Kids, Moeder zijn

Slaapt mijn dreumes teveel?

Ja, ahum. Serieus! Een dreumes die teveel slaapt (overdag dan)? (’s Nachts heb ik het maar even niet over #doodshoofd #feestenisleuker #slapenisvoorbabys) Ik denk ook wel een droom van iedere moeder hahaha. Nee maar even zonder gekkigheid… Nilo is nu (vandaag precies!) 20 maanden oud en doet nog steeds 2 slaapjes overdag. Heel, heel, heel soms doet hij er ééntje maar dat is misschien pas 5 keer voorgekomen en dat gebeurt pas als hij ’s morgens “uitslaapt” tot een uur of 8.00 (zelden).

babyfoon1
Een jaar, een slaapje?

Overal hoor en lees je dat kinderen zo rond hun eerste verjaardag overgaan op één slaapje per dag. Nilo deed dit niet en het zag er ook niet echt naar uit dat hij dit snel zou doen. “Komt wel”, dacht ik. Maar het komt niet. Aan de ene kant maakt dit mij weer zo onzeker als moeder want het is niet “heel normaal” en wat ontwikkeling betreft wil iedere moeder toch dat haar kind zich “normaal” ontwikkelt. Maar aan de andere kant denk ik: heerlijk hoor, twee dutjes op een dag, GENIET er nog maar van.
Ik weet dat we niet mogen klagen wat betreft het slapen overdag van Nilo want het kan altijd “erger”. Maar toch… Is “teveel” slaap, als in 2 dutjes per dag, wel “goed”?

stephanielampeboekenDreumes in dromenland
Ik kocht het boek “dreumes in dromenland“* van Stephanie Lampe om wat meer inzicht te krijgen over dreumesen en slapen. Gewoon wat theorie, geen zweefteverig gedoe met aura’s, elektrische velden en feng shui praktijken, daar geloof ik niet zo in. Ik vind het boek echt wel een soort van eyeopener. Vooral als je voor het eerst moeder bent en het slapen van je dreumes gaat niet zoals je in je hoofd hebt. Het boek geeft heel veel praktische handvatten, tips en theorie over het slapen. Heel fijn vind ik. (Je hebt trouwens ook nog een babyversie van het boek, dit is echt voor dreumesen geschreven. Dat boek heet Baby in een droomritme*.) Maar goed, dit is geen review van het boek maar het ging over mijn dreumes die “teveel” slaapt in mijn ogen.

stephanielampeIn het boek staat een heel duidelijk schema met daarin een overzicht met percentages van welke leeftijd 1 of 2 dutjes doet. Nilo is een ontzettend actief jongetje, hij heeft twee standen: aan en uit. Het is geen kind wat rustig op de grond met z’n autootjes speelt, een boekje kan lezen of een filmpje kan kijken. Al zijn activiteiten zijn druk: rennen, klimmen, klauteren en als zijn energie op is dan gaat z’n lampje uit en wil hij slapen. Je ziet vaak dat dreumesjes die een beetje moe worden lekker bij mama op schoot kruipen of op de bank om eventjes (geen uren) een boekje te gaan lezen of gewoon even lekker te liggen. Het rustmomentje. Voor Nilo is het rustmoment dus écht de doppen dicht en tukken (heerlijk). Hij behoort nog tot die 13% van de leeftijdscategorie 18-23 maanden die twee dutjes doet op een dag.

Let it go
Na er wat over gekletst te hebben met andere moeders, op internet gelezen en natuurlijk het boek was er maar één ding dat ik doen kon: het laten gaan! Eigenlijk net zoals met alles. Je kunt er toch niks aan veranderen. Ja, ik zou Nilo wakker kunnen houden tot na de lunch maar wat heb ik eraan? Een prikkelbaar kind wat oververmoeid raakt, ikzelf word er ook niet vrolijker van en wat schieten we daarmee op? Niks, noppes, nada. Slapen is gezond en als hij het blijkbaar nodig heeft dan is dat zo. Nadat ik er met andere moeders over gekletst heb kwamen we ook eigenlijk tot de conclusie dat het gewoon “normaal” qua uren is. Of je dreumes nou één middagslaapje van 3-4 uur doet of 2 slaapjes van 1,5-2 uur doet, het komt op hetzelfde neer! Het is ondertussen 10:45u en Nilo ligt lekker te tukken en ik geniet van mijn ochtendrust met een hete kop koffie en tijd om dit blogje te schrijven.

Hoe oud zijn jullie kindjes en hoeveel slaapjes doen zij op een dag? Zijn er moeders die mijn verhaal herkennen, zo “oud” en dan nog zoveel slapen?

*Als je via deze link een van de boeken aanschaft, krijgen wij een kleine commissie (alléén als je iets daadwerkleijk koopt). Dit is verder niet #spon oid.

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

34 reacties

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 19 juli 2016 om 06:03

  Als hij het nog nodig heeft dan lekker laten slapen. Hier waren ze met 1 jaar wel over op 1 slaapje maar het kwam nog vaak voor dat ze tussendoor weleens op de bank of in de auto de oogjes dicht deden.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Week 28 met een snufje liefdeMy Profile

 • Reageer Channa 19 juli 2016 om 06:05

  Hier is Fenna 25 maanden en ze slaapt nog 1x zo’n 1,5 uur. Afgelopen week heeft ze het een keer overgeslagen en dat hebben we geweten. Lekker laten gaan dus, ze geven zelf wel aan wat ze nodig hebben.
  Channa onlangs geplaatst…Wat doen papa en mama op hun werk?My Profile

 • Reageer Josan 19 juli 2016 om 06:09

  Dat Nilo 2 slaapje doet, vind ik niet zo verwonderlijk met hoe actief hij is. Hij moet toch ergens de energie vandaan halen. Ik zou me er niet zo druk om maken. Mijn 2 dochters waren vrij vlot van hun middagslaapjes af…niet veel fun want tegen het eind van de dag waren ze kapot. En dan moesten ze nog een paar uur. En ik ook. Toen ze naar school gingen waren ze bij thuiskomst vaak zo gesloopt dat ze dan spontaan weer in slaap vielen. Hahaha Ik leer nu dat mijn dochter van 13 maanden blijkbaar ook richting 1 slaapje moet. Voorlopig vind ik het heerlijk dat zij ’s ochtends 2 uur slaapt en ’s middags ook.
  Josan onlangs geplaatst…Première Deep Ocean Monsters VLOGMy Profile

 • Reageer Malou 19 juli 2016 om 07:01

  Ik weet niet meer precies wanneer Nomi naar 1 slaapje ging, maar dat was volgens mij eventjes na haar eerste verjaardag. Ik heb haar daarin gevolgd en ik denk dat dat het belangrijkste is. Je kind geeft zelf wel aan wat hij/zij nodig heeft denk ik.
  Malou onlangs geplaatst…De laatste weken van je zwangerschap doorkomenMy Profile

 • Reageer Amanda 19 juli 2016 om 07:03

  Kian deed al vrij snel 1 slaapje ook toen kreeg ik vaak te horen nu al 1 slaapje persoonlijk vind ik het heerlijk 2 tot 3 uurtjes slaapt meneer. Nou heb een goedeslaper en dat scheelt..elk kind is andersgelukkig maar zou anders een saaie wereld worden…xxx amanda
  Amanda onlangs geplaatst…Wie is Amanda???My Profile

 • Reageer Melanie 19 juli 2016 om 07:04

  Mijn zoontje is 13 maanden en doet soms zelfs nog 3 slaapjes.. nu de laatste week wel steeds 2, maar daarvoor dus vaak 3. Het eerste en derde slaapje waren dan wel kort, nu hij 2 slaapjes doet zijn die wat langer, ook wel fijn, haha. Ik herken inderdaad wat je vertelt, ook hier bestaat alleen aan en uit, haha.

 • Reageer Janneke 19 juli 2016 om 07:12

  Ik heb twee kinderen van inmiddels 5 en 6. Toen de oudste, een dochter, bijna 2 jaar was sliep ze soms zelfs nog twee keer. En onze jongste sliep met een jaar vaak al 1 keer per dag. Ik vind dat kinderen heel goed zelf aangeven of ze hun slaap nodig hebben ja of nee en nog steeds kunnen beide kinderen na school nog wel eens een klein dutje doen op de bank of onderweg ergens naar toe in de auto. Ik ben ook wel gezegend met goede slapers, dat weet ik maar al te goed. Maar ik mijn werk als gastouder zie ik sommige ouders te paniekerig reageren op het ‘slapen van de kinderen’ Niet te lang want anders slaapt hij ’s nachts niet, uiterlijk een uurtje, etc etc.. Ik houd natuurlijk rekening met de wensen van de ouders maar het ene kind heeft nu eenmaal meer slaap nodig dan het andere kind en ik merk in mijn werk en soms ook in mijn omgeving dat we er zo’n big issue van maken. Wederom ik mag in mijn handjes klappen hoe onze kinderen altijd hebben geslapen (ik ben nu zwanger van de derde en hoop dat deze kleine meid het voorbeeld doet volgen..) maar naar mijn mening wordt er soms ook erg veel druk op gelegd. Geniet van de rust wanneer ze lekker nog twee keer slapen en laat ze lekker als ze het blijkbaar nog nodig hebben.

 • Reageer Lisanne 19 juli 2016 om 07:13

  Heerlijk toch, als hij het nodig heeft, lekker laten… Volgens mij luister je gewoon heel goed naar Nilos behoeftes en is dat het allerbelangrijkste! Jippe is 13 maanden en is net na zijn eerste verjaardag over gegaan op 1 slaapje. Ook dit kwam gewoon door het volgen van zijn behoefte. Jippe hóudt van slapen en zou nog steeds rustig 2 slaapjes kunnen doen, maar was hierdoor ’s nachts vreselijk in de weer en wakker. We hebben op een gegeven moment geprobeerd ‘m net na de lunch op bed te doen en dit houdt hij prima vol. Soms kijkt hij rond half 12 even tv omdat hij dan wat moe wordt, maar verder redt hij het makkelijk. Dan maakt hij een lekkere lange ruk van ongeveer 12 tot 3/half 4. Gaat dan vervolgens rond 19.15 weer naar bed en slaapt dan meestal tot ongeveer 7 uur de volgende ochtend. Ik klaag niet. 😉

  Nilo geeft vanzelf aan wanneer hij er aan toe is inderdaad. En tot die tijd lekker genieten. :p Hopelijk worden de nachten ook gauw beter!

 • Reageer Nicole 19 juli 2016 om 07:30

  Fay doet al best lang maar 1 slaapje.. Maar slaapt vaak wel lang dan. Al is dat de laatste tijd steeds minder..
  Nicole onlangs geplaatst…Gezonde appeltaart | De wappeltaartMy Profile

 • Reageer Sanne 19 juli 2016 om 07:37

  Mijn zoon Stijn (14?maanden) is vanaf de geboorte een echt slaapkop! S’avonds gaat hij er rond 19:30 naar bed en word met gemak de volgende ochtend om 9:00 wakker. Als baby deed hij 2-3 slaapjes. Hij lag liever te slapen dan dat hij actief was. Dat maakte mij soms wel eens zorgen. Hij kan en wil ook alleen maar slapen in z’n eigen kamertje. Hij zal niet in slaap vallen op ds vreemdste plekken wat ik wel eens hoor of zie bij ander kinderen. Rond z’n eerste verjaardag vond hij één lang middagdutje van 2-3 uur voldoende. Nu hij 14 maanden is worden de niddagdutjemiddagdutjes iets korter.

  Niet druk om maken, ieder kind is anders en heeft andere behoeften nodig.

 • Reageer Elaine 19 juli 2016 om 07:40

  Mij dochtertje word in oktober 4, slaapt snachts altijd de klok Rond. En heeft overdag echt nog een slaapje nodig maak ik der niet wakker slaapt ze zonder enige moeite 2 a 3 uur, zijn aan het afbouwen met max 1 uurtje maar wat heeft ze het nog nodig word wat dalijk op de basisschool 😓

 • Reageer Nicole 19 juli 2016 om 07:45

  Wat een luxe! Ons zoontje is 18 maanden en slaapt nog 1 keer overdag ongeveer 2 uur.
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #1 – Hoe gaat het nu?My Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 19 juli 2016 om 08:04

  Veel vrouwen gehoord die inderdaad lyrisch waren over Stephanie lampe. Hier niet nodig gehad, maar snap dat ke de boeken in duikt. Fijn om te lezen dat het normaal is en vooral niet erg is.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Papa beantwoordt alle vragen: Go daddy Go – TAGMy Profile

 • Reageer Carolien 19 juli 2016 om 08:11

  Goed dat je het uitgezocht hebt en nog beter dat je het naast je neer hebt kunnen leggen. Ik geloof er ook in dat kindjes het goed kunnen aangeven wat ze nodig hebben. Mijn zoontje is 7,5 maand en slaapt dan meestal 3keer maar dat is ook ‘normaal’ geloof ik. Het is er net zo eentje als Nilo denk ik 😉 Hij begon met tijgeren en ondertussen klimt ie overal overheen en doorheen en alles mag zo gek mogelijk. Hij vind alleen rust in z’n bedje.

 • Reageer Leonie 19 juli 2016 om 09:06

  Kan me voorstellen dat je je onzeker kan voelen als t anders loopt dan verwacht of ‘hoort’. Goed dat je ’t hebt uitgezocht en het hebt gedeeld met andere ouders!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Open over zwangerschapskilo’sMy Profile

 • Reageer Dita 19 juli 2016 om 09:11

  Als Nilo dit nodig heeft is het goed toch? Lijkt me niet iets om zorgen over te maken. Mila is bijna een half jaar en slaapt 2x. In de ochtend nu wat langer dan in de middag.
  Dita onlangs geplaatst…Bloemen van BloomonMy Profile

 • Reageer Sandra 19 juli 2016 om 09:18

  De beste opmerking die ik ooit heb gekregen of gelezen(weet het niet meer) : je kind voelt op jonge leeftijd nog weinig druk van buitenaf en ontwikkeld zich in zijn eigen tempo en geeft duidelijk aan wat zijn of haar behoeften zijn. Dus laat Nilo maar lekker aangeven waar hij behoefte aan heeft. Hij blij, jij blij! Het is een lekker vrolijk ventje wat ik zo zie op de site dus lekker van genieten!

 • Reageer Marianne 19 juli 2016 om 09:45

  Mijn dochter is 18 maanden en slaapt vaak ook nog twee keer per dag max een uurtje. Dus net zoals Nilo eigenlijk, leuk onderwerp Manon! Bij mij in m’n omgeving slapen de kindjes van deze leeftijd ook allemaal maar 1 keer per dag, maar dan vaak wel twee uren achter elkaar. Komt op hetzelfde neer.

 • Reageer Chris 19 juli 2016 om 09:47

  Het blijkt maar weer; je moet gewoon doen wat je moederhart je ingeeft en goed kijken naar je kind. Als Nilo het nodig heeft, dan is het toch prima!
  Ik vind je verhaal herkenbaar, maar dan andersom als het ware. Toen onze dochter een maand of 2 was, wilde ze absoluut niet meer 3x slapen. Je hoort dan van iedereen dat dit moet en beter is. Na een paar verschrikkelijke dagen hebben we dat losgelaten en was onze blije baby weer terug. Ze sliep toen ook al heel snel ’s nachts door, dus nog beter! 🙂
  Met 10 maand sliep ze nog maar 1x per dag en dat bevalt ons allemaal prima!
  Ben wel benieuwd of ze ook al vroeg zonder middagslaapje kan, voorlopig geniet ik daar ook nog van! 😉

  Ik vind het hartstikke leuk om jouw ervaringen met Nilo te lezen, mijn dochter is 2 maand jonger, nu bijna 1,5 en ik vind heel veel zo herkenbaar, echt leuk!!!!

  Succes met alles, en lekker slapen voor Nilo en nog heerlijke rustmomentjes voor jou! 🙂

 • Reageer Lieke Pos 19 juli 2016 om 11:43

  Lekker doen waar Nilo behoefte aan heeft! Mason (16 maanden) doet de ene dag 1 slaapje en de andere dag 2, ligt een beetje aan de planning..
  Lieke Pos onlangs geplaatst…Shoplog Mini Rodini @ Kinderen van Belle| Shopping & DreumesMy Profile

 • Reageer Kimberley 19 juli 2016 om 12:37

  Heerlijk toch, mijn dochter sliep ook tot 23 mnd 2x. Mij hoorde je niet klagen hoor. Nu bijna 25 mnd en gaat ze na de boterham naar bed. Lekker van genieten 😉.

 • Reageer Kleine Prinses 19 juli 2016 om 12:54

  Mijn dochter slaapt erg weinig…
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Vijf sterrenbaby’s… te gek voor woorden!My Profile

 • Reageer Shirley 19 juli 2016 om 15:37

  Skyler heeft ook lange tijd op 2 slaapjes gezeten, vooral omdat ‘ie ’s nachts dus amper sliep én overdag ook behoorlijk actief was. Verandert uiteindelijk vanzelf wel. Tot die tijd: genieten haha!
  Shirley onlangs geplaatst…New in: weer wat sale-aankopenMy Profile

 • Reageer Martina 19 juli 2016 om 20:38

  Hier eentje van 14 maanden die twee slaapjes per dag doet, ik geniet er nog even van!
  Martina onlangs geplaatst…27 Juni 2016 – Review Gazelle heavy duty T7My Profile

 • Reageer lisa 20 juli 2016 om 11:17

  Ik ben zelf geen moeder, maar mijn moeder vertelde toevallig laatst dat ik als dreumes en als peuter veel sliep, zelfs toen ik een jaar of 4 was sliep ik iedere middag nog dik 2 uur. Toen ik een jaar of 2 was sliep ik ook 2 keer per dag, beide keren bijna 2 uur.
  Ik weet de bedtijden van Nilo natuurlijk niet, maar misschien kan je proberen dat hij bijvoorbeeld een half uurtje eerder naar bed gaat, maar dat moet je dan langzaam opbouwen, iedere 2/3 dagen vijf minuten eerder bijvoorbeeld. Waarschijnlijk zal hij dan een van zijn slaapjes over willen slaan, je zal er in eerste instantie niet zoveel van merken misschien, maar dat heeft ook tijd nodig. Ik weet natuurlijk niet of je dit al hebt geprobeerd of dat je het wel prima vindt (wat ook prima is), maar ik deel het toch, misschien heb jij of iemand anders er wel wat aan.

  • Reageer lisa 20 juli 2016 om 11:21

   Ik bedoel trouwens zijn bed tijden ’s avonds haha, was niet helemaal duidelijk denk ik

  • Reageer Manon 20 juli 2016 om 20:03

   Eerder naar bed ’s avonds!? Dan zijn we ’s morgens ook eerder wakker (en nu is dat al vaak 6 uur dus ik vind nog vroeger wel erg vroeg).

 • Reageer Susan 21 juli 2016 om 08:15

  Mijn dochter (19 mnd) slaapt echt weinig. Daar heb ik me dan weer ongerust over gemaakt. Ze slaapt s nachts meestal 10 uur (en ze is altijd nog twee x wakker). s Middags slaapt ze 1,5 uur en soms zelfs maar een half uurtje. Ze is na haar middagdutje makkelijk nog 7-8 uur wakker. Dus als ze tot 14:00 slaapt, gaat ze er s avonds pas rond 22:00 in.
  Zij heeft gelukkig wel rustmomenten overdag. Even liedjes luisteren, bij mij drinken, boekjes lezen op de bank.

 • Reageer Jeanine 21 juli 2016 om 23:07

  Mijn dochter een maand jonger dan Nilo slaapt ook nog 2x op een dag. Ik heb ook veel om me heen gehoord dat ze al heel snel 1 slaapje deden. Maar ze is ook heel druk en ze zal het nog wel nodig hebben..
  En eigenlijk zijn ze ook nog zo klein net 1,5geweest later kijk je terug en denken we vast wat waren ze toen nog “baby ” klein.

 • Reageer Kim 24 juli 2016 om 18:08

  Heerlijk toch? Mijn zoon wordt over 3 weken 2 en slaapt ook nog 2x.
  Meestal 1,5 uur S’ochtends en 2 uur smiddags. Dat heeft hij ook echt nodig.
  Savonds gaat hij tussen 20:20:30 naar bed en slaapt tot 6:30. Soms wordt hij snachts wakker
  Voor zijn speen maar ben al lang blij dat hij redelijk door slaapt.
  Wij zijn nu op vakantie en hij slaapt hier zelfs 3x! Op een dag. Zwemmen, zon en spelen maakt moe dus wij doen er niet moelijk over. Als hij het nodig heeft lekker laten slapen toch?
  Geniet ervan 🙂

 • Reageer Mariette 31 juli 2016 om 09:32

  Mijn dochter isa sliep tot 2 jaar nog 2x . Nu is ze in april 3 geworden en slaapt vaak nog 1x overdag. Ze heeft t gewoon echt nog nodig . Ik werk zelf op een kinderdagverblijf en daar kijken we gewoon per kind wat het nodig heeft. Sommige slapen idd met 1 jaar 1x half uurtje , sommige slapen tot 2 jaar nog 2x 2 uur. Gewoon doen wat je denkt dat je kind nodig heeft 😉

 • Reageer Elvera 18 augustus 2016 om 22:16

  hoi hoi,

  Ik heb er ook zo een, slaapt ook twee slaapjes en slaapt sàvonds om 18.30u. Mijn zoontje is een maand ouder dan Nilo…herkenbaar!!!!
  Elvera onlangs geplaatst…Ken je dat gevoelMy Profile

 • Reageer Kletspraatje #3: Avondje alleen | Little Wonder World 30 augustus 2016 om 06:00

  […] sliep Nilo voor bijna 3 uur vanmiddag! We zijn sinds we terug zijn van vakantie over aan het gaan van twee slaapjes naar één (op Nilo’s verzoek). Dit gaat met horten en stoten maar vanmiddag was echt een knaller […]

 • Reageer Van twee naar één slaapje | Little Wonder World 27 september 2016 om 06:00

  […] ik nog een blogje over het feit dat Nilo (dik 1,5 jaar oud) nog elke dag twee slaapjes deed (klik hier om te lezen). Dat was echt heerlijk voor mij overdag natuurlijk haha. Veel kindjes gaan van 2 naar 1 slaapje […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge