Babypraat, Kids, Lifestyle, Moeder zijn, Organizen

5x kinderdagverblijf/opvang HACKS

Nu onze kinderen alle drie op (hetzelfde) kinderdagverblijf zitten en we dus “ervaren” (ahum) kinderdagverblijfmoeders zijn, leek het ons wel leuk om 5 tips (of hacks zoals dat tegenwoordig heet) te geven wat betreft kinderopvang.

mynametags1Labelen!
Oh, dit is echt een must! Label alles wat van jou is wat op de opvang ligt. De jas, de tuitbeker, de poedertoren, de knuffel, de laarzen, de bakjes waar je eten in meegeeft… Je kunt dit (heel lelijk) met een watervaste stift doen maar je kunt ook custommade labeltjes met de naam van jouw kind(eren) bestellen. Wij kregen drie setjes labels van MyNameTags met de namen van onze kinderen erop! Je kunt de stickers helemaal zelf maken zoals je zelf wil: een achtergrondje kiezen, lettertype en kleur en ook een icoontje erbij. De stickers kun je zelfs op de waslabels plakken (dus ideaal voor knuffels waar het label nog aan zit!), binnen in schoenen (handig ook voor gymschoenen op school) en nog 1001 andere oppervlakken. Wij zijn fan en hebben alles bestickert wat er op het kinderdagverblijf ligt haha.

Wil jij ook deze leuke nametags bestellen? Gebruik dan de volgende code voor 10% korting: LITTLEWONDERWORLD16
mynametags2

Schermafbeelding 2016-09-12 om 13.22.59Schriftje
Ons kinderdagverblijf heeft dit vanuit de stichting al, maar we horen heel vaak van volgers dat hun eigen opvang dit niet heeft: een “hand-in-hand schriftje”. Je kunt ook zelf een leuk schriftje aanschaffen en vragen of ze hierin willen schrijven. Hierin schrijf jij als ouder belangrijke dingen in van die dag (ziek, slechte nacht, sprongetje, gevallen, verandering van voeding etc etc) en de leidsters schrijven hier ook wat in over de dag. Bij ons schrijven ze altijd op wat ze gegeten en gedronken hebben, de slaaptijden en als babyzijnde ook het aantal plas/poepluiers, heel handig en fijn om te weten. Natuurlijk kunnen ze dit ook vertellen maar soms komen 4 ouders tegelijk dat ze weinig tijd hebben om én praatjes te maken én op alle kindjes te letten. In ons schriftje schrijven ze ook altijd 3-4 zinnen over de dag zelf en dat is ontzetten leuk!

River heeft vandaag lekker gekleurd met modder op de Modderdag van het kdv!Alles extra
Leg van alles één (of meer…) extra standaard op het kinderdagverblijf. Bij ons staat er in een gang een grote kast met voor elk kind een mandje. Hierin hebben wij standaard een extra outfit liggen, extra speen, extra tuttel/knuffeldoek, noem maar op. Als er een ongelukje gebeurt of er raakt iets kwijt of ze worden gewoon vies van modder/verf/eten dan hebben ze altijd iets van jouzelf mee in plaats van een verwassen trui in 3 maten te groot die van hun is haha.

IMGP8066Schoenen/laarzen
Ouders waar de kinderen op het kinderdagverblijf zullen het wel herkennen: kapotte/vieze schoenen. Wat die kinderen ermee doen, je weet het nooit, maar op de een of andere manier zijn de schoenen van je kind 100x viezer en meer kapot dan thuis. Stuur je kind dus niet met de nieuwste schoentjes naar de opvang maar zorg voor een paar wat toch al wat ouder is of een goedkoop paar. Bij ons kdv hebben ze ook een bak met laarsjes staan die ze aandoen als ze naar buiten gaan dus daar kun je ook voor kiezen!

kiekjeBlijf niet hangen
Dan nog één laatste tip: blijf niet te lang hangen met weggaan. Hoe rot het ook is om weg te gaan als je kind verdrietig is, het is beter om afscheid te nemen, kus, mama komt je vanavond weer ophalen en weg. Even zwaaien bij het raam en gaan. Snel de pleister er vanaf trekken is minder pijnlijk dan heel langzaam toch?

Hebben jullie nog kinderdagverblijf/oppas/gastouder tips/hacks? Laat het weten in de comments!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

25 reacties

 • Reageer Malou 23 september 2016 om 06:02

  Handig inderdaad, dat labelen! En zonde van die schoentjes, dan kun je je kind inderdaad beter wat goedkopere schoenen aandoen naar het kdv.
  Malou onlangs geplaatst…Lenn is 2 maandMy Profile

 • Reageer Josan 23 september 2016 om 06:12

  Ik gaf ook nog mijn eigen flessen mee omdat ik speciale had die ze daar niet gebruikten. En ik had fopspenen waarop de naam op het schildje stond…iewww ik vind het zo smerig als kids de verkeerde fopspeen van elkaar in de mond hebben.
  Josan onlangs geplaatst…De eerste keer dat ik werd aangerand door een kleuterMy Profile

 • Reageer Nicole 23 september 2016 om 06:28

  Wat ik zo jammer vind op de peuterspeelzaal hier is dus dat ze dat niet doen, in een schrift schrijven. Ik spreek de juffen amper dus heb geen idee wat ze allemaal doet op een dag. Dat vind ik best moeilijk haha..
  Nicole onlangs geplaatst…Back to sportschool!My Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 23 september 2016 om 06:33

  Ik heb daar nooit gebruik van gemaakt. Alleen toen ze naar de peuterspeelzaal gingen had ik altijd standaard een extra outfit in de tas.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Ik word maar niet zwanger…en daar baal ik van en voelt als falen.My Profile

 • Reageer Martina 23 september 2016 om 06:38

  Herkenbaar! Melle is inderdaad altijd helemaal vies van het spelen als ik hem op ga halen. Goed teken natuurlijk, maar ik ga om die reden ook altijd voor wat oudere kleren.
  Martina onlangs geplaatst…19 September 2016 – Durf het, doe het.My Profile

 • Reageer Milou 23 september 2016 om 07:09

  Leuk zeg die labels! Hier voorlopig nog niet nodig maar ik ga ze onthouden!
  Milou onlangs geplaatst…Rosti Mepal Dick Bruna setMy Profile

 • Reageer Nicole @ Everyday-Life.nl 23 september 2016 om 07:21

  Blijf niet hangen inderdaad. Gelukkig is het bij ons nooit een drama om hem achter te laten.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Help, alles is roze!My Profile

 • Reageer Dita 23 september 2016 om 07:26

  Leuk om te lezen. Mila gaat ook naar het kdv, en zelf werk ik jaren in de kinderopvang. Labelen is een must wat mij betrefd. En niet te lang blijven hangen met weggaan idd.
  Dita onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn leven – September 2016 #2My Profile

 • Reageer Annick 23 september 2016 om 08:03

  Jullie zijn de voorbeeld-ouders voor een pedagogisch medewerkster😍 ik wou dat er meer ouder zo denken over de spullen die ze meegegeven. Heb dus regelmatig gehad dat een kind een spuiluier had en dus geen extra kleren bij zich had. Nou heb je op een kdv wel een reserve bak maar als gastouder heb ik dat niet. Gelukkig mocht ik dan van de ouders van een vriendje een broek of shirt pakken. En dan liep hij er heel modieus bij in de broek van z’n beste vriendinnetje 😊

  • Reageer Manon 23 september 2016 om 13:07

   Hahaha wat een lief compliment! Hier liggen er ook altijd meerdere setjes kleding in het bakje, veel fijner dan kleding van een ander inderdaad.

 • Reageer Willemijn 23 september 2016 om 08:16

  Vaak is het bij jongere kindjes (0/1) handig om meerdere setjes kleding te hebben liggen want er wordt altijd wel wat vies.
  Ik werk zelf in de kinderopvang en wij hebben wel schriftjes maar dit is tot 1 jaar. Wel werken we met tablets en kunnen ouders zo zien wat hun kindjes gedaan hebben, hoeveel ze gegeten hebben, of ze geplast of gepoept hebben en er kan zelfs een foto bij. Ook sturen we af en toe een leuke foto via de app 🙂
  Inderdaad is het brengen voor veel ouders lastig vooral als t kindje gaat huilen, maar 9 van de 10 keer is dit al voorbij zodra papa en mama uit het zicht zijn 😊

 • Reageer Leonie 23 september 2016 om 09:00

  Oooh ik zie dr zo tegenop om straks m’n kleine mupke naar de gastouder te brengen.. bah. Kon bevallingsverlof maar eeuwig duren.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Kyra’s Outfits – #1My Profile

 • Reageer Michelle 23 september 2016 om 10:02

  Goede tips! Dat labelen is inderdaad een hele slimme, en bij dat niet te lang blijven hangen kan ik me ook alles voorstellen. Hier is het voorlopig nog niet aan de orde, maar ik onthoud deze zeker voor als het ooit nodig mocht zijn.
  Michelle onlangs geplaatst…Q&A DEEL 2My Profile

 • Reageer Jessica 23 september 2016 om 10:55

  Labelen is wel een hele slimme. Jammer dat ze niet op elk kinderdagverblijf wat in een schrift schrijven. Sommige kindjes brengen daar meer uren door dan thuis, dan is het toch leuk te hebben voor later hoe het daar was.
  Jessica onlangs geplaatst…Vrienden uit (on)verwachtse hoeken…My Profile

 • Reageer Mariska 23 september 2016 om 11:40

  Grappig om te lezen, ik werk zelf in de kinderopvang en het is echt een uitkomst als ouders alles labelen. We zien zoveel flessen, spullen, jassen en schoenen. laarsjes voor buiten is ook erg fijn en makkelijk, kinderen kunnen die al best snel zelf aan doen en niet bang voor vieze schoenen in de zandbak.
  Wij werken zelf met een digitaal schriftje, hier krijg je elke dag een foto met een verhaaltje en bij baby’s alle slaaptijden, flessen en luiers. Heel fijn voor ons en ouders vooral als het afscheid moeilijk is en je krijgt na een halfuurtje een vrolijke foto dat je kindje fijn aan het spelen is. Krijgen elke dag leuke feedback!

  • Reageer Manon 23 september 2016 om 13:06

   Oh dat is echt enorm leuk, een foto krijgen inderdaad!

 • Reageer Linda 23 september 2016 om 13:34

  Bij ons hielden ze niks bij, zo jammer 🙁 Ik was wel ook echt zo’n labeltjes freak, nu nog steeds trouwens!
  Linda onlangs geplaatst…Van Hoorne presenteert Roodkapje de musicalMy Profile

 • Reageer Marije 23 september 2016 om 15:46

  Ik hoef geen gebruik te maken van kinderopvang omdat ik thuisblijfmoeder ben, maar mócht ik de kleine toch een dag in de week willen wegbrengen dan ga ik deze tips zeker gebruiken. Vooral labelen is de tip der tips haha.
  Marije onlangs geplaatst…Shoplog Zeeman en HEMAMy Profile

 • Reageer MetMirjam 23 september 2016 om 18:53

  Handig die naamstickers! Mijn dochter gaat niet naar de opvang maar naar oma, dus ik heb ze niet nodig – best jammer eigenlijk haha
  MetMirjam onlangs geplaatst…Speelgoed opruimen – Waar laat je al die spullen?My Profile

 • Reageer Lobke 23 september 2016 om 19:52

  Ik werk ook bij een kinderdagverblijf en wij houden ook alles digitaal bij inclusief foto’s voor ouders. Ook hebben we een facebookpagina waar we foto’s opzetten wat we gedurende de dag doen. Uiteraard worden kinderen die niet op facebook willen/mogen niet geplaatst. Daarnaast vind ik jullie laatste tip echt een goede. Het is zo lastig voor ouders, maar echt heel veel beter voor het kind.

  Ook nog een tip, zodra je je kind komt ophalen, kom dan ook gelijk uit de auto. Wij hebben bij onze locatie mooie grote ramen die ook uitkijken op de parkeerplaats. Kindjes herkennen hun auto echt wel! zo vervelend om de kindjes dan nog 10 minuten te moeten laten wachten omdat ouders nog even een belletje moeten plegen…haha.

 • Reageer Inge 25 september 2016 om 08:44

  Meteen nametags besteld! Ik twijfelde al een hele tijd haha nu maar eens de knoop doorgehakt. En onze opvang heeft een dagboek app, waar ze gedurende de dag 1 of meer fotos op zetten. Ik vind het geweldig!

 • Reageer jodi - liefthuis 25 september 2016 om 10:02

  Dat huilen vind ik wel echt killing hoor. 🙁 gelukkig nu pas twee keer gebeurt in 1,5 jaar.
  Bij ons hebben ze een digitaal schriftje, ik had een echt schriftje leuker gevonden, kun je makkelijker bewaren
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Ik ben bang voor weer een miskraam…My Profile

 • Reageer Marloes 26 september 2016 om 08:33

  hey manon op de foto heb je een mooi ‘hand in hand schrift’ gezet, waar kan je zo’n schriftje kopen??

 • Reageer Anneleen 27 september 2016 om 18:34

  Lijkt me erg leuk en ook nog eens handig, zo’n heen en weer schriftje! 🙂
  Anneleen onlangs geplaatst…Een snap’je uit mijn leven #2My Profile

 • Reageer Astrid 28 september 2016 om 06:08

  Vind je tip over laarzen echt top! Mijn kids gaan niet naar de opvang, maar wel naar school en herken de vieze schoenen etc helemaal… Maar om nou kids naar school te sturen in laarzen… Daar twijfel ik even aan

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge