Moeder zijn, Persoonlijk

Thuisblijfmoeder? Nee, toch liever niet.

Het is iets waar ik best heel erg lang “mee bezig ben” in mijn hoofd en dat is het feit dat ik een baan wil. Ik ben nu al een paar jaar thuis en ik merk sinds halverwege vorig jaar dat ik daar goed klaar mee ben.

Voordat ik thuisblijfmoeder werd, was ik ook al een poosje werkloos want ik had ontslag genomen bij mijn baan. Ik werkte als onderwijsassistent op een middelbare school maar ik merkte toen dat ik daar niet genoeg voldoening uit haalde. Ik keek dag in, dag uit naar de leerkrachten op het leerplein die les gaven en het knaagde aan mij. Ik wil óók lesgeven in plaats van werkboekjes kopiëren, kleine groepjes begeleiden, administratieve klusjes van iemand anders uitvoeren of het nablijven begeleiden… Ik vond de werkomgeving, de school, de collega’s, de kinderen, eigenlijk ontzettend leuk maar het werk an sich niet. Ik werd er echt niet gelukkig van en voelde me met de tijd rotter. Na praten, praten, overleggen, praten, gesprekjes hier en daar, besloot ik om ermee te kappen. Met tranen nam ik afscheid van mijn groepen maar voelde toen wel een opluchting.

jufmanonDaarna heb ik een tijdje thuis gezeten en bedacht wat ik dan wel wilde doen. Ik wilde toen al wel moeder worden maar mijn vriend hield nog de boot af dus dat was nog niet aan de orde. Dacht ik. Op een moment besloten we om voor een kindje te gaan en de rest is history. Zwanger solliciteren is gewoon niet een hele gunstige positie en we hadden besloten dat ik thuis zou blijven voor onze baby. Die baby is ondertussen dik twee jaar en is er een tweede kindje op komst en hoe FIJN ik het ook vond en vind om thuis te zijn bij Nilo, hoe ERG ik het ook mis om echt iets voor mezelf te doen/hebben.

Ik merkte het al in de periode voor Nilo’s eerste verjaardag… Ik was 24/7 met hem en miste zo erg een dag waarop ik even geen moeder was. We besloten om hem (naast 10 andere redenen) naar het kinderdagverblijf te doen en dat was een enorm goede zet. Ik werd weer een beetje meer alleen dan MaManon ;-). Voor de zomer had ik een periode dat ik gék werd thuis. Dag in dag uit boterhammetjes smeren, luiers verschonen, elke dag maar weer bedenken wat we konden gaan doen… Nee, dit wil ik niet. Ik voelde m’n hersens verschrompelen naar een gedroogde rozijn. Ik wil uitdaging, iets doen met m’n hoofd en niet continue in de appelstroop zitten. Want zo voelde de dagen: een samensmelting van in huis zitten en tegen de muren op vliegen.

IMG_3807Ik voelde me heel rottig en sprak er veel over met mijn vriend. Zoveel uren en zoveel gesprekken later kwamen we tot een “conclusie”. Een tweede kindje stond heel hoog in ons wensenlijstje dus we “besloten” om na onze zomervakantie in Kreta het startschot te geven voor baby2, te zwangeren, te kramen en daarna zou ik op zoek gaan naar een baan. (En nee, je besluit niet om dan een kindje te maken en dat dit allemaal meteen lukt, goed gaat etc. maar je kunt wel zo’n idee hebben.) Eerst het ene “afsluiten” zodat ik mij echt op een baan kan gaan storten zonder dat gestoord wordt door een zwangerschap weer. Dit “plan van aanpak” voelde ontzettend goed voor ons allebei. We zijn nu halverwege die fase hahaha en ik sta nog steeds helemaal achter ons idee. Ik heb wel eens dagen dat ik mezelf opvreet want: wat moeten we NOU weer gaan doen vandaag? En dat ik krankjorum word van die plakkerige banaan aan m’n broek, maar daarom heb ik des te meer zin om straks een leuke baan te zoeken.

Alleen nu is de grote vraag: wat wil ik doen? Het aller- aller- allerliefst zou ik parttime als juf werken op een basisschool (2-2,5-3 dagen). Helaas liggen die banen hier niet voor het oprapen en als er een is dan stort half Gelderland zich daar op dus ja… Ik hou mijn ogen en oren goed open en mocht het niet gelijk lukken dan komt mijn tijd als juf ooit wel weer. Misschien als mijn eigen kinderen groter zijn dat ik weer de invalpool in kan gaan en dat hier iets uitrolt maar voorlopig ga ik er maar niet vanuit dat ik voor de klas kom te staan.

Foto 17-07-15 16 44 25Wat voor mij 4 jaar geleden niet voelde als een uitdaging, lijkt mij het werken als onderwijsassistent nu wel ideaal. Toch in het onderwijs maar niet die verantwoordelijkheden die je als leerkracht hebt. Mijn leven zag er toen heel anders uit dan nu dus hoe ideaal is het om om 16:00u de deur achter je dicht te trekken en niet aan hoeven sluiten bij iedere sectievergadering, thuis nog rapporten en handelingsplannen te schrijven maar gewoon de kindjes bij de opvang op te halen en avond te hebben! Ja, dit zie ik ook wel zitten. En dan heb ik niet eens een voorkeur voor het basis-, voortgezet- of speciaal (basis)onderwijs want alle leeftijden heeft zo z’n charme.

Mocht dit allemaal niet gaan lukken dan ga ik gewoon door de vacatures heen om te kijken wat me aanspreekt. Het lijkt me heel fijn en leuk om weer onder collega’s te zijn, te werken, m’n eigen geld te verdienen en gewoon even Manon zijn in plaats van mama. Dit betekent totaal niet dat ik et niet leuk vind om moeder te zijn maar ik ben wel meer dan dat en ik denk dat ik daardoor ook een leuke(re) moeder wordt voor mijn kindjes. Die twee jaar (na mijn “verlof” ruim 2,5 jaar) thuis met Nilo waren echt prachtig en ik had het voor geen goud willen missen maar het is nu tijd voor wat anders… Ik hoop na mijn “verlof” in ongeveer de herfst van dit jaar (ik heb natuurlijk geen echt verlof want ik werk niet) snel iets te vinden wat bij mij past en lekker aan de slag te kunnen een paar dagen in de week!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

29 reacties

 • Reageer Renate 31 januari 2017 om 06:41

  Heel herkenbaar hoor, dat je aan de gang wil. Ik werk iets meer dan me lief is (32 uur), maar ik zou het toch niet op willen geven. Na mijn verlof had ik zo de behoefte om iets voor mezelf te kunnen doen en andere mensen te spreken.. Veel succes met zoeken straks! Maar eerst lekker genieten van je kleintje. Je merkt vanzelf wel wanneer het “tijd” is.
  Renate onlangs geplaatst…Mogen zijn wie je werkelijk bentMy Profile

 • Reageer Wilmaaa 31 januari 2017 om 06:42

  Ik voel precies hetzelfde als jou. Bij mij kwam het helaas door ziekte dat ik niet echt een andere keus had. Nu ons tweede kindje bijna geboren word, wil ik ontzettend graag weer werken of misschien iets nieuws leren 😉 het belangrijkste blijft dat je doet wat je gelukkig maakt, succes alvast 😉
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Leuke webshops voor betaalbare kinderkledingMy Profile

 • Reageer Loes Johanna 31 januari 2017 om 06:55

  Ik hoop met je mee! Ik heb gelukkig een baan waar ik straks na mijn verlof part time terug naartoe ga. Zoals ik er nu over denk zou ik precies om de redenen die jij noemt toch wel graag willen blijven werken. Hoop echt dat jij straks ook iets heel tofs gaat vinden!
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Mijn babyshowerMy Profile

 • Reageer Channa 31 januari 2017 om 06:59

  Ik hoop dat het je allemaal gaat lukken, want ik snap je wel. Ik heb ook het idee dat ik als werkende moeder veel leuker ben. Door ziekte hele tijd thuis gezeten, maar man ik word helemaal gek. En echt niet ten nadelen van mijn kinderen, ik bedoel geniet ervan als ik bij ze ben, maar je wereld wordt op de een of andere manier heel klein voor mijn gevoel.
  Channa onlangs geplaatst…Naar de bioscoop met onze 2-jarigeMy Profile

 • Reageer Nicole 31 januari 2017 om 07:33

  Ik snap helemaal dat je wilt gaan werken. Al kom ik juist uit t onderwijs en zou ik niet meer als juf willen werken juist om al die andere rompsloop eromheen. Als onderwijsassistent lijkt me tof maar denk dat ik daarvoor nooit aangenomen ga worden. Maar wat ik nu doe vind ik wel leuk eigenlijk.. En ben blij dat ik na bijna drie jaar weer werk al ben ik dus wel zwanger, had geluk met m’n solliciteren.
  Nicole onlangs geplaatst…Unboxing Zwanger box samen met mijn peuterMy Profile

  • Reageer Ellen 31 januari 2017 om 10:44

   Mag ik vragen wat je nu doet? 🙂 Ik heb (ook) een pabo diploma en voel mij soms beperkt in de mogelijkheden die je ermee kunt doen…

 • Reageer Elise 31 januari 2017 om 07:42

  Ken je de facebook groep ‘kleuterwereld’? Daar worden regelmatig banen aangeboden, niet alleen bij kleuters. (Weet niet of je dat wil)
  Heb je nu niet zo veel aan, maar vast wel over een jaar ofzo!

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 31 januari 2017 om 07:44

  Ik snap helemaal dat je weer zou willen gaan werken. Die eerste jaren vond ik soms ook ” saai” maar zodra ze naar de basisschool gingen ben ik heel veel op school gaan doen en voelde ik mezelf weer nuttiger. Ik ben blij dat ik thuisblijfmoeder kan zijn want met de baan an mijn man en het vele ziek zijn van de kinderen zou een baas echt niet vrolijk worden van mij. Ik ben totaal niet flexibel. Ik heb wel voor mezelf een plan gemaakt dat als ik het komende jaar niet meer zwanger word een baan ga zoeken om het babytijdperk echt af te sluiten. De jongens zijn dan al bijna 9.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Het was een week, die je liever niet te vaak hebt.My Profile

 • Reageer Annemijn 31 januari 2017 om 08:54

  Ik heb zelf geen kinderen maar ik kan me wel voorstellen dat je je op een andere manier nuttig wil maken, iets waar je voor jezelf voldoening uit haalt (naast de zorg voor de kinderen natuurlijk). Maar wanneer je er zo achter staat zoals jij, dan komt er vast vroeg of laat wat op je pad! Veel succes!
  Annemijn onlangs geplaatst…Drie weken veganistisch – hoe gaat het tot nu toe?My Profile

 • Reageer Nicole 31 januari 2017 om 08:58

  Ik hoop voor je dat je een leuke baan vindt! Zou ook niets voor mij zijn, zoveel thuis zitten. Mijn wereld zou veel te klein zijn.
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #16 – 39 weken zwanger en nog steeds geen babyMy Profile

 • Reageer Milou 31 januari 2017 om 09:01

  Zo heeeeeel af en toe reageer ik op jullie blog, en toen ik dit last moest ik toch ook reageren. Ik kom zelf ook uit het onderwijs en heb vanaf dat ik mijn diploma heb gehaald ingevallen. Dit pastte totaal niet bij mij, maar deed dit in de hoop op een baan. Sinds okt 2015 ben ik moeder en vond het invallen zo lastig te combineren. Ik ben toen gaan solliciteren op hele andere dingen. De eerste sollicitatie die ik deed, ben ik bij aangenomen. Ik werk nu drie dagen in een kinderkledingzaak. Super fijn te combineren met het gezin. Zo zie je maar hoe snel iets kan lopen. Hoop voor jou hetzelfde. Succes ermee maat geniet eerst nog van de tijd die komen gaat.

  • Reageer Manon 31 januari 2017 om 19:19

   Ja invallen met een baby en peuter thuis zie ik ook niet zitten. Die onzekerheid, opvang/oppas regelen terwijl je misschien wel thuis zit etc. Nee, niet handig lijkt me. Idd in een winkel ofzo lijkt mij ook prima en leuk!

   • Reageer Milou 31 januari 2017 om 22:35

    Kan ik me goed voorstellen! In de winkel werken kan ik echt aanraden. Super leuk om naast het moeder zijn ook wat anders te doen. En als mijn werkdag erop zit is het ook echt klaar! Wens je veel succes!!

 • Reageer Dita 31 januari 2017 om 09:11

  Zelf ben ik ook opgeleid tot onderwijsassistent. Ik heb jaren de combi functie onderwijsassistent en ped.medewerkster kdv/bso gedaan. Erg leuk! Helaas ging de school waar ik werkte sluiten dus mijn baan in het onderwijs stopte ook. Nu werk ik 20uren als ped.medewerkster bij de organisatie waar ik al 9 jaar werk. Super fijn maar stiekem mis ik het onderwijs wel. Ik moest er ook erg aan wennen om Mila naar het kdv te doen en zelf op het kdv te werken. Dit is inmiddels wel ok maar ik zou het liefst weer als oa gaan werken in combi met deze functie.
  Dita onlangs geplaatst…Winter 2017My Profile

 • Reageer Marije 31 januari 2017 om 09:41

  Goed dat je die keuze maakt en dat je meneer achter je staat! Zelf ben ik naar volle tevredenheid thuisblijfmoeder, maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die er helemaal krankjorum van zouden worden, haha.
  Marije onlangs geplaatst…Favoriete momenten van januariMy Profile

 • Reageer Lisette 31 januari 2017 om 09:45

  Heel herkenbaar! Ik ben een tijd thuis geweest na de geboorte van de tweede omdat verloskundige nou eenmaal lastig te combineren is met een jong gezin. Voor mij dan. Maar inderdaad, het spannendste wat ik deed op een dag was de was sorteren. Ik voelde me compleet afgestompt. Na mijn eerste dag als echoscopiste fleurde ik al op een werd mijn wereld groter. Ik vind het heerlijk! Hoewel ik bloggen ook werk vind is het contact met collega’s wel erg fijn, en het feit dat je uit je huis komt. Ik zou niet anders meer willen…
  Lisette onlangs geplaatst…Zwangerschapsdagboek #8: 18 weken, de hormonen slaan toeMy Profile

  • Reageer Manon 31 januari 2017 om 19:18

   Precies, je leventje binnenshuis is zo klein en verre van uitdagend (op die peuter na ;-)). Lijkt me ook fijn om weer onder de mensen te zijn.

 • Reageer Madelaine 31 januari 2017 om 10:19

  Fijn toch, dat je echt goed weet wat je wilt nu! Ik zou het inderdaad lekker rustig aanpakken en een beetje rondneuzen. Die baan komt er echt wel.

 • Reageer Jessica 31 januari 2017 om 10:27

  Heel goed Manon dat je ook voor jezelf kiest. Ik ben heel benieuwd wat voor werk je gaat vinden en gaat doen. Maar nu eerst nog genieten van je zwangerschap en van de kleine meid die straks ook bij jullie mag zijn. Daarna duim ik mee dat je een leuke baan krijgt.
  Jessica onlangs geplaatst…Voornemens van bloggers voor 2017 – Yvonne UfkesMy Profile

 • Reageer Megansofie 31 januari 2017 om 10:52

  Heel herkenbaar beschreven Manon en ik denk dat het een hele slimme keuze is. Ik werk na mijn pabo opleiding inmiddels bijna twee jaar in de kinderopvang bij de peuters en mis het lesgeven soms wel echt maar heb het gelukkig heel erg naar mijn zin op het werk. Maar jou beschrijving van de rapporten, handelingsplannen en alle andere verantwoordelijkheden die er als juf bij komen kijken die vaak mee naar huis genomen worden mis ik totaal niet. Ik vind het ook heerlijk om na werktijd ook echt ‘klaar’ te zijn en lekker te genieten van mijn gezin in plaats van alle administratieve rompslomp die door je hoofd blijft spoken. Ooit hoop ik ook wel weer voor de klas te staan maar voor nu is dit ideaal. Hopelijk vind jij ook iets dat bij je past en waar jij je goed bij voelt, nu eerst lekker nog genieten van je zwangerschap 🙂

 • Reageer Leonie 31 januari 2017 om 15:30

  Wat goed van je! Lekker iets voor jezelf doen. Ik kan het me voorstellen hoor. Ik werk(te) 30 uur in de week, maar dat vind ik nu echt veel te veel. Ik heb dan ook 10 uur ouderschapsverlof opgenomen en ondanks dat ik het best lastig vind om haar weg te brengen als ik moet werken, ik ben wel blij dat ik nog werk. Inderdaad eventjes uit het huis, mijn hersens gebruiken.
  Bij de organisatie waar ik werk is geregeld een vacature in het speciaal onderwijs. Wil je dat ik je (persoonlijk) contact zodra ik iets voor je zie?
  Leonie onlangs geplaatst…Je relatie na het krijgen van een kindjeMy Profile

 • Reageer Milou 31 januari 2017 om 15:57

  Ik herken exact wat je zegt. Had bijna zo mijn verhaal kunnen zijn. Na de pabo kreeg ik een fulltime baan als juf in groep 6, dat heb ik een jaar gedaan tot die juf weer terug kwam en toen kon ik op die school blijven als onderwijsassistent. Toen ik zwanger was van Mees ben ik gestopt en hebben we besloten dat ik thuis voor de (hopelijk ooit) kinderen zou blijven. Zo kon ik ook meer tijd steken in de administratieve rompslomp van mijn vriends eigen bedrijf. Maar nu Mees bijna 1 is begint het wel weer te kriebelen! Toch maar weer juf worden dan? Voor de zomervakantie kreeg ik een aanbod terug te komen op die basisschool waar ik voor Mees al werkte, als juf van groep 1/2 en dan 1,5 dag per week. Top natuurlijk! Tot ik me besefte wat er bij kwam kijken: iedere donderdag vergadering, 1x in de maand een studiemiddag op woensdag en eens in de zoveel tijd ook op maandag, tienminutengesprekken, rapporten, discoavond, schoolreisje…. al met al heel wat extra uren. Die ik er met liefde normaal bij deed, maar ik kán nu met een kind eenmaal niet meer zo veel weg buiten de normale werkdagen om. Ik heb de baan dus niet aangenomen. Misschien ga ik binnenkort wel op zoek naar iets anders leuks hier in de buurt. Werken in een babywinkel of een klein interieurwinkeltje lijkt me ook erg leuk! Maar of ik Mees dan kan missen…. pff dat vind ik nog lastig.

 • Reageer Jodi - liefthuis 31 januari 2017 om 18:14

  Wat heerlijk dit vooruitzicht. Thuisblijfmoeder of niet het is beide goed als jij je er maar lekker onder voelt.
  Als echte juf kan ok alleen maar zeggen doen en wie weet kun je via het onderwijsassistenten werk ook wel als docent aan de bak als je kan doorsteomen
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Wat wil ik hetzelfde bij een volgende bevalling…My Profile

 • Reageer jacquelien 31 januari 2017 om 18:38

  Ik denk ook dat je een goede beslissing maakt om straks weer te gaan werken. Ik werk inmiddels al 10 jaar in het onderwijs en heb in die tijd ook twee kinderen gekregen. Ik lees best wat negatieve dingen m.b.t andere taken binnen het onderwijs. Maar bekijk het eens van de positieve kant: in schoolvakanties niet overal leuren met je kinderen, want je bent zelf ook lekker vrij. Als het nodig is kan je best eens om 15.30 uur weg gaan, jij weet als geen ander wat je kindje allemaal te wachten staat op school (hoe handig). En tegenwoordig zijn er duidelijke afspraken over de uren die je moet maken naast het lesgeven. En dat valt best mee. Verder is het altijd goed om je eigen grenzen aan te geven, dus ook in het onderwijs. Succes met het maken van je beslissing, Manon.

  • Reageer Manon 31 januari 2017 om 19:16

   Oh ja ik weet zéker de voor- en nadelen van werken in het onderwijs… Net zoals alle banen en alle sectoren heeft het zo z’n voors en tegens! Dankjewel!

   • Reageer jacquelien 31 januari 2017 om 19:27

    Je lijkt me gewoon zo’n leuke juf! 😉

 • Reageer Yoanne 31 januari 2017 om 19:04

  Hey Manon,

  Ik snap zóó wat je bedoelt! Het voor de klas staan vond ik geweldig! Maar alle extra uren/taken, werk dat mee naar huis gaat, altijd een hoofd vol met wat er allemaal nog moet gebeuren en voor mij een lange reistijd, heeft mij doen beslissen om met de komst van Sven m’n baan als juf op te zeggen..
  Ik vind het thuis zijn met Sven héérlijk! Maar ik kan me ook voorstellen dat ik over een poosje meer wil en weer opzoek zal gaan naar wat nieuws (wat dichterbij huis is)..
  Ik ben benieuwd wat je straks gaat doen. Veel succes!!

  • Reageer Manon 31 januari 2017 om 19:15

   Ooh dat is ook echt een dappere beslissing! Ik vond de eerste 1,5 jaar ook geweldig maar daarna “miste” ik toch iets… Ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen!

 • Reageer Anneleen 3 februari 2017 om 15:01

  Ook al ben ik (nog) geen moeder, ik kan me wel een beetje voorstellen hoe je je voelt denk ik. Fulltime thuisblijfmoeder zou ook niets voor mij zijn. Thuis zijn met je kindje lijkt me heerlijk, maar er is inderdaad ook nog iets ‘anders’ dan het alleen maar moeder zijn. Ik hoop dat je snel een leuke, gezellige, uitdagende job vindt! Kan je je eventueel op enkele werfreserves laten plaatsen als juf? Of werkt dit bij jullie in Nederland wat anders? Bij ons in België zijn de jobs voor leerkrachten ook schaars. Mijn moeder is juf en ik hoor dit regelmatig van haar… Erg jammer en vervelend natuurlijk ! Geniet van de zwangerschap, jullie prachtige meisje dat er aan komt, Nilo als grote broer… en dan hop naar een leuke job! Ik duim voor je!
  Anneleen onlangs geplaatst…Terug in de tijdMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge