Babypraat, Moeder zijn, Zwanger

Zo doen wij dat: Praktische vragen over zwanger willen worden

zodoenwijdatWij kregen vorige week een mailtje van een lieve lezeres. Zij en haar partner willen over een tijdje “beginnen aan kinderen”. Ze had een aantal hele praktische vragen voor ons. Vooral over “regeldingen”. Dit soort onderwerpen kun je natuurlijk heel formeel op Google vinden maar het is ook wel prettig om het een beetje gezellig te lezen op een praktische manier. Hoe wij dit hebben aangepakt en hebben gedaan. Misschien niet de meest makkelijk of de juiste manier (weten wij veel…) maar het is met ons ook allemaal goed gekomen haha. We vertellen het allemaal uit herinnering dus bij voorbaat sorry als er dingen niet kloppen.

cb1– Het consultatiebureau. Moet je daar zelf een afspraak voor maken? Komen zij naar je toe? Moet jij naar hen? Nemen zij contact met je op? Wanneer dan?
Het CB. Iets waar menig zwangere “angstig” voor is. Hoeft helemaal niet! 99% is volgens ons hartstikke aardig en normaal. Overal zit wel een rotte appel tussen en tja, soms krijg je daarmee te maken. Ene oor in, andere weer uit. Eigenlijk hoef je helemaal niks te doen, althans, bij ons hoefde dat niet. Het cb neemt vanzelf contact met je op. Bij mij (Manon) kwam er ergens aan het eind van mijn zwangerschap al iemand langs van het bureau om te vertellen hoe en wat maar ik weet natuurlijk niet of dat overal zo is! Ook kwam er een verpleegster van het cb ergens in de kraamweek voor de hielprik en de gehoortest, hier heb ik zelf niks voor hoeven doen. Anders kan je altijd even zelf bellen als je twijfelt wat je moet doen! Als je eenmaal contact met ze hebt gehad dan maak je elk bezoek weer een afspraak voor de volgende keer en naarmate je kindje ouder wordt krijg je vaak een brief thuis met een afspraak omdat ze niet meer elke maand hoeven te komen.

blijedoos– Mamabox. Ik las dat je soms een mamabox krijgt, zijn dat gewoon gratis dingen voor je baby? Hoe dan? Moet je je daarvoor aanmelden?
Jup, graties en voor niks! Je hebt boxen van Ouders van Nu, BabyDump, de blije doos en vast nog meer. En ja: je moet je daarvoor aanmelden. Je kunt naar de websites gaan van die boxen (Google is your friend) en je aanmelden. Je krijgt dan vanzelf een berichtje dat je de doos kunt ophalen (bij de Etos, BabyDump etc.). Hoe dat komt dat die dozen gratis zijn? Puur reclame! In een doos zat een speentje van Difrax en toen Nilo geboren was en een speentje wilde, was dat speentje het enige speentje wat we in huis hadden. En later toen ik een ander merk speen had gekocht, wilde meneer alleen maar Difrax! Dus we zitten “dankzij” die box aan Difrax spenen.

kijk3– Moet je je baby nog ergens voor inschrijven? Ja, je moet je baby natuurlijk inschrijven bij de gemeente enz, maar nog ergens voor? En de vader moet de baby erkennen, maar hoe wat waar. Moet hij nog bij een dokter worden ingeschreven ofzo?
Ja, de vader kan de baby erkennen. Bij ons was dit gewoon in het gemeentehuis. Wij deden dit rond de 30e zwangerschapsweek. Het stelt niks voor, het is gewoon een papiertje met handtekeningen! Het best kan je ook gewoon weer het gemeentehuis bellen om een afspraak te maken en dan vertellen zij wat je mee moet nemen (paspoort/ID etc). Na de geboorte moet je je baby ook binnen 3 werkdagen aangeven bij de gemeente waarin je baby is geboren. Wij wonen in de gemeente Zevenaar maar Nilo is in het ziekenhuis in Arnhem geboren dus hij is aangegeven in Arnhem. Bij het ziekenhuis waar ik lag was er in de ochtend de mogelijkheid om dit daar te doen. Mijn vriend hoefde dus niet naar het gemeentehuis hiervoor. Hij had de geboorteakte nodig, het papier wat hij kreeg bij de erkenning en onze paspoorten. LET OP: Als je getrouwd bent dan hoeft de vader het kind niet te erkennen en wordt de baby bijgeschreven in het trouwboekje na de geboorte!
Als je niet getrouwd bent (zoals wij) dan kan de vader ook nog gezag aanvragen. Dit gaat alleen vanzelf als je getrouwd bent. Dit kan via de rechtbank (even bellen) maar wij hebben het online gedaan via DigiD (even Googlen). Dit kan pas na het erkennen! Heel simpel is het hoor. Een paar klikken en je bent klaar.
Oja, bedenk ook wat er met de kinderen gebeurt als er wat overkomt met jou en je partner. Heb je een peetoom/tante? Regel je een voogd? Regel je zeggenschap? Staat dit zwart op wit in bijvoorbeeld een testament? Zorg er echt voor dat dit ergens zwart op wit staat bij een notaris of iets dergelijks want je wil dat dit ook goed geregeld is!
shoploguitzet– Baby uitzet. Hebben jullie een algemene lijst die je kunt aanhouden want HEMEL wat er is veel.
Hahahahaha. Ja, HEMEL, er is ontzettend veel. We hebben een paar blogs geschreven over de uitzetlijst, wat we wel veel gebruik(t)en (klik en klik) en wat we ook niet (klik) nodig vonden.

ZwangerschapstestClearBlue– Wanneer ben je het verplicht om tegen je baas te zeggen? Want je krijgt altijd verlof, vanaf wanneer is dat altijd?
Het is officieel pas verplicht om het tegen je baas te zeggen dat je zwanger bent drie weken voordat je met verlof gaat. Dus laten we zeggen: ongeveer pas na 30 weken. Maar aangezien je dan waarschijnlijk al een pens hebt waar je u tegen zegt is dat een beetje onrealistisch. Ja tuurlijk, het kan wel, maar wij vinden dat vreemd.

Veel vrouwen vertellen het hun baas na die “magische” 12-weken grens. Dan weet vaak iedereen het dus ook je collega’s en je baas. Misschien wil je het wel eerder vertellen want wie weet lig je elke ochtend kotsend boven de pot en is het misschien wel handig om te vertellen… Dit is denk ik heel persoonlijk. Verlof is ook heel persoonlijk. De ene “moet” al met 30 weken met verlof omdat het lichamelijk niet anders kan (dan krijg je op doktersadvies medisch verlof) maar veel vrouwen gaan met 34 of met 36 weken met verlof. Hier staat het ook allemaal nog duidelijk uitgelegd hoe en wat met je werk en zwanger zijn.

Nou, het is een heel “theoretisch” stuk geworden. Het lijkt allemaal heel veel gedoe met dat erkennen, aangeven, DigiD, gemeentehuis, weet ik veel allemaal wat… Maar geloof me: het is allemaal niet zo “eng” of moeilijk als het lijkt. Je hebt een kraamhulp die alles weet, je verloskundige kun je ook om tips en alles vragen (die weet natuurlijk hoe het geregeld is in jullie regio) en anders kun je altijd zelf de instanties bellen. Die worden echt wel vaker gebeld met dat soort vragen. Liever een keer teveel bellen met een vraag dan dat je straks de boel niet goed geregeld hebt voor je kind!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

26 reacties

 • Reageer Nicole 31 mei 2016 om 06:03

  Allemaal handig inderdaad! Goed overzicht!
  Nicole onlangs geplaatst…WINACTIE: Win een Speel- & Doeboek!My Profile

 • Reageer Channa 31 mei 2016 om 06:07

  Heel helder! Inderdaad dingen die je via Google zo kunt vinden maar extra handig als ze allemaal op een rijtje staan 🙂
  Channa onlangs geplaatst…Win een gepersonaliseerd sportshirt van Bulbby! Vaderdag Winactie #2My Profile

 • Reageer Josan 31 mei 2016 om 06:19

  Grappig ik wist helemaal niet dat je nog eens apart gezag moest aanvragen als je je kind al hebt aangegeven.
  Josan onlangs geplaatst…Opening Tumble ‘N Dry conceptstore AmstelveenMy Profile

 • Reageer lotte 31 mei 2016 om 06:24

  Niet vergeten je kleintje bij de zorgverzekering en wa verzekering bij te schrijven… Wij vergaten de wa en inboedel pas na 6 mnd gedaan… Anders krijg je niet vergoed als zij wat kapot maakt… 😉

 • Reageer Kelly Caresse 31 mei 2016 om 06:39

  Wat een super handig stuk! Enorm veel handige tips met vragen die op je af komen bij het krijgen van een kindje. Waar wij bijna 2x verkeerd in zaten is dat er ook een id-kaart nodig is voor een baby als je ermee wilt reizen buiten Nederland, die hebben we toen de eerste keer met spoed moeten aanvragen, oops
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Vive La VLOG 1: Bijna op Vakantie!My Profile

 • Reageer Tamara 31 mei 2016 om 07:06

  Handig overzicht!! Makkelijk dat het zo even op een rijtje staat. Ik weet nog wel dat ik er de eerste leer enorm tegen op zag om alles te regelen, maar achteraf viel het enorm mee!
  Tamara onlangs geplaatst…Wanneer is je kind toe aan een groter bed?My Profile

 • Reageer Nicole 31 mei 2016 om 07:07

  Qua regelen hebben wij weinig gedaan. Tenminste daar maakte ik me het minst druk om haha.. Maar inderdaad zoals in de andere reacties ook staat, een paspoort/id en beschrijven bij zorgverzekering is wel belangrijk ook! Anders mag je er niet eens mee naar België bijvoorbeeld.
  Nicole onlangs geplaatst…Babyboom bloggers part 3My Profile

  • Reageer Manon 31 mei 2016 om 10:32

   Jaaa ook dat nog! Goeie.

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 31 mei 2016 om 07:40

  Handig om allemaal op een rijtje te hebben.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Week 21 met een snufje liefdeMy Profile

 • Reageer Malou 31 mei 2016 om 07:42

  Handig overzichtje zeg!
  Malou onlangs geplaatst…Mijn bevallingsplanMy Profile

 • Reageer Charlotte 31 mei 2016 om 08:39

  Dat regelen van een voogd is iets wat wij steeds maar vergeten (en uitstellen) ik moet ook zeggen dat ik daar anders over dacht voordat onze dochter er was dan nu. Toen hadden we iemand heel anders gekozen!
  Charlotte onlangs geplaatst…Zo maak je zelf je gezonde pastasaus (easy peasy)!My Profile

 • Reageer Leonie 31 mei 2016 om 09:08

  Goed dat jullie alles even op een rijtje hebben gezet. Dit heb ik laatst ook gedaan en geeft ook mezelf houvast. Inmiddels zijn we bijna klaar met de checklist, haha. Als ze er is, dan moeten er nog n aantal dingen geregeld worden, maar daar maak ik me niet zo druk om:)
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Plog – Vrije dagMy Profile

 • Reageer Annemijn 31 mei 2016 om 09:55

  Wat een handig overzicht! Dit wist ik ook niet allemaal.
  Annemijn onlangs geplaatst…Persoonlijke update: Afstuderen, bloggen en mijn relatieMy Profile

 • Reageer Jamaila 31 mei 2016 om 10:04

  Wat een handige tips! Fijn om zo’n overzicht te hebben mocht ik het ooit (hopelijk wel) nodig hebben!
  Jamaila onlangs geplaatst…Mijn 5 favoriete stedentripsMy Profile

 • Reageer An 31 mei 2016 om 10:34

  En hoe zit het met jullie zorgverzekering? Wat wil je sowieso in je pakket hebben als je zwanger raakt? Handig lijstje!

  • Reageer Manon 31 mei 2016 om 13:57

   Dat is zeker ook nog een goede aanvulling!

   • Reageer An 1 juni 2016 om 20:56

    Het was eigenlijk ook vooral een vraag van mij aan jullie! Ik heb geen idee namelijk. 😉

 • Reageer Marije 31 mei 2016 om 10:57

  Goed overzicht! Ik heb een kennis die 2 dagen na de bevalling zelf naar het gemeentehuis moest omdat ze waren vergeten erkenning te regelen. OEPS! Dat wil je écht niet als pas bevallen vrouw!
  Marije onlangs geplaatst…Met spoed naar het ziekenhuisMy Profile

 • Reageer Dita 31 mei 2016 om 12:39

  Handig lijstje. Inderdaad gezag aanvragen is ook belangrijk.
  Dita onlangs geplaatst…Baby OOTD #4My Profile

 • Reageer Anoniem 31 mei 2016 om 17:31

  Even anoniem! Super lief en leuk dat jullie mijn mailtje serieus namen en dit mooie artikel hebben geschreven! Ik ga ‘m opslaan, want ik vind het echt heel handig, zo een overzichtje. Heel erg bedankt, alles is veel duidelijker nu! X

 • Reageer Jolijn 31 mei 2016 om 20:20

  Het regelen van een voogd kan tegenwoordig ook digitaal (en dus gratis), in plaats van dit te regelen via notaris. Men vindt tegenwoordig dat iedereen recht moet hebben op een voogd, ook al zit je b.v. Krap bij kas; vandaar de mogelijkheid om dit gratis digitaal te doen. Let wel op, dit is alleen toewijzing van een voogd en geen verdere toevoegingen die je zou willen doen. Maar wel super handig!

 • Reageer C-tje 31 mei 2016 om 20:40

  Nog een aanvulling, geen leuke maar wel een belangrijke. Vergeet je kind niet bij te schrijven bij je uitvaartverzekering. Mocht het niet goed gaan dan kom je niet onverwachts voor hoge kosten te staan.

 • Reageer Michelle 1 juni 2016 om 08:28

  Superhandig artikel dit. Doordat we getrouwd zijn heeft Koen Morris niet hoeven erkennen en geen gezag aan hoeven vragen. Toch best wel handig dat dat dan automatisch geregeld is. Van de verzekering is inderdaad ook een goede tip en dat paspoort aanvragen ook! Ik moet dat ook nog even regelen voor onze vakantie, maar ik stel het nog even uit. Pasfoto maken van zo’n minibaby lijkt me op een of andere manier zo omhandig. Haha.
  Michelle onlangs geplaatst…DE UITZETLIJST: AANRADERS!My Profile

 • Reageer anneleen 1 juni 2016 om 12:11

  Lijkt me inderdaad toch wel een hele boterham om alles goed in orde te brengen! Fijn dat jullie een blogje uitschreven met vele tips! 🙂
  anneleen onlangs geplaatst…Daguitstapje naar BredaMy Profile

 • Reageer Jessica 2 juni 2016 om 20:17

  Ik vind het echt een fijn artikel. Super handig alles op een rijtje! Dank jullie wel meiden, dat van het CB wist ik eigenlijk niet hoe dat werkte. super
  Jessica onlangs geplaatst…Vriendenboekje by JessMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge