Fashion, Persoonlijk

Zo doen wij dat: Kopen en verkopen op marktplaats

marktplaats*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Marktplaats

Zolang als ik mij kan herinneren koop en verkoop ik via Marktplaats. Dit is eigenlijk een keertje begonnen toen ik wat wilde kopen maar het geld er niet voor had. Ik ging in huis snuffelen wat ik kon verkopen en zette het op Marktplaats. Nadat het item verkocht was, kon ik het item kopen wat ik graag wilde hebben, win win situatie. Het begon vooral toen er bij ons gezinsuitbreiding kwam. Er moest enorm veel aangeschaft worden. Denk aan de grotere spullen voor de uitzet, maar ook aan de kleding. Kinderen dragen nou eenmaal de kleding niet heel lang, vooral niet in het eerste jaar. Hoe zonde is het om alleen nieuwe items te kopen terwijl er op Marktplaats enorm veel te koop is wat ook zo goed als nieuw is.

Wat verkopen?
Het ligt er heel erg aan wat je verkopen wil. Een shirtje van de goedkopere merken ga je lastiger verkopen. Het is al redelijk goedkoop nieuw te vinden en als mensen er dan nog verzendkosten bij moeten tellen en jij wilt er ook nog wat aan verdienen, dan wordt het al gauw te prijzig. Ik heb ondervonden dat de wat duurdere merken gigantisch goed gaan. De hele dure merken gaan soms echt voor bizar “hoge” prijzen over de toonbank. Dit vooral omdat oude collecties nog erg gewild zijn. Ik zie deze merken dan ook heel even als investering. Een shirtje van €30,- voor een kind is eigenlijk belachelijk duur, maar als ze hem een jaar dragen en je hem daarna voor hetzelfde bedrag weer kan verkopen heb je het shirt eigenlijk een jaar lang gratis gedragen haha.
Grotere dingen doen het ook goed, denk aan een kinderkamer, babykamer, kinderstoelen en een box. Het is in de winkel best prijzig, op Marktplaats betaal je soms nog geen 1/4e van de aanschafwaarde. Gezinsuitbreiding is al duur zat en dus is Marktplaats dan een goede uitkomst om je uitzet en kleren voor een volgend kind te kopen. Zo heb ik de babykamer van River via Marktplaats gescoord, en nu slaapt Novelle erin. Zodra Novelle te groot geworden is gaat de kamer wederom op Marktplaats voor een volgend kindje, want de kamer zelf ziet er nog heel mooi uit!
kamers

Hoe verkopen?
Dan is het ook heel belangrijk, hoe je het item of product verkoopt. Allereerst de kleding. Gooi je het shirt ongestreken op de grond in een donkere woonkamer met de halve zandbak van buiten er nog naast en maak je een foto? Of hang je hem netjes aan een hanger, rustige achtergrond met voldoende licht? Kijk naar jezelf, wat zou jij eerder kopen? Een goed uitziend verzorgd item of een weggemoffeld shirt waar even snel een fotootje van gemaakt is? Juist. Oke, het is even wat moeite maar die moeite is dan niet voor niks. Negen van de tien keer verkoopt het dan ook veel malen beter.
goed foutCredits naar psnim voor de goede “Marktplaats foto” 

Dat geldt ook voor de grotere producten. Zorg dat de producten goed in beeld staan, geen rommel op de achtergrond. Goede detail foto’s en maak alleen een foto van de spullen die ze ook daadwerkelijk kunnen kopen. Zit er een krasje op het meubel, wees dan eerlijk, een krasje is echt niet erg maar laat ze wel zien wat ze kopen.
box

Een pakkende en goede titel 
Zorg dat alles kort samengevat staat in de titel zodat er met veel zoekopdrachten vaak bij jouw item uit gekomen wordt.

“Leuke shirtje”

Of

“Shirt Zara blauw maat 92 nieuw”

Bij de eerste komen mensen alleen terecht als ze zoeken op shirt en natuurlijk komen er dan zo 600 advertenties tevoorschijn… Maar dan valt jouw advertentie helemaal in het niet. Bij de tweede komen ze op “shirt, zara, blauw, 92 en nieuw”, mensen die specifiek zoeken komen dan veel sneller bij jou terecht en vinden dan ook sneller het item waar ze naar zoeken. Vaak zoeken mensen ook alleen op maat en dan is het handig als het ook al in de titel staat.

Verder de beschrijving, wees eerlijk. Is het shirt gedragen, dan is het niet nieuw. Ik heb gemerkt dat sommige daar nog wel eens over willen “liegen” om er meer voor te krijgen, maar erg aardig voor de koper is dat niet. Nieuw is gewoon nooit gedragen, zo goed als nieuw een paar keer gedragen en gebruikt is als je kind er veel plezier aangehad heeft.
nieuw
Ook is het belangrijk dat je in de advertentietekst zet wat je verkoopt, nogmaals de titel alleen dan uitgebreider. Vermeld ook dat bieden excl. verzendkosten is. Want deze komen ten slotte voor de rekening van de koper, mits je iets anders afspreekt via de mail.

Zodra je een deal heb gesloten geef je je bankgegevens en wacht je tot het bedrag er op staat. Zodra het er op staat mail ik altijd even dat ik het ontvangen hebt en mail ik ook zodra het pakketje met de post mee is. Verder vraag ik ook altijd of ze even mailen zodra het aangekomen is, wel zo fijn.

Chat
Tegenwoordig is de mail trouwens ook een soort chat geworden op Marktplaats, zo kan je gemakkelijk communiceren en kan je altijd de gesprekken terug lezen. Ik vind het persoonlijk heel fijn.

chatZelf kopen
Dan kan je van je verkochte spulletjes ook net zo goed zelf weer gaan winkelen. Mensen vragen heel vaak hoe ik kom aan die goede en leuke deals. Ik kan je vertellen: ik zit veel op Marktplaats. Ik tik dan bijvoorbeeld in de zoekbalk “Zara” en de maat en ga dan lekker scrollen. Soms zitten er geweldige items bij, soms niet. Het is ook echt geluk hebben.

Als jij specifiek op zoek bent naar bijvoorbeeld “Zara spijkerbroek 92” dan kan je ook aanklikken dat als er nieuwe items binnenkomen je automatisch een mail krijgt van Marktplaats. Zo hoef je niet constant op Marktplaats te zitten maar word je wel op de hoogte gehouden van nieuwe advertenties.

zoeken

Verder is mijn key: mailen. Ik mail bijna altijd ipv bieden, mits er in de advertentie staat dat er niet gemaild mag worden maar dat er alleen geboden mag worden. Mailen gaat sneller, je weet sneller wat de verkoopster wil en ik heb het idee dat je ook sneller tot een mooie deal komt. Meestal vraag ik wat de verkoopster voor ogen heeft en daar ga je een beetje mee in onderhandeling.

Definitieve koop
Zodra je een deal hebt gesloten is het wel zo netjes deze gelijk te betalen, zo kan de verkoper hem ook snel versturen en verloopt het allemaal soepel. Mocht het pakketpost zijn, vraag dan altijd even naar de T&T code zodat je je pakketje kan volgen.
Zodra je het pakketje hebt ontvangen is het altijd netjes om even een mail te sturen dat je hem hebt ontvangen voor een goede afsluiting.

Miskopen
Miskopen doet iedereen wel eens, of dit nou in de winkel is of via Marktplaats. Miskopen komen eigenlijk alleen maar voor als degene die een advertentie geplaatst heeft niet eerlijk is geweest. Als er staat: zo goed als nieuw, je betaalt er dan ook naar, en bij binnenkomst is het item versleten, zit er een gaatje in en je weet gelijk dat je er teveel aan hebt uitgegeven dan ben je even zuur. Maar ook dat is een risico van kopen via Marktplaats. Ik heb het één keer meegemaakt in al die tijd en dat is te overzien ook al is het niet fijn, soms houd je het niet tegen. Niet iedereen is eerlijk en gunt de ander een leuk item voor een nette prijs.

Ondertussen liggen de kasten van River en Novelle gevuld met aardig wat items die ik gescoord heb via Marktplaats, maar ook met nieuwe items die ik gekocht heb van verkochte items die ik al had. Ik ben enorm fan van Marktplaats. De kleren die ik niet kan verkopen gaan trouwens gewoon in de textielbak voor de kindjes die het ook goed kunnen gebruiken!

PicMonkey CollageT-shirt en Trui en beide All Stars via Marktplaats gekocht

Ik hoop dat jullie wat aan mijn blogje gehad hebben, ik kreeg er zoveel vraag naar haha. Wat is jullie tofste item die je gekocht heb via Marktplaats toen je gezinsuitbreiding kreeg?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

18 reacties

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 12 juli 2016 om 06:06

  Voor mij is dat mijn tweelingfiets. Dat was mijn beste marktplaats aankoop ooit.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Week 27 met een snufje liefdeMy Profile

 • Reageer Channa 12 juli 2016 om 06:09

  Hier ook absoluut fan van Marktplaats. Bij onze eerste kwam er heel veel vandaan. Zijn kamer, kleding, de kinderwagen en ga maar door!
  Channa onlangs geplaatst…De nieuwe rage: Pokémon GoMy Profile

 • Reageer Josan 12 juli 2016 om 06:13

  Ik kocht vroeger veel op Marktplaats maar nu niet meer. Ik moet eigenlijk weer gewoon zin maken daar voor. Veel babyspullen die ik niet meer gebruik, moet ik er nog opzetten.
  Josan onlangs geplaatst…Mama Challenge 2016 DIY scheerschuim milkshakeMy Profile

 • Reageer Dita 12 juli 2016 om 06:43

  Ja Marktplaats is ideaal! Sinds Mila er is heb ik al best wat gekocht via Marktplaats. De Joolz kinderwagen, wipstoel, maxo cosi en een mooi speelkleed. Haar kleding wil ik ook weer via Marktplaats gaan verkopen.
  Dita onlangs geplaatst…Instagram Favorieten #9My Profile

 • Reageer Marije 12 juli 2016 om 07:02

  Ik hou van Marktplaats. Ik kocht de wagen voor Fons er voor een prikkie. Dat is tot nu toe wel de tofste aankoop voor de kleine meneer. En wat ik er ook altijd koop zijn winterjassen voor mezelf. Zo kocht ik vorig jaar een hele mooie warme donsjas van een populair merk voor een schijntje van de originele prijs. Klinkt stom, maar ik word echt gelukkig van dat soort koopjes haha.
  Marije onlangs geplaatst…Resultaat zwangerschapsshoot met Simone NijssenMy Profile

 • Reageer Nicole 12 juli 2016 om 07:11

  Ik zit werkelijk bijna nooit op Marktplaats, komt omdat ik paar nare ervaringen heb gehad en daarom niet graag erop zit.
  Ook weet ik nooit zo goed wat ik moet verkopen. Ja kleding maar de meeste kleding is voor een 2e ronde of gewoon niet verkoopbaar meer haha..
  Nicole onlangs geplaatst…Lekker en gezond BBQ-en, kan dat?My Profile

 • Reageer Kelly Caresse 12 juli 2016 om 07:11

  Wat leuk om te lezen! Hier ook echt dol op Marktplaats, onze meubels voor de babykamer hebben we er van, maar ook kocht ik er weleens van die pakketten kleding. Het bespaart een hoop geld.
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Mijn vroegere baantjes : Van schoonmaakster tot blogger!My Profile

 • Reageer Nicole 12 juli 2016 om 07:25

  Goede tips! Kopen via marktplaats lukt me nog wel, maar verkopen is echt een drama. Mensen die bieden en dan niet meer reageren, etc.
  Nicole onlangs geplaatst…Waar komen al die kinderen vandaan joh?My Profile

 • Reageer Vanessa 12 juli 2016 om 07:39

  Leuk om te lezen! In België hebben we geen Marktplaats, maar wel andere tweedehandssites. Ik verkoop er eigenlijk nooit kleding op, maar wel andere items. Zo heb ik onlangs een nieuw Braun apparaat verkocht waar ik niets mee deed. Je kan er zeker wat geld mee verdienen. Ik vind het wel frustrerend dat sommige mensen blijven afbieden, zo erg dat je het item net zo goed gratis zou kunnen weggeven. Het is tweedehands, niet gratis.
  Vanessa onlangs geplaatst…Besparen tijdens je online shoppingtripMy Profile

 • Reageer Wilmaaa 12 juli 2016 om 07:59

  Handig hoor! Ik kocht ook het kamertje voor Yarah op marktplaats en die ziet er superleuk uit! Af en toe koop ik iets van kleding, alleen ben ik daar iets minder van.
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Alles wat je wilt weten over mijn zwangerschapMy Profile

 • Reageer Leonie 12 juli 2016 om 07:59

  Handig artikel! Ik moet eigenlijk eens meer doen met Marktplaats. Wij hebben alles nieuw gekocht… Nu is ’t aftellen wanneer ze er gebruik van gaat maken:)
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Kleding voor na de bevallingMy Profile

 • Reageer Michelle 12 juli 2016 om 08:24

  Ik heb nog nooit iets via Marktplaats gekocht. Ik koop kleding net iets liever nieuw. Ik verkoop er wel regelmatig iets, en ook als we spullen hebben die gratis opgehaald mogen worden ben ik er via Marktplaats zo van af! Ideaal vind ik dat.
  Michelle onlangs geplaatst…25 DINGEN DIE JE NOG NIET OVER MIJ WISTMy Profile

 • Reageer Suus / Babyisthenewblack.nl 12 juli 2016 om 12:08

  Wat een fijn stukje meiden! Ik heb een beetje een haat/liefde verhouding met Marktplaats. Verkoop en koop er graag en vaak hoor maar het ligt er een beetje aan wat precies. Kleding en meubels gaat altijd super maar zodra je een telefoon of ander (populair) telecomproduct gaat verkopen dan krijg je meest gekke vragen, reactie en nog raardere types aan de deur. Vind dat soms wat engig of zo.

  Maar verder top dus en ben heel blij dat het bestaat. De tips die jullie geven zijn hele goeie!
  Suus / Babyisthenewblack.nl onlangs geplaatst…Overzicht is the new blackMy Profile

 • Reageer Jessica 12 juli 2016 om 16:06

  Goede tips! Je kan zulke mooie dingen op Marktplaats vinden.
  Jessica onlangs geplaatst…Dairy – Verjaardag Jessica 25 jaar!My Profile

 • Reageer Jolien 13 juli 2016 om 12:26

  Leuk stukje! ik erger me aan sommige aan marktplaats advertentie’s, zijn ze onduidelijk, geen foto, geen richtprijs. Of als er dan foto’s bij staan zijn ze onscherp of donker. Oja, en mensen die veel te veel vragen voor iets, nou, dan koop ik het liever nieuw in de winkel!
  Gelukkig staan er ook genoeg duidelijke advertenties op. Zo heb ik laatst voor 15 euro een houten treinset gescoord bij iemand in ons dorp. Precies wat ik zocht voor de verjaardag van onze dochter, maar heel wat euro’s goedkoper dan in de winkel. Oja, en vorig jaar voor haar een verjaardag een houten keukentje, echt een goeie aankoop geweest!

 • Reageer Kim 17 juli 2016 om 23:28

  De sponsoring in deze post is wel heel overduidelijk.. Ik verkoop spullen vooral via specifieke Facebook pagina’s. Voor vrijwel elk merk zijn deze wel te vinden. Hierdoor bereik je meteen de juiste doelgroep

  • Reageer Manon 18 juli 2016 om 11:32

   Staat er toch ook bij dat het een samenwerking is!

 • Reageer Kiekje in de kast van River – Outfits | Little Wonder World 15 augustus 2016 om 06:00

  […] weer een beetje te groeien en dus moesten er weer wat nieuwe items in de kast komen. Ik heb mijn marktplaats skills er weer even bij gepakt, de Facebook groepen afgestruind en natuurlijk de sale in de gaten […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge