Kids, Moeder zijn

Van twee naar één slaapje

Een poosje geleden schreef ik nog een blogje over het feit dat Nilo (dik 1,5 jaar oud) nog elke dag twee slaapjes deed (klik hier om te lezen). Dat was echt heerlijk voor mij overdag natuurlijk haha. Veel kindjes gaan van 2 naar 1 slaapje rond hun eerste verjaardag. Nilo dus niet. Helemaal prima, hij regelt het zelf wel. Als hij die twee keer slapen nog nodig had, wie ben ik om dit te verbieden. Tot na de vakantie.

Foto 07-08-16 16 23 24Op vakantie sliep Nilo nog prima twee keer per dag in de buggy aan het strand/zwembad. Maar de dag nadat we weer thuis waren wilde hij z’n middagdut niet meer doen. Hij sliep dan in de ochtend 1,5-2 uur en ’s middags ging hij wel in bed liggen maar na een half uur mieren, rommelen, staan, zitten, had hij er genoeg van en begon mij weer te roepen dat ie klaar was: “KAAAAAR, mama KAAR”. Nou, hups eruit en dan maar proberen om het gezellig te houden tot bedtijd (ahum, dit waren pittige dagen hahaha)… Dit was zo voor 3 dagen en vanaf toen hadden we “besloten” dat we één slaapje zouden proberen. Dit zou best even lastig worden want Nilo was om 6:00/6:30u wakker en dan tot een uur of 12 wakker houden was best een klus. Vaak is hij dan rond 9/10 uur al moe en deden we hem naar bed maar nu zouden we dit even moeten overbruggen.

babyfoon1Dit ging de eerste twee weken wel met horten en stoten. Hij gaf aan dat hij wilde slapen rond 10 uur maar dat is gewoon niet handig dan. Waarom nu wel z’n slaap “weigeren” denk je misschien? Nou, omdat hij dus die tweede middagdut niet meer deed en het té lang voor hem is om van 12 tot bedtijd wakker te blijven. Het was voor ons dus het idee om even hier doorheen te gaan, even te wennen voor hem en voor ons. Ik ging vaak rond 10 uur dan met hem op de fiets boodschappen doen, naar de speeltuin of iets ondernemen waardoor hij niet zou slapen. Na de (vroege) lunch naar bed en hij sliep 2 tot 2,5 uur. Dikke prima. Zijn bedtijd werd toen vervroegd van 20:00/20:15 naar 19:30 ongeveer en na 2/3 weken begon dit zijn vruchten af te werpen.

Hij houdt het nu prima vol tot 11:30-12:30u. Ik hoef geen drukke activiteiten meer te doen om hem wakker te houden. We lunchen vaak wel vroeg (zo rond half 12) maar dit gaat tot nu toe helemaal goed. Hij slaapt de ene keer 1,5 uur en de andere keer 2,5 uur, dit verschilt eigenlijk heel erg. Nilo wordt weer wakker en gaat meestal tussen 19:00-20:00 weer naar bed (ligt eraan hoe moe hij is). Er zijn een paar dagen tussen geweest dat hij om 9:00u ’s morgens zó moe was, dat ik hem wel twee keer laat slapen op een dag maar dit heeft hij dan gewoon nodig. Helemaal prima, hij mag slapen zoals hij dat wil en aangeeft.

We moeten zeggen dat hij sinds hij gewend is aan één slaapje ook de nachten ineens stukken beter slaapt. Ik wil niet gaan jinxen en ik klop het heel hard af, maar hij slaapt nu 9 van de 10 keer van 19:00 tot 7:00 aan één stuk door. Natuurlijk zitten er ook mindere nachten tussen, periodes van slecht slapen, of beland hij bij ons in bed, maar over het algemeen pakt hij zeker 11 tot 12 uur slaap aan één ruk (heerlijk). Voor ons voelt 7:00u echt nog steeds als uitslapen, aangezien we bijna 1,5 jaar tussen 5:00-6:00 wakker werden. Zeven uur is een christelijk tijdstip om wakker te worden en zo kunnen we allemaal aan onze 8 uur slaap komen als we willen.

Hoe ging bij jullie de overgang van twee naar een slaapje?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

18 reacties

 • Reageer Elisabeth 27 september 2016 om 06:08

  Wat leuk om te lezen! Jim zat Al vrij vroeg op 1 slaapje, maar hij is ook veel later wakker en gaar vroeger naar bed. Wakker rond acht uur, weer salpen rond half 1, tot een uur op half vier en dan om half acht weer naar bed.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Je maandelijkse kans om zwanger te wordenMy Profile

 • Reageer Leonie 27 september 2016 om 06:10

  Wat fijn dat Nilo zo goed doorslaapt! Onze nachten zien er nog steeds t zelfde uit, om de 3u voeden. Ik had gehoopt, nu dat ze 8 weekjes is, dat er iets langer tussen zou zitten.. haha.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Dingen die ik (anders) doe, nu ik mama ben!My Profile

 • Reageer Josan 27 september 2016 om 06:17

  Ik weet het eigenlijk niet. Het ging geleidelijk. Enkele weken geleden was het nog 2 maar na de vakantie was dat in eens over en is het 1 slaapje. Op dagen dat ik de andere van school moet halen is dat van 11.30 tot 14:00 en anders van 12:00- 15:00. Ik vind het wel lekker dan het tenminste lange slaapje zien. Die hazenslaapjes vind ik niks.
  Josan onlangs geplaatst…Derma Eco Woman body OilMy Profile

 • Reageer Milou 27 september 2016 om 06:30

  Fijn dat ‘ie daardoor nu goede nachten maakt! Faas heeft overdag nog 3 slaapjes en slaapt sinds kort van 18.00-07.00/08.00 (met de nodige voedingen tussendoor haha). Ben benieuwd wanneer dit veranderd!
  Milou onlangs geplaatst…Bijzondere slaapkamers met Pixers fotobehangMy Profile

 • Reageer Nicole 27 september 2016 om 06:31

  Volgens mij ging het hier heel geleidelijk aan van 2 naar 1.. En dat middagslaapje hebben we meestal nog steeds! Ideaal!
  Nicole onlangs geplaatst…Bedankavond met De buffetten boerMy Profile

 • Reageer Dita 27 september 2016 om 06:35

  Wat fijn om te lezen. Mila slaapt in de ochtend vaak maar 45 min. In de middag gelukkig wel langer. En vroeg lunchen, doen we met de kinderen op het kdv al jaren.
  Dita onlangs geplaatst…Shoplog baby – Next DirectMy Profile

 • Reageer Nicole @ Everyday-Life.nl 27 september 2016 om 06:38

  Hier ging het eigenlijk heel natuurlijk. Hij werd ’s middags gewoon niet meer moe en een klaarwakker kind in bed leggen heeft geen nut. Dus hij slaapt al een tijdje van ongeveer 12 tot 2 op een dag.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Tweedehands kinderkleding shoplog – De eerste meisjeskleding is binnen!My Profile

 • Reageer Malou 27 september 2016 om 06:40

  Hier ging het een beetje vanzelf, Nomi werd steeds later moe en daardoor ging ze naar 1 slaapje. Ze lag toen eerst aan het einde van de middag nog wel eens eventjes in bed, maar dan sliep ze niet en begon ze ook vrij snel ‘mamaa’ te roepen.
  Malou onlangs geplaatst…Nieuwe kleertjes voor Lenn en NomiMy Profile

 • Reageer Vanessa 27 september 2016 om 08:00

  Fijn om te lezen dat Nilo zo goed doorslaapt en jullie daardoor ook aan jullie 8 uur slaap per nacht komen!
  Vanessa onlangs geplaatst…Essence adventskalender 2016My Profile

 • Reageer Paola 27 september 2016 om 08:11

  Selena zit sinds 1,5 week ook op 1 slaapje. Die is er met 8.5 maand vroeg bij. Ik heb haar ook gewoon langer wakker gehouden en nu is haar ritme verschoven. Ze slaapt nu nog waardoor ze het makkelijk vol kan houden tot half 1. In de middag slaapt ze nu vaak een lange ruk van 2 a 2,5 uur gemiddeld! En waar ze eerst een uur lang wakker lag in de ochtend om vervolgens 30 minuten te slapen en in de middag 45 minuten wakker lag voordat ze 1,5 uur sliep valt ze nu meteen in slaap. Ik vond het wel zielig om haar wakker te moeten houden, maar nu ik er doorheen ben ben ik er heel blij mee! 🙂
  Paola onlangs geplaatst…Mijn leven in beeld 25 september 2016 Naar het bos en eten met familieMy Profile

 • Reageer Michelle 27 september 2016 om 08:19

  Interessant om te lezen! Morris doet met z’n bijna 5 maanden nog twee slaapjes. ’s Nachts slaapt hij van 20.30 tot 8.00 aan één stuk door, en dan overdag twee keer een uur of twee. Best een slaapkopje, die baby van ons.
  Michelle onlangs geplaatst…REVIEW: CYBEX CLOUD QMy Profile

 • Reageer Fem 27 september 2016 om 08:46

  Mijn dochter van 13 maanden hangt er tussenin. Heel lastig! Ze redt het nog niet tot 12u wakker te zijn, maar slaapt nu denk ik 2x een half uur. Ze ligt dan wel wat langer ‘te chillen’ in bed. ’s nachts slaapt ze van 19-7/8u. Niks te klagen!! Misschien ook maar ns proberen haar wakker te houden…

 • Reageer jodi - liefthuis 27 september 2016 om 15:00

  Onze spruit is nu 15 maanden en slaapt ook nog twee keer. Hij is rond 10 inderdaad ook echt moe en ik vind wakker houden zo zielig. Thuis slaapt hij een tweede keer meestal goed, maar soms wil hij dan niet en is het na even jengelen maar weer uit bed.
  Ben benieuwd wannee hij over gaat naar 1 slaapje, voorlopig houden we het nog lekker zo.
  Super fijn dit te lezen
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Mijn favoriete kinder/ baby merken – TagMy Profile

  • Reageer Manon 27 september 2016 om 15:17

   Jaa lekker laten inderdaad! Als dat tweede slaapje structureel niks meer wordt kan je altijd nog even zien hoe en wat!

 • Reageer Jessica 27 september 2016 om 15:57

  Wat interessant om te lezen hoe jullie het aangepakt hebben. Slim om rond 10 uur iets te gaan doen waardoor hij kan niet gaan slapen. Waardoor jullie nu een mooi ritme hebben met 1 slaapje.
  Jessica onlangs geplaatst…Shoplog Action: Verf, knijpers en aan de knutselMy Profile

 • Reageer Simone 27 september 2016 om 20:27

  Hier merkten we het aan Mirthe doordat ze ’s avonds niet meer wilde gaan slapen omdat ze gewoon nog niet moe genoeg was. Dat was met 15 maanden. We zijn toen ook overgegaan op één slaapje en nu gaat het slapen ’s nachts ook weer beter. Althans, over het algemeen dan. Het ging vrij vergelijkbaar, zoals jij schrijft. Hier ook vroeg lunchen nu 😉
  Simone onlangs geplaatst…Ik ging naar de tandarts en het was…My Profile

 • Reageer Madelaine 28 september 2016 om 10:15

  Het is altijd een beetje uitvogelen hoe en wat met de slaapjes! Ook hier een beetje zoekende hoor, ze slaapt soms nog geen half uurtje in de middag.. Fijn dat het goed gaat nu!

 • Reageer Dani 29 september 2016 om 16:08

  Bij mijn oudste hadden we eerst een middenweg toen we overgingen op 1 slaapje, namelijk slapen van 11:00 tot 14:00 ongeveer. Kwam alleen qua lunch beroerd uit want dat werd dan een late lunch, maar we konden wel middags wat gaan doen. Later schoof dat dan op van 13:00 tot 15:00-15;30. Onze jongste wordt zondag 1, en dat is nog echt een slaapkop die 2x ruim 2 uur slaapt. Slaapt van 19:30-7:30 en gaat dan rond 9:30-10:00 weer naar bed en dan middags nog een keer.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge