Persoonlijk, Zwanger

Zwangerschapsupdate: week 13 – De NIPT in Brussel

week13zwangerZaterdag 12 november bereikte ik de mooie mijlpaal van 14 weken: het tweede trimester is begonnen! Afgelopen week was een beetje een wervelwind. Ik kreeg de buikgriep, gingen naar België voor onze afspraak voor de NIPT (klik hier voor meer info over deze test) en daarnaast werd ik strontverkouden. (De foto is een beetje grauwig maar het was superdonker toen we ‘m maakten.)

–> Klik hier voor week 13 + buikfoto van de zwangerschap van Nilo

De NIPT in Brussel

Zoals jullie vorige week konden lezen, was de uitslag van de combinatietest niet helemaal zoals je dat graag wil. We kwamen in Nederland niet in aanmerking voor vervolgonderzoek (de NIPT/NIPtest) dus we besloten om naar het buitenland te gaan. We zaten met onze cijfers van de combinatietest nét boven de Nederlandse grens, vandaar. We wilden dus net iets meer zekerheid omdát we dus zo dichtbij die grens zaten…
Woensdag 8 november zaten we om 6:30u al in de auto, aangezien Brussel niet echt om de hoek ligt en het megadruk is op de weg die kant op. Better safe than sorry. We kwamen een uur van te voren bij het ziekenhuis aan, konden ons aanmelden (in het Frans…) en na een kop thee werden we geholpen. We kregen een heel verhaal en uitleg van de dokter (in heel mooi Vlaams met een Frans accent), moesten tekenen, bladiebla. Daarna kwam er een verpleegster, nam twee buisjes bloed bij me af en dat was dat.

Drie uur in de auto naar Brussel en drie uur weer terug omdat Nederland geen bloed kan afnemen en op kan sturen naar Amerika, want dat is wat er met dat bloed gebeurt. Geen andere dingen, puur bloed prikken en opsturen naar de USA. Ook niet tegen betaling als we dit graag zouden willen. Het mag en kan gewoon niet. Het is toch best wel gek… En ik kan er uren over doorranten hoe vreemd ik het vind dat wij in Nederland niet de zorg kunnen krijgen die we willen. Oké, vanaf april 2017 is de NIPT wel beschikbaar voor iedere Nederlandse zwangere vrouw maar dan heb ik er niks meer aan, net zoals duizenden? andere vrouwen afgelopen jaren. Maar goed, dat is weer een ander verhaal. Als we trouwens inwoners van België geweest zouden zijn, dan zouden we met onze cijfers van de combinatietest wél in aanmerking zijn gekomen voor de NIPT. In België (en ook in andere Europese landen) ligt de grens hoger dan die in Nederland vertelde de dokter en weet je waarom? Nederland BEZUINIGT hierop. Lekker die grens laag houden zodat veel gevallen er buiten vallen, scheelt toch weer 100/1000 (?) gevallen per jaar. Ik zeg: goed bezig Nederland, bezuinigen op de zorg. Nee wat dat betreft kan er nog heel wat geleerd worden van onze buren. /eindevanditepistel

nipt-brussel

Wachten, wachten, wachten
Een flinke duit armer (€500 voor de NIPT en €100 voor geslacht en nog 4 andere geslachtschromosoomafwijkingen) reden we weer terug naar huis. En dan, dan moet je wachten. En wachten is kut kan ik vertellen. Het duurt minstens een week voordat we de uitslag krijgen en ik hoop van ganze harte dat we de uitslag voor Nilo’s verjaardag krijgen. Als deze blogpost online komt zullen we ook nog geen uitslag hebben gehad. Zoals ik de de vorige update al schreef, heb ik me een soort van afgesloten voor de baby. Heel gek maar zo voelt het. Alles staat even op pauze, alle ideeën die we hebben, alles. Ik wil (?) me niet teveel hechten want stel… Nee, ik wil er niet aan denken. In deze update kan ik ook nog niet de uitslag met jullie delen maar ik weet wel, dat als de uitslag goed is, dat ik het dan allang van de daken heb geschreeuwd op Twitter, Instagram en ik denk ook wel bijna letterlijk van het dak.

Buikgriep + verkouden
Oja, zaterdag 5 november (Novelles verjaardagsfeest) begon de dag boven de wc. Ik dacht dat dat zwanger-gerelateerd was dus na twee keer spugen en een douche besloot ik toch maar even naar de verjaardag te gaan. Eenmaal daar zat ik als een zombie op de stoel, kreeg kotsneigingen van al het lekkers wat op tafel stond, dus na drie kwartier zei ik tegen Bieb dat ik toch maar ging. Toen ik thuis kwam wist ik niet hoe gauw ik naar de wc moest rennen en vanaf toen was het hek van de dam. Ik ga niet in detail treden maar het was een buikgriep en van 13:00u tot een uur of 20:00u liep ik om het half uur leeg. Ik was kapot! Ook helemaal leeg zijn in combinatie met een lage bloeddruk door de zwangerschap is niet heel prettig. Als je denkt dat je je een vaatdoek voelt zonder zwanger te zijn, het kan erger! Man man man. Maar goed, hoe snel de buikgriep from hell ook kwam, zo snel was hij ook weer weg. Mijn vriend kreeg het ook (Nilo ook) maar zij waren veel sneller weer de oude dan ik. Heeft denk ik echt te maken met de zwangerschap. Toen ik hersteld was van de buikgriep kreeg ik er een lekkere verkoudheid bij, wat resulteert in happen naar adem want je mag in zwangere toestand geen neusspray gebruiken. Heeeeeeeeer-lijk hahaha. Ahja, we overleven het ook wel weer.

Verder voel ik me wederom zwangerschapstechnisch gezien heel goed alleen dat mentale stukje is gewoon wel lastig. Ik heb het wel naast me neer kunnen leggen want de kans op een afwijking is en blijft nog heel klein en ik heb er ook een goed gevoel over dus dat scheelt. Gelukkig hebben we allebei hele lieve ouders waar we terecht kunnen als we even hulp nodig hebben wat betreft onze ziekenboeg, heb ik lieve vriendinnetjes om me heen waar ik 100x hetzelfde verhaal kwijt kan als ik wil en natuurlijk hebben we elkaar.

Vanaf nu is het wachten op de uitslag, die we hopelijk deze week krijgen…

Zoals ik al schreef in de vorige update zijn deze blogs niet bedoeld als “clickbait”, lekker spannend of express met een “cliffhanger”. Dit zijn puur de gebeurtenissen van week 13 van mijn zwangerschap, niets meer niets minder. Ik hou jullie graag op de hoogte en wil ook dit deel delen.

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

27 reacties

 • Reageer Lisette 14 november 2016 om 06:08

  Spannend hoor. Hopelijk komt de uitslag snel. Het is inderdaad gek dat we 1 Europa hebben maar dat de regels in alle landen zo verschillend zijn….
  Lisette onlangs geplaatst…VlaMy Profile

 • Reageer Elisabeth 14 november 2016 om 06:12

  Ik duim voor jullie! <3
  Elisabeth onlangs geplaatst…De ‘echte’ reden dat onze dreumes zo lang slaaptMy Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 14 november 2016 om 06:15

  Ik hoop op een goede uitslag voor jullie. Toch raar dat we hier in Nederland zo bezuinigen op dit soort dingen. Is trouwens op meer dingen, ook als zwanger worden niet lukt dat doen ze in belgie meer test en geven ze eerder medicijnen.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Opgeruimd! van Marie Kondo.My Profile

 • Reageer Joyce 14 november 2016 om 06:18

  Heel spannend. Hopelijk hebben jullie de uitslag snel en is alles in orde 🙂

 • Reageer Josan 14 november 2016 om 06:44

  Ooh dat is dat lange wachten ontzettend slopend. Vreselijk zeg, wat fijn dat je zo omringd bent door vrienden en familie bij wie je terecht kan voor steun.
  Josan onlangs geplaatst…Mommy Monday winactie Video van SintMy Profile

 • Reageer Dita 14 november 2016 om 06:58

  Heel spannend allemaal! Ik duim heel hard dat alles goed is!
  Dita onlangs geplaatst…Recept: Aardappel prei soepMy Profile

 • Reageer Nicole 14 november 2016 om 07:10

  Ik brand kaarsjes als een gek voor jullie. Hoop echt dat je snel de verlossende woorden hoort. En je weer kunt genieten 💋
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschapsaankondiging aan de familieMy Profile

  • Reageer Manon 14 november 2016 om 09:30

   Dankjewel Nicole!

 • Reageer Charlotte 14 november 2016 om 08:14

  Wachten is vreselijk! Ik duim mee voor een goede uitslag! Hopelijk komt die snel!
  Charlotte onlangs geplaatst…Wat je altijd al wilde weten over mij en Aukjeswereld…My Profile

 • Reageer Lieke Pos 14 november 2016 om 08:17

  Wat erg die spanning Manon! Hoop dat jullie snel de uitslag ontvangen en je weer kan genieten van jullie tweede wonder!! X
  Lieke Pos onlangs geplaatst…Zwanger week 16 | ZwangerMy Profile

 • Reageer Fenna 14 november 2016 om 08:24

  Spannend zeg, ik duim voor jullie!
  De regels rond de Nipt zijn zo krom. Volgens mij kan je op een aantal plekken in Nederland wel bloed af laten nemen, die dat dan weer vervoeren naar België, zodat België het weer op kan sturen.. dan zou ik ook liever zelf erheen rijden.
  Hopelijk kan je snel weer genieten!
  Fenna onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate: Week 28 + de eerste kleertjes!My Profile

 • Reageer Zara 14 november 2016 om 08:29

  Ik hoop dat de reactie positief is! Hoop blijven houden.
  En wat belachelijk dat je naar het buiteland moet om bloed te prikken. Als ik familie uit belgie moet geloven ligt de zorg daar sowieso 10 keer hoger. Hier bezuinigen ze op elk cent. Zelfs de ruggenprik is al een luxe en ons maar wijsmaken dat het op eigen kracht beter is. Nee nederland is gewoon gierig punt. Achja gelukkig ben je toch geholpen. Het zal vast allemaal wel in orde zijn.

 • Reageer Martina 14 november 2016 om 08:34

  Spannend om te moeten wachten! Hoop voor jullie dat alles in orde is!
  Martina onlangs geplaatst…13 November 2016 – 10x sparen doe je zeker NIET zo…My Profile

 • Reageer Leonie 14 november 2016 om 08:37

  Ik duim ook heel hard voor jullie! Hopelijk snel de uitslag!
  Leonie onlangs geplaatst…Weer aan het werkMy Profile

 • Reageer Michelle 14 november 2016 om 08:37

  Kan me je frustratie over de NIPT heel goed voorstellen. Zo vreemd dat hier op bezuinigd wordt.. Ik duim als een malle dat je snel een goede uitslag krijgt!
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG88: KNEUTERIGE DINGENMy Profile

 • Reageer Nicole 14 november 2016 om 08:44

  Helaas hebben we het niet voor het uitkiezen in het leven. Ik hoop voor je dat de test je brengt wat je hoopt.
  Nicole onlangs geplaatst…Random favorieten op dit moment!My Profile

 • Reageer monique 14 november 2016 om 08:48

  Ellende hier in Nederland, met alles wat een mens nodig kan hebben aan zorg. En we kunnen boos worden, maar mijn moto over ons Nederland is tegenwoordig ” Verbaas u niet, verwonder u slechts”.

  Maar goed eventjes over jullie wonder. Ik ga duimen dat je een super uitslag krijgt, en dat je vooralsnog kunt gaan genieten van dit alles.

 • Reageer Susan 14 november 2016 om 08:49

  Ik duim heel hard voor een snelle & goede uitslag!

  En je mag iig gewoon neusspray met zoutoplossing gebruiken in je zwangerschap 😉 neusspray die geschikt is voor een baby is ook geschikt voor jou

  • Reageer Manon 14 november 2016 om 09:28

   Ja I know! Maar die werkt voor geen meter bij mij. Neus blijft dicht zitten… Dus maar stomen, stomen en naar adem happen.

   • Reageer Susan 14 november 2016 om 11:13

    Heel vervelend is dat, hopelijk snel weer beter!

   • Reageer Sabien 14 november 2016 om 20:24

    Ah lieve Manon wat een vreselijke situatie, ik hoop dat jullie snel een goede uitslag mogen ontvangen! Kleine tip; Glas lauwwater met een theelepel zout. Meenemen onder een warme douch, een neusgat dichtduwen en met de andere kant zoutwater ‘snuiven’ dan komt het slijm snel los. Hoop dat dit helpt en dat je snel van de verkoudheid afbent!

 • Reageer Sandra 14 november 2016 om 08:55

  Ik hoop dat jullie snel de uitslag krijgen en dat je daarna weer kunt genieten van je zwangerschap! Mag ik vragen waarom jullie voor Brussel gekozen hebben en niet voor een afnamecentrum in NL of voor Antwerpen? Ik ga over 2 weken zelf de NIPT doen, vandaar mijn interesse. Mijn verloskundige was het hier niet mee eens, ze vond de combinatietest beter omdat met de combinatietest naar meer afwijkingen gekeken kan worden dan met de NIPT, maar na jouw verhaal ben ik alleen maar meer overtuigd. Ik zag op de website (van Gendia) dat je ook op verschillende locaties in Nederland je bloed kunt laten afnemen, dan sturen zij dit op naar Antwerpen en zij weer naar Amerika. Dacht er zelf aan om het op die manier te doen.

  • Reageer Manon 14 november 2016 om 09:27

   Wij kozen voor Brussel want hier kunnen ze met hetzelfde bloed meerdere afwijkingen opsporen en ook meteen het geslacht. Ook heb ik her en der gelezen dat Brussel sneller met de uitslag is dan Antwerpen. Vandaar! Combinatietest kan inderdaad ook hartafwijkingen opsporen die je anders pas met de 20wekenecho ziet dus wat dat betreft heeft ze wel gelijk natuurlijk. In Belgie kan je ook gewoon die echo krijgen, wij kregen de vraag of we dat nog wilde maar aangezien wij die al in NL gehad hebben, kozen wij om dit niet te doen.

 • Reageer Loes Johanna 14 november 2016 om 08:58

  Spannend, ik blijf vooral heel hard mee duimen!! <3
  Wat balen dat je er ook nog eens de buikgriep bij kreeg, het klinkt voor mij heel bekend (buikgriep, snel over, toen verkouden). Helaas kwam het na anderhalve week nog een keer terug, hopelijk blijft dat jullie bespaard!
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Weekend Plog 4: tapas en verjaardagenMy Profile

 • Reageer Dagmar 14 november 2016 om 10:52

  Wat een ontzettend spannende tijd, ik hoop zo dat jullie goed nieuws mogen krijgen en je weer volop van deze zwangerschap kunt genieten. Pff ik leef intens met jullie mee en vind het verschrikkelijk dat jullie deze tijd nu zo vol onwetendheid moeten overbruggen. En dan ook nog zo ziekjes tussendoor, deze week wordt duizend keer beter voor jou/jullie. Dat moet gewoon <333 Heel veel liefs X
  Dagmar onlangs geplaatst…Zwanger week 37 – Valse weeën, positieve controle en verlofMy Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 14 november 2016 om 17:16

  Zijn er echt mensen die denken dat het voor clickbare is??? Heel raar. Ik duim met jullie mee meis
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Als onze spruit straks kan lopen….dan gaan we…My Profile

 • Reageer PinkFairy 14 november 2016 om 19:43

  Oh oh, ik leef zo met je mee en hoop van harte dat de uitslag goed zal zijn!
  PinkFairy onlangs geplaatst…Baby | Kleding opgeruimd – wat gaat er weg?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge