Babypraat, Kids, Moeder zijn, Persoonlijk

Kletspraatje: Eerste opnamedag provocatietest Novelle

Afgelopen donderdag was het zo ver, de eerste provocatietest van Novelle in het ziekenhuis. Ik gaf om 6 uur nog een halve fles en daarna mocht ze niks meer hebben tot we in het ziekenhuis waren. We kregen eerst een uitleg wat een provocatietest inhield. Ik had de formulieren al doorgelezen dus ik wist wat te verwachten.

Bij een blinde provocatietest krijgt je kindje steeds een grotere hoeveelheid melk. De verpleegkundige noch de ouders weten niet of dit melk is met of zonder koemelk. Dit om de test zo betrouwbaar mogelijk te kunnen af nemen. Je kindje komt 2 keer een dag naar het ziekenhuis, de ene dag krijgt het melk met koemelk en de andere keer zonder. De arts en de ouders observeren en bekijken wat voor klachten je kind krijgt. Een week na de tweede provocatiedag kom je bij de kinderarts en bespreek je welke dag je kindje een reactie kreeg. Komt deze dag overeen met de dag dat de verpleging koemelk heeft gegeven? Dan wordt er koemelkallergie vastgesteld.

IMG_0375Novelle kreeg rond 9 uur haar eerste druppel melk, best zielig want ze had enorm veel honger en met een druppeltje wordt die honger natuurlijk niet gestild. 20 minuten later kreeg ze 2 druppels, 20 minuten daarop het dubbele etc. Het wordt steeds opgehoogd omdat sommige kinderen heel heftig kunnen reageren bouwen ze dit langzaam op. Na de eerste twee druppels kreeg Novelle wat uitslag in der nekje. Ik dacht eerst dat het misschien door het beddengoed zou kunnen komen want thuis was ik alles met Neutral. De verpleging zag het ook direct en deze namen contact op met de wasservice. Het bleek ook gewassen te worden met parfumvrije producten dus de uitslag zou niet van het beddengoed komen.

Na een flesje van 40 cc viel Novelle heerlijk in slaap in mijn armen, maar na 30 minuten werd ze weer wakker gemaakt voor de volgende voeding. Het is voor een kindje ook best heftig zo’n dag maar Novelle heeft het onwijs goed gedaan. Na de laatste fles bekeek de verpleging weer Novelle haar lichaam en ze constateerden allemaal kleine bultjes op haar romp, deze had ze in de ochtend niet. Ik weet dat Novelle (mocht ze reageren) pas laat reageert maar deze bultjes kon je niet omheen. Ook dat werd genoteerd. Verder kreeg ze ineens een loopneus, ik dacht dat het misschien wel door het weer kwam maar ook dit noteerde de verpleging.

IMG_0391Tussendoor kwam er ook nog cliniclown langs, Novelle was een beetje aan het huilen maar door de clown die allemaal mooie liedjes voor haar zong werd ze helemaal zen. Wat doen deze mensen toch goed werk, ik hoorde de kids op de andere kamers luidkeels lachen, even het ziek zijn vergeten, zo mooi!

IMG_0408De bloeddruk werd nog even gemeten en daarna mochten we naar huis met een observatieformulier. Deze moesten we thuis bijhouden. Eenmaal thuis hield Novelle zich goed. In de avond had ze wat dunne poep (genoteerd) en toen kwam de avond. De avond waar ik bang voor was kreeg ik: ze begon te huilen, te strekken etc. Ik gaf de drukke dag de schuld maar het kan natuurlijk ook een reactie zijn en dus noteerde ik het voor de zekerheid ook. De hele nacht was ze om het uur wakker en om half 5 heb ik haar bij me genomen.

De volgende ochtend waren er nog meer bultjes maar was ze weer helemaal rustig en tevreden en sliep een gat in de dag. Nu zul je denken, ze zal dan vast deze eerste dag de koemelk gehad hebben. Maar ik heb nog iets onzekers, ik weet natuurlijk niet hoe dag 2 gaat zijn en na die dag kan ik pas “vergelijken”. Maar toch heb ik een klein beetje het gevoel dat het toch zo zou zijn. Ik heb alles gefilmd, gefotografeerd en genoteerd zodat ik het makkelijker kan vergelijken met dag 2.

Ik ben benieuwd hoe dag 2 gaat zijn, volgende week mogen we weer en die week erop krijgen we de uitslag bij de kinderarts.

Hebben jullie wel eens zo’n provocatietest meegemaakt?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

24 reacties

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 14 juni 2016 om 06:07

  Jeetjes wat een dag. Ik heb het gelukkig nooit hoeven doen met mijn jongens, maar ze reageerde minder heftig op koemelk. Succes met de 2de dag en hopelijk hebben jullie snel uitsluitsel.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Week 23 met een snufje liefdeMy Profile

 • Reageer Elisabeth 14 juni 2016 om 06:07

  Jeetje wat spannend allemaal! Je krijft wel veel op je bordje zeg. Dit en een nieuwe baan… hopen dan t volgende keer allemaal meevalt dan.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Wat als het niet lukt om zwanger te worden van de tweede?My Profile

 • Reageer Kelly Caresse 14 juni 2016 om 06:07

  Dat lijkt me echt heftig die testdagen waarin het ziekenhuis bepaalt wat je kindje krijgt qua hoeveelheden en je zo geleefd wordt, maar het is voor een goed doel, hopelijk zal er na de volgende keer duidelijkheid komen zodat je weet waar je aan toe bent, sterkte😘
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Ervaringen met de Hello Fresh box (familybox)My Profile

 • Reageer Josan 14 juni 2016 om 06:09

  Wat een intens proces. Voor Novelle en voor jullie. Ik had er nog niet eerder van gehoord. Maar ik hoop van harte dat jullie na de tweede test een beetje duidelijkheid krijgen.
  Josan onlangs geplaatst…VLOG Fast Rider BloggerseventMy Profile

 • Reageer Channa 14 juni 2016 om 06:36

  Jeetje, best heftig voor zo’n kleintje! Hopelijk weten jullie na de volgende testdag wel hoe of wat!
  Channa onlangs geplaatst…OMG, dit gebeurt mij NOOIT meer!!My Profile

 • Reageer Nicole 14 juni 2016 om 06:40

  Echt enorm heftig voor zowel Novelle maar ook voor jullie. Wel goed dat dit gedaan wordt en ik hoop dan ook dat eruit komt dat ze kma heeft want ja, wat anders?
  Nicole onlangs geplaatst…7 redenen waarom de peutertijd geweldig isMy Profile

 • Reageer Nicole 14 juni 2016 om 07:10

  Nee gelukkig nog nooit meegemaakt. Vervelend natuurlijk dat je zo’n dag moet meemaken maar aan de andere kant fijn dat het kan tegenwoordig!
  Nicole onlangs geplaatst…Onze buren laten de baby buiten slapen — En zij zijn nergens te bekennen!My Profile

 • Reageer Maaike 14 juni 2016 om 07:18

  Hier met dochterlief in januari de dubbelblinde provocatietest gehad en deze wees ook meteen al uit dat ze niet tegen koemelk kon, ze was er zelfs twee dagen helemaal van overstuur. Gelukkig na twee weken de uitslag gekregen en ook de goedkeuring voor de vergoeding voor haar koemelkvrije pap (pepti) zodat wij deze dure melk niet zelf meer hoefden te betalen.

 • Reageer Leonie 14 juni 2016 om 07:38

  Jeetje, wat een heftige dag! Ik hoop snel op meer duidelijkheid voor jullie.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Het nieuwe logo van Mamakraamt!My Profile

 • Reageer Nienke 14 juni 2016 om 08:06

  Wat heftig zo’n dag! Altijd zo naar om die kleintjes in een ziekenhuisbed te zien… Hopelijk levert het jullie wat op!
  Nienke onlangs geplaatst…Waarom ik tijdelijk stopte met bloggen.My Profile

 • Reageer Annemijn 14 juni 2016 om 08:40

  Wat bijzonder en spannend. Ik vind dat jullie er heel knap mee omgaan ondanks dat je weinig keuze hebt. Veel succes volgende week!
  Annemijn onlangs geplaatst…20 gedachten die door je hoofd gaan wanneer je je scriptie moet presenteren/verdedigenMy Profile

 • Reageer Tamara 14 juni 2016 om 09:08

  Ahhhh wat ontzettend sneu voor jullie kleine damentje! Lijkt me ook heel moeilijk om te zien! Sterkte!
  Tamara onlangs geplaatst…Wat je nooit moet zeggen tegen vrouwen die overtijd lopen!My Profile

 • Reageer Marie-Louise 14 juni 2016 om 10:17

  Wij hebben 2x een probocatietest meegemaakt bij ons zoontje. Met toen hij 6 maanden was en toen hij 1.5 jaar was. Alleen was dit voor zijn kippenei-allergie. Over een jaar krijgt hij er nog één om te kijken of hij er overheen is gegroeid. Ik vind deze testen echt verschikkelijk.. vooral op de dagen dat hij daadwerkelijk kippenei toegediend kreeg.
  Marie-Louise onlangs geplaatst…De dag voor mijn bevallingMy Profile

 • Reageer Malou 14 juni 2016 om 10:37

  Gelukkig is het hier niet nodig geweest, het lijkt me behoorlijk heftig!
  Malou onlangs geplaatst…Babykamer sneak peekMy Profile

 • Reageer Inez 14 juni 2016 om 11:55

  Ja hebben wij ook gehad met Milan toen hij 6 maanden was. Ik vond het echt een heel gedoe en supersneu voor die kleintjes.

  Hier had hij de eerste dag voeding met koemelk en eigenlijk vanaf het moment dat hij het uit zijn flesje moest drinken wilde hij het niet meer, ook kreeg hij uitslag en ook ik heb de nacht erop de hele nacht met hem rondgelopen omdat hij maar bleef overstrekken en huilen. Heel erg zielig. Ik wist toen eigenlijk al wel dat hij die dag koemelk gehad moet hebben, gezien zijn heftige reactie.
  De tweede testdag merkte ik direct verschil, hij was echt rustiger. Alsnog dat gedoe met die kleine hoeveelheid opbouwen en om de zoveel tijd kleine beetjes drinken maakte hem wel onrustig maar echt minder dan de week ervoor.

  De uitslag was dus ook wat ik verwachtte: hij is nog allergisch. Inmiddels is hij bijna een jaar en in principe mag ik hem nu weer aanmelden voor een provocatietest maar ik denk dat ik het liever gewoon thuis ga testen met een mini beetje yoghurt ofzo.

 • Reageer Vivienne 14 juni 2016 om 12:45

  Jeetje wat heftig! Bij ons dochtertje van vier maanden is er ook een verdenking op kma… Ik volgde een speciaal dieet waarbij ik koemelkeiwit elimineerde, maar dit hielp niet (snel genoeg), dus we gaan het nu met 1 week lang Neocate proberen. Als het echt kma is, gaan wij op een gegeven moment ook provoceren. Ik weet niet of we dat thuis doen, of in het ziekenhuis. Dat ligt denk ik aan de heftigheid? Heel veel sterkte iig de komende dagen!
  Vivienne onlangs geplaatst…Plog: dagindeling en ritme baby vier maandenMy Profile

 • Reageer jodi - liefthuis 14 juni 2016 om 13:00

  Wat een dag (en nacht) Heftig hoor. Ik ben benieuwd naar de tweede testdag.
  Wat een naar beeld meteen, een kindje in het ziekenhuis.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Hoera Raf 1 jaar!!! Het bijzonderste, bizarste en mooiste jaar van mijn levenMy Profile

 • Reageer Jolien 14 juni 2016 om 14:11

  Veel succes en sterkte er mee!! En nu hopen dat het vruchten afwerpt, dat Novelle niet voor niets door de ellende gaat vd testen.

 • Reageer Marieke 14 juni 2016 om 14:35

  Ach, wat een schatje is Novelle toch! Wat heeft ze het goed gedaan zeg. Ik hoop voor jullie dat jullie snel meer duidelijkheid krijgen.

 • Reageer anneleen 14 juni 2016 om 20:14

  Super dat Novelle het zo goed heeft gedaan in het ziekenhuis! Lijkt me een spannende en onzekere periode… Ik duim voor jullie!
  anneleen onlangs geplaatst…Daguitstapje naar BredaMy Profile

 • Reageer MetMirjam 14 juni 2016 om 23:15

  Jeetje, heftig hoor! Wat fijn dat ze het zo goed deedn, knappe meid. Gelukkig is de eerste dag achter de rug, ik hoop dat er na dag 2 wat duidelijkheid zal volgen!
  MetMirjam onlangs geplaatst…Primark shoplog kids, juni 2016My Profile

 • Reageer Jessica 15 juni 2016 om 22:37

  Jeetje wat een heftig druk dagje zo! Best heel pittig voor zo een klein mini meisje. Gelukkig is dag 1 achter de rug. Op naar dag 2 en hopelijk krijgen jullie dan meer duidelijkheid. Ook voor Novelle zelf is het heel fijn als ze zich weer lekker in haar velletje kan voelen.
  Jessica onlangs geplaatst…Picture by Jess #2 tipsMy Profile

 • Reageer Lieke 16 juni 2016 om 14:58

  Arme Novelle. Je hart breekt als ze zo’n verdriet/pijn hebben.
  Wij hebben twee maanden geleden een provocatietest gehad met ons dochtertje (twee maanden ouder dan Novelle).
  Bij ons kreeg ze grotere hoeveelheden, dus geen druppel maar gelijk 10 cc, 20 cc, 30 cc, 40 cc en uiteindelijk 60 cc verdeeld over 2,5 uur.
  Hier ook wat uitslag de eerste dag op haar buikje, koorts maar verder geen klachten gelukkig. De tweede dag nergens een reactie op. Wat bleek; de tweede dag had ze koemelk gekregen! Geen KMA/KEA dus (die bij haar was ‘vastgesteld’ met 7 weken)
  Goed dat je alles genoteerd en gefilmd hebt! Ik ben benieuwd naar de tweede dag!

 • Reageer maau 28 juni 2016 om 08:21

  Oh nee, wat heftig. Siem heeft koemelk allergie. En volgens de kinderarts gaat hij er niet meer overheen groeien. Heel erg balen. Ik hoop echt heel hard dat Novelle het niet heeft en er anders wel gewoon over heen groeit. Zo sneu. Er is best prima mee om te gaan hoor, ik en hij eten nu ruim een jaar bijna helemaal koemelk vrij, maar nu begint hij op een leeftijd te komen dat hij merkt dat hij dingen niet krijgt die zijn broer en zus wel krijgen. Voor ons is het nu uitzoeken waar de grenzen liggen, wat kan hij wel en wat kan hij niet hebben en hoe gaan we er in het gezin (en de omgeving) mee om. Gek genoeg wisselt dat heel erg per product. Maar ik kan er donder op zeggen dat als ik melk heb gegeten dat ik weer de halve nacht met een krijsend kind rond loop 🙁 Als je wat wil weten mag je me altijd mailen. Succes!!!
  maau onlangs geplaatst…Make over – I did it!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge