Moeder zijn, Persoonlijk

Zo doen wij dat: Tijd voor jezelf

zodoenwijdat
Zo doen wij dat: tijd voor jezelf maken. Het is geen geheim dat je als moeder zijnde minder eigenbelang hebt. Je kind gaat voor alles en hier leven we vaak ook naar. Maar toch is het érg belangrijk om jezelf niet te vergeten. We schreven al een keer over hoe we dit doen binnen onze relatie maar deze keer gaat het over tijd voor jezelf en hoe wij dit inplannen en invullen.

Oké, let’s be honest. De eerste maanden van je nieuwe leven als moeder zijn een wervelwind. Je bent oprecht blij als je eens fatsoenlijk je haren hebt kunnen wassen, laat staan je benen hebt kunnen scheren of een half uur in bad kunnen liggen met de deur dicht. Maar na een paar maanden, laten we zeggen een half jaar, begin je toch wel weer die behoefte te krijgen… Eventjes een uurtje een boek lezen, of iets wat JIJ leuk vindt. Het is aan jezelf hoe jij je eigen tijd invult: de ene vindt het heerlijk om dan te sporten, de ander duikt het liefst de stad in en weer een ander ploft graag op de bank met een boek, serie of film. Helemaal prima en in “jouw tijd” moet je lekker doen wat je zelf wil.

kobo1Dus. Je hebt dat uurtje voor jezelf, hoe moeilijk is het dan om toch niet even dat wasje te draaien of toch even snel met de stofzuiger door het huis. Heel herkenbaar en welke moeder doet dit niet? Wat ik (Manon) altijd doe als ik een uur/paar uur voor mezelf heb is afspreken van: oké Manon, je “mag” tot zo laat het huishouden doen maar daarna stop je en ga je wat doen voor jezelf. En dat werkt wel. Ik probeer dan in die tijd zoveel mogelijk te doen wat ik kan en daarna kan ik ook met een gerust hart uitgebreid gaan douchen of wat ik dan ook wil doen.

Bij ons gaat Nilo een keer in de week naar het kinderdagverblijf en die dag vul ik 9 van de 10 keer ook zo in als ik dat hierboven aangeef. Ik werk eerst mijn to-do-list af en daarna ga ik bewust wat leuks doen. Ja, het is ontzettend luxe dat ik die mogelijkheid heb en dat weet ik ook! Ook gunnen mijn vriend en ik elkaar tijd voor onszelf. Even rustig douchen ’s avonds of als mijn vriend een potje wil Playstationnen of als ik even een uur in bad wil gaan liggen. We hebben samen een kind dus het is niet minder dan logisch (vinden wij) om elkaar wat rustmomenten te gunnen, toch?

Foto 25-04-16 16 47 34Net zoals we ook al schreven in ons blogje over je relatie “onderhouden” is het niet alleen belangrijk om tijd vrij te maken voor elkaar, maar ook voor jezelf en je vrienden. We weten dat het moeilijk is om soms oppas te vinden maar er is vast wel één iemand waar je terecht kunt. Je partner, je ouders, schoonouders, vrienden of een oppas misschien? Zo ben ik (Manon), laatst een hele dag met mijn moeder en zusje naar de sauna geweest en Nilo was bij z’n andere oma. Ik vond het reuzemoeilijk om een hele dag geen telefoon bij de hand te hebben (want wat als er iets gebeurd dan ben ik onbereikbaar!!!1!!1! PANIEK) maar zoals altijd was het goed gegaan. Oma blij, mama blij en kind blij! Ook hadden we laatst een avondje met Bibian en Mike, zónder kinderen. Heerlijk uit eten geweest, hilarische avond gehad met een drankje en de kinderen sliepen bij hun opa en oma. Het voelt wel heel stom ofzo om je kind “weg te brengen” zodat jij een leuke dag kan hebben maar wat ik al schreef: alle partijen vinden het (waarschijnlijk) super leuk!

Wat ik al zei: iedereen bepaalt zelf hoe die z’n “me-time” invult. Ik heb niet echt hobby’s zoals haken, mountainbiken of bloemschikken maar ik kan wel ontzettend genieten van uitgebreid in bad gaan, naar de schoonheidsspecialist, een middagje naar de stad, iets met mijn zusje, moeder of vriendinnen doen of lekker bloggen. Ik ben nog wel op zoek naar zo’n hobby hahaha. Ja, een hobby van mij is bakken maar dat is ook niet echt iets wat ik iedere week kan/wil doen #foreverfat.

Hoe vullen jullie je “me-time” of eigen tijd in?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

24 reacties

 • Reageer Channa 3 mei 2016 om 06:01

  Me-time begint gier vaak als de kinderen op bed liggen. Af en toe nog wat huishoudelijke taken maar daarna lekker iets voor onszelf. Vind het heerlijk om in bad te loggen en te Netflixxen. Merk dat ik dan ook echt sneller slaap, heerlijk!
  Channa onlangs geplaatst…Hippe regenlaarzen van Bergstein! + WINACTIEMy Profile

 • Reageer Kelly Caresse 3 mei 2016 om 06:11

  Leuk om te lezen hoe jij dit aanpakt, ik herken heel veel in wat je zegt. Die me-time is belangrijk om even ‘op te laden’ maar het is iets waar ik mezelf wel toe moet zetten door het in te plannen.
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Hoe ik inspiratie vind om over te bloggenMy Profile

 • Reageer Nicole 3 mei 2016 om 06:27

  Wij doen het te weinig. Ja als Fay in bed ligt dan vaak wel. Maar dat voelt toch anders als echt even een dag voor mezelf en dan leuke dingen doen met vriendinnen ofzo. Meestal als Fay naar de psz is of naar haar oma dan ben ik bezig met huishouden en bloggen. Het is dus zeker iets wat aandacht nodig heeft hier in huis! Ook tijd samen…
  Nicole onlangs geplaatst…Weight Watchers update #4 | snaaibuienMy Profile

 • Reageer Pauline 3 mei 2016 om 06:39

  Ik vind het ook heel belangrijk. Na bijna anderhalf jaar begon ik het gewoon even alleen thuis zijn onwijs te missen. Ik nam 1x per maand een ouderschapsverlof dag op, en deed gewoon echt lekker dingen voor mezelf die dag. Uiteindelijk ging Nim naar de opvang en was de keus snel gemaakt, hij zou ook gaan op mijn vrije dinsdagen… wat inhield dat ik 2 vrije dagen in de maand nu heb helemaal voor mij alleen ;). Shoppen, lekkers bakken, fotograferen, bank hangen, lezen… heerlijk! Ik kijk er stiekem elke keer enorm naar uit.
  Pauline onlangs geplaatst…Dear Diary #16My Profile

 • Reageer Tamara 3 mei 2016 om 07:23

  Hier heb ik pas echt me time als de kinderen slapen! Ik kan ook wel wat voor mezelf doen als ze wakker zijn hoor, maar dat is toch anders haha
  Tamara onlangs geplaatst…Mijn eerste jaar als moeder van 3.My Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 3 mei 2016 om 07:35

  Ik heb me-time als de jongens op school zitten. Meestal zit die dan gevuld met het huishouden en andere taken. Ik spreek ook met mezelf af dat ik 1 of 2 uur iets van die taken doe en daarna begin aan andere dingen.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Week 17, met een snufje liefdeMy Profile

 • Reageer Diana 3 mei 2016 om 07:39

  Nu onze zoon steeds meer door slaapt hebben wij ook meer tijd voor onszelf, mag ook wel na 1,5 jaar. Ik kijk nu al uit na onze vakantie dat ik niks MOET (schoonmaken, wassen oid) maar lekker languit op een ligstoel kan liggen en een boek lezen. Dat is ook te lang geleden. 😉😝

  Leuk artikel!
  Diana onlangs geplaatst…Wendy’s Diary #4My Profile

 • Reageer Saskia 3 mei 2016 om 07:50

  Herkenbaar dat het gek voelt om je kind weg te brengen. Maar soms wel gewoon echt even heel erg nodig 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Mijn ervaring met Mindfulness TherapieMy Profile

 • Reageer Nicole 3 mei 2016 om 08:09

  Mijn me-time is vooral als ik de deur uit ben! Lekker op stap met vriendinnen en dergelijke. En thuis is het dan vooral series kijken en bloggen.
  Nicole onlangs geplaatst…Waarom ik een klacht indiende bij de Nederlandse Voedsel- en WarenautoriteitMy Profile

 • Reageer Charlotte 3 mei 2016 om 08:14

  Die heb ik veel te weinig eigenlijk…
  Charlotte onlangs geplaatst…Op zoek naar mijn trouwjurk #1My Profile

 • Reageer Lieke Pos 3 mei 2016 om 08:16

  Ik wil na de zomer een dag in de maand ouderschapsverlof opnemen, maar dan gaat Mason wel lekker naar de al geplande oppas (Oma). Ik merk gewoon dat ik iets meer tijd voor mezelf nodig heb. En vind het totaal niet raar dat jij dit behoefte ook hebt, terwijl je niet werkt. Want ik merk dat dagen thuis soms meer energie kosten dan een dag op het werk. En hé je bent niet alleen maar moeder!
  Lieke Pos onlangs geplaatst…WINACTIE! Leuke pandalamp | Winactie & KidsMy Profile

 • Reageer Leonie 3 mei 2016 om 08:46

  Toevallig staat er net een artikel klaar in concept over ‘relaxen’, haha. Maar eventjes wat later inplannen.
  Het lijkt me best lastig om met een kindje me-time of een date night te plannen… We zijn er wel over uit dat we dat echt wel moeten gaan doen zodra ze er is.. Ik ben benieuwd hoe het bij ons zal gaan… 🙂
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Zwangerschapsoutfit #4 – Blote benen!My Profile

 • Reageer Dita 3 mei 2016 om 08:52

  Ja dit is zo belangrijk! Mila gaat 2 middagen naar opa/oma en een dag naar het kdv. Ik werk dan. Ze is ook een dag bij mijn vriend. Ik werk tot 14.00u maar haal haar wel pas rond 17u op. En als we gewoon thuis zijn wisselen we dit af. Soms gaat mijn vriend even iets voor zichzelf doen, even naar de boot, met zn broertje wat doen. En soms ben ik even bij een vriendin of even de stad in. We gaan ook regelmatig samen weg.
  Dita onlangs geplaatst…Babyupdate – Mila 3 maandenMy Profile

 • Reageer Michelle 3 mei 2016 om 08:53

  Ik kan me best voorstellen dat je behoefte hebt aan wat tijd voor jezelf, ondanks dat je geen ‘reguliere baan’ hebt (blegh, ik haat hoe dat klinkt, maar you get the point). Ben benieuwd hoe wij dat zo gaan doen. Goede voornemens genoeg en oppas ook, maar denk dat het ook even een gevoelsdingetje is en je er eerst zelf aan toe moet zijn. We gaan het zien!
  Michelle onlangs geplaatst…ZWANGERSCHAPSUPDATE: WEEK 39My Profile

 • Reageer Paola 3 mei 2016 om 09:06

  Selena is nu net 4 maanden en ik merk dat ik nu steeds meer een ritme krijg. Wij hebben het geluk dat Selena om half 8 altijd meteen gaat slapen en niet meer van zich laat horen tot de volgende ochtend! Dan ga ik twee keer per week lekker in bad! Echt een dag voor mezelf heb ik nog niet gehad en om eerlijk te zijn mis ik dat ook nog niet!
  Paola onlangs geplaatst…OproepMy Profile

 • Reageer Milou 3 mei 2016 om 09:07

  Ik ben gisterenavond heerlijk een uur in bad geweest terwijl mijn vriend met Faas op de bank zat te chillen. Eigenlijk ging dat vanaf het begin al heel relaxed hier. Ik ben zelfs al een avondje weggegaan met een vriendin! En overdag slaapt Faas nog veel dus ook dan kan ik eigenlijk altijd wel even voor de tv zitten of lekker blogs lezen! Komt denk ook omdat hij nu nog zo mini is en veel slaapt haha, zal straks wel minder worden.

 • Reageer Marjon 3 mei 2016 om 09:26

  Ik herken mezelf hier precies in! Ik moet wel eerlijk zeggen dat mijn ouders/schoonouders regelmatig op maxime letten. Dit heb ik soms ook echt nodig hoor 🙂 Dan kan ik al genieten van kleinste dingen.. Lekker in bad, met de hond uit of blogs lezen, heerkijk! Liefs, Marjon
  Marjon onlangs geplaatst…Top 5 spring fashion itemsMy Profile

 • Reageer Malou 3 mei 2016 om 09:53

  Best herkenbaar, ik ben ook geneigd om dan van alles in huis te gaan doen. Maar ik wil ook wel wat tijd voor mezelf om gewoon iets leuks te doen. Afgelopen vrijdag ben ik bijvoorbeeld even alleen gaan shoppen toen Nomi bij haar oma was 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Primark, H&M, Action, Hema en Zeeman shoplogMy Profile

 • Reageer Nesrin 3 mei 2016 om 10:35

  Heel herkenbaar, eerst het huishouden rechttrekken en dan pas me-time. Ik vind hardlopen heerlijk en doe dit echt graag, niet alleen om te bewegen maar ook om mijn hoofd even “te legen”.
  Nesrin onlangs geplaatst…Koolhydraatarme Ricottataartjes met rode sausMy Profile

 • Reageer Lifesabout 3 mei 2016 om 11:20

  Ik beb vaak heel veel wilde plannen en een vol to do lijstje, maar uiteindelijk komt er niets of weinig van terecht en ben ik liever lui dan moe. Raar, met kind krijg ik veel meer voor elkaar.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Een kindloze dag…een zinloze dag?My Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 3 mei 2016 om 11:56

  Ik ga hardlopen!

 • Reageer Dina 4 mei 2016 om 09:08

  Heel leuk om te lezen dit en vooral ook herkenbaar, de eerste tijd met een kindje is als een wervelwind inderdaad. Na een week kregen wij hier thuis wat meer ritme en ik ben er nu dus aan toe gekomen om voor het eerst even wat mailtjes te beantwoorden, foto’s te sorteren en een maskertje op mijn gezicht te smeren. Heerlijk. 🙂

 • Reageer anneleen 4 mei 2016 om 11:56

  Lijkt me goed om hier bewust tijd voor te maken, voordat je jezelf als moeder en vader zijnde voorbij loopt… Ik probeer ook regelmatig tijd voor mezelf in te plannen 🙂 oftewel kijk ik dan een serie op Netflix, lees ik wat blogjes, … Ook mijn vriend heeft op tijd nood aan wat me-time dus we vullen elkaar goed aan 😉
  anneleen onlangs geplaatst…Paris, tu es belle!My Profile

 • Reageer Simone 4 mei 2016 om 21:07

  Bloggen of blogjes lezen 😉 een avondje uit eten of theater vind ik ook erg fijn.
  Simone onlangs geplaatst…De 37 weken grens | Terugblik naar vorig jaarMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge