Persoonlijk, Zwanger

Zwangerschapsupdate: week 20 – Paniek?

20-weken-zwangerIk ben ondertussen al weer 21 weken zwanger! Even voor de duidelijkheid (want er was volgens mij nog wat verwarring over mijn “telling” haha): de zaterdag is mijn wisseldag, dus afgelopen zaterdag was ik precies 21 weken zwanger. Ik deel op de maandag (vandaag dus) het verslag van de week ervoor, de week waarin ik dus “20 weken zwanger” ben. Je zit dan eigenlijk in je 21e week maar ik vind het allemaal zo verwarrend met terugblikken en weken en alles dus ik hou het “makkelijk” en noem het gewoon de 20 weken update. Ofzo. Nou goed haha.

Lichamelijke veranderingen
Eigenlijk gaat alles lichamelijk heel erg goed, al merk ik nu wel dat er het een en ander verandert. Natuurlijk groeit de buik nu en deze gaat soms wat in de weg zitten maar ik merk het ook aan m’n rug. Als ik de hele dag in de weer ben geweest dan merk ik ’s avonds dat ik wat steken (?) in m’n rug en dan met name m’n onderrug krijg. Ook voel ik soms m’n banden trekken en “schiet het erin”. Verder wordt het ook al wat lastiger om bijvoorbeeld m’n broek aan te krijgen en veters te strikken, wat ik wel weer grappig vind want dat herken ik nog zo van Nilo’s zwangerschap. Ook lang op de houten vloer zitten spelen met Nilo voelt nu wat minder prettig na een poosje maar dat heb ik graag over voor hem haha. Eigenlijk zijn dit hele normale lichamelijke veranderingen en is het prima te handelen. Al ben ik wel blij dat ’s avonds mijn vriend thuis is om Nilo te tillen (op de commode etc.) en met hem op de grond te spelen.

Paniek?
We waren vorige week even in een Prenatal om een kraamcadeautje en een nachtlampje voor Nilo te kopen. Ik weet niet precies waarom, maar ik kreeg een klein beetje een gevoel van paniek toen ik al die echte babyspulletjes zag. Er schoot van alles door m’n hoofd van wat we nog moeten doen, kopen, regelen… Bij de zwangerschap van Nilo waren we allang begonnen met het kamertje en nu hebben we echt nog helemaal niks gedaan. Komt natuurlijk ook door de feestdagen maar ik krijg nu wel een beetje het gevoel dat ik eraan wil beginnen. We liepen langs de babyspulletjes en ik zag 101 dingen waar ik nog helemaal niet aan gedacht had: kleerhangertjes (die van Nilo blijven van hem natuurlijk), frisse lakentjes (die van Nilo zijn echt aan vervanging toe), kledingkast voor Nilo (deze blijft op de babykamer staan). Ook schoot het me te binnen dat we ook geboortekaartjes moesten uitzoeken, ik me moet inschrijven voor een cursus (moet, moet… wil) en de zorgverzekering aanpassen.

Ik ben er niet klaar voor, of wel?
Ook grijpt het me af en toe naar de keel: over 20 weken ongeveer is er gewoon weer een minimensje waar we de zorg voor hebben. Kan ik dat wel? Hoe ga ik dat doen? Hoe ga ik dat in godsnaam met twee kinderen doen? En een meisje!? En de was dan, dat wordt nog meer? Ik weet niet meer hoe het moet! Oja, krampjes. Oja, huiluurtjes. Oja, voeden om de 3-4 uur. Er schiet me soms van alles door het hoofd maar aan de andere kant kan ik ook niet wachten om haar te zien, haar te ontmoeten, haar te leren kennen, haar te dragen, urenlang knuffelen en mijn twee (!!!) kindjes samen zien. En weet je: het loopt wel los. Eigenlijk heb je “niks” nodig voor zo’n newborn baby. Het wiegje hebben we al en dat is bij wijze van voldoende. En ook: hebben we iets nodig? De winkels zitten hier 5 minuten vandaan en online bestellen en je hebt het morgen binnen. Wij kunnen dit!

Ik geef de schuld maar aan de hormonen want die nemen van tijd tot tijd echt een loopje met me haha. Alles gaat hartstikke lekker en ik heb voor m’n eigen gemoedstoestand een to-do en to-buy lijstje gemaakt zodat er wat meer rust in m’n kop is. Voor de zwangeren: is dit herkenbaar voor jullie of? Ik kan het me namelijk niet meer heugen bij de eerste zwangerschap!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

26 reacties

 • Reageer Channa 2 januari 2017 om 07:21

  Herkenbaar, dit moment heb ik tijdens mijb tweede zwangerschap ook gehad. Inmiddels 2,5 jaar verder kan ik vertellen dat het allemaal wel goed komt!
  Channa onlangs geplaatst…Nieuw op SoMama + kleine update!My Profile

 • Reageer Nicole 2 januari 2017 om 07:35

  Ja ik herken sommige dingen wel. Ik vraag me ook af op sommige momenten hoe ik het in hemelsnaam moet gaan klaarspelen. En een jongetje? Dat is zooo anders! En daar dan m’n peuterpuber bij.. Help!!
  Nicole onlangs geplaatst…Goed voornemen: gezond broodbeleg (+winactie)My Profile

  • Reageer Manon 2 januari 2017 om 17:48

   Ja vooral dat peuterpubergedeelte… Soms vind ik één kindje al pittig op sommige dagen en dan moet er ook nog een minimensje gevoed, verzorgd en vertroeteld worden en wijzelf ook. Én die was!!!????? Komen dr kabouters? Hahahaha

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 2 januari 2017 om 07:40

  Voor mij is het niet herkenbaar maar ik was heel erg relaxt tijdens mijn zwangerschap. Ik ben pas na de 20 weken echo begonnen met het kamertje en mijn jongens waren al geboren terwijl we het kaartje nog moesten uitzoeken.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Het nieuwe jaar….wat gaat het ons brengen.My Profile

 • Reageer Martina 2 januari 2017 om 07:57

  To do lijstjes waren tijdens mijn zwangerschap ook mijn beste vriend, nog steeds trouwens haha
  Martina onlangs geplaatst…29 December 2016 – Liever niet RemiMy Profile

 • Reageer Dita 2 januari 2017 om 08:08

  Ja to do lijstjes maken deed ik super veel tijdens de zwangerschap. Zo handig en mooi overzichtelijk.
  Dita onlangs geplaatst…Bye, bye 2016… Hello 2017!My Profile

 • Reageer Loes Johanna 2 januari 2017 om 08:09

  Ik herken het, nu tijdens mijn eerste zwangerschap, wat minder. Ik loop precies 10 welen voor op jou (was vrijdag 31 weken), en heb nog een mega lange to do lijst. Maar nog geen stress. Denk dat het er wel mee te maken heeft dat ik nog niet precies weet wat ik moet verwachten, en dat weet jij bij een tweede natuurlijk wel!
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Weekend Plog 10: oudjaarsavondMy Profile

 • Reageer Susan 2 januari 2017 om 08:40

  Herkenbaar! Zwanger zijn van de tweede is een mix tussen grote dankbaarheid dat het weer mocht lukken, en dikke hormonale paniek over ‘hoe dat straks toch allemaal moet’. Helemaal niet vermoeiend…

 • Reageer Charlotte 2 januari 2017 om 09:08

  Heel herkenbaar! Voor mijn gevoel moet ook hier alles nu ineens af terwijl we eigenlijk ook nog alle tijd hebben. En de eerste zwangerschap was het volgens mij allemaal al lang geregeld rond deze tijd. Straks maar weer eens in de babykamer duiken…
  Charlotte onlangs geplaatst…OOTW: Dit droegen wij met oud & nieuwMy Profile

 • Reageer Lilian 2 januari 2017 om 09:18

  Wat fijn dat het ondanks die zorgen en allerlei vragen, jij je wel heel goed voelt. Ik weet zeker jullie kunnen dit samen.

 • Reageer Sylvia 2 januari 2017 om 09:41

  Zooo herkenbaar! Hier 26 weken zwanger van de 2e. Kleintje van 13 maanden rondlopen.. Daarnaast een verbouwing omdat er een nieuwe kamer bij moet komen! Af en toe denk ik ook ineens..ohjee..heb ik alles wel geregeld, wat moet ik nog allemaal doen!! En inderdaad bij de eerste zwangerschap maakte ik me alleen zorgen of ik wel genoeg rompertjes zou hebben haha..

  • Reageer Manon 2 januari 2017 om 17:47

   Bizar verschil waar je je nu “druk” om kan maken als je dat vergelijkt met een eerste! Ahja, komt wel goed!

 • Reageer Nicole 2 januari 2017 om 09:42

  Ik ben morgen 35 weken zwanger van ons tweede kindje en heb die paniek ook nog geregeld. Ik probeer er vertrouwen in te hebben dat uiteindelijk altijd alles wel weer goed komt. Succes daar!
  Nicole onlangs geplaatst…Op naar het peuterbed!My Profile

 • Reageer Femke 2 januari 2017 om 10:08

  Heel herkenbaar. Zelf afgelopen vrijdag precies 20 weken zwanger. Opeens komen de twijfels, kan ik straks voor 2 kindjes tegelijk zorgen. Ga vandaag een mooie to-do lijst maken want heb het idee dat ik 101 dingen vergeet die nog moeten gebeuren en die ik nog moet aanschaffen.

 • Reageer Malou 2 januari 2017 om 10:09

  Komt allemaal goed, als de baby er is weet je het zo weer 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Sale shoplogMy Profile

 • Reageer Leonie 2 januari 2017 om 10:13

  Haha, herkenbaar hoor! Toen ik zwanger was maakte ik ook een to-do-lijst. Het komt allemaal wel goed.. lekker genieten van alles baby klaar maken!
  Leonie onlangs geplaatst…Kyra is 5 maanden oud!My Profile

 • Reageer Milou 2 januari 2017 om 11:26

  Ja ik herken dat wel, die paniek! Had dat bij Mees ook af en toe. Vooral omdat ik normaal zélf kasten, banken, tafels enzovoorts in elkaar zet zonder de hulp van mijn vriend. Toen ik zwanger was lukte dat ineens niet meer en was ik zo afhankelijk van mijn vriend geworden dat af en toe de paniek toe sloeg: wat nou als Mark niet alles op tijd af krijgt? Ik vond het heel lastig die controle uit handen te geven. En ook had ik heel vaak paniek omdat ik dan bang was dingen te vergeten. Dan las ik weer iets over bijvoorbeeld borstvoeding, en dan dacht ik: shit dat moet ik ook nog aanschaffen… maar niet alleen dat, maar dan ook meteen er achteraan: maar dit lees ik nu en dit staat niet op de meeste uitzetlijsten. Wat nou als er nog méér dingen zijn die ik nu dus nog niet gelezen heb en ik die helemaal vergeet? Aargh! Je weet jezelf wel gek te maken hoor als zwangere zijnde!
  Milou onlangs geplaatst…Mees is geboren!My Profile

  • Reageer Manon 2 januari 2017 om 17:46

   Ja ik doe normaalgesproken ook best veel maar nu lukt/kan dat gewoon niet. Aaargh!

 • Reageer Shirley 2 januari 2017 om 11:28

  Poeh, die paniekmomenten herken ik heel erg goed. Hier alweer bijna 25 weken zwanger en het idee dat het misschien over 11 weken al komt (Skyler is geboren met 36 weken..). Aaarrgghhh! Haha.
  Shirley onlangs geplaatst…Diary: gelukkig nieuwjaar!My Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 2 januari 2017 om 11:54

  Hahaha heerlijk herkenbaar dit. Je probeert jezelf te overtuigen dat je voldoende hebt en niks nodig en toch schiet de stress in je kop.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Nog even terugkijken….Mijn domste en slimste momenten van 2016…en nog veel meer…My Profile

  • Reageer Manon 2 januari 2017 om 17:45

   Hahahaha ja hoezo hormonen. Van hot naar her hoor met die gedachten!

 • Reageer Debbie 2 januari 2017 om 12:42

  Je loopt precies een week voor op mij. Hier is ook nog helemaal niets geregeld voor het kamertje. Het maakt het lastig dat we in maart gaan verhuizen. Gelukkig hebben we natuurlijk alle spullen van Daan gewoon, dus er hoeft niets gekocht te worden. Hooguit wat nieuwe kleertjes, helemaal als het een meisje is. Maar wat als ons kindje eerder zich aandient, pfff moet er niet aan denken. Want ongeveer 2 mnd na verhuizen ben ik uitgerekend. Maar ik denk dat het wel los zal lopen. Zijn niet de grootste angsten voor mij.
  Debbie onlangs geplaatst…Take a look at my life DecemberMy Profile

  • Reageer Manon 2 januari 2017 om 17:44

   Oh wat spannend zeg, nog verhuizen zo richting het einde van de zwangerschap! Komt vast helemaal goed!

 • Reageer Heleen 2 januari 2017 om 13:30

  Ik vind je updates zo leuk om te lezen, ben zelf 11-05 uitgerekend van de eerste! En wat je zegt.. ik herken het wel, maar toch ook weer niet. Heb het idee van “alles komt wel goed, kamertje komt straks binnen en dan op m’n gemakje alles inruimen en uitzoeken.” En als ik dat gedaan heb, is er alsnog tijd zat! Maar kan snappen dat je bij een tweede gewoon minder tijd ervoor hebt, ook omdat je niet 1 maar 2 kamers moet doen! Komt vast helemaal goed bij jullie!

 • Reageer Vicky 2 januari 2017 om 17:37

  Ja herkenbaar hoor dat gevoel dat er nog vanalles geregeld moet worden en de ‘gaat dat wel lukken met 2’. Ook lichamelijk gaan sommige dingen wat moeizamer, zo wou ik laatst mijn teennagels lakken, wat een gedoe!
  Misschien een ideetje om eens die to do en to buy lijstjes te delen in een blogpost?

 • Reageer Anneleen 2 januari 2017 om 21:27

  Ik kan me voorstellen dat je soms even in paniek schiet… Je hebt nu ook de zorgen met Nilo (die je tijdens je eerste zwangerschap niet had) die niet te onderschatten zijn, volgens mij. Zo’n dreumes vraagt toch ook heel wat energie! Maar zoals je zelf zegt, dat komt allemaal goed! <3
  Anneleen onlangs geplaatst…Terug in de tijdMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge