Babypraat, Lifestyle, Moeder zijn

Gebaren met je kind

Wij weten het allemaal. Hoe makkelijker alles wordt wanneer je kindje kan praten. Wanneer ze kunnen zeggen wat ze willen, duidelijk kunnen maken dat er iets is of dat ze iets willen. Ook weten we dat de meeste kinderen pas met 1,5-2 jaar echt “zinnetjes” gaan maken. Maar hoe makkelijk is het als je al vanaf een paar maanden met je kindje kan communiceren. Ik vond het altijd reuze interessant die gebarentaal met kinderen. Echter heb ik hier nooit iets mee gedaan. Tot mijn zus erover begon. Het leek haar leuk om gebarentaal voor kinderen te leren en dus besloot ze haar ervaringen met ons te delen.

Hallo, ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Manja en ik ben de zus van Bibian. Ik ben getrouwd en heb een zoontje van zes maanden.

img_0579Tijdens mijn zwangerschapsverlof ging ik elke vrijdag naar het Babycafe samen met mijn zoontje. Dit is een bijeenkomst van ouders met hun baby’s, dreumesen en peuters, waarbij de ouders lekker kunnen kletsen en de kindjes gezellig samen kunnen spelen. Het Babycafe wordt georganiseerd door een lactatiedeskundige, die je ook alles mag vragen omtrent borstvoeding, kolven en alles wat hierbij komt kijken.
Tijdens mijn verlof heb ik ervaren dat je wereld best klein is. Iedereen om je heen is werken en het is best fijn als je er even uit kunt en advies kan vragen aan andere ouders.
Soms worden er ook demonstraties en lezingen gegeven tijdens het Babycafe.

Helaas liep mijn zwangersschapsverlof af en moest ik weer elke vrijdag werken, waardoor ik niet meer naar het Babycafe kon.

Een tijdje geleden zag ik op Facebook dat er een introductie werd gegeven tijdens het Babycafe over hoe je als ouder met je kindje kunt praten ook al is dat met een baby of met je kindje van 2 jaar die nog niet zoveel praat, maar zich wel wil uiten.
Hier werd ik nieuwsgierig naar en besloot om er heen te gaan om meer informatie hierover te verkrijgen.

De mevrouw die de introductie gaf vertelde dat gebarentaal een manier is om te kunnen communiceren met je kindje nog voor het kan praten en tegelijkertijd de spraaktaalontwikkeling te stimuleren. Babygebaren zijn eenvoudige gebaren uit de officiële Nederlandse gebarentaal, die ook gebruikt worden bij doven en slechthorenden.

img_0492Gebaren bestaan uit bewegingen, dit is de eindpose van het gebaar: “melk”

Wanneer je deze gebaren gebruikt bij baby’s vanaf zes maanden, schijnt je kindje vanaf zijn achtste maand in staat te zijn om door middel van deze gebaren te kunnen communiceren en elkaar beter te begrijpen.

Ze liet een filmpje zien van haar en haar zoontje waarin ze een boekje voorleest met gebaren erbij. Toen ze in het boekje naar het plaatje wees, vertelde haar zoontje wat hij zag door het gebaar van “HOND” te maken.

Daarnaast vertelde ze dat je kindje gefrustreerd kan raken naarmate het ouder wordt en omdat hij/zij niet goed duidelijk kan maken wat hij/zij wilt of bedoelt met alleen wijzen en/of huilen. Met babygebaren kunnen er veel van deze frustraties weggenomen worden, doordat je kindje zich beter kan uiten door jou te laten zien door middel van gebaren of het bijvoorbeeld “DRINKEN” wil.

img_0493Gebaren bestaan uit bewegingen, dit is de eindpose van het gebaar: “op”

Ook hebben we tijdens de lezing “Sinterklaas kapoentje” en “ Deze vuist op deze vuist” met de bijbehorende gebaren, gezongen.

Thuis ben ik op Youtube gaan zoeken en heb ik ook “Zie ginds komt de stoomboot” in gebarentaal gevonden.

Ze had ook een serie DVD’s bij zich “Kindergebaren met Lotte & Max”. De trailers hiervan kun je op Youtube bekijken. Ik heb de eerste DVD voor mijn zoontje gekocht, aangezien hij nu al nieuwsgierig is naar de tv en hij hopelijk leert van de gebaren die dan op een speelse manier op de tv worden uitgelegd.

img_0576Aangezien ik erg enthousiast was geworden over deze manier van “praten” met je kindje, heb ik mij opgegeven voor een cursus die bestaat uit twee avonden.

Hier zal ik meer over vertellen, nadat ik de cursus heb gehad.
Ben je zelf ook nieuwsgierig geworden naar aanleiding van dit artikel dan zijn er verschillende sites op internet te vinden waar je informatie kan inwinnen over babygebaren.

Kennen jullie deze manier van communiceren? Laat het ons weten in de comments!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

13 reacties

 • Reageer Nicole 9 december 2016 om 06:24

  Op de peuterspeelzaal van mijn dochtertje doen ze ook veel met die gebaren alleen heb ik er nooit iets mee gedaan omdat zij vanaf die leeftijd al vrij goed kon praten. Maar wel interessant!
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschap | week 14 – welkom tweede trimester!My Profile

 • Reageer Loes Johanna 9 december 2016 om 06:29

  Heel interessant! Het is zeker iets wat ik ga onthouden voor bij ons dochtertje straks.
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Zwanger: week 27My Profile

 • Reageer Malou 9 december 2016 om 06:30

  Interessant dit zeg, ik ga er wat meer over opzoeken 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Dit zei ik tijdens de bevallingMy Profile

 • Reageer Alexandra 9 december 2016 om 07:09

  Leuk dat jullie hier aandacht aan besteden!! Ik doe ook gebaren met mijn zoontje sinds hij 6 maanden is (hij is nu 21 mndn) Hij heeft daar zoveel aan gehad!
  In het begin gebruik je maar weinig gebaren en krijg je 0 response. Dat is niet erg motiverend kan ik je zeggen, maar de aanhouder wint en hij gebruikte zijn eerste gebaar. Naarmate hij ouder werd zocht ik steeds meer gebaren op. Hij pikt ze super snel op.
  Ik merk dat hij dingen beter begrijpt als ik gebaren gebruik en hij soms net even het gebaar nodig heeft zodat ik hem begrijp.
  Wij hebben de hele dvd-box van Lotte en Max en hij is er helemaal gek op. Het is ook erg leerzaam dus vind ik het zelf minder erg om dit op te zetten.
  Echt heel leuk en meer ouders zouden hiervan moeten weten. Met name ouders van kinderen die moeite hebben met leren praten. Ze leren zo toch soort van een tweede taal!

 • Reageer Lindsay | lindsayvallen.nl 9 december 2016 om 07:29

  Wat een leuk onderwerp om over te lezen! Ik ben heel benieuwd naar Lotte en Max, ga meteen even Googlen!

 • Reageer Nicole 9 december 2016 om 07:51

  Kennissen van ons deden dit en hun dochter kon echt al heel snel woordjes zeggen en zich uit drukken hierdoor. Al was zij met alles wel vrij snel moet ik zeggen. Zelf hebben we het niet gebruikt.
  Nicole onlangs geplaatst…Help, mobiele telefoon helemaal dood; alles kwijt!My Profile

 • Reageer Judith Groen 9 december 2016 om 07:53

  Ik had er wel een vaag van gehoord, maar nooit echt verder naar gekeken.
  Het ziet er toch wel erg interessant uit!

  Hoe fijne zou het idd zijn dat je al veel eerder kunt communiceren.
  Ik ga zeker eens verder informeren.

 • Reageer Desiree 9 december 2016 om 08:21

  Wat een leuke post! Ook ik heb vanaf jonge leeftijd kindergebaren aangeboden aan mijn zoontje. Dat scheelde hem (en mij) op korte termijn al frustratie. Zijn eerste gebaar was “melk”, want hij had blijkbaar honger. Hij was nog geen jaar en ik sprong een gat in de lucht. Oké, oké, ik moest ook huilen zo trots dat ik was. Daarna gingen de andere gebaren ook heel snel en is hij ook rap (en duidelijk) gaan praten. In mijn functie als peuterjuf gebruik ik ook zoveel mogelijk gebaren op de peuterspeelzaal. Superschattig als je 14 kinderen het goedemorgen-liedje ziet gebaren. Ik ben pro-Lotte&Max!

 • Reageer Marleen 9 december 2016 om 08:31

  Wat leuk en hoed dat jullie hierover schrijven! Ik ben logopedist en zie dus veel kinderen met taalproblemen! Lotte en max is echt een super leuke manier voor kinderen om gebaren te leren. Op YouTube zijn ook wat filmpjes van ze te vinden.

 • Reageer Martina 9 december 2016 om 08:40

  Ik heb er wel eens wat over gehoord via via, zelf eigenlijk nooit echt in verdiept en ik heb het gevoel dat ik er nu met mijn zoontje van anderhalf al goed uit kom. Benieuwd naar hoe dit werkt bij jongere kinderen
  Martina onlangs geplaatst…9 December 2016 – Operatie tanden poetsen My Profile

 • Reageer haia 9 december 2016 om 13:06

  In de creche van ons neefje doen ze dit en wordt het ook gevraagd aan de ouders om het aan te leren. Maar onmdat ons neeje langer thuis is geweest dan voorzien zijn ze er niet meer mee gestart
  Vraag me af of ze dan vroeger of juist later beginnen met praten.

 • Reageer Anneleen 10 december 2016 om 13:57

  Ik vind dit heel boeiend om over te lezen! Lijkt me heel mooi en goed om kindjes deze gebaren aan te leren. Ik ben benieuwd hoe de twee cursusavonden je bevallen, Manja!
  Anneleen onlangs geplaatst…Terug in de tijdMy Profile

 • Reageer Mirjam 11 december 2016 om 19:38

  Ik gebruik op mijn werk (gehandicaptenzorg) veel gebaren. Veel collega’s passen dit ook toe op hun kinderen en ik wil dat ook gaan doen. Op Facebook heb je “het gebaar van de dag”, heel leuk!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge