Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

Ik ga mijn kinderen nooit vergelijken

Ik ga mijn kinderen nooit vergelijken, dat is iets wat ik enorm vaak heb voorgenomen. Elk kind is anders dus waarom vergelijken? Maar ik kan je vertellen, je gaat het automatisch toch doen. Wanneer ging River zitten? Wanneer kreeg hij zijn eerste tandje, liep hij al? Vragen die ik vaak in mijn hoofd afspeel en soms zelfs even ga op zoeken in zijn eerste jaar boek. Ook door TimeHop ga ik vaak even terug in de tijd. Ik merk namelijk dat Novelle alles wat meer op haar eigen tempo doet, en heel soms maak ik mij dan zorgen maar ik weet diep van binnen dat geen elk kind hetzelfde ontwikkelt en toch doe je het. Automatisme? Ik weet het niet maar het zijn dingen die je naar mijn weten gewoon doet omdat het in ons zit.
IMG_9562
Novelle met 6,5 maand en River met 4 maanden

Niet alleen je eigen kinderen maar het vergelijken kan ook met kinderen van een ander. Oh wat gaat hij snel, zo die heeft flink wat haar, die heeft echt altijd leuke kleren aan, noem maar op. Het zijn allemaal vergelijkingen die je onbewust maakt.

Zo waren we laatst met Novelle in het ziekenhuis, daar wordt ze altijd even gewogen en gemeten. 8 maanden, 7400 gram en 69 cm. Ik betrapte mij er op om gelijk de groei-app in te duiken en te kijken hoe groot River was met 8 maanden. 9640 gram en 77 cm. Uh ja, dat is een flink verschil. Oké het is een jongetje en Novelle een meisje maar het zette mij wel even aan het denken. Is Novelle nou zo klein, of was River nou zo groot. Novelle zit tussen de gemiddelde lijn en -1 lijn en River zat tussen de gemiddelde en +1 lijn. Als je deze met elkaar vergelijkt zit het flink uit elkaar maar is beide super normaal. Waarom ga je dan toch vergelijken? Waarom ga ik dan toch zitten kijken in fotoalbums en kom ik tot de conclusie dat River al langs de banken liep? River was een snelle en Novelle doet het gewoon stapje rustiger aan.
gewichtGewichtcurve Novelle & River

lengteLengte curve Novelle & River

Ik weet dat elk kind op zijn manier ontwikkelt en ik kan dan stiekem ook niet wachten tot Novelle kan zitten, kruipen en met River kan spelen. Maar voor nu geniet ik nog even van mijn lieve kleine meisje waar ik nog niet achteraan hoef te rennen, want zeg nou zelf dat is ook wel heel erg fijn!

IMG_0472

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

16 reacties

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 20 juli 2016 om 06:01

  Ik denk dat iedereen dat doet. Ik ook natuurlijk, en met een tweeling doe je het denk ik zelfs nog meer.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…” Mama, zit er een baby in jouw buik?”My Profile

 • Reageer Josan 20 juli 2016 om 06:14

  Wat jij zegt, iedere ouder vergelijkt. Ik denk ook niet dat je daar krampachtig over zou moeten doen. Zolang je er nuchter. Anders kan verfrissend zijn en afwijkend hoeft niet altijd slechter te zijn. Mijn andere kinderen waren vrij snel. Hun zusje doet het rustiger aan. Ik merk dat ik nu zelf ook meer rust heb en mij niet meer druk maak er over. Het komt wel.
  Josan onlangs geplaatst…DIY Haribo gummybeertjes waterijsjesMy Profile

 • Reageer Paola 20 juli 2016 om 06:36

  Heel herkenbaar. Ik heb verder geen kinderen, dus daar kan ik Selena niet mee vergelijken. Wel speur ik regelmatig het internet af om te kijken wanneer ze wat ‘moet’ doen! Ook zit ik in een Facebook groepje met 8 andere vrouwen die in dezelfde periode bevallen zijn en ook daar betrap ik mezelf erop dat ik onzeker wordt als daar een kindje is die al aan de hand stapt terwijl Selena alleen nog maar per ongeluk een aantal keer van buik naar rug is terug gedraaid! En ik weet dat ieder kindje anders is, maar toch blijf ik het doen. Dit gebeurt trouwens niet alleen bij de groei en ontwikkeling, maar ook met de dagritme’s, eetschema’s en slaapschema’s! Die wijken hier nogal af, dus ook dan twijfel ik weer of ik het allemaal wel goed doe! Onzekere miep hiero 😉
  Paola onlangs geplaatst…Recept: Bananen pannekoekjes met kokos en aardbeienpureeMy Profile

 • Reageer Channa 20 juli 2016 om 07:00

  Haha, ik duik ook altijd meteen de groei app in. En echt geen idee waarom want ik weet van te voren al dat ze enorm verschillen. Toch is het leuk om te vergelijken.
  Channa onlangs geplaatst…Onze Summer Bucketlist voor deze zomer!My Profile

 • Reageer Nicole 20 juli 2016 om 07:19

  Dat vergelijken herken ik zeker.. Zie dat om me heen ook gebeuren en ik doe t zelf ook. Dan denk ik.. Is ze dan zo langzaam omdat ze nog niet goed tot 5 telt? Of tot 10? Maar ja ik weet wel dat t komt op haar eigen tempo. En zij is weer sneller in andere dingen.
  Nicole onlangs geplaatst…Weight Watchers update #6 | FrustratiesMy Profile

 • Reageer Vanessa 20 juli 2016 om 07:26

  Leuk om te lezen! Ik denk inderdaad dat je automatisch vergelijkt, maar daar is op zich niets mis mee. Elk kind is anders en het ene kind ontwikkelt nu eenmaal sneller dan het andere kind.
  Vanessa onlangs geplaatst…20 tips om af te koelen bij warm weerMy Profile

 • Reageer Nicole 20 juli 2016 om 07:33

  Ik had mezelf voorgenomen ons zoontje ook nooit te vergelijken met andere kinderen, maar soms gaat het gewoon automatisch.
  Nicole onlangs geplaatst…“Volgens mij zijn al die ovulatietesten stuk hoor”My Profile

 • Reageer Dita 20 juli 2016 om 07:40

  Dat had ik mij ook voorgenomen maar toch doe ik dit heel stiekem soms wel. Mila groeit verder goed en ontwikkeld haar prima! En laten we eerlijk zijn, ieder mens is anders..
  Dita onlangs geplaatst…Bloemen van BloomonMy Profile

 • Reageer Nienke 20 juli 2016 om 07:51

  Ik neem me ook elke keer voor om mijn dochter niet te vergelijken met andere kindjes. Maar dat gebeurd toch. De dames van de zwangerschapsyoga hebben allemaal kindjes die iets sneller zijn dan Merle, dan denk ik ook wel eens: wanneer gaat ze zitten en kruipen? Maargoed! Ieder doet t op z’n eigen tempo en uiteindelijk leren ze het allemaal.
  Nienke onlangs geplaatst…weekoverzicht #11My Profile

 • Reageer Charlotte 20 juli 2016 om 07:59

  Ik vind het wel logisch dat je gaat vergelijken hoor. Het is alleen de kunst om je geen zorgen te gaan maken als het anders loopt dan bij de ander…
  Charlotte onlangs geplaatst…Zo maak je lezen leuk!My Profile

 • Reageer Leonie 20 juli 2016 om 08:46

  Ik denk dat t iets menselijks is en dat het inderdaad in ons zit.
  Ik vergelijk mezelf nu met andere zwangeren, zoek info op wat ‘hoort’ in die week, buikfoto’s etc. wanneer ze geboren is zal ik ook gaan vergelijken met anderen denk ik.. AcHja!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate – Week 37My Profile

 • Reageer Jonna 21 juli 2016 om 11:29

  Vergelijken is op zich niks verkeerd mee, maar ik kan me voorstellen dat het als ouders soms vervelend kan zijn als anderen wel heel erg gaan vergelijken.( “Kan hij nóg niet lopen?”)
  Het ene kind begint eerder te lopen, het andere begint met brabbelen-praten. Ze kunnen hun energie maar één keer kwijt en ontwikkelen daarom ook vaak lichamelijk (rollen/kruipen/lopen) of bv taal.

  Leuke foto’s heb je bij het artikel geplaatst!

 • Reageer Kleine Prinses 21 juli 2016 om 13:27

  het zijn schatjes!
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Ik moest naar de rechtbankMy Profile

 • Reageer Kim | Kimsbloglife 21 juli 2016 om 14:31

  Wauw, wat lijken ze veel op elkaar op die foto’s onder elkaar! Ik heb zelf nog geen kinderen maar denk dat het wel heel normaal is dat je gaat vergelijken, dat doen we als volwassenen onder elkaar ook 😉 Zolang je beseft dat het ene niet per se beter is dan het andere en dan verschillen er mogen zijn denk ik niet dat het problematisch is. Maar kan me wel voorstellen dat je je soms een beetje gek word van jezelf als je je telkens op het vergelijken betrapt 😉
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Ik heb een MacBook Air gekocht!My Profile

 • Reageer Jessica 21 juli 2016 om 22:45

  Ik denk dat door jou blogje er veel moeders nog eens even terug duiken om te vergelijken. En dat is niet erg! Dit doe je automatisch. Ik vergelijk zelfs de katten soms wel eens.. moet niet gekker worden toch.. 😉 Nee Bibian, doen waar je je fijn bij voelt en wat je zegt, ze zaten/zitten allebei mooi binnen de lijnen en River ging gewoon wat sneller, die wilde zijn mama achter zich aan hebben rennen en Novelle nog eventjes niet..
  Jessica onlangs geplaatst…Review film – Me Before YouMy Profile

 • Reageer Margriet 22 juli 2016 om 15:28

  Leuke post. Ik denk dat je er niet onderuit kan om te gaan vergelijken. Het is ook niet erg denk ik, zolang je er niet teveel waarde aan hecht en daar je kinderen mee confronteert.
  Margriet onlangs geplaatst…Zwangerschapsverlof; wat ga ik doen?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge