Moeder zijn, Persoonlijk, Zwanger

Q&A: Zusje, andere opvoeding en loslaten

Ik had zin in een Q&A artikeltje dus ik plaatste gisterochtend een oproepje op Instagram (@littlewonderworld) en daar kwamen een aantal leuke vragen aan bod die ik graag wil beantwoorden. Komen ze!

Waar kijk je het meest naar uit wanneer jullie tweede kindje er is?
Oh heel veel dingen! Maar het aller- aller- allermeest kijk ik uit naar het moment wanneer ze op mijn borst gelegd wordt na een (hopelijk hahaha) goede bevalling. Dat moment is zo bijzonder! En ik kijk er naar uit wanneer grote broer z’n kleine zusje voor het eerst ontmoet. Dat zal voor mij en mijn vriend een heel speciaal moment zijn maar ik heb het gevoel en idee dat Nilo denkt: “I couldn’t care less”, hahahahaha. Samen met mijn twee kindjes knuffelen ♥.

16110897_204777853260184_2674085804296372224_nIs er verschil tussen de zwangerschap van Nilo en deze zwangerschap?
Ja! Zoveel! Ik heb het al wel vaker aangekaart in updates maar deze zwangerschap is op alle fronten anders dan de eerste. Ten eerste sta ik er minder bij stil op een dag want mijn dagen zijn anders dan bij de eerste keer. Waarbij ik twee jaar geleden alle uren, minuutjes en seconden voor mezelf had, heb ik dat nu veel minder. Ook denk je dat je bij zo’n eerste zwangerschap heel veel weet maar dat is niet zo, ook al heb je alle boeken gelezen die er zijn. Je weet nu wat je te verliezen hebt, hoe het ongeveer zal zijn en daar maak(te) ik me veel zorgen over. Deze zwangerschap is stukken minder zorgeloos (weet je nog dat NIPTonderzoek…) dan de eerste en dat vervaagt het goudgele randje toch wel een beetje. Dan is het lichamelijk gezien “zwaarder” want ik heb al een peuter rondlopen die ook z’n natje en droogje wil op een dag. Dus eigenlijk is alles anders behalve het geluk wat het brengt!

Hoe gaat Nilo met de zwangerschap om en wat vindt hij ervan dat hij een zusje krijgt?
Nilo is net pas twee jaar dus een echte peuter. En zoals veel ouders wel weten: de wereld van de peuter draait om hem, hij is de keizer van zijn rijk. Hij snapt ook nog niet dat er een kindje bij komt want dat is gewoon veel te abstract. Hij zegt wel dat er een baby in mijn buik zit maar hij zegt die woorden ook alleen maar omdat iedereen dat zegt. Hij doet mijn shirt omhoog en zoekt dan echt naar een baby. Hij weet ook dat hij een zusje krijgt maar wederom alleen maar omdat hem dat vertelt wordt. Als ze straks geboren is, en het idee is geland dat dat kindje ook hier in huis woont zal het allemaal wel meer betekenis voor hem krijgen, maar nu nog niet.

img_8656Hoe bereiden jullie Nilo voor op de komst van zijn zusje?
We hebben een boekje over een baby in mama’s buik maar daar vindt hij geen fluit aan. We betrekken hem wel bij de “babydingen”. Als ik iets gekocht heb voor de baby dan laat ik dat zien en dan vertel ik dat dat voor de baby/zijn zusje is en ook weet hij dat zijn kamertje roze is voor “susje”. Zoals ik in de vraag hiervoor had verteld krijgt hij het echt nog niet mee, het is veel te abstract dus we houden het luchtig en hameren er niet zo op. Het loopt wel los! Straks als hij naar z’n nieuwe kamer is verhuisd willen we het wiegje op de babykamer zetten en dan vertellen dat dar de baby in komt enzo… Ook gaat hij binnenkort een keertje mee naar de verloskundige, ben benieuwd!

Is er iets wat je anders wilt doen dan bij Nilo? (Qua opvoeding oid.)
We weten niet wat voor type kindje onze dochter wordt dus qua opvoeding weten we dat totaal niet. We zijn heel erg van het kind volgen, kijken naar zijn behoeftes en wat bij Nilo werkt qua opvoeding hoeft niet bij onze dochter te werken. Dus dat zien we tegen die tijd wel! Ik wil wel graag borstvoeding proberen (Nilo kreeg na 2 dagen de fles) maar niet ten kosten van mezelf, het gezin, het geluk en alles.

beertjeWat eet je het liefst voor beleg op je boterham?
Ik ben dol op filet americain en salami maar dat zijn twee dingen die je dus niet mag tijdens de zwangerschap, meh! Ik eet nu graag roomkaas of heksenkaas op brood, lekker vet maar ik eet eigenlijk nooit zo vaak een gewone boterham haha. Tosti’s zijn ook goed te versmaden!

Met welke BN’er zou je een beschuitje willen eten?
Ik zit te denken maar ik vind eigenlijk geen één BN’er echt aantrekkelijk hahaha (een beschuitje eten is toch synoniem voor het bed delen met…), even googlen naar knappe, sexy Nederlandse mannen. Oja Waylon is wel knap maar dat is niet mijn beschuitjestype. Ik denk dat eerder Chris Zegers! En letterlijk een beschuitje eten (of iets anders) zou ik wel willen met Jochem Myjer. Ik kan zo hard lachen om die kerel en hij heeft ook nog serieus wat te vertellen dus dat is dan een leuk, gezellig, goed ontbijtje denk ik zo.

Hebben jullie al een naam gekozen?
Haar naam staat voor 95% vast volgens mij. We hebben nog niet definitief de knoop doorgehakt maar ik denk dat dat ook voorlopig nog niet gebeurt. We houden onze oren en ogen goed open, mochten we nog iets mooiers tegenkomen maar dat lijkt me heel sterk. Ik vind de naam heel goed passen bij ons dus wat mij betreft is de knoop wel doorgehakt… Ik heb trouwens een aantal namen uit het blogje van laatst voorgelegd aan mijn vriend want er zaten echt hele mooie namen tussen die ons wel aan het twijfelen hebben gebracht! Maar niks overtrof de naam die tot nu toe op nummer 1 staat…

10864838_858170697573985_2101253993_nEr staat jullie een drukke periode te wachten met een peuter en een pasgeboren baby. Maak je je hier zorgen over of laat je het allemaal op je afkomen en zie je wel hoe het gaat?
Ik denk dat we geen andere keus hebben dan dat laatste: het op ons af laten komen en we zien wel. Ik weet echt helemaal niks over hoe en wat: hoe kom ik uit de bevalling, hoe komt de baby ter wereld, wat voor type kindje is het… We kunnen wel gaan plannen van: zo en zo gaan we het doen, maar de praktijk is toch áltijd anders en al helemaal als het om baby’s/kinderen gaat. Dat betekent niet dat ik me geen zorgen maak hoor! Ik kan soms uren malen over hoe het zal zijn straks, of ik het wel kan, kan ik net zoveel van deze baby houden als van Nilo (JA, JA, JA hoor ik van alle moeders). En hoeveel gezinnen zijn er met meer dan één kind? Die doen het ook allemaal, soms zelfs nog onder “slechtere” omstandigheden dan ik/wij. En tot slot: we moeten wel! En aan het eind van zo’n maalsessie denk ik áltijd: het gaat goed komen en het loopt inderdaad wel los!

Zo, negen vragen verder en ik denk wel dat er genoeg op papier staat haha. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om weer een beetje meer over mij (eigenlijk de zwangerschap) te lezen!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

14 reacties

 • Reageer Nicole 24 januari 2017 om 06:55

  Leuk een Q&A, moet ik ook eens doen! Al ben ik dan bang dat niemand iets wil weten 😂 Hier beseft Fay het wel redelijk dat er een baby komt maar ja die sjouwt ook al heel lang met haar pop rond en is ook al bijna drie dat scheelt.
  Nicole onlangs geplaatst…Persoonlijk: nesteldrang & tranenMy Profile

  • Reageer Manon 24 januari 2017 om 13:02

   Hahaha nou dan stel ik gewoon vragen hoor ;-)! Gewoon doen!

 • Reageer Channa 24 januari 2017 om 07:09

  Leuk om zo meer over je te weten te komen. Hier trouwens ook borstvoeding geprobeerd maar uiteindelijk gestopt goen het iets werd wat niet meer gelukkig maakte!
  Channa onlangs geplaatst…Waarom ga je in godsnaam in een ijsbad liggen?My Profile

 • Reageer Malou 24 januari 2017 om 07:47

  Leuke vragen en antwoorden. Ik ben benieuwd wat Nilo straks van zijn zusje vindt 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Laurie’s zoon raakte geinfecteerd door GBS – deel 1My Profile

 • Reageer Loes Johanna 24 januari 2017 om 07:57

  Zeker leuk om te lezen! Ben heel benieuwd hoe Nilo zal gaan reageren, maar dag gaat zeker helemaal goedkomen. 😊
  Loes Johanna onlangs geplaatst…ZwangerschapsfotoshootMy Profile

 • Reageer felicia 24 januari 2017 om 09:05

  wat super leuk geschreven leuk om te lezen
  mijn 3 zwangerschappen en zelf deze vierde zijn allemaal heel verschillend van elkaar
  best vreemd ik wist voorheen nooit dat het zo kon verschillen
  bijvoorbeeld 1 van die voorbeelden is dat ik tijdens mijn derde zwangerschap van jasmijn veel misselijker was dan nu tijdens mijn vierde zwangerschap
  en tijdens de zwangerschap van jasmijn kon ik minder hebben en veel moe
  nu voel ik mij fitter en meer energiek en opgewekter.
  ik vind het mooi hoe je zegt over dat je kijkt welke opvoeding bij haar past
  dat vind ik zelf ook altijd . het ligt er aan welk type kindje het is .

 • Reageer Annemijn 24 januari 2017 om 09:08

  Leuke antwoorden Manon! Precies zoals je zelf zegt, bekijk maar hoe het komt. Dat zou ik in ieder geval ook doen 🙂
  Annemijn onlangs geplaatst…Life by Annemijn goes vegan… Dag 4 t/m 10 Heb ik gefaald?My Profile

 • Reageer Leonie 24 januari 2017 om 09:41

  Ah, dat moment dat Nilo zn zusje gaat zien, lijkt me zo speciaal! Leuke vragen en antwoorden.
  Leonie onlangs geplaatst…Blijmakertjes #4My Profile

 • Reageer Milou 24 januari 2017 om 13:20

  Heel erg leuk om te lezen. Ik eet eigenlijk ook nooit gewone belegde boterhammen… altijd een tosti of brood uit de broodrooster ofzo. Hier staat niet snel allerlei beleg op tafel en een zak brood en dan maar kijken wat je erop smeert haha.
  Het lijkt mij ook dat je bij een tweede heel erg voelt wat je zou kúnnen missen als er iets fout gaat. Als ik nu kijk naar Mees, en als er dan nog zo eentje in mijn buik zit…. moet er niet aan denken dat daar iets mee gebeurt dan!
  Milou onlangs geplaatst…Er was eens een klein meisje…My Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 24 januari 2017 om 18:29

  Heel leuk om te lezen. Ik kan me je laatste antwoord helemaal voorstellen en tuurlijk maal je over alles.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Nieuw in huize Lief thuis…Wereldkaart, nieuwe stoelen en awesome kapstokjeMy Profile

 • Reageer Jasmijn 24 januari 2017 om 18:47

  Ik ben heel benieuwd naar haar naam! Misschien een leuk idee om een keer een video op te nemen met ’10 babynames we like but won’t be using’? Dat vind ik bij Amerikaanse youtubers altijd leuk om te zien!

  • Reageer Manon 24 januari 2017 om 19:08

   Jaaa die staat op de planning om een keertje te filmen 😀

 • Reageer Madelaine 26 januari 2017 om 12:29

  Ah spannend allemaal he! Inderdaad, gewoon kijken hoe het allemaal gaat, dan komt het allemaal goed.
  Madelaine onlangs geplaatst…Op bezoek bij – Absolute MotorsMy Profile

 • Reageer Anneleen 28 januari 2017 om 14:47

  Superleuk dat je mijn vraag hebt beantwoord, dankjewel! En ook heel leuk om de andere antwoorden door te lezen! 🙂 Ik ben heel erg benieuwd naar jullie meisje haar naam, vast heel mooi!
  Anneleen onlangs geplaatst…Terug in de tijdMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge