Food, Kids, Lifestyle

Eetdagboek van een 2-jarige

Laatst deelden we een eetdagboek van River en we kregen de vraag of ik, Manon, ook eens een eetschema van Nilo wil delen. Ik vind het ook altijd leuk om “te vergelijken” met andere tweejarigen dus ik zet het vandaag op papier! Laten we eerst voorop stellen dat ieder kind anders is, ook met eten. De een eet “veel” en de ander eet weinig, weer een ander lust niks en zo heb je ook genoeg peuters van twee die alles proeven en alles lusten. Helemaal prima, je kunt moeilijk een kind met honger negeren en een kind wat niet eet een trechter in de strot douwen en vetmesten als een gans. Kinderen regelen dit allemaal zelf en natuurlijk heb je als ouder ook wel wat te zeggen maar op een gegeven moment houdt het op. Dus ga jouw 2 jarige peuter asteblieft niet met de mijne vergelijken want dat heeft toch geen zin haha!

kinderservies-ikeaIk schrijf dit eetschema als een hele gemiddelde thuisdag. Er zitten ook genoeg dagen bij waarbij hij het fruit overslaat, meer koek en snoep eet dan mij lief is, z’n brood niet op eet of er de brui aan geeft met het avondeten en een half uur later aan de cracottes met Nutella zit. Ook als we op pad zijn is het anders want dan eten we vaak wat lekkers als lunch (croissantje, frietjes, luxe tosti oid). Of verjaardagen, feestdagen, je kent het wel. Qua drinken drinkt hij altijd diksap en heel af en toe appelsap (50/50 appelsap/water). En een slokje DubbelFriss, koffie, thee, non-alcoholische drankjes van mama ;-), soms wil hij een beker Optimel maar dat is eigenlijk maar 1-2x in de week. Hij vindt gewone melk echt niet te nassen en het is toch wel goed om wat zuivel binnen te krijgen dus dan maar via Optimel, kaas, vla en yoghurt.

♦ Als ontbijt eet Nilo bijna altijd een bruine boterham met korst met smeerleverworst. Het wisselt af en toe nog wel met fruitpuree (jam is het niet want er zit geen extra suiker in) of plakjes gekookte worst, maar 9 van de 10 keer is het toch smeerleverworst. Daarna wil hij vaak nog een (of twee) cracottes en hier mag hij dan appelstroop of Nutella op (dun gesmeerd).

ipad♦ Tussendoor krijgt hij eigenlijk altijd fruit. Banaan of appel. Ander fruit moet ie niet. Dit gaat er altijd wel met smaak in. Soms ben ik lui en geef ik ‘m 1 of 2 zakjes knijpfruit.

♦ Als lunch krijgt hij ook altijd weer een bruine boterham met korst (als hij ’s morgens geen leverworst heeft gehad mag hij dit ’s middags maar anders met gewone worst of weer fruitpuree). Regelmatig maken we een tosti (dan eet hij 2 boterhammen) of maken we knakworstjes warm.

♦ Na de lunch gaat hij slapen en als hij wakker wordt krijgt hij vaak iets van een koekje (Nijntje of spritskoekje, net wat we in huis hebben). Dit kan net zo goed een rijstwafel zijn, een droge cracker of iets anders in de trant.

foto-29-12-16-20-29-50♦ Rond een uur of 15:00 maak ik vaak een bakje komkommer, tomaat, zoete paprika voor hem. Bijna altijd eet hij dit wel maar soms moet ie het ook niet en wil dan nog meer koekjes of rijstwafels. Ik ben dan ook niet heel moeilijk en dat mag dan ook wel maar meestal eet hij wel gewoon zijn rauwkostje.

♦ Het avondeten is bij onze peuter ver van exotisch. Rijst, pasta, wraps en dat soort dingen moet hij echt niet hebben. Zijn allerlievelingseten is gewoon een stamppot van aardappels en groenten. Dit maak ik dus ook altijd voor hem of we moeten zelf gebakken aardappeltjes met groenten eten (2x in de week ongeveer). Je kan zeggen: je bent gek dat je twee potjes kookt maar ik wil dat hij gezond eet dus dan maar stamppotten zo lang hij dit goed eet. Zijn lievelingsgroenten zijn spinazie, broccoli en bloemkool. Doperwtjes met wortel gaat er ook wel oké in. Daarnaast krijgt hij 5 van de 7 dagen nog een stukje vlees (vaak iets van een runderburger, gehakt of kip) wat hij met smaak op eet.

♦ Soms eet hij nog een toetje (yoghurt) maar niet altijd.

kindersnacks2Zoals je ziet is onze zoon een echte vleesliefhebber en best wel een grote eter. Wij kennen ook fases van slecht eten, weinig eten en die gaan vaak wel weer over. Ik maak me er niet zo druk meer om. Hij kan soms echt bunkeren als een bouwvakker maar hij heeft het blijkbaar nodig. Hij is totaal niet dik, ongezond en volgt netjes de middellijn qua gewicht. Ik kijk wel altijd dat hij niet een overkill aan vlees binnenkrijgt want dat lijkt me niet heel gezond en ik probeer altijd sowieso 1 fruitmoment en 1 groentemoment in de dag te bouwen.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om eens een eetschema van een gemiddelde dag te zien van onze twee jarige peuterzoon. Heb jij nog tips en aanraders voor tussendoortjes, broodbeleg of iets anders?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

16 reacties

 • Reageer Josan 6 januari 2017 om 07:16

  Ijsjes! Ja, ook in de winter kan je met smaak zelfgemaakte ijsjes eten. Fruitpuree heb ik positieve dingen over gehoord. Dat wil ik dit jaar ook nog wel gaan proberen.
  Josan onlangs geplaatst…Moet het broodbeleg op het kdv gezonder?My Profile

 • Reageer Loes Johanna 6 januari 2017 om 07:25

  Ja zeker leuk om te lezen, ook al duurt het voor mij nog even voor ik me er ook mee bezig moet houden! Ik vind het er allemaal gezond uitzien. 😊
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Zwanger: week 31My Profile

 • Reageer Channa 6 januari 2017 om 07:35

  Hier eigenlijk veelal hetzelfde, alleen wordt hier al het fruit gegeten. Dus hier zijn het vaak gemende fruitsalades (zelf gemaakt) voor tussendoor.
  Channa onlangs geplaatst…Het Zoef Zoef (huis)dieren paradijs + WINACTIEMy Profile

 • Reageer e 6 januari 2017 om 07:45

  Wat leuk om te lezen, en wat fijn dat nilo zo goed eet.
  Mijn dochtertje (15 maanden) list ook geen gewone melk. Maar karnemelk vind ze heerlijk, net als ikzelf trouwens. Misschien vind nilo dat ook wel lekker ☺

  • Reageer Manon 6 januari 2017 om 10:03

   Oh dat kan ik wel eens proberen! Thanks voor je tip.

   • Reageer Jeanne 6 januari 2017 om 18:50

    Dat hoor je idd erg vaak, dat mensen wel karnemelk, maar geen melk lusten. Nog gezonder ook haha!
    Ik vind dat Nilo best wel gezond en gevarieerd eet! Het viel me op dat jij appel echt grappig snijdt 🙂 Wij doen altijd in 4-8 partjes, maar dit ziet er veel leuker uit.

    • Reageer Manon 6 januari 2017 om 18:59

     Hahaha dit was een keer toevallig zo in schijfjes! Hier meestal ook gewoon partjes 😀

 • Reageer Dominique 6 januari 2017 om 07:53

  Dit is ongeveer t schema van Jaimy, volgende week 2!

  Smorgens 1 a 2 broodjes of een bord pap. Op zn broodje eet hij dan kaas, worst, gebraden gehakt, hagelslag, jam of salade.

  Tussendoor fruit. Hij is er gek op en eet dan ook bijna elk fruit. Behalve appel.

  Tussen de middag 1 a 2 broodjes met t zelfde beleg. Ik wissel vaak met van alles op brood. Of hij eet een tosti, knakworstjes, croissantje, of ik haal kibbeling of een loempia. En als ik uit lunchen ben krijgt hij vaak poffertjes.

  Na zn middag slaapje krijgt hij fruit als hij dat smorgens niet heeft gehad omdat we laat waren of omdat hij maar 1 stuk fruit op had. Of hij krijgt een koekje, laatst pepernootjes wat hij heerlijk vond. Of hij krijgt een klein zakje chips waar hij ook gek op is. Maar soms ook gewoon een droge soepstengel en rozijntjes.

  Met t avond eten eet hij of helemaal niets (leuke fase) of hij eet wel. En hij lust eigenlijk alles. Aardappelen, groente en vlees (vooral zn vlees) maar ook pastas, rijst. We eten 3 x per week aardappelen en groente. 1 x een gezond pasta of rijst recept. Op vrijdags vaak lasagna of wraps, tacos of zo iets. Op zaterdag bestellen we vaak van chinees, turks, suhsi, pizza of weet ik t wat. En zondag vaak makkelijk, soep ofzo. Als hij “goed” gegeten heeft krijgt hij een toetje.

  Ik heb savonds ook wel eens hartige taart of soep en dat bewaar ik als t over is voor de volgende dag tussen de middag.

  • Reageer Manon 6 januari 2017 om 10:04

   Wat leuk om te lezen! Gelukkig om te lezen dat ik niet de enige ben die tussen de middag soms wat “lekkers” maak/bestel hahaha.

 • Reageer Malou 6 januari 2017 om 07:54

  Ja leuk! Nomi eet ongeveer net zo veel, maar ze wil echt niks van rauwkost of appel weten.
  Malou onlangs geplaatst…Eindelijk zonder huilen naar bedMy Profile

 • Reageer Nicole 6 januari 2017 om 08:20

  Het broodbeleg van de kleine keuken is hier wel een succes maar favoriet is hier dus hagelslag. Wat niet zo gezond is haha.. Dus dan maar smeerkaas want gewone kaas eet ze niet.
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschap | week 18 – extra groeiecho’sMy Profile

 • Reageer Nicole 6 januari 2017 om 09:17

  Ons zoontje eet heel vaak pindakaas op brood. Lust hij dat niet? Of smeerkaas ofzo? Meestal kies ik zelf voor wat smeerbaars op brood want anders eet hij het beleg op en dan laat hij het brood staan 😉
  Nicole onlangs geplaatst…Met de billen bloot: mijn meest gênante momenten van zwangerschapsdementieMy Profile

 • Reageer Lilian 6 januari 2017 om 09:46

  Bij ons is het eigenlijk wel het hetzelfde. Onze kleine boef wil alleen geen komkommertjes, tomaatjes of andere rauwkost. Hier krijgt hij vaak dan nog een keertje fruit. Alle soorten wie er maar zijn, dat vind hij echt heel lekker. Leuk om zo een keer een overzicht te zien.
  Lilian onlangs geplaatst…Winactie – Fashioncheque T.W.V. €20,-My Profile

 • Reageer Dita 6 januari 2017 om 10:14

  Leuk om te lezen. We komen net van het CB en Mila mag nu ook gewone melk (dit krijgt ze al een tijdje) maar vindt ze ook niet super lekker. Ze ontbijt met een beetje melk en een broodje of een bordje pap. In de ochtend tussendoor fruit en in de middag 2 broodjes met smeerbeleg of kaas. Later op de middag krijgt ze een koekje, soepstengel, rijstwafel oid. In de avond eet ze met ons mee en soms eten we een toetje. Voor het slapen krijgt ze nog melk.
  Dita onlangs geplaatst…Baby Update – Mila Chandra 11 maandenMy Profile

 • Reageer Ama 6 januari 2017 om 17:41

  Wat fijn om de eetschema van Nilo te lezen!! Mijn zoontje is op dit moment heel erg aan het bunkeren, het liefst de hele dag door. hij is nu 18 maanden. Fijn te lezen dat Nilo dat ook heeft. Soms denk ik waar laat je het allemaal. Maar zoals jij al zei, ze zullen het wel nodig hebben. Hele dag door vraagt die om bood( brood) en toetie( toetje of menoen( meloen). als ontbijt(07:00) eet hij 2 boterhammen( meestal met alleen boter), om 10u wilt die weer boterham, ik geef hem dan weer twee met de ene keer (zuivelspread of, heel klein beetje smeerkaas, hagelslag, pindakaas, of gegrilde kipfilet) tussendoor krijgt hij afwisselend appel, peer, komkommer, meloen, knijpfruit, rijstwafel,koekje, wortelchips. En avond eten eet die echt bijna alles, wij eten kip of soms vis of tahoe, maar ook niet elke dag en hij krijgt het ook af en toe. En als toetje krijgt die meestal gewoon milde yogurth wat ik ook eet.

 • Reageer Jodi - liefthuis 7 januari 2017 om 10:06

  Heerlijk als de kleinen goed eten. Onze spruit eet echt veel en is dol op druiven en bananen. Dat mag hij van mij best hebben. Verder soepstengels en rozijntjes, en soms mag hij ook best een klein koekje
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Shoplog voor mijn spruit…Zara en H&M..My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge