Babypraat, Kids, Moeder zijn, Persoonlijk

Novelles koemelkallergie – Heel erg zoekende!

Het is alweer een tijdje geleden dat we er eindelijk achter kwamen wat er met Novelle aan de hand was. Na een enorme periode van veel huilen, krijsen en het ergste: de onwijze uitslag over haar hele lichaam, bleek dat ze een allergie had voor koemelk.

IMG_0366We zijn nu zeker een half jaar verder en het gaat best goed. We hebben onze draai zo’n beetje gevonden. Na veel soorten melk proberen, zijn we toch weer bij Neocate 2 (speciale koemelkvrije flesvoeding) aangekomen. We hadden in overleg met de kinderarts besloten om over te stappen naar een ander soort melk zoals geitenmelk of sojamelk. Geitenmelk ging gelijk niet goed, ze zat gelijk onder de uitslag waardoor ze weer jeuk kreeg. Gelukkig zagen we het vrijwel direct en stopten we meteen met deze variant. Optie 2 was sojamelk, heel handig want ze hebben veel producten waar soja in zit en zo is het koken en eten makkelijker. In het begin kleine beetje soja gegeven en toen steeds meer. En ineens: diarree. Terug bij af. We stopten direct met sojamelk en ook de diarree stopte meteen… Toch willen we de soja nogmaals proberen, want wie weet was het wel een korte buikgriep, dat weet je natuurlijk nooit. Maar goed, geen geitenmelk, geen sojamelk. Lastig. Omdat mevrouw haar melk echt wel mist, moesten we op zoek naar een andere variant. Ondertussen hadden we wel de Neocate nog achter de hand, de diëtiste had gelukkig een machtiging uitgeschreven voor versie 2 zodat we rustig konden gaan zoeken naar een alternatief.

img_2532Ik besloot de supermarkt in te duiken en gewoon te kijken wat er was. Havermelk, dat kon ik ook gaan proberen. Helaas vond ze dit echt niet lekker en belandde dit jammer genoeg in de prullenbak. Poging 4: rijstemelk. Bam, een schot in de roos. Ze vindt het heel lekker en ze krijgt er geen krampen etc van. Wel komen er, als ze het op, wat bultjes op haar wangen, vrijwel direct maar deze verdwijnen ook weer binnen het half uur en echt last heeft ze er niet van. Rijstemelk is het op dit moment dus.

Wat betreft het eten ben ik erg zoekende. Veel recepten die wij maakten bevatten melk, of wordt bereid met een vorm van melk. Ik verving dit in het begin door een sojaproduct maar dit kan op dit moment dus even niet. Het is dus een kwestie van pure producten gebruiken. Aardappels, groente, rijst, pasta, vlees. Vlees en vis eet ze trouwens niet super vaak. Ze vindt het, net als haar grote broer, niet heel lekker. Wel probeer ik dit af en toe door het eten te doen zoals spaghetti, bami etc. Qua broodbeleg ben ik ook nog zoekende en gelukkig kreeg ik laatst wat tips op Twitter. Ik kwam gewoonweg niet verder dan jam en appelstroop.

img_2080Laatst probeerde ik een plakje worst maar dat is nog geen succes. Ik ga de tips van Twitter maar eens bekijken en op zoek in de winkel, maar mocht jij nog tips hebben laat het mij zeker even weten!

Voor nu hebben we onze weg gevonden, over een half jaartje mogen we weer koemelk gaan introduceren en daar zie ik best tegenop. Weer die ellende misschien, maar misschien ook niet. Dat zou heel fijn zijn maar aangezien ze best heftig reageerde op de soja- en geitenmelk houd ik op dit moment mijn hart nog vast…

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

31 reacties

 • Reageer Sintha 3 januari 2017 om 06:20

  Phoe dat lijkt mij echt lastig met zo’n kleintje, zij kan natuurlijk niet zeggen wat ze voelt! Misschien is hummus op brood een idee? Of muhammarah? Heel lekker op basis van groente 🙂

 • Reageer Nicole 3 januari 2017 om 06:21

  Pfff wat een ellende zeg!! Lijkt me echt heel lastig ook van t weinig vlees eten dat is juist tegenovergestelde. Fay eet juist liefst vlees en groente en geen aardappelen.
  Nicole onlangs geplaatst…Help, een zoon!My Profile

 • Reageer Nicole 3 januari 2017 om 06:23

  Poeh dat lijkt me lastig zeg. Heb je al die spreads met groenten van De Kleine Keuken geprobeerd? Of hummus?
  Nicole onlangs geplaatst…Dingen die in 2017 mogen verdwijnenMy Profile

 • Reageer Paola 3 januari 2017 om 06:49

  Wat fijn dat jullie je weg een beetje gevonden hebben. Het lijkt me erg lastig om je kindje zo te zien! Groeit Novelle hier nog overheen of is het blijvend?
  Paola onlangs geplaatst…Blijmakertjes december 2016My Profile

 • Reageer Josan 3 januari 2017 om 07:12

  Fijn dat uiteindelijk toch een beetje duidelijk werd wat het nu is. Dan kun je vandaar uit verder bouwen en zoeken. Hopelijk heb je wat aan de tips om een zo gevarieerd mogelijk eetpatroon te ontwikkelen.
  Josan onlangs geplaatst…De kat from hellMy Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 3 januari 2017 om 07:20

  Echt heel lastig om dan goed te kunnen koken. Wel fijn dat je nu een beetje weet wat het is en er dus mee om kan gaan. Hier kunnen ze voortaan wel koemelk drinken maar ik vermijd het nog vaak.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…De kerstboom eruit….planten erin!My Profile

 • Reageer Malou 3 januari 2017 om 07:24

  Het lijkt me inderdaad heel lastig ja!
  Malou onlangs geplaatst…Dagboekje #189; feestdagen, winkelen, jarig en kapperMy Profile

 • Reageer Channa 3 januari 2017 om 07:44

  Jeetje wat lastig, hopelijk kan je wat met de bovenstaande tips!
  Channa onlangs geplaatst…Nieuw op SoMama + kleine update!My Profile

 • Reageer Loes Johanna 3 januari 2017 om 07:55

  Poeh, wat lijkt me dat lastig zeg! Hopelijk kun je er snel helemaal je draai in vinden!
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Favorieten december 2016My Profile

 • Reageer Dita 3 januari 2017 om 08:29

  Dit lijkt me erg lastig voor jullie en Novelle. Hopelijk vind je snel iets wat gewoon perfect is!
  Dita onlangs geplaatst…Baby Update – Mila Chandra 11 maandenMy Profile

 • Reageer Susan 3 januari 2017 om 09:40

  Lijkt me een hele zoektocht, maar fijn dat je nu wel weet in welke richting je moet kijken 🙂 ! Qua broodbeleg: zelf humus maken, een geprakte avocado of banaan op brood, broodbeleg van ‘de kleine keuken’, of even in de natuurwinkel kijken 🙂

 • Reageer Jodi - liefthuis 3 januari 2017 om 09:56

  Goed dat je gewoon vanalles probeert. Het lijkt me niet niks hoor. Ben benieuwd naar de sojamelk over een tijdje al is de rijstemelk nu ook goed natuurlij
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Dit moet anders in 2017…Dit wil ik anders…My Profile

 • Reageer Gwen 3 januari 2017 om 10:01

  Ik had beter op moeten letten in de app geloof ik, had ik je rijstmelk direct kunnen adviseren. Onze overbuurjongen heeft het ook heel erg en die krijgt vanaf dat mama stopte met de bv rond anderhalf rijstmelk. Groot succes! Hier trouwens ook de enige melk die wij drinken. De meiden kennen niet beter dan rijstmelk en havermout en allerlei andere recepten werken prima met rijstmelk ipv koemelk. Anyway: ZO ZO ZO fijn dat het rustiger is en Novelle minder last heeft. Qua beleg: hummus, heel veel spreads (amandelpasta, chocopasta) van de biowinkel zijn koemelkvrij (ze hebben zelfs nep chocola enzo), biobim fruithapjes uitsmeren op de boterham, avocado prakken, de vegetarische tuinkruidenpate van de Ah is geloof ik niet op sojabasis maar iets anders – en Vivera ‘vlees’ is zonder soja dacht ik???
  Gwen onlangs geplaatst…Goede voornemens enzo?My Profile

 • Reageer Sylvia 3 januari 2017 om 10:02

  Moeilijk hoor, sowieso al lastig om een beetje verantwoord broodbeleg te bedenken voor die kleintjes! Mijn zoontje is van Novelle’s leeftijd. Ik geef hem regelmatig (naast inderdaad jam en appelstroop), hummus, geprakte banaan/aardbei, de fruit/groentespreads van Yespers en pindakaas (vol gezonde vetten). Ik heb wel altijd de biologische varianten zonder toegevoegde suikers en andere onzin..
  Misschien kun je er iets mee! Succes!

 • Reageer Anneleen 3 januari 2017 om 10:47

  Lijkt me een hele zoektocht naar de juiste soort melk…. Goed dat ze nu de rijstemelk goed verdraagt! 🙂
  Anneleen onlangs geplaatst…Terug in de tijdMy Profile

 • Reageer Elvira 3 januari 2017 om 10:48

  Hoi Bibian,

  Wat fijn dat je een melk alternatief hebt gevonden! Over beleg denk ik graag met je mee, ik werkte op een kinderdagverblijf waar ook kindjes met een koemelk allergie waren. Daar gaven we de kindjes naast jam en appelstroop soms pindakaas, hummus of geitensmeerkaas (helaas gaat die laatste dus niet op voor Novelle..)
  Ook zag ik laatst in het koelschap van AH spreads zoals wortelspread en hebben ze van Zonnatura ook groente spreads. Misschien is het ook een idee om op veganistische webshops te kijken, daar kun je sowieso genoeg vinden waar geen melk (en ei) in zit!

 • Reageer Mathilde 3 januari 2017 om 12:19

  Hey, wat vervelend dat ze ook reageert op geitenmelk enzo. ik heb zelf ook koemelkallergie en wat wij thuis door het avond eten vaak doen (b.v. aardappelpuree) is een klein beetje rice-cuisine. Dat kun je in principe overal kopen (vgm) en is ook lekker door bv stamppotten. Waar wij ook regelmatig naar toe gaan om groente en fruit te kopen (is vaak prijzig in de winkel) is de groente/fruitmarkt.(is bij ons op zaterdagochtend) Hiermee bespaar je vaak veel geld en zeker als je wat meer kookt. En als je dan bv 3 porties klaar maakt (3x genoeg voor het hele gezin) kun je het invriezen en als je een keer laat bent uit je werk kan je dat er zo makkelijk weer uit halen.
  Wat broodbeleg betreft: ze hebben bij de bio winkel vrij veel producten die op kokosbasis zijn (en als alternatief voor rijstmelk kun je ook kokos melk gebruiken)

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt

 • Reageer Cindy 3 januari 2017 om 12:25

  Wat vervelend voor Novelle en voor jullie. Zelf vervang ik melk ook vaak door water en idd rijstmelk. Misschien is tartex/vegetarische paté iets? Bij de biowinkel; in heeeel veel smaakjes! En ook avocado, groente, etc. Gelukkig steeds meer alternatieven te vinden! Heel veel succes!! Straks weet je niet beter en gaat het automatisch!
  Cindy onlangs geplaatst…code kraken continuesMy Profile

 • Reageer Geertje 3 januari 2017 om 15:15

  Hi,
  Wat vervelend dat je dochter koemelkallergie heeft! Mijn zoontje is 1,5 en heeft het ook. We zijn aardig lang bezig geweest om producten te vinden die bevallen dus misschien heb ik nog wat tips voor je.
  Vwb de melk: mijn zoon kreeg nutramigen vanuit het ZH maar drinkt nu groeimelk van alpro, hier zit wel soja in. Verder drinkt hij idd ook rijstemelk en eventueel kokosnootmelk of havermelk.
  Ik geef van alpro ook de naturel of vanille yoghurt als toetje, vind hij ook heel lekker.
  Als broodbeleg kan je veel soorten vleeswaren geven en qua zoet kan je nog vruchtenhagel, gestampte muisjes etc geven. In sommige soorten (pure) hagelslag of vlokken zit ook geen melk.
  Verder heeft zonnatura kleine potjes groentespread, spinazie, paprika of tomaat. Ook heel lekker!
  Tussendoor gaf ik hem stukjes gedroogde ongezwavelde abrikoos, lekker zoet.
  Hoop dat je er iets aan hebt, succes!

 • Reageer Farina 3 januari 2017 om 16:08

  Is dit nog iets voor je?
  http://Www.ah.nl/over-ah/meer-doen/gezondheid/allergenen

  Het is een hele lijst, maar wel allemaal producten op categorie die melkvrij zijn!

  Succes ermee!

 • Reageer Anouk 3 januari 2017 om 16:40

  Wat een gedoe he, zo’n intolerantie. Hier ook een klein meisje met een hele waslijst. RIjstmelk is mij trouwens afgeraden door de dietiste, er zitten bijna geen voedingsstoffen in en onze dame zou dan te weinig binnenkrijgen. Nutramigen lust ze niet (…) dus ik kolf me suf. Wat vindt Novelle van amandelmelk? Succes met alles, het is een heel gedoe, maar voor een tevreden kindje ga je ver als moeder. Je doet het hartstikke goed!

 • Reageer Milou 3 januari 2017 om 17:54

  Jeetje wat zwaar! Ben je al eens met haar naar de homeopaat geweest? Ik had vroeger ook koemelkallergie, kreeg er zeer hevig eczeem van, maar toen mijn moeder met me naar de homeopaat ging is dat compleet opgelost!

 • Reageer Savannah 3 januari 2017 om 18:55

  Wat ik steeds meer hoor in mijn omgeving is het gebruiken van A2 melk.
  http://www.erve-slendebroek.nl/a2-zuivel/is-a2-melk/

 • Reageer Pien 3 januari 2017 om 19:42

  Lastig zeg! Persoonlijk zou ik geen soja geven. Soja is super ongezond en hormoonverstorend, je moet het maar eens Googelen. Qua broodbeleg kan je bijvoorbeeld geprakte avocado of banaan op brood smeren. Of misschien notenpasta?

  • Reageer Geertje 3 januari 2017 om 21:58

   Hi,
   Het is nooit bewezen dat soja “super ongezond” is. Er worden veel verschillende dingen over geschreven. Ik denk dat de kern van het verhaal is dat je dieet niet alleen op soja gebaseerd moet zijn maar juist gevarieerd zoals we van geen enkel voedingsmiddel teveel moeten eten. Dan kan het echt geen kwaad; in Aziatische landen wordt er immers veel meer soja geconsumeerd.
   Neemt niet weg dat er nog genoeg andere alternatieven zijn om te proberen..

   • Reageer Pien 4 januari 2017 om 20:37

    Alle soja die wij in Europese landen nuttigen is niet gefermenteerd, dus wel degelijk ongezond. Gefermenteerde soja is niet schadelijk. Dit gebruiken ze in Aziatische landen

 • Reageer Milou 6 januari 2017 om 14:33

  Wat vervelend zeg! Bij de ah verkopen ze bij de sla enzo ook spreads, groente en fruit varianten, hartstikke lekker ook voor op brood!

 • Reageer Marije 6 januari 2017 om 14:54

  Lastig hoor! Mijn zoontje van zes maanden drinkt nu Nutrilon Pepti en ik ben benieuwd hoe hij op koemelk gaat reageren als hij wat ouder is. Succes met alle strubbelingen die nog gaan komen! Rijstemelk ga ik onthouden trouwens, wellicht dat dat hier ook in de smaak valt.
  Marije onlangs geplaatst…Mijn verschrikkelijkste vakantieMy Profile

 • Reageer Lynlin 8 januari 2017 om 12:33

  Vevelend dat zoeken idd. Hier ook een mannetje met koemelkallergie. Hij vind avocado heeeeerlijk op brood. Nu ook pindakaas en humus misschien een idee? Verder chocolade pasta zonder melk. En soms deed ik ook de fruitzakjes van goodies erop.

  Succes

 • Reageer Willemijn 12 januari 2017 om 14:00

  Is A2-melk niet wat om te proberen? In die melk is het eiwit net iets anders waardoor het vaak wel verdragen kan worden door mensen met koemelkallergie 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge