Kids, Lifestyle, Moeder zijn, Persoonlijk

Zo doen wij dat: budgetteren met 2 kids

zodoenwijdatIk heb wel eens vaker verteld hoe je soms wat geld kan besparen als je kinderen hebt en vandaag ga ik er verder op in in deze “zo doen wij dat”. Hoe kan je zuiniger leven, hoe kun je wat meer besparen?


Baby benodigdheden

Allereerst de luiers en de doekjes. Wij hebben al vaker gezegd dat we deze in Duitsland halen. Ze zijn nou eenmaal een stuk goedkoper en ze werken prima. Ik heb vanaf dat River 2 maanden oud was alleen maar de luiers uit Duitsland gebruikt en heb er nooit ellende mee gehad. Waarom ze dan zo goedkoop zijn? Geen idee… Voor Novelle betaal ik zo’n 11 cent per luier en voor de luiers van River ongeveer 13 cent. Als ik bij Pampers kijk via bol.com betaal je voor de maat van Novelle zo’n 38 cent. Dat is een heel verschil vind ik. Qua billendoekjes kies ik ook bijna altijd voor de Duitse sensitive doekjes. Ze zijn fijn in gebruik, er zitten 4×80 in een pak van €3,95 en dat betekent €0,016 per doekje. Als je 1 doekje nodig hebt trek je er ook maar 1 uit, terwijl ik bij andere merken er vaak meerdere uit trek. Ik wil nog wel eens de Hema Sensitive of Kruidvat doekjes halen maar dan betaal je €0,018 per doekje. Als je het zo bekijkt lijkt het misschien niet veel uit te maken, maar als je het bekijkt voor 2 kinderen die het allemaal zo’n 3 jaar gebruiken… Tel uit je winst! Natuurlijk is Duitsland niet voor iedereen een optie, maar mocht je er vlakbij wonen zou ik zeker eens een tripje wagen naar onze buren.
Verder kun je ook internet in de gaten houden, er zijn vaak zat aanbiedingen waar je echt geen nee tegen kan zeggen. Laatst kon je via Ouders van Nu bijvoorbeeld een heel groot pakket van Neutral bestellen voor maar €14,95, de waarde was wel 3 keer zo groot. Als je altijd de producten van Neutral gebruikt is het natuurlijk echt een stuk goedkoper om zo’n deal binnen te slepen.

Foto 17-02-15 14 03 07

Boodschappen
Ook op de boodschappen kan je flink besparen! Maar dan moet je het wel willen en er even de tijd voor nemen. Zo maak ik elke week een heel menu (ook handig met Weight Watchers). Met dat menu maak ik een boodschappenlijstje en thuis zoek ik de prijzen al op op de website. Zo weet je thuis al wat je in de winkel kwijt bent. Wij hebben elke week een soort “budget” voor de boodschappen en de kunst is om daar dan onder te blijven. Eten we een dag wat “duurder” dan probeer ik twee dagen wat goedkoper te eten. Natuurlijk is het ook een goede tip om vlees wat groter in te kopen en dan thuis kleiner te verpakken. Een kilo kip is in verhouding stukken goedkoper dan een losse kipfilet (de meningen over grootverpakkingen vlees zijn nogal verschillend maar daar gaat dit blogje niet over).
Waarom ben je dan goedkoper uit wanneer je thuis al een menu en een boodschappenlijstje met prijzen maakt zul je je afvragen. Je kan thuis makkelijk je menu aanpassen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Je kan thuis op je dooie akkertje het goedkoopste merk uitdokteren en je komt maar 1 keer (misschien 2 keer voor wat vers fruit of groente) in de verleiding om dingen meer mee te nemen dan nodig is. Ook schrijf ik bij de verse producten erachter op welke datum we ze willen eten. Zie ik in de winkel dat we het niet gaan redden, dan laat ik het product liggen en ga ik later in de week nog een keer terug om de overige producten te halen.

IMG_6340
Vakantie/Sparen

Natuurlijk wil je misschien een keer op vakantie, ook als je iets minder te besteden hebt. Kijk, heb je helemaal niks te sparen, dan is het wat lastiger maar als je goed spaart en elk centje goed besteedt, kan je misschien wel op een kleine vakantie. Wij gaan dit jaar ook een paar dagen weg. Dat geld is ook niet uit de lucht komen vallen en daar doen wij ook wat moeite voor. Allereerst als we geld over houden van de boodschappen leggen wij dit aan de kant, dit gaat in het potje “leuke dingen doen”. Verder krijg je om de 3 maanden kinderbijslag voor je kids. Ook ik maak dat niet allemaal op aan kinderkleding en schoenen dit jaar. De helft van de kinderbijslag pin ik en leg ik aan de kant. Ik vind dat de kinderbijslag ook besteed moet worden aan je kind (andere meningen ook prima hoor, natuurlijk kan je het hele jaar door spullen halen voor je kind en dan kan de kinderbijslag op de grote hoop). River zou het fantastisch vinden om een paar dagen weg te gaan en daar kan ik de kinderbijslag ook goed voor gebruiken. Als je een paar maanden de helft pakt heb je zo een leuk weekendje weg in de pocket. En kijk eens op het internet naar leuke deals, vakantieveilingen (altijd goede ervaringen mee gehad) en profiteer van vroegboekkorting of last minutes. Wij gaan dit jaar met de gespaarde kinderbijslag en het geld wat we over hadden van zuinig boodschappen doen lekker een paar daagjes weg!vak8

Kleding
Dan de kleding, het ene kind groeit wat sneller dan de andere. Waar River bijvoorbeeld nu al heel lang rond loopt in dezelfde maat moet ik voor Novelle regelmatig naar de winkel. Maar waarom zou je altijd naar de winkel gaan als er op internet genoeg leuks te vinden is voor veel minder? Ik ben een enorme Marktplaatsgek en scoor een na de andere vondst. Je moet wel geluk hebben en goed zoeken, maar elke avond ga ik even een rondje langs de merken die ik leuk vind en dan heb je zomaar ineens een geweldig item in de kast hangen voor een te gekke prijs. Ook wacht ik vaak op de kinderbijslag. Zodra deze gestort wordt heb ik al een lijstje met wat de kids nodig hebben, heb ik al leuke deals klaar staan en kan ik het zo mijn mandje in slepen. Ook via Instagram kan je tegenwoordig super leuk tweedehands winkelen. Met de #instagramkoopjeshoek en #instagramkoopjeshoekkids zie je alle items van Instagrammers die ze verkopen. Zo heb ik al twee leuke korte broekjes gekocht voor Novelle die samen nog geen €4,- gekost hebben. Hoe leuk is dat! Ook groeien tegenwoordig de Instagramshops uit de grond, mensen die zelf dingen maken en het dan verkopen, hip, uniek en soms hele leuke prijsjes! Dan nog een tip, heb je kleding die de kids niet meer passen, verkoop dit dan gewoon gelijk door (mits je er geen waarde aan hecht). Dit kan via instagram, Facebook, marktplaats of gewoon door op een markt te staan. Van het verdiende geld kan je gewoon gelijk weer nieuwe items aanschaffen!

12718089_1586589341657096_9047420736187743412_nDat zijn zo’n beetje de manieren waarop ik zo goedkoop mogelijk dingen doe, hebben jullie nog leuke tips of websites waar geregeld leuke aanbiedingen op komen te staan? Laat het weten in de comments zo kunnen wij elkaar helpen!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

34 reacties

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 5 april 2016 om 06:02

  Leuk om te lezen hoe jij doet besparen. Ik koop kleding bijna altijd in de sale. Maak een weekmenu en alleen met vlees dat in de aanbieding is en ik maak mijn eigen wasmiddel. Vooral dat laatste is een hele grote besparing.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Week 13, met een snufje liefdeMy Profile

  • Reageer Corina 5 april 2016 om 07:39

   Hoe maak je je eigen wasmiddel? Ben heel erg benieuwd!!

 • Reageer Channa 5 april 2016 om 06:04

  Hier maken we vaak ook een weekmenu en scoren we veel via Marktplaats. Dat scheelt beide echt aannemelijk veel geld. Duitsland is voor ons te ver, wat we aan benzine zouden verrijden weegt niet op tegen de besparing.
  Channa onlangs geplaatst…EHBV: Eerste hulp bij verveling + WINACTIEMy Profile

 • Reageer Josan 5 april 2016 om 06:13

  Dank je wel voor de tips. Ik ben nog niet in Duitsland wezen shoppen maar woon dichtbij genoeg om dat te kunnen. Momenteel koop ik Pampers en de Pampers sensitive doekjes. Duur maar ik koop ze altijd in de aanbieding . Toch wil ik best een keer iets anders proberen. Stiekem vind ik het super leuk wanneer ik minder uitgeef dan verwacht. Marktplaats wil ik ook nog kijken.

  Ik vind kledingbeurzen ook altijd de moeite waard om te winkelen en ik koop ook kleding in een goede tweedehands kledingwinkel.
  Josan onlangs geplaatst…Cotton Ivy launch partyMy Profile

 • Reageer Kelly Caresse 5 april 2016 om 06:59

  Wat een super handige tips! Zeker ook van die luiers en doekjes, ik wil nog steeds een tripje duitsland plannen na jullie enthousiaste verhalen. Wij werken ook met een weekmenu en vinden dit naast kostenbesparend ook makkelijk zodat ik doordeweeks niet meer na hoef te denken over wat te koken 🙂
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…WEEKVLOG : 5 dagen mee met mij!My Profile

 • Reageer Saskia 5 april 2016 om 07:16

  In Duitsland ben ik nog nooit geweest maar wij kopen sinds kort weer de luiers bij het kruidvat. Scheelt ook best veel als je pampers en Huggies gewend bent 🙂 verder probeer ik de aanbiedingen in de gaten te houden en houd ik ook van online kopen in de sale 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Aandacht verdelen tussen meerdere kinderenMy Profile

 • Reageer Charlotte 5 april 2016 om 07:20

  Wat een handige tips! Ik koop zelf nooit via marktplaats omdat ik niet zo van tweedehands houd, maar als ik dit soort verhalen lees dan vind ik dat soms weleens jammer…
  Charlotte onlangs geplaatst…Win! Een hangmat of hangstoel naar keuze!My Profile

 • Reageer Tamara 5 april 2016 om 07:28

  Handige tips! Kinderen zijn duur, dus alles wat je bespaard is mooi meegenomen! Ik woon ook dichtbij de grens, maar die kinderen van mij krijgen overal uitslag van! Dus ik probeer het maar niet haha
  Tamara onlangs geplaatst…Shoplog Action, Zeeman en Bol.com.My Profile

 • Reageer marjon 5 april 2016 om 07:34

  Duidelijk en herkenbare tips. Ik doe bijvoorbeeld ook altijd kleingeld onder de 50 eurocent in een spaarpot. Het zijn kleine beetjes, maar einde van het jaar heb je een hele volle pot en kun je er iets leuks van doen.

  Verder verkoop ik ook geregeld speelgoed via fb en mp. Speelgoed dat qua leeftijd niet meer past bij de kinderen of waar al weken niet naar omgekeken is. Ook dat verdiende geld gaat in de spaarpot.

 • Reageer Nesrin 5 april 2016 om 07:38

  Handige tips geven jullie. Ik vond de baby fase wel heel erg duur. Ik maak gebruik van zegelboekjes en die volle zegelboekjes gebruikte ik dan vaak voor grote uitgaven. Verder spaar ik ook door mijn energierekening elke maand hoog te houden zodat ik aan het eind van het jaar iets terug krijg.
  Nesrin onlangs geplaatst…Win een Hoepel van Hoop it Yourself! (hallo strakke taille en platte buik)My Profile

 • Reageer Dorien 5 april 2016 om 07:40

  Handige tips! Ik probeer ook elke week een weekmenu te maken, maar het lukt nog niet altijd. Ben er wel achter dat dit een hoop geld bespaart. De kinderbijslag stort ik elk kwartaal op de spaarrekening van mijn dochter, zo spaar ik zonder het echt te merken bijna €800,- extra per jaar voor haar!
  Dorien onlangs geplaatst…LOVE IT! DE ZARA KIDS COLLECTIE IS HEBBERIG MAKEND!My Profile

 • Reageer Wilmaaa 5 april 2016 om 07:42

  Slimme tips, ook dat jullie de helft wegleggen van de kinderbijslag! Ik hou inderdaad ook over en heb het apart gehouden. Fijn artikel!
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Genieten van de zon in een outfit van H&M – mama en haar meisjeMy Profile

 • Reageer Jessica 5 april 2016 om 07:44

  Duitsland is voor mij geen optie, maar ik ben enorme fan van de Aldi billendoekjes. Deze hebben een plastic sluitklep waardoor ze niet uitdrogen en waardoor je er inderdaad maar 1 tegelijk uit pakt.

  Mijn tip voor groente en fruit is naar de markt. Het is zoveel goedkoper dan versproducten in de supermarkt!
  Jessica onlangs geplaatst…Zeg gewoon eens jaMy Profile

 • Reageer Nicole 5 april 2016 om 07:48

  Toevallig zijn we onlangs twee keer in Duitsland geweest om.goedkoop inkopen te doen. Maar welk merk luiers koop je? Want ik kon alleen maar duurdere merken vinden.
  Nicole onlangs geplaatst…Liever steriliseren dan de pil? #MyPillStoryMy Profile

  • Reageer Bibian 5 april 2016 om 16:21

   Eigen merk van de DM drogist 😊

 • Reageer Nicole 5 april 2016 om 08:02

  Dit keer heb ik de kinderbijslag volledig opgebruikt. Maar we hadden dan ook een hele lege kledingkast voor Fay! Qua boodschappen proberen we ook om week menu’s te maken maar merk wel dat als m’n man mee is we toch vaak meer dan het lijstje kopen. Ook omdat we dingen vergeten zijn enzo. Daar moeten we even wat effectiever mee aan de slag!
  Nicole onlangs geplaatst…Nieuw merk: Cotton Ivy!My Profile

 • Reageer Dita 5 april 2016 om 08:20

  Handige tips! Ik ben niet heel erg merkgebonden dus koop vaak de goedkopere producten zoals billendoekjes bij verschillende winkels. Maar net waar het in de aanbieding is. Boodschappen doen we ook met een weekmenu. Ik merk ook dat ik zo veel minder weggooi.
  Dita onlangs geplaatst…Recept: Indiase curryMy Profile

 • Reageer Kim 5 april 2016 om 08:22

  Wij wonen helaas niet heel dichtbij Duitsland dus dat is geen optie. Gelukkig was xavi snel zindelijk, dat scheelde ook een hoop luiers 😉
  Qua boodschappen zou ik meer moeten opletten om ook geld te kunnen besparen. Ik ben soms erg makkelijk van de snelle en gemakkelijke keuzes dat het dan niet doordacht is en stukken goedkoper zou kunnen.
  Kim onlangs geplaatst…WINACTIE: Shoot! En leer de mooiste Instagram/Pinterest foto’s maken!My Profile

 • Reageer Annemijn 5 april 2016 om 08:54

  Handige tips! Ik heb de DM pas ontdekt en ben nu al fan.
  Annemijn onlangs geplaatst…WINACTIE: Win een set met tekstposters!My Profile

 • Reageer Lieke Pos 5 april 2016 om 09:01

  Goede tips, wij passen dit ook allemaal wel aardig toe. Alleen gaan we niet naar Duitsland voor luiers e.d. Dat is voor ons gewoon te ver. Ik maak ook zo nu en dan een uitgebreide begroting zodat ik alles up to date hou.
  Lieke Pos onlangs geplaatst…Budget Shoplog | Baby, Kids & ShoppingMy Profile

 • Reageer Leonie 5 april 2016 om 09:49

  Ik wil binnenkort ook weer een keer naar Duitsland.. Lekker naar de DM en alvast veel billendoekjes inslaan! Pampers hebben we veel op voorraad al; was 1+1 op de 9mnd beurs.
  Verder kijken we eigenlijk per maand en wanneer het de tijd is om dingen aan te schaffen.. We hebben nu ale grote uitgaven qua babyuitzet al binnen.. Zo kregen we de stokke stoel afgelopen mnd, toen was ie flink afgeprijsd bij de mama mazzel dagen. Toch is t allemaal een stuk duurder dan dat we voor ik zwanger werd op internet had gelezen (ligt natuurlijk ook aan welk merk enzo je wil).. Baby’s/kids kosten geld! Haha
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Zwangerschapsoutfit #2 – OkergeelMy Profile

 • Reageer Michelle 5 april 2016 om 10:01

  Wat een handige tips en wat goed dat je hier zo bewust mee bezig bent! Wij hebben het eerste jaar Pampers cadeau gekregen van mijn oma’tje, echt té lief, maar voor daarna is even op en neer naar Duitsland voor ons ook niet eens een gek idee. Door onze financiële situatie hoef ik er niet heel erg mee bezig te zijn, maar met name voor boodschappen en spullen van de drogist let ik wél heel erg op de aanbiedingen. Waarom meer betalen dan nodig is?
  Michelle onlangs geplaatst…MIJN BABYSHOWER!My Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 5 april 2016 om 10:30

  Baby’s hoeven inderdaad helemaal niet duur te zijn. Pas als je kinderen naar de middelbare school gaan worden de kosten hoger heb ik gemerkt.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Ik ben niet flauw, of suf: ik ben introvertMy Profile

 • Reageer Madelaine 5 april 2016 om 11:04

  Handige tips! Door jullie heb ik ook super veel ingeslagen bij de DM en het zijn echt top spullen. Wij maken ook altijd een weekmenu en doen onze boodschappen bij de Lidl. Luxe dingen zoals onze koffie en andere artikelen halen we bij de Albert Heijn. Het scheelt al dat we geen fris drinken.

 • Reageer MetMirjam 5 april 2016 om 12:50

  Wat een leuk artikel! Ik maak ook altijd weekmenu’s, zó handig! Ik koop de luiers altijd bij de Etos (in de aanbieding), dat scheelt ook veel. Ik woon helaas niet dicht bij de grens naar Duitsland, maar binnenkort gaan we er een weekendje heen, dus misschien kan ik mijn man even overhalen om gelijk even wat voorraad te scoren 😉
  MetMirjam onlangs geplaatst…Dreumes TVMy Profile

 • Reageer Vivian 5 april 2016 om 14:26

  Goede tips! Wij gebruiken wasbare luiers en ik geef borstvoeding. Dat kost dus helemaal niks. Wassen moeten we toch 😉

 • Reageer jodi - liefthuis 5 april 2016 om 14:28

  Heel goed en fijn dat je dit deelt. Het lijkt soms allemaal maar vanzelfsprekend te zijn dat alles kan. Een kind is duur en als je op dit soort dingen kan besparen super. Het lijken kleine dingen, maar bij elkaar heb je al snel een heel bedrag bij elkaar gespaard.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Life of Lief thuis….Maart in foto’sMy Profile

 • Reageer melissa093 5 april 2016 om 15:35

  Ik heb (nog) geen kinderen maar vind het altijd wel interessant om dit soort dingen te lezen. Wij besparen door net als jij een weekmenu te maken en alles in 1 keer te halen. Sinds januari haal ik alles voor ons samen bij de Lidl en daarmee bespaar ik zo’n 25 euro per week. Verder zetten wij er verwarming 2 uur voor we naar bed gaan al terug naar 15. Hiermee besparen we super veel. Eerst douchten we elke dag en nu om de dag. Kan prima. En zo min mogelijk de auto nemen. Scheelt weer brandstof.

 • Reageer Frank 5 april 2016 om 18:30

  Het is inderdaad goedkoper in Duitsland helaas gaan we er niet vaak naar toe maar als we gaan slaan we meteen genoeg in.
  Frank onlangs geplaatst…Hoera, een papa is geboren!My Profile

 • Reageer Angela 5 april 2016 om 19:03

  Hele fijne tips! Ik verkoop alle kinderkleding dat niet meer past op Koningsdag. De merk kleding zet ik idd op marktplaats.

 • Reageer Diana 5 april 2016 om 19:44

  Super interessant artikel! Duitsland is voor ons een half uurtje rijden. Ik ga er toch maar eens heen om te kijken. 😉 Nog een bepaald Duits merk die je gebruikt en goede ervaringen mee hebt?
  Diana onlangs geplaatst…Wendy’s Diary #3My Profile

 • Reageer Merel 6 april 2016 om 13:05

  Voor wie net als wij houden van Zwitsal billendoekjes (woon dichterbij de Noordzee dan de Duitse grens namelijk), kun je voor €1,50 een pak van 72 doekjes halen via drogistplein.nl Dat scheelt enorm.

  Dat van de boodschappen ga ik eens uitproberen, kan me voorstellen dat het enorm bespaart op die manier. En dat potje lijkt me ook een handige! Wij hebben voor de jongste twee geluk; er was nog veel kleding van de oudste en twee nichten wat eigenlijk nauwelijks gedragen is, dus we hebben veel kunnen gebruiken. Dat scheelde in elk geval het eerste jaar aanzienlijk. Inmiddels kopen we iets meer zelf, maar bij Hema en H&M slaag ik altijd wel.
  Merel onlangs geplaatst…7x moederschap op je 22e vs. 32eMy Profile

 • Reageer haia 27 juni 2016 om 21:04

  Koop kleding heel vaak in de afslag. Vrijdag begint hier de solden maar of ik nu ga besparen wordt nog even afwachten hahaha.
  Let op water en elek. verbruik bespaard op een jaartje ook wel wat. Bv. Een emmer in de douche en daar het koude water in laten lopen. Handig voor de planten of de kuis.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge