien merk je ook dat naarmate ze ouder worden je er ook zelf minder druk mee bent.
  Josan onlangs geplaatst…Moeders de bak in voor delen foto’s kinderen op social mediaMy Profile

 • Reageer Kelly Caresse 8 maart 2016 om 06:59

  Heel leuk om te lezen, zeker nu ik sinds een maandje ook twee kinderen hebt. Eerst voelde 1 al als heel druk maar nu heb ik het ineens heel rustig wanneer Lana bijv bij de gastouder is. Wat leuk dat River en Novelle al zo’n band hebben
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Twee kinderen in de luiers | Life with 2 girlsMy Profile

 • Reageer Nicole 8 maart 2016 om 07:07

  Zelf heb ik één kindje en daar blijft het ook bij. Je beschrijft nu mooi hoe het thuis gaat, maar het lijkt me vooral pittig met twee als je niet thuis bent. Dus dagjes weg/ vakantie, visite, uit eten etc. Ik ben bang dat met twee kinderen ik toch een groot deel van mijn vrijheid/mobiliteit zou verliezen.
  Nicole onlangs geplaatst…Fotoverslag – Wij waren een paar dagen naar de sneeuw!My Profile

 • Reageer Dorien 8 maart 2016 om 07:08

  Leuk om te lezen! Het lijkt mij wel een overgang van één kids naar twee. Ik denk wel dat meerdere kids “sneller” mee gaan in het gezin, en gelukkig heb je de meeste dingen met de eerste al meegemaakt waardoor je ook minder snel onzeker zal zijn!
  Dorien onlangs geplaatst…MIJN WEKELIJKSE OUTFIT DIARY #13 LEATHER, DENIM EN RIPPEDMy Profile

 • Reageer Tamara 8 maart 2016 om 07:15

  Hahaha ja grappig is dat he? Ik vond ook altijd dat ik met 1 mijn handen vol had en nu met 3 denk ik, wat deeeed ik dan de hele dag? Haha
  Tamara onlangs geplaatst…Mijn allermooiste buikfoto’s.My Profile

 • Reageer Kim 8 maart 2016 om 07:22

  Knap hoor! Het gaat inderdaad vanzelf, dat geloof ik! Qua planning thuis is het voor ons fijner om het voorlopig bij 1 te houden. Alle tijd en ruimte voor hem, naast alle andere ambities die we hebben. Ook zie ik daar best wel tegenop hoor! Maar na jouw verhaal denk ik wel, het komt inderdaad heus wel goed en gaat vast vanzelf 😉
  Kim onlangs geplaatst…DIY: Safari/jungle themed birthdayparty #1 – voorbereidingen!My Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 8 maart 2016 om 07:24

  Ik ben natuurlijk meteen 2 kinderen gewend met onze tweeling dus als ik een keer 1 kind heb ( omdat de andere naar opa en oma is ofzo, of spelen) dan vind ik dat super rustig en kan er ook echt van genieten. Ik hoop ooit nog zwanger te worden, maar vraag me dan wel heel erg af hoe het zou zijnn.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Ik word maar niet zwanger……was ik maar eerder begonnen.My Profile

 • Reageer Nesrin 8 maart 2016 om 07:38

  I feel ya! Gek hè dat de natuur gelukkig haar werk hier gewoon goed doet. Ik dacht altijd druk te zijn met 1 kind, nou nee je kunt nog drukker zijn met 2. Daarom mijn respect voor moeders met 3 of meer kinderen!
  Nesrin onlangs geplaatst…Mijn eetdagboek afvallen en bewegen week 5My Profile

 • Reageer Madelaine 8 maart 2016 om 08:09

  Wat fijn dat het toch met ease ging! Hier vind ik het met 1 kindje nog druk, maar dat is mijn eerste en dan moet je alles ook nog leren kennen.
  Madelaine onlangs geplaatst…Gereden: BMW E21 320My Profile

 • Reageer Charlotte 8 maart 2016 om 08:12

  Wat fijn dat het zo goed gaat tussen River en Novelle! Lijkt me prachtig om te zien als moeder.
  Charlotte onlangs geplaatst…Wat de visolie met Aukje deed…My Profile

 • Reageer Leonie 8 maart 2016 om 08:16

  Toch bijzonder dat t makkelijk went en dat je ‘erin rolt’.. Ik blijf t ontzettend mooi vinden om te zien hoe River met Novelle omgaat.. wat fijn dat t zo goed gaat!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Het is een…My Profile

 • Reageer Dita 8 maart 2016 om 08:21

  Het lijkt me inderdaad wel drukker met 2. Nu met 1 vind ik het soms al best pittig.
  Dita onlangs geplaatst…New In: Fashion ItemsMy Profile

 • Reageer Cindy 8 maart 2016 om 09:23

  Ik ben over 2 weken uitgerekend en ik vraag me serieus af hoe ik het allemaal moet gaan doen. Maar waarschijnlijk komt daar vanzelf wel een weg in, net als met meerdere kinderen. Wel superlief dat River en Novelle een band hebben, goed ook om hem erbij te betrekken.
  Cindy onlangs geplaatst…Onze zwangerschapsfotoshootMy Profile

 • Reageer Vanessa 8 maart 2016 om 09:30

  Leuk om te lezen! Ik kan me voorstellen dat de stap van 1 kindje naar 2 kindjes best zwaar is, maar zo te lezen gaat het heel goed. Fijn dat River zo lief is voor zijn kleine zusje. In de filmpjes vind ik dat ook altijd super om te zien!

 • Reageer Lifesabout 8 maart 2016 om 09:43

  Ik hoor verschillende ervaringen en ik denk dat het heel erg ligt aan of je werkt, of je makkelijke kindjes hebt en het leeftijdsverschil. Hier niet aan de orde want Sarah blijft alleen, maar ik denk dat het altijd wel op zijn pootjes terecht komt.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Wat als de hemel een bezoekuur had?My Profile

 • Reageer Malou 8 maart 2016 om 10:15

  Heel leuk om te lezen. Wij verwachten in juli ons tweede kindje en ik heb nu ook inderdaad vaak mijn handen vol aan Nomi.. Dus ik ben heel benieuwd hoe dat straks gaat.
  Malou onlangs geplaatst…ShoplogMy Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 8 maart 2016 om 10:54

  Fijn dat het tussen River en Novelle goed gaat! Ik herken dat: zo gauw een kind er is, kun je je het leven zonder meteet niet meer voorstellen. Heel wonderlijk hoe dat werkt.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Winactie: waardebon van 75,- van EyobaMy Profile

 • Reageer Jennifer 8 maart 2016 om 12:02

  Ik ben ook benieuwd hoe dat ooit zal zijn, alleen denk ik dat als je wel de wens hebt je de drukte er op de koop toe neemt. En natuurlijk vindt het allemaal zijn weg ook wel.
  Jennifer onlangs geplaatst…Zo slagen jouw AH moestuintjes dit jaar wél!My Profile

 • Reageer Michelle 8 maart 2016 om 12:08

  Wat fijn dat het tussen River en Novelle zo goed gaat. Dat hoeft niet te veranderen hoor. Ik was anderhalf jaar oud toen mijn broertje werd geboren en meteen verliefd. Inmiddels zijn we ruim 21 jaar verder en is er tussen ons geen spat veranderd. We hebben elkaar nooit de tent uitgevochten en zijn écht altijd elkaars beste vrienden geweest. En nog! Dat kan dus ook.
  Michelle onlangs geplaatst…DINGEN WAAR IK HEEL GELUKKIG VAN WORDMy Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 8 maart 2016 om 18:26

  Ik vraag me ook wel eens af hoe het zou gaan met twee. En onze kleine is pas 8 maanden. Onze kleine spruit is ook heel makkelijk en rustig. Dat kan bij een tweede alleen maar tegen vallen ben ik wel eens bang haha dat zien we dan wel weer, ik zal er net zo blij mee zijn.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…To kolf or not to kolf…handsfree kolven…My Profile

 • Reageer Pauline 8 maart 2016 om 21:07

  Ik kijk er nu net zoals jou tegenaan voordat Novelle er was. Het lijkt me zo pittig! Maar als ik dan zo lees dat het eigenlijk allemaal zijn draai en weg wel vind, en de kids gewoon door hebben dat ze soms even moeten wachten… lijkt het me stiekem enorm leuk en gezellig 😉
  Xx
  Pauline onlangs geplaatst…Webshop: Vier je Huis + Win!My Profile

 • Reageer Danielle 8 maart 2016 om 21:55

  Bij ons gaat het precies hetzelfde, dochter van 3.5 die vanaf het begin betrokken is geweest bij de zwangerschap. Echo’s gezien, afspraken bij de verloskundige en in het ziekenhuis meegemaakt. ‘Kareltje’ was in de buik al een grote vriend. En nu hij er is (geen Karel maar Aaron hahaha) is hij haar beste vriendje. Geen jaloezie, geen ongeduld maar alleen pure liefde voor haar broertje. Dan denk ik maar zo, dat hebben we toch goed gedaan met hun twee! Ook de overgang viel me mee, die was is wat meer maar met 2 doorslapende kinderen en een super makkelijke baby hebben we echt niks te klagen. Op deze manier wil ik er wel 4 of 5… Maar dat gaan we maar niet doen hahaha!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge