Babypraat, Fashion, Kids, Moeder zijn

Welke maat dragen ze dan?

Toen ik zwanger was van Novelle, maakte ik een briefje voor in mijn portemonnee in welke maten ik al kleding had en wat ik nog kon kopen. Ik kreeg er veel vragen over via Twitter, Instagram en hoorde dat veel mensen deze tip ook gebruikt hadden. Maar hoe weet je nou welke maat in welk seizoen je kindje zit? Elk kind is natuurlijk anders, de ene is wat dunner en de ander is weer wat langer. Maar zo ongeveer kan je het wel weten en als ik River en Nilo vergelijk liepen deze twee ook redelijk gelijk met de ‘maattabellen’. Omdat Nilo en Novelle bijna een jaar (19 & 4 november) schelen keek ik ook gewoon een beetje af van Manon. Maar wil je nou weten welke maat je kindje heeft met hoeveel maanden of jaren, lees dan mee! Want hoe fijn is het als je wat dingetjes in de sale kan scoren in de juiste maat voor het goede seizoen. Iets waar ik dus heel erg van ben, ik heb al wat dingetjes in de sale kunnen scoren voor volgend jaar!shoplog

Maten per leeftijd
     Leeftijd                   Maat                         Schoenmaat
0 – 1 maanden                 50                                    10 – 12
1 – 2 maanden                 56                                     13 – 15
2 – 4 maanden                62                                     13 – 15
4 – 6 maanden                68                                     16 – 18
6 – 9 maanden                74                                     16 – 18
9 – 12 maanden              80                                     19 – 21

1 jaar                                 80                                     19 – 21
1,5 jaar                              86                                     22 – 24
2 jaar                                 92                                     22 – 24
3 jaar                                 98                                     25 – 27
4 jaar                                104                                    25 – 27
5 jaar                                110                                     28 – 30

Dit is een beetje het schema wat ik aanhoud. Tot ongeveer 1 jaar klopte dit bij River. Nilo bleef wat langer in 74 hangen en zit nu (met 17 maanden) in maat 80/86. Novelle loopt ook redelijk op met dit schema.

Nu draagt River met zijn 2,5 jaar maat 98/104. Dit zit soms wat te groot maar als je dan naar het schema kijkt dan kan dit inderdaad kloppen. Dit komt omdat veel kledingmerken dubbele maten gebruiken zoals 74/80 of 110/116. Daar moet je dan wel een klein beetje rekening mee houden. Ik vind het niet erg dat bijvoorbeeld de broeken van River wat langer zijn want dan rol ik de pijpen gewoon op en het elastiek in zijn broek trek ik wat strakker, zo kan hij er ook nog eens langer mee doen. Qua shirtjes ben ik dan wel weer een miep want dit moet wel goed zitten en aangesloten. Dus dan is het een beetje aftasten welke combinatie-maat je het beste kan nemen. Ook verschilt het nogal per winkel… Noppies valt bijvoorbeeld ‘klein’ en Hema zit vaak wat ruim.

kleertjesIk hoop dat de nieuwbakken moeders en vaders wat hebben aan dit lijstje en dat jullie lekker kunnen winkelen voor de kids, maar het is natuurlijk ook handig voor de ouders die al wat oudere kids hebben want het is nooit weg om te weten wanneer ze in elke maat zitten ongeveer.

Kopen jullie ook wel eens wat in grotere maten wanneer het in de sale hangt?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

30 reacties

 • Reageer Kelly Caresse 23 april 2016 om 06:04

  Wat een handig artikel! Ik blijf het moeilijk vinden om de maten van m’n kinderen goed in te schatten, ik denk dan te lang dat de kleding te groot is maar ondertussen past het al een tijdje, ze groeien gewoon te snel voor mijn ogen haha
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…De grote Borstkolf review! 4 Kolven getestMy Profile

 • Reageer Josan 23 april 2016 om 06:06

  Ik koop inderdaad grotere maten als het in de uitverkoop is. Maar ook als ik het graag wilde hebben en het is niet meer in haar maat. Dit soort schema’s kloppen helaas niet zo voor mijn kinderen. Mijn ene dochter is groot voor haar leeftijd terwijl de andere 2 te klein voor hun leeftijd zijn.
  Josan onlangs geplaatst…Inspiratie: een leuk T-shirt voor KoningsdagMy Profile

 • Reageer Nicole 23 april 2016 om 06:49

  Ik koop dus bijna nooit in grotere maat omdat mijn kleine meid dus ook echt klein is. Ze is nu twee en heeft nog steeds 86 en van rokjes bijv nog 80.. Wel heb ik van sommige merken in 92 gekocht omdat ik weet dat dit toch krimpt of omdat het klein uitvalt..
  Nicole onlangs geplaatst…Webshoptip: Hip & HoutMy Profile

 • Reageer Channa 23 april 2016 om 07:10

  Hier lopen de maten uiteen en heb ik weinig aan een schema. Zoonlief is bijna 4 en zit nu bijna in maat 98, terwijl dochtertje bijna 2 is en in maat 86/92 zit. Dus ik koop het meeste op de gok en toch vaak in de sales, meestal gaat het goed.
  Channa onlangs geplaatst…Win 20 euro shoptegoed bij Telefoonhoesjestore! Moederdag Winactie #6My Profile

 • Reageer Manon 23 april 2016 om 07:39

  Luca is een half jaar en zit nu net een week in 68. Qua broekjes heeft ie dat wel echt nodig. De shirts kan ik iets langzamer omzetten, daar passen veel dingen 62 nog wel.
  Ik koop maar een maat vooruit. En ook niet heel ver van te voren, omdat ik qua seizoen niet de mist in wil gaan. Luca blijft net iets langer hangen in z’n maten.
  Manon onlangs geplaatst…Zus & Suz | Haar en make-upMy Profile

 • Reageer Nicole 23 april 2016 om 08:09

  Uiteraard! Ik had al maanden een zomerjas in maat 86 hangen heel erg in de uitverkoop gekocht! Hebben we nu veel plezier van 🙂
  Nicole onlangs geplaatst…Brief aan mijn overleden moederMy Profile

 • Reageer MetMirjam 23 april 2016 om 08:52

  Ik koop ook graag vooruit in de sale. Ik kan er zo blij van worden als ik leuke items kan scoren met bijv. 70% korting! Voordat Fiene geboren was, heb ik zo’n lijstje van mijn zus gekregen, die al 2 kindjes had (en heeft 😉) en daar de kledingmaten van had bijgehouden – super handig!
  MetMirjam onlangs geplaatst…Plog: de stad in en genieten in de tuinMy Profile

 • Reageer Leonie 23 april 2016 om 08:53

  Wat handig, dat lijstje! Ik heb voornamelijk 56 nu in haar kast hangen en laatst een aantal dingetjes in 50 gekocht. Het lijkt alsof we nu wel genoeg hebben voor de eerste periode.. Maar door dit lijstje kan k alvast verder shoppen in grotere maten, yay!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Zwangerschapsoutfit #3 – Streepjes!My Profile

 • Reageer Nesrin 23 april 2016 om 09:00

  Als ik kleding koop dan moet het altijd iets ruimer zitten want anders kunnen ze het maar een maand aan. Dit ging toen ze kleiner waren een stuk sneller 😉

  Verder weet ik nog altijd niet welke maat bij welke leeftijd hoort.
  Nesrin onlangs geplaatst…8 jaar moeder (mijn dochter & ik)My Profile

 • Reageer Manouk 23 april 2016 om 09:03

  Voor Android apparaten heb je de app ‘kledingmaatje’. Die rekent voor je uit welke maat je kind ongeveer heeft op het moment dat het geboren is. Mijn zoontje groeide in het begin heel hard door de borstvoeding waardoor hij vaak net een maandje voorliep. Maar nu volgt hij deze lijn wel. Hij is nu 19 maanden en zit in maat 86/92.

 • Reageer Tamara 23 april 2016 om 09:08

  Zijn mijn kinderen dan zo groot? Haha. Lauren heeft maat 80/86, Floris maat 110 ( is net 3) en Maxim van 5 heeft maar 122/128 haha ohja en schoenmaat 30
  Tamara onlangs geplaatst…Zij vertelt| Channah kreeg een ernstig ongeluk en bleek zwanger.My Profile

 • Reageer Dita 23 april 2016 om 09:21

  Wat leuk om te lezen. En handig! Ik vind Noppies best groot vallen eigenlijk. Mila had shirtjes van Noppies in maat 50 die ze tot vorige week prima aankon. Ze is nu bijna 3 maanden. Ze heeft nu grotendeels maat 62. Enkel nog maat 56.
  Dita onlangs geplaatst…My Life – April 2016 #2My Profile

 • Reageer Michelle 23 april 2016 om 09:48

  Ik vind dit een heel handig artikeltje. Uiteraard groeit ieder kind weer net wat anders en moet je ook een beetje zelf aftasten, maar dit lijkt me een fijne algemene leidraad. Ik heb zelf ook in allerlei maten gekocht voor ons ventje naar aanleiding van jouw tip met het briefje!
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#37: ECHOBOEKJE, TULPEN & ACTIONMy Profile

 • Reageer Saskia 23 april 2016 om 10:09

  Het zou best handig kunnen zijn zo’n tabel. Ik koop eigenlijk vaak iets op de gok en eigenlijk zit ik altijd wel goed. Mijn dochter is elf maanden en zit in maat 74, soms nog 68. Hangt echt af van het merk vaak.
  Saskia onlangs geplaatst…Het ultieme moederdagcadeau (amerikaanse chocolade)My Profile

 • Reageer haia 23 april 2016 om 10:43

  Super handig, kopen op voorhand en dan verlangen naar waneer ze het kunnen dragen en af en toe eens naar al die kleertjes die je gescoord hebt kijken.

 • Reageer Jolien 23 april 2016 om 10:59

  Ik zou ook zo graag weer nieuwe kleding willen shoppen voor onze dochter, maar zij is, net als River, ruim 2,5. Ze heeft een grotere maat, want ze is lang. Ze heeft een groeispurt gehad afgelopen winter, maar nu is ze qua groeien redelijk stabiel volgens mij. Ik heb dus echt geen idee welke maat ze heeft voor de zomerkleren. Koop dus nog maar even niks, al is het allemaal zó leuk!! Ga wel een paar voorjaarsbroeken kopen, in vrolijke kleuren, maar zoals je zelf ook zegt, die kun je gerust nog kleiner maken met het elastiek en de pijpen omrollen.

 • Reageer Diana 23 april 2016 om 11:36

  Oja, zeker weten! Ik ben ook zo´n moeder geworden die kleding op de groei koopt. Het is belachelijk hoe snel ze weer uit de kleren zijn..en dan heb je net iets leuks gekocht en past het niet meer.
  Diana onlangs geplaatst…ANDRÉLON KOKOS BOOST – ReviewMy Profile

 • Reageer Paola 23 april 2016 om 12:14

  Ik koop ook vaak op voorhand, maar vind het nu al moeilijker worden en hoop dat ik straks niet dingen voor niks geshopt heb! Selena is volgende week 4 maanden, maar past nu nog 56 voor een deel en 62 is soms nog te groot.
  Paola onlangs geplaatst…Voorgerecht: Tonijnsalade met perzikMy Profile

 • Reageer Suus / Babyisthenewblack.nl 23 april 2016 om 13:37

  Handig lijstje! Ik kwam erachter dat het ook stukken lastiger is in het begin met die maten dan ik op voorhand dacht. Roos was zo mini dat ze in dit schema enorm achterliep, die heeft haar eerste half jaar gezwommen in maat 56 en de rest van het jaar 62/68 gedragen. Ze heeft zelfs nu nog wel eens new born shirts aan. Gaat nergens over haha. gelukkig in de lengte wel lekker gaan groeien dus we zitten wel weer op schema.

  Ik vond het inderdaad vooral op soort kleding en seizoen heel moeilijk schatten. Ik had bijvoorbeeld een aantal zomerse kledingstukken gekocht vorig jaar waar ze echt nog lang niet in kon en die nu deze zomer te klein zijn. Maar tof om te lezen dit! XXX
  Suus / Babyisthenewblack.nl onlangs geplaatst…Nieuwe rubriek: ‘Hoe babygondisch is…’My Profile

 • Reageer Annelies 23 april 2016 om 18:09

  Wow super handig dit! Echt een heel fijn artikel, ik heb hem meteen onder mijn favorieten gezet. (Ik ben nog niet zwanger hoor, maar we zijn druk bezig haha.) En ook al zullen maten verschillen onder kinderen, als je zelf nog geen kinderen hebt, dan heb je totaal geen idee, dus daarom is zo’n schema superhandig, thanks!
  Weetje wat ik me ook vaak afvraag; welke winkel nou groot, klein of normaal valt. Misschien een leuk idee voor een ander artikeltje. 🙂

 • Reageer Minke 24 april 2016 om 07:14

  Ik doe dat niet meer. Nola zit qua broek nog in 62 eigenlijk en shirt in 68. Dat begint wat klein te worden soms, ligt aan t merk idd. En schoentjes schopt ze uit….
  Minke onlangs geplaatst…Het kofferbijbeltje voor kleine kanjersMy Profile

 • Reageer Lilian 24 april 2016 om 08:16

  Handig dit. Ik koop meestal maten voor een jaar later. Af en toe heb ik dan wel eens de blunder dat het dan niet meer past. Meestal geef ik het dan weg aan iemand die het goed kan gebruiken! Ook vind ik dat er verschil zit tussen de maat van een broek en een shirt. Handig artikel!
  Lilian onlangs geplaatst…‘Nee zeggen’My Profile

 • Reageer Charlotte 24 april 2016 om 08:34

  Ik vind dat dus stijf super lastig ivm de maten inderdaad. Heb wel meer ingedragen dingen in de kast hangen omdat het dan toch net niet klopte. Bij schoenen durf ik het sowieso niet aan. Wel jammer want die zijn altijd nogal erg duur…
  Charlotte onlangs geplaatst…Aukjes diary #17: bloggersmeeting en oppasdagMy Profile

 • Reageer PinkFairy 24 april 2016 om 09:39

  Ik heb dit schema opgeslagen, super handig dit!
  PinkFairy onlangs geplaatst…Wat ik niet mis aan uitgaanMy Profile

 • Reageer Eline 24 april 2016 om 20:46

  Handig artikel! Mijn meisje is nu 1ruim 10 maanden en past eindelijk in maat 74. Inderdaad maat 74 is eigenlijk voor kindjes tussen de 6 en 9 maanden, oops! Daarom vind ik het ook vaak lastig om nu al kleding te shoppen; zo past ze het niet meer of zit het te warm of te koud. En inderdaad ook per merk kan het heel erg verschillen.
  Eline onlangs geplaatst…Wedding Outfit!My Profile

 • Reageer Sonja 24 april 2016 om 22:44

  Meer dan regelmatig ben ik de fout ingegaan met het op de groei kopen, omdat meneer een stuk sneller groeide dan mevrouw. En.. ik doe het nog steeds, haha. Maar naarmate de twins ouder worden, kan ik het gelukkig beter inschatten. Blijft gewoon heerlijk om te shoppen voor ze 😉
  Sonja onlangs geplaatst…20 maanden borstvoeding aan mijn tweeling?My Profile

 • Reageer Malou 25 april 2016 om 10:26

  Hier klopte er weinig van het schema haha. Nomi heeft heel lang in maat 56 gezeten en daardoor schoof alles een beetje op. Ik koop inderdaad regelmatig grotere maten in de sale, zeker als het veel scheelt 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #153; terug van weggeweestMy Profile

 • Reageer Nicky 25 april 2016 om 10:39

  mijn zoontje van 10 maanden is vrij lang en zit dus nu al in maat 80-86.

 • Reageer Priscilla 26 april 2016 om 18:59

  Ik ben nu ruim 27 weken zwanger van de eerste (jongen) en vind het ook echt lastig hoeveel maatje 50 ik bijvoorbeeld moet kopen.. straks past hij het niet en heb ik het voor niks gekocht.
  Verder handig lijstje! Heb er ff een printscreen van gemaakt! 😉

 • Reageer Jessica 26 april 2016 om 21:35

  Handig dit! Vaak als ik een kraamcadeau koop en het zijn kleertjes die ik koop, koop ik vooruit! Maar zo kan ik ook een beetje rekenen wanneer een kindje in welke maat zit en dan kan ik zo kijken in welke maand dat dan is 🙂 Handig, dank jullie wel meiden
  Jessica onlangs geplaatst…60 day challengeMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge