Lifestyle, Persoonlijk

Mijn ervaring met de menstruatiecup (Mooncup)

Vanaf de eerste (of was het de tweede?) klas ben ik ongesteld. Ik was een jaar of 13 en toen ik 15 was ging ik aan de pil. Voordat ik aan de pil ging had ik een ontzettend onregelmatige cyclus en als puber ben je al over alles onzeker dus vandaar dat ik ook aan de pil ging. Dan wist ik in ieder geval dat ik maandverband en/of tampons mee moest nemen naar school. Vanaf de derde klas begon ik met het gebruiken van tampons. Ik ging zwemmen met vriendinnetjes en ik was ongesteld dus ik moest wel. De eerste paar keer was het echt pijnlijk en niet fijn. Ik voelde de (kleinste) tampon zitten en dat was niet prettig. Maar ik bleef het gebruiken want het was wel fijner dan maandverband.

mooncup4Even een “disclaimer” tussendoor. Ik ga in dit blogje gewoon alle beestjes bij de naam noemen: slijm, bloed, vagina etc. Het gaat hier over iets natuurlijks en bijna alle vrouwen hebben een menstruatie met alle ongemakken van dien. Ik wil gewoon duidelijk zijn en mijn ervaring delen en daar hoort ook gewoon wat ranzigheid bij en plastische uitdrukkingen. Don’t worry, foto’s van alle ranzigheid zul je niet tegenkomen 😉 Oja, dit blogje is niet gesponsord oid, gewoon zelf gekocht.

In al die jaren heb ik nooit problemen gehad met tampons. Ik gebruikte ze ook gewoon in de nacht. Ik vind maandverband bij mezelf echt niet prettig. Het zit me niet lekker en ik heb het gevoel dat iedereen het kan zien en/of ruiken. Tampons dus. Ik had ook nooit veel bloed bij m’n onttrekkingsbloeding (menstruatie is het niet als je aan de pil bent) dus ik kon prima uit de voeten met mini/normale tampons. Nadat ik zwanger, bevallen en weer mijn eerste menstruatie had gehad ging ik ook niet meer aan de pil (in overleg met mijn vriend natuurlijk). Ik merkte sinds driekwart/een half jaar dat ik na mijn menstruatie heel erg last had van jeuk in/om mijn vagina. Ook voelde het enorm droog aan (vandaar de jeuk denk ik) en heb een aantal keer last gehad van schimmelinfecties.

mooncup1Ik googlede een beetje en er kwam telkens naar voren dat dit het gevolg kan zijn van het gebruik van tampons. Het komt steeds vaker in het nieuws dat tampons allemaal chemicaliën bevatten, dit boeide me nooit zoveel maar dit is wel iets waarop mijn lichaam kan reageren. Ook “tasten” tampons je slijmvliezen aan, de blijven maar doorzuigen en zuigen al het slijm en vocht wat je van nature aan maakt ook op. Dit verklaart dus ook die droogheid en jeuk. Alle goede dingen van jezelf gaan in die tampon zitten dus ben je ook sneller vatbaar voor die schimmels enzo.

De oplossing hiervoor is dus maandverband (yuk) of wat je steeds meer ziet tegenwoordig de menstruatiecup. Ik had al vaker gelezen over die cup en ik dacht: doe eens gek ;-). Ik verdiepte me een beetje in welke soorten en maten er zijn en ik koos voor de Mooncup. Deze is geschikt voor “de gemiddelde vrouw”, soepel maar niet heel zacht. Prima, ik vind mezelf wel gemiddeld. Je hebt twee maten: onder de 30 & niet vaginaal bevallen en boven de 30 en/of vaginaal bevallen. Ik koos dus die tweede.
mooncup3De menstruatiecup kwam binnen en in eerste instantie vond ik het een enorm gevaarte. Ik heb soms al moeite met een normale tampon dus hoe de fak ga ik dit doen. Nouja, het zal wel. Ik nam ‘m mee op vakantie (ja, ik zou ongesteld worden op vakantie -_-) en zou ‘m daar wel uitproberen. En zo geschiedde. Ik nam even wat rust op het toilet om er even voor te gaan zitten… Je kunt een menstruatiecup op verschillende manieren “vouwen” en inbrengen. Mij leek het het prettigst om er een “puntje” aan te vouwen. De eerste keer dat ik ‘m erin probeerde te prutsen ging het niet. Ik zat op het toilet maar dat werkte niet voor mij. Ik ging staan, een been op de wcbril en toen kon ik ‘m (wel met wat prutsen) inbrengen. Ik liet ‘m los en dat was dat. Zou die wel goed zitten? Het zal wel. Ik trok m’n bikinibroekje weer omhoog, waste m’n handen en liep naar het zwembad. Ik voelde ineens “PLOP” en ik bedacht me dat hij toen “uitgeklapt” was.

Ik heb toen een paar uur gezwommen, rondgewandeld, noem maar op. Na een uur of 3 was ik heel benieuwd naar de inhoud (ja sorry…) en hoe ik de cup er in vredesnaam uit ging krijgen. Ik ging even naar de wc en voelde toen het “stokje” aan de onderkant. Het was wat glibberig maar ik kon ‘m goed vastpakken. Ik trok en zachtjes aan maar er kwam geen beweging in. Ik kreeg het een beetje warm: ik zit hier op Kreta en straks zit er een Griekse dokter met z’n handen die cup uit mij te trekken. Oké Manon, rustig, adem in adem uit. Ik trok wat harder en voelde de cup wat naar beneden glijden. Ik kon toen de onderkant van de cup beetbakken met twee vingers (je zit dan net voor de uitgang dus je zit niet diep, je bovenste vingerkootje misschien) en drukte ‘m in. Ik “voelde” een ssssslurp (vacuüm liet los) en kon ‘m er zo uittrekken (het harde bovenste randje gaat langs je schaambotje dus dat voel je wel, niet pijnlijk maar je voelt dat ie dus even loslaat).

mooncup2Ik was teleurgesteld want er zat heel weinig in hahahahaha. Ik dacht dat ik bijna een hele cup vol zou hebben maar niet dus. Ik vond het wel fascinerend om te zien (ja, normaal zie je je “opgedroogde” bloed in je tampon/maandverband, dit is gewoon helemaal vers). Kieperde de cup om in de wc, spoelde ‘m af en bracht ‘m weer in. Deze keer ging al makkelijker dan de eerste keer. Hij zat ook iets minder diep waardoor ik het stokje al sneller goed vast kon pakken. Nu liet ik ‘m in totdat ik naar bed ging. Het was wederom weer eventjes prutsen om het eruit te krijgen, de cup zat iets voller, spoelde ‘m om, deed ‘m weer in en heb er ook mee geslapen.

De 2 dagen erop heb ik de cup ook gebruikt op vakantie en dit ging enorm goed. Ik voel ‘m niet zitten en ik heb -zonder pil- ook een hele lichte menstruatie dus ik kan ‘m ’s morgens en ’s avonds even leeggooien. Sommige vrouwen doen het nog een keer ’s middags maar dat is bij mij niet nodig. Je hoeft ook niet bang te zijn voor die enge tamponziekte want je kunt dat niet krijgen van menstruatiecups. Ik heb de cup nu voor twee rondes gebruikt en ik wil niet anders meer. Het is zoveel beter dan tampons (ik heb geen last meer van die droogheid, jeuk en schimmel), geldbesparend (je koopt eenmalig een cup en doet er jaaaaren mee), het is gezonder (geen chemische zooi, kans op ziektes, schimmels ed) en ook beter voor het milieu (je hebt geen afval).

Je kunt de cup elke keer even omspoelen en aan het eind van de menstruatie kook je de menstruatiecup even uit zodat ie weer helemaal fris en schoon is voor de volgende keer. Je kunt er ook seks mee hebben -zeggen ze- maar ik zou niet weten hoe dus ik heb het ook niet geprobeerd en ben dat ook niet van plan. Ik kan nog wel een hele lijst gaan schrijven wat de voordelen zijn, welke cup voor jou geschikt is etc etc maar dan kun je beter even naar deze site gaan -KLIK-.

Ik hoop dat jullie mijn ervaringenpost interessant vonden om te lezen en misschien ook wel een menstruatiecup gaan gebruiken. Wat gebruik jij tijdens de periode in de maand? Maandverband, tampons of ook een cup?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

42 reacties

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 21 september 2016 om 06:09

  Fijn dat hij bij jou zo goed werkt. Ik heb hem nog nooit geprobeerd. Ik heb ooit eens tampons geprobeerd en dat vond ik vreselijk. Ik hou het dus voorlopig nog even bij maandverband.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Vlog Room tour woonkamer: een nieuwe vloer!My Profile

 • Reageer Josan 21 september 2016 om 06:15

  Interessant om te lezen. Eerlijk gezegd vind ik het nogal een gevaarte om in mijn moehahah te steken. Daarnaast ben ik dus doodsbang dat het lekt wanneer hij vol zit of scheef gaat bij verwijderen waardoor er een enorm bloedbad komt. Bovendien heb ik erge menstruaties met veel bloedverlies. Als ik zo nodig moet zwemmen kies ik voor tampons en anders maandverband.
  Josan onlangs geplaatst…VLOG #3 We gaan naar Samos in Griekenland!My Profile

  • Reageer Manon 21 september 2016 om 09:12

   Ah jong 😉 Piemels en baby’s zijn er ook door geweest dus zo’n mini cupje moet passen 😛

 • Reageer Renate 21 september 2016 om 06:16

  Interessant artikel! Ik heb voorheen wel eens de Diva Cup gebruikt. Dat ging super, behalve als ik ging slapen/liggen. Dan lekte ik steeds door. Misschien dat ik toch nog maar een keer een andere cup moet proberen.. andere goede optie lijken me de tampons van Yoni

  • Reageer Manon 21 september 2016 om 09:11

   Dan is die cup waarschijnlijk te klein voor jou geweest! Een slag groter of van iets steviger materiaal zou dan beter zijn denk ik!

 • Reageer Leonie 21 september 2016 om 06:19

  Wat fijn om jouw ervaring zo uitgebreid te lezen. Ik was er al beetje benieuwd naar. Altijd een spiraaltje gebruikt (tot mn kinderwens) en nooit meer ongesteld geworden. Nu na m’n bevalling ga ik toch weer over op condooms..
  Dus dat m’n menstruatie terug zal keren is zeker. Of tampons, of dit ding eens uitproberen!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Mamaupdate #5 – Kinderwagenstress, slapen in bedje en gesport!My Profile

 • Reageer Malou 21 september 2016 om 06:26

  Het klinkt best handig.. Ik heb er zelf geen ervaring mee.
  Malou onlangs geplaatst…Mijn favoriete merken voor babyproductenMy Profile

 • Reageer Nicole 21 september 2016 om 06:41

  Ik heb enorm veel problemen met tampons dus ik ben bang dat dit geen betere oplossing gaat zijn. Helaas..
  Nicole onlangs geplaatst…“Hoera het is herfst” blogfeestjeMy Profile

 • Reageer Nicole @ Everyday-Life.nl 21 september 2016 om 07:22

  Oh dit zou niets voor mij zijn. Ik vind tampons ook ondingen. Aanhanger van maandverband hier!!
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #6 – 20 weken echo!My Profile

 • Reageer M 21 september 2016 om 07:53

  Hier ook tot nu toe een goede ervaring met de cup! Nu ook voor 2 rondes gebruikt. Ik had altijd al last van tampons waardoor ik genoodzaakt was om maandverband te gebruiken maar dan wel die zonder zo een ‘plastic’ laagje. Dus al zo n 15 jaar problemen. Zelfde verhaal na mijn zwangerschappen ging het helemaal niet meer. Nu super blij met de cup. Al zit hij nog niet altijd even goed (even blijven oefenen) en lijk hij soms nog te laag te zitten waardoor ik hem wel voel. Maar goed dat er een blog over geschreven wordt. Hopelijk helpt dit meer vrouwen. Ik ben er ook mee begonnen dankzij een blog!

  • Reageer Manon 21 september 2016 om 09:10

   O jeetje wat een gedoe! Wel fijn dat zo’n cup dan de uitkomst is. Ik denk dat het ook een kwestie is van blijven gebruiken en proberen wat het beste voor jouw lichaam werkt!

 • Reageer Iteke 21 september 2016 om 08:11

  Jaa iedereen aan de cup hahaha:). Ik heb na de bevalling van mijn eerste ook een cup aangeschaft (mamicup) en ben echt helemaal om, zóó veel beter dan tampons en maandverband! Ik heb wel het stokje eraf geknipt want die irriteerde me enorm. Als het lukt zou ik proberen om eerst het vacuüm te verbreken en dan pas de cup eruit te trekken, anders zit hij nog ‘ vast’.

  • Reageer Manon 21 september 2016 om 09:10

   Oh ja, wel slim van dat stokje haha. Ja precies, eerst dat vacuum los maken en dan glibbert ie er zo uit hahaha.

 • Reageer Ingrid 21 september 2016 om 08:38

  Ah, wat een interessante blog is dit! Ik had er nooit over nagedacht hoe zo’n ding zou werken, maar het klinkt echt wel goed. Ik slik gewoon mijn pil door, dus weinig ontrekkingsbloedingen. En als ik er een keer een heb overdag de pil en s avonds maandverband. Nooit problemen mee gehad gelukkig. Ik overweeg nu om een keer een spiraaltje te nemen, omdat je dan helemaal geen ontrekkingsbloedingen meer hoeft te krijgen en ik ben benieuwd hoe ik kunstmatige-hornoonloos ben;)

 • Reageer tineke 21 september 2016 om 08:39

  Super fijne deze review! Ik wil er ook eentje aanschaffen maar zie door de bomen het bos niet meer :’) Thanks!
  tineke onlangs geplaatst…HOME | Peuterkamer inspiratieMy Profile

  • Reageer Manon 21 september 2016 om 09:09

   You’re welcome 😀

 • Reageer tina Heurter 21 september 2016 om 08:39

  Voor dat ik kinderen kreeg alleen maandverband,daarna de mirena spiraal en nu nog steeds,niet meer ongesteld..heerlijk …

 • Reageer Annemijn 21 september 2016 om 08:39

  Het leek me altijd toch een gek ‘gevaarte’ om naar binnen te brengen. Maar nu ik dit blogje lees lijkt het me best handig. Tot nu toe gebruik ik bijna altijd tampons.
  Annemijn onlangs geplaatst…Personal update: aan het werk, liefde en blogverjaardagMy Profile

  • Reageer Manon 21 september 2016 om 09:09

   Ja, het lijkt ook heel wat om naar binnen te proppen maar je kunt het best klein opvouwen en het is heel soepel dus het is echt (na wat oefenen en kijken wat werkt voor jou) niet zo’n heel gedoe. Ik denk maar zo: als er een piemel in kan 😉 hahahaha

 • Reageer Bo 21 september 2016 om 08:44

  Maarre, dan heb je je cup geloosd en dan moet je hem omspoelen. Hoe doe je dat op een openbaar toilet? 🙁

  • Reageer Manon 21 september 2016 om 09:08

   Je kunt ‘m (als je ‘m tussendoor moet legen) ook even schoonvegen met een wcpapiertje/vochtig wegwerpdoekje. D’r blijft heel weinig in de cup zitten als je ‘m leeggooit vanwege het materiaal waarvan het gemaakt is!

  • Reageer Nelleke 22 september 2016 om 22:42

   Dit was ook precies mijn gedachte lijkt me zo niet handig. Ik zie al alles onder het bloed zitten.. en hoe zit het met de bacteriën? Kan me niet voorstellen dat afvegen van zo’n cup of zelfs spoelen met water voldoende is voor de hygiene. Heb je zo weer last een infectie of iets degelijks..

 • Reageer Dita 21 september 2016 om 09:07

  Zelf gebruik ik altijd tampons. Werkt bij mij gewoon prima. Dit lijkt me best eng met inbrengen enzo.
  Dita onlangs geplaatst…Soda Stream – Zelf je frisdrank makenMy Profile

 • Reageer Lifesabout 21 september 2016 om 09:35

  Ik ben toch wel benieuwd geworden naar de cup hoor! Alleen vraag ik mij inderdaad af hoe je met zo’n ding sex zou moeten hebben met dat aanhangsel aan de onderkant. Straks bezorg ik manlief een gat in zijn ‘hoofd’ :’)
  Lifesabout onlangs geplaatst…Mijn visie op gezond en goed etenMy Profile

 • Reageer Danielle 21 september 2016 om 10:43

  Hahahahah jouw manier van schrijven GEWELDIG! .. ‘griekse dokter’.. Ik snap gewoon precies wat je bedoeld en hoe je je voelde.

  Ik heb nu cerazette ivm borstvoeding dus krijg ook geen onttrekkingsbloeding. Voor mn zwangerschappen had ik een spiraal dus ook geen menstruatie. Tampons vind ik ook niet ideaal. Gingen op gegeven moment pijn doen. Dit is evt na mn borstvoeding een optie. Zal mn vriend google es raadplegen!

  Thanks!

 • Reageer Linda 21 september 2016 om 10:47

  Wat een goed artikel, ik heb me wel eens afgevraagd hoe zoiets zou werken en óf het zou werken. Was inderdaad bang dat het zou omkiepen of lekken. Schiet er niets uit bij het uithalen? Vraag me stiekem toch af hoe dat zit dat met die week omspoelen, gaan er dan toch niet bacteriën vormen? Ik vind het in ieder geval een heel dapper en grappig geschreven stukje!
  Linda onlangs geplaatst…OMG, kies gewoon wat!My Profile

 • Reageer Anneleen 21 september 2016 om 10:50

  Superfijn dat je hier zo open en eerlijk over schrijft, Manon! Ik had hier nog nooit veel over gelezen en nu heb ik er een veel beter beeld van. Mij zegt het persoonlijk niet zo veel… Ik verlies telkens veel bloed en dan vind ik een tampon die ik meteen kan weggooien en regelmatig kan vervangen toch wat aangenamer. Wel goed dat jij er zo tevreden over bent! Ik heb nog maar 1x een schimmelinfectie gehad (afkloppen!!) en vond dit de hel… Deed zoveel pijn en ik schaamde me ook nog eens kapot. Ben dus heel blij voor jou dat deze cup beter voor je werkt!
  Anneleen onlangs geplaatst…Een snap’je uit mijn leven #2My Profile

 • Reageer M 21 september 2016 om 10:53

  Ja ik vind het zo een uitvinding! Ik heb zelf de Lunette cup. Het was even oefenen, maar nu kan ik niet meer zonder! Beter voor mijn lichaam, beter voor het milieu en stukken goedkoper. Bij het eruit halen trek ik nooit alleen aan het stokje (want dan is hij nog vacuüm gezogen) , maar neem gelijk de cup zelf vast. Dan breek je het vacuüm en kan je hem er zonder problemen uithalen. In het begin was ik erg bang voor doorlekken, maar wanneer je met je vinger langs de rand van de cup gaat kan je zelf voelen of hij helemaal goed zit. En als hij zit, zit ie ook echt goed 😉 Met een beetje oefenen heb je het op een gegeven moment door. Ik verwissel hem vaak onder de douche, kan je lekker alles schoonspoelen. Veel mensen griezelen van het idee, maar joh het is je eigen lichaam en je eigen bloed. Eigenlijk vond ik het best wel interessant om te zien hoeveel bloed je verliest. Je leert je eigen lichaam beter kennen en daar de cup zo groot is moet je veel minder verwisselen als bij tampons. Kortom, ik kan het eenieder aanraden!

  • Reageer Manon 21 september 2016 om 13:30

   Nou precies dit dus haha!

 • Reageer Jessica 21 september 2016 om 11:29

  Nog steeds in twijfel of ik het moet proberen. De voordelen zijn zeker een aanrader.
  Ik ben al overgeschakeld naar tampons van Sani(nog iets) en Yoni, die zijn niet gebleekt en meer maandverband. Maar geen van beiden is echt fris. Je moet alsnog vaak naar de wc hiervoor. Met zo’n cup hooguit 3x per dag om te legen….
  Zeker met een lichte menstruatie zal de cup voor mij wel fijner zijn. Toch eens afwegen welke er allemaal zijn en gewoon proberen.
  Jessica onlangs geplaatst…30 day challenge – week 2 ‘Waar zie je jezelf over 5 jaar?’My Profile

 • Reageer Simone 21 september 2016 om 13:27

  Wat goed dat je hierover schrijft. Ik denk er echt serieus over na om het ook te gaan proberen. Ik gebruik meestal tampons, maar ik wordt daar ook niet meer heel blij van. En maandverband vind ik helemaal vervelend. Een cup leek me altijd wat viezig, maar eigenlijk is het dat dus helemaal niet. Goed om te lezen.
  Simone onlangs geplaatst…Babygebaren app Kwebl + giveawayMy Profile

 • Reageer Zara 21 september 2016 om 14:27

  Nou ik hou het gewoon bij tampons.
  Lijkt me niet fijn zo’n ding en uitkoken in een pannetje vind ik smerig haha. Zonde van de pan.
  Maandverband vind ik ook smerig, plakkerig stinkend boeltje. Zeker als het warm is, je voelt het gewoon broeien. Brrrr
  Tampons dus!

 • Reageer martina 21 september 2016 om 15:06

  ik heb je artikel vol aandacht gelezen. Nog nooit geprobeerd en gewoon heel benieuwd of het iets is! ik ga dit zeker onthouden!
  martina onlangs geplaatst…19 September 2016 – Durf het, doe het.My Profile

 • Reageer Saskia 21 september 2016 om 15:26

  Ik heb de tamponziekte (TSS) gehad, bijna mn dood geworden. Ook door dit cupje kun je de tamponziekte krijgen. Het sluit net zoals de tampon de ‘boel af’. Met andere woorden, een bron van bacteriën als je hier gevoelig voor bent.

 • Reageer Jessica 21 september 2016 om 20:03

  Ik moet heel eerlijk zeggen (of heb ik nu onder een steen geleefd??) dat ik hier nog nooit van gehoord heb! Ik gebruik nu zelf tampons en inlegkruisjes.

  Hoe zit het bij zo een cup als je op een openbaar toilet bent, dan kan je niet de boel opheisen, dat ding afspoelen en weer terug naar het toilet om hem weer in te brengen. Hoe ga jij hier mee om ?
  Jessica onlangs geplaatst…Nog 10 weetjes about JessMy Profile

  • Reageer Manon 21 september 2016 om 20:07

   Ik hoef ‘m niet tussendoor te legen (heb niet zo’n zware menstruatie) dus ik ben ’s morgens en ’s avonds thuis. Maar je kunt ‘m gewoon even schoonvegen met een wcpapiertje tussendoor 🙂

 • Reageer Jess 21 september 2016 om 21:58

  Al zoveel over gelezen en nog schrik van het ding. Ik krijg met geen stokken een tampon in, dus wel benieuwd ergens. ‘onder de 30 & niet vaginaal bevallen’ zou dat voor mij tellen. Ik heb een ks gehad.
  Jess onlangs geplaatst…Een dag als huismoeder met een baby van 11 maandenMy Profile

 • Reageer Margriet 24 september 2016 om 16:56

  Klinkt goed, zitten ook een hoop voordelen aan, maar ik weet niet of ik me er aan durf te wagen.
  Margriet onlangs geplaatst…Geboortekaartjes, naamkeuze en Windward MadeMy Profile

 • Reageer Michelle 25 september 2016 om 12:08

  Wat een duidelijke review! Na de zwangerschap zou ik dit zeker wel eens willen overwegen, tegen die tijd maar eens goed inlezen dus. Fijn dat het jouw zo goed bevalt!

 • Reageer Caroline 25 september 2016 om 18:42

  Fijne review! Ik heb een skcoon cup, nu een paar rondes gebruikt en bevalt prima! Wel even wennen de eerste paar keer inbrengen (en vooral eruit halen!! Het zweet is me wel een paar keer uitgebroken toen het niet meteen lukte). Voor de hele lichte dagen gebruik ik wasbaar maandverband, ook echt een aanrader!!

 • Reageer Lori (Mama's Jungle) 9 oktober 2016 om 08:49

  Wat een leuke persoonlijke review om te lezen. Ik gebruik de cup ook al een jaar en ben ook helemaal om. Het zit veel fijner en geen vieze luchtjes ofzo zoals bij tampons. Echt top.
  Lori (Mama’s Jungle) onlangs geplaatst…15x peuterboeken tips: tweedehandsMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge