Babypraat, Kids, Moeder zijn, Persoonlijk

Koemelkallergie bij Novelle? #2

Het lijkt al een hele tijd geleden dat ik het eerste blogje schreef. Maar eigenlijk is dat nog geen drie weken geleden. Het lijkt al zo lang geleden omdat we best veel hebben ondernomen en veel informatie hebben gekregen. In het vorige blogje schreef ik dat Novelle het beter ging doen op de nieuwe melk (Hero Allergy Care). De melk die ze kreeg was een verknipte koemelk. Er zat dus nog wel koemelk in maar verknipt zodat het lichaam het niet “herkent” als koemelk.
Hoe goed het leek te gaan met haar onrustigheid en eczeem in haar gezicht, bleek het eczeem op haar romp erger te worden. Ook bleef ze dunnere ontlasting houden, dus wonnen we advies in bij het consultatiebureau. Zij stuurden ons door naar een kinderarts in het ziekenhuis. We konden er al de volgende dag terecht en we bespraken haar eczeem. We moesten toch maar beginnen met de hormoonzalf, 2 keer per dag 1 week lang, de week erop moesten we het 1 keer per dag doen. Een soort kuurtje en het moest dan echt wel langzaam verdwijnen.

Ik weet niet waarom maar het voelt altijd wat “eng” om met hormoonzalf te smeren maar de arts verzekerde ons dat dit echt geen problemen zou geven en zo begonnen we diezelfde avond met smeren. Van top tot teen werd Novelle elke dag ingesmeerd. Ondertussen bleven we ook door gaan met de Hero Allergy Care op aanraden van de kinderarts omdat we daar nu niet mee konden stoppen omdat we dan niet goed konden zien waar haar eczeem nou vandaan zou komen.

donkere vlekjesHet eczeem van Novelle werd minder op haar romp, maar ze kregen er rare vlekjes voor terug. Iets wat wij na 3 dagen niet meer vertrouwden en zo stonden we diezelfde middag nog in het ziekenhuis. De kinderarts had het nog nooit gezien, dus werden de foto’s naar de dermatoloog doorgestuurd en zouden wij de volgende dag gebeld worden. Zo geschiedde, we kregen telefoon, de vlekjes waren niks ernstigs. De dermatoloog gaf ons de naam Postinflammatoire Hypopigmentatie.

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is de meest voorkomende vorm van abnormale donkerverkleuring van de huid. Door een ontsteking van de huid wordt een overmaat aan melanine-pigment in de huid aangemaakt. De donkere verkleuring ontstaat exact op de plek waar de ontsteking zit en wordt zichtbaar zodra de ontsteking weer verdwijnt.

Niks super ernstigs dus we konden weer door met het behandelen van haar eczeem. Helaas na 2 weken begon ze weer onrustiger te worden, sliep ze slecht en was onze lieve rustige Novelle weer verdwenen. Het lastige met baby’s is dat je niet goed weet waar het vandaan komt. Is het gewoon een sprongetje? Is haar karakter veranderd? Of heeft ze echt wat onder haar leden?

Ook het eczeem in haar gezicht bleef terug komen, in de loop van de dag zag je alweer een rode waas op haar wangen opkomen die in de avond echt weer als eczeem eruit zag. Je gaat dingen opzoeken, googelen, om raad vragen en ervaringen delen. Dat deed ik ook… Veel meiden adviseerden toch weer contact op te nemen met de kinderarts. Want waarom verdwijnt haar eczeem niet in haar gezicht wanneer je fulltime smeert met hormoonzalf? Misschien was de melk niet verknipt genoeg, moesten wij een “sterkere” verknipte melk proberen of was het geen koemelkallergie en moet haar eczeem op een andere manier behandeld worden. Je snapt dat het als een soort langzame achtbaan voelt. Je weet niet goed waar je aan toe bent, je bent aan het testen, proberen, foto’s maken om te vergelijken maar echt een oplossing komt er nog niet.
eczeem wangNadat ik in de avond ook nog eens gekke bultjes op haar lichaam tegen kwam was de “maat” even vol. Ik besloot wat dingen op papier te zetten en de volgende dag belde Mike met de kinderarts. Ik ben gewoon geen goede beller en als het om zoiets aan komt zeg ik al snel “ik probeer het nog wel even” terwijl we eigenlijk voor ons gevoel een beetje vast lopen. Het is ook zozeer niet zo ellendig voor ons allemaal, maar als je ziet dat je kindje last heeft van iets, pijn heeft, jeuk of wat dan ook dan is dat gewoon niet leuk!
bultjesDie middag belde de kinderarts, we bespraken wat zaken en ze kwam met een conclusie.

Binnenkort lezen jullie deel 3 anders wordt dit artikel een beetje te lang! Hebben jullie wel eens zulke uitslag gehad of zijn jullie bekend met een eventuele koemelkallergie?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

36 reacties

 • Reageer Minke 13 april 2016 om 05:53

  Wat naar dat het zo gaat. Dan zou praten soms een uitkomst zijn, maar helaas dat wordt hem niet.

  Nola krijgt pepti voeding ivm kma. Zij heeft ook plekjes op haar gezicht. Lijkt wel op Novelle. En op haar arm begint t ook te komen. We geven ook steeds oorzaken, ze lijkt er geen last van te hebben. En de bodylotion van naif likt te helpen. Toch denk ik dat ik even een belletje naa ha doe binnenkort.

  Hopelijk komen jullie er snel achter wat t is.

 • Reageer Wilmaaa 13 april 2016 om 06:05

  Wat vervelend dat het niet weggaat! Hopelijk kwam er iets uit waar je wat aan had! Ik ben benieuwd naar deel drie 🙂
  Wilmaaa onlangs geplaatst…De beste versie van mezelfMy Profile

 • Reageer Josan 13 april 2016 om 06:09

  Poe wat een achtbaan! Uiteindelijk wil je gewoon iets wat echt werkt en waardoor het over gaat in plaats van dat proberen op goed geluk. Je kindje is te kostbaar om te fungeren als proefkonijn. Ik hoop dat jullie snel een blijvende oplossing vinden.
  Josan onlangs geplaatst…Van carrièrevrouw naar huisvrouwMy Profile

 • Reageer Pauline 13 april 2016 om 07:01

  Ach wat hebben jullie veel doorstaan met de kleine meid de laatste paar weken. Ontzettend vervelend! Hopelijk is er bij de conclusie ook een oplossing? Sterkte voor jullie en Novelle! X
  Pauline onlangs geplaatst…Aardbeien CrumbleMy Profile

 • Reageer Channa 13 april 2016 om 07:06

  Wat een ellende zeg. Hopelijk vinden jullie snel een oplossing die goed werkt.
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #12 – De tuin, schooldirecteur en trampoline!My Profile

 • Reageer Nicole 13 april 2016 om 07:17

  Ach wat sneu al die eczeem. Hopelijk wordt er een goede oplossing gevonden!
  Nicole onlangs geplaatst…Recept – Gezonde, goedkope & simpele courgettesoepMy Profile

 • Reageer Dorien 13 april 2016 om 07:20

  Ohw jeetje, wat naar! Ik hoopte zo dat je de oplossing gevonden had. Hopelijk vind je deze als nog snel!
  Dorien onlangs geplaatst…WEKELIJKSE OUTFIT DIARY: MIJN FAVORIETEN VAN DE AFGELOPEN TIJDMy Profile

 • Reageer Lisette 13 april 2016 om 07:20

  Hoi bibian! Ik snap je heel goed! Wij zijn ook zo lang bezig geweest met ons zoontje, hij zat zo vreselijk erg onder de eczeem zo sneu.. Wij hadden pepti voeding geprobeerd maar daar bleek voor hem toch nog teveel koemelk in te zitten, uiteindelijk overgestapt naar nutriton en wat een wereld van verschil! Hij werd eindelijk weer vrolijk en hadden de eczeem onder controle, wij gebruiken koelzalf erg fijn! M’n zoontje is nu 1,5 en zit vaak nog onder de eczeem, z’n gezicht gelukkig niet maar z’n romp wel.. Helaas is er niks aan te doen en moeten we blijven smeren op de erge dagen met hormoonzalf en de rest van de dagen koelzalf maar het is best te doen. Hopelijk groeit hij er overheen! Hopelijk vinden jullie snel een goede oplossing zodat de kleine meid snel van alle klachten af is! Succes en liefs! Xx

  • Reageer Bibian 13 april 2016 om 12:13

   Heb wel vaker over koelzalf gehoord, kan je dat halen bij de apotheek of?

 • Reageer Kim 13 april 2016 om 07:28

  Ik herken het helemaal! Ook het feit dat je je eigenlijk bezwaard voelt om weer te moeten bellen, alsof je het verzint ? Maar het is écht zo en bij een ander zou je ook aanraden om weer te bellen.. Laat je dus niet gek maken en trek echt aan de bel. Ik ben het ook blijven doen en achteraf denk ik zelfs: ik had nog eerder moeten bellen!! Alsof ik het mezelf kwalijk neem..
  Kim onlangs geplaatst…De Zweedse vrouwen: naast mooi zijn kunnen ze ook álles (zonder druk)!My Profile

  • Reageer Bibian 13 april 2016 om 12:14

   Ik heb soms het gevoel of ik krijg het gevoel dat ik mij aanstel… En dan ga ik relativeren en andere mensen vragen en als die zeggen bel maar gewoon dan pas wil ik bellen. Heb het gevoel alsof ze gewoon maar eczeem heeft en dat ik dan maar weer kom zeuren. Maar het is niet gewoon eczeem, het is niet gewoon onrustig, het is niet gewoon telkens huilen, het is niet gewoon spugen… vermoeiend hahahaha

 • Reageer Charlotte 13 april 2016 om 07:28

  War vervelend dat het zo is gelopen! Arme Novelle! Onze dochter heeft ook een kemelkallergie (gehad, volgens mij is ze er aardig overheen gegroeid) en wij zijn hiervoor bij een speciale arts geweest. Hij behandelde haar en we kregen speciale voeding, volledig koemelkvrij. Dit hielp bij ons erg goed. Heel veel succes ermee!
  Charlotte onlangs geplaatst…Hier word ik nou echt blij van!My Profile

 • Reageer Nesrin 13 april 2016 om 07:37

  Och jeetje… Wat vervelend dat het zo gaat. Ik hoop dat Novelle er niet langer last meer van heeft.
  Nesrin onlangs geplaatst…Mijn eetdagboek afvallen en bewegen 10My Profile

 • Reageer Tamara 13 april 2016 om 07:40

  Och arm meisje! Wat sneu!

  Hier had Floris hele erge last van eczeem en dan vooral in de plooitjes, dus knieholte, elleboog en oren. Hier hielp echt niks, maar toen het weer beter werd was het ineens over!
  Tamara onlangs geplaatst…Stappenplan om je voor te bereiden op kinderen!My Profile

 • Reageer Diana Carlton 13 april 2016 om 07:46

  Je bent een topper! Ik weet hoe moeilijk het is om op te komen voor de rechten van je kind. Het is gewoon zo klote om niet de vinger erop kunnen leggen, maar ondertussen wel je kind onrust ziet hebben. Sinds wij zijn overgestapt naar nutramigen gaat het zoveel beter met Jim. We zijn sinds een week begonnen met bijvoeding en zelfs dat gaat nu goed. Wat een verademing!

  Ik hoop echt dat jullie nu op de goede weg zitten!
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Eerste hulp bij; hoe onderhoud je je relatie met kind(eren)?My Profile

  • Reageer Bibian 13 april 2016 om 12:15

   Bedankt voor al je adviezen, dankzij jou toch even eerder ook aan de bel getrokken <3

 • Reageer Nicole 13 april 2016 om 07:59

  Pfff wat naar zeg, zo blijf je bezig! Wat je zegt over dat bellen dat heb ik dus ook. Vind dat ook heel moeilijk maar ook zo in gesprekken. Daarom is opschrijven heel goed dan kan je voor jezelf ook alles zeggen wat je wilt zeggen. Hopelijk is de conclusie de juiste…
  Nicole onlangs geplaatst…Shoplog: 7x lente outfitsMy Profile

 • Reageer Dorris 13 april 2016 om 08:16

  Misschien een beetje raar maar borstvoeding doet ook wonderen en er zijn tegenwoordige ook melkbanken waar je dit zou kunnen afnemen! Hoop voor je dat er snel een conclusie is en een oplossing

 • Reageer Annemijn 13 april 2016 om 08:24

  Wat vervelend zeg! Sterkte!
  Annemijn onlangs geplaatst…Alles over mijn piercing. Pijnlijk? En heb ik spijt?My Profile

 • Reageer Hilde 13 april 2016 om 08:40

  Hoi Bibian,

  Wat naar dat Novelle zoveel last heeft van eczeem, goed dat jullie er zo goed mee bezig zijn!

  Zelf kreeg ik, nadat mijn moeder was gestopt met borstvoeding, eczeem. Ik heb het ongeveer twee jaar gehad. Zat er helemaal onder, er was op dat moment niets wat echt hielp. Op een gegeven moment ben ik er overheen gegroeid en vanaf mijn derde heb ik nergens meer last van!!

  Ik hoop dat jullie een oorzaak vinden en dat er wat aan gedaan kan worden!!

  Liefs

 • Reageer Michelle 13 april 2016 om 09:15

  Pff wat vervelend om van het kastje naar de muur en terug gestuurd te worden als je ziet de je kind last houdt! Ik hoop dat jullie een conclusie hebben gekregen waar je wat mee kunt. Ik ben benieuwd:). Hoop vooral dat Novelle er geen last meer van zal hebben.
  Michelle onlangs geplaatst…DE DUBATTI ONE: EERSTE INDRUKMy Profile

 • Reageer Leonie 13 april 2016 om 09:17

  Ah wat balen dat jullie zo lang in onduidelijkheid zitten zeg. Ik ben ook benieuwd naar het 3e deel.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate #15 – Week 23My Profile

 • Reageer Dita 13 april 2016 om 09:40

  Wat vervelend allemaal! Ik ben benieuwd naar het 3e deel.
  Dita onlangs geplaatst…Flowers in the gardenMy Profile

 • Reageer Jessica 13 april 2016 om 10:20

  Jeetje wat vervelend dat het zo gaat. Goed dat je Mike hebt laten bellen naar de kinderarts, even goed voet bij stuk houden als het niet goed voelt voor jullie! Hopelijk lezen we iets goeds in deel 3 ! Heel succes en sterkte met het zoeken naar de oorzaak van haar eczeem.
  Jessica onlangs geplaatst…Dairy – Gran Canaria 2016My Profile

 • Reageer Willemijn 13 april 2016 om 11:06

  Ik heb een oppaskindje gehad en die kreeg pepti.. Hij had koemelkallergie en reflux maar wellicht kun je het proberen?

 • Reageer Lifesabout 13 april 2016 om 12:21

  Ach arm popje, hier geen ervaring met een allergie. Kan mij voorstellen dat hormoonzalf smeren een beetje eng voelt.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Mom’s style and inspiration #2My Profile

 • Reageer Nicoline 13 april 2016 om 13:00

  Ach meisje toch! Schiet niet echt op zo. Wij hebben ook zo lopen tobben met Elisa in het begin. Ze had ook last van uitslag, maar meer van krampjes door de KMA. Ze had wel wat uitslag, maar dit ging eigenlijk gelijk weg met de speciale voeding.
  Nicoline onlangs geplaatst…Favorieten van dit momentMy Profile

 • Reageer Jolien 13 april 2016 om 14:42

  Wat een narigheid zeg! Heel veel sterkte voor jullie allemaal!!

 • Reageer Lilian 13 april 2016 om 15:08

  Jeetje wat verschrikkelijk zeg! Nooit leuk als je kindje zoiets heeft! Het is altijd heel erg vervelend dat je zoveel moeite moet doen voordat ze echt pas iets goeds gaan ondernemen! Ik hoop dat het snel een beetje beter gaat.
  Lilian onlangs geplaatst…Onzeker over dingen die ik als moeder graag anders had gewildMy Profile

 • Reageer Angelique 13 april 2016 om 15:49

  Ach wat erg dat het niet vlot! Amélie krijgt Nutramigen voor koemelkallergie nog geen moment spijt van na 3 dagen had ik een totaal ander kind! al is het niet bewezen dat ze echt koemelkallergie heeft.. Bij haar was het krijsen, spuwen, zeer dunne ontlasting en naar het laatste toe zelf bloed in de ontlasting. Toen overgestapt op nutramigen en alles werd normaal.. Ze moet deze sowieso 6maand drinken 25 mei mogen we testen met een gewone standaard voeding of ze terug reageert.. Veel succes !

 • Reageer Jodi - liefthuis 13 april 2016 om 18:16

  Ik snap dat het zo lang lijkt te duren. Ieder uur aan onrust voor je kleine is er een teveel. Jullie hebben al veel ondernomen en goed dat jullie toch weer contact hebben gezocht hoor. Het is echt niet normaal. Hier helaas ( gelukkig) geen verstand van dus kan geen advies geven, succes
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Tips voor leuke kraamcadeautjes…My Profile

 • Reageer Marjon 14 april 2016 om 11:21

  Wat een verschrikking, echt heel erg vervelend wat jullie de laatste weken met Novelle hebben moeten mee maken. Hopelijk krijgen jullie snel uitsluitsel. Liefs Marjon
  Marjon onlangs geplaatst…De eerste keer met je kind naar de kapperMy Profile

 • Reageer Madelaine 14 april 2016 om 12:46

  Zo hey, da’s echt een rollercoaster. Mijn neefje had koemelk allergie en kippenei-eiwit allergie. Dat was ook best heftig en ging ook gepaard met veel eczeem. Hij is er nu overheen gegroeid maar ik kan me nog heel goed voorhalen hoe dat was.

 • Reageer Mirjam 14 april 2016 om 14:18

  Ach, wat een getob met je lieve meisje…
  Ik heb een dochtertje van 5 maanden en geef borstvoeding. Maar, bij haar merk ik dat ze rode vlekken op haar gezicht krijgt van Olvarit banaan.
  Ik weet niet of jij Novelle ook al (potjes) fruit geeft, maar ik moest er ineens aan denken toen ik je artikel las.
  Hopelijk heb je gauw meer duidelijkheid wat het is. Succes!!

  • Reageer Bibian 14 april 2016 om 14:51

   Nee, we zijn nog niet begonnen met bijvoeding omdat we daarmee moesten wachten van de kinderarts. Aankomende week afspraak bij diëtiste om te kijken waarmee we gaan beginnen! liefs

 • Reageer Nadine 17 april 2016 om 14:44

  Ons zoontje van 5 maand heeft ook al vanaf 1 maand ongeveer eczeem over zijn hele lichaam. Ook wel aan koemelkallergie gedacht maar CB en huisarts dachten van niet. Nu merkt ik op dat waar zijn luiertje zit hij nog nooit eczeem heeft gehad. Dus zijn nu vanaf vorige week begonnen met kleren enz wassen met neutral wasmiddel, en wat een verschil! Bijna helemaal weg op een paar droge plekjes na. Hoop dat dit de oplossing is bij ons na al die maanden. Hoop voor jullie dat jullie de oorzaak ook snel vinden want het is zoo sneu voor die kleintjes

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge