Zwanger

Zwangerschapsupdate: week 22 – Voor suiker prikken?

22-weken-zwangerAfgelopen zaterdag bereikte ik al weer de 23 weken. Cliché na cliché maar het gaat echt mega snel… Ik vertel jullie alles over afgelopen week: bewegingen, een bezoekje aan de verloskundige met weer “verrassend” nieuws -_-‘ en ook had ik m’n eerste zwangerschapsyogales.

Je wordt sterk!
Precies op de dag dat ik 22 weken zwanger was, was de baby ’s avonds ineens súper druk en krachtig aan het bewegen. Ik zag op een stukje op m’n buik ineens een stomp van binnen en tikte snel m’n vriend aan dat hij moest kijken. En ja hoor: nog twee stompjes van binnenuit waren te zien aan de buitenkant van mijn buik. Zo ontzettend leuk om ook dit weer te zien en te voelen. Ze wordt natuurlijk steeds sterker en sterker en dat voel ik ook.

Prikken voor suiker?
Afgelopen woensdag hadden we weer een afspraak bij de verloskundige. Ze vertelde doodleuk dat ik ook even moest prikken voor suiker want het buikje van de baby was “ietsjes groter”. Ik keek haar aan en ik zei dat ik van niks wist? Mijn verloskundige keek ook een beetje verschrikt en zei dat dat uit de 20 weken echo gekomen was. Fijn ook weer, dat diezelfde vrouw van de combinatietest die dus ook de 20 weken echo deed, dat even gemeld had tijdens de echo. Maar nee “ALLES WAS PERFECT”. Niet dus, het buikje is iets groter dan gemiddeld. Nja, prima, je kan er niks aan doen maar ik ben nu echt helemaal klaar met die vrouw. Gelukkig hoef ik haar nooit meer te zien of te spreken dus dat scheelt. Ik moet rond week 24 dus bloed prikken om te kijken of ik suiker heb. Het was niks om ons zorgen over te maken en het is waarschijnlijk niks maar liever het zekere voor het onzekere. Ik hoorde al horrorverhalen over een smerig suikerdrankje maar ik moet 1x nuchter prikken, iets eten wat ik normaal ook zou eten, twee uur wachten en dan nog eens prikken. Ik ben benieuwd…

Yogales
Woensdagavond had ik ook mijn allereerste zwangerschapsyogales. Bij de zwangerschap van Nilo deed ik dit ook en vond dit toen heel erg prettig. Ik koos er dit keer wel voor om het ergens anders te volgen. Het was een klein groepje (we waren met z’n vieren) en totaal niet zweverig of iets. Daar ben ik gelukkig ook niet zo van dus dat scheelde weer haha. We deden stretch- en rekoefeningen, spierversterkende oefeningen bij je rug, bekken etc en we hadden ook een fijn ontspanningsmoment. Ik merk dat ik nu deze tweede zwangerschap veel minder rustmomenten heb en dus ook “minder tijd” bewust bezig ben met het kindje in mijn buik. Daarom heb ik ook gekozen om dit keer ook weer “iets” te doen qua cursus want zo ben je echt even bewust bezig met de zwangerschap en je baby en natuurlijk ook een soort van voorbereiding op de bevalling.

Aankomende week gaan we dan éindelijk beginnen met de kinderkamers, dit weekend hebben we al een kleine start gemaakt maar daar zal ik jullie in de volgende update meer over vertellen en laten zien voor zover dit al kan!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

33 reacties

 • Reageer Lisette 16 januari 2017 om 06:56

  Normaalgesproken is het zo dat de verloskundige een echo aanvraagt bij de echoscopiste. De verloskundige is ook degene die dit met je bespreekt, de echoscopiste voert het slechts uit. Daarbij heeft niet elke verloskundige hetzelfde beleid rondom suikers prikken dus dat is voor een echoscopiste lastig, die bepaalt geen beleid.
  Verder kan de groei van jouw baarmoeder, die volgens mij best flink is als ik de foto zie, ook een aanleiding zijn om suikers te laten prikken. Misschien nog eens duidelijk navragen bij de verloskundige?
  Lisette onlangs geplaatst…Hit the road, SylMy Profile

  • Reageer Manon 16 januari 2017 om 08:19

   Oke… M’n baarmoeder groeide gewoon gemiddeld, netjes, niks te groot oid zei m’n vk die dag en ik kreeg deze melding vóór het meten van m’n buik! Was echt puur vanuit de 20wkn echo meting…

  • Reageer Rinske 16 januari 2017 om 10:34

   Beetje onaardige opmerking…Niet echt leuk om zoiets te zeggen.

 • Reageer Channa 16 januari 2017 om 07:05

  Volgens mij houden alle verloskundigen er een ander beleid op na, hier had de eerste ook een grotere buikomvang maar ik heb nooit op suiker hoeven testen, terwijl het wel in de familie zit. In ieder geval succes met het prikken!
  Channa onlangs geplaatst…Bad- en doucheproducten die je niet mag missen!My Profile

 • Reageer Amanda 16 januari 2017 om 07:09

  Hoi even over dat suiker prikken , ik moest ook in mijn zwangerschap van Kian. Het drankje vond ik zoet ennhier wat tips neem iemand mee om mee te kletsen of iets om te toen. Je zot echt 2 uur stil en in mijn geval was het druk dus daar zat ik 2.5 uur. Neem een kussentje mee de stoelen waar ik hier moest zitten zaten niet zo lekker… neem wat te eten mee iets simpels volgens mijn mag ergens na tweede keer prikken iets weer eten en dan wou ik erg graag…het valt allemaal reuze mee en ik was toen ook geschrokken maar ik dacht dan het is allemaal voor eenngoed doel mama en kind gezond houden en hebben…gelukkig niks aan de hand bij mij. Xxx succes
  Amanda onlangs geplaatst…Kerstcadeau’s uitpakkenMy Profile

  • Reageer Manon 16 januari 2017 om 08:17

   Hihi, zoals je kan lezen hoef ik dus niet dat suikerdrankje maar mag ik gewoon eten en na 2uur weer prikken 😉 Ik mag ook naar huis tussen de prikken door! Maar bedankt voor de tips!

 • Reageer Martina 16 januari 2017 om 07:23

  Yoga had mij ook wel wat geleken, misschien ooit bij de volgende!
  Martina onlangs geplaatst…9 Januari 2017 – Vijf favorietenMy Profile

 • Reageer Charlotte 16 januari 2017 om 07:24

  Wat slecht dat die vrouw dat niet tegen jullie heeft gezegd zeg. Hopelijk valt het mee. Veel plezier met de voorbereidingen voor de babykamer!
  Charlotte onlangs geplaatst…Besparen op de baby uitzetlijst doe je zoMy Profile

 • Reageer Nicole 16 januari 2017 om 07:33

  Ik had dat met de groeiecho bij Fay. Niks gezegd en krijg dag later een verontrustend telefoontje dat Fay veeeel te groot was en vier weken voorliep etc. Dus toen ook glucose test. Ik moet dat overigens nu ook met 24 weken..
  Nicole onlangs geplaatst…Sporten en zwangerschap: waarom ik niet meer sportMy Profile

 • Reageer Malou 16 januari 2017 om 07:40

  Wat raar van die 20 weken echo zeg, ik snap heel goed dat je blij bent dat je haar niet meer hoeft te zien..
  Malou onlangs geplaatst…Even voorstellen; gastblogger LilianMy Profile

 • Reageer Loes Johanna 16 januari 2017 om 08:10

  Ooh zo leuk dat je de schopjes nu ook aan de buitenkant ziet! 😍 En wat raar zeg, dat er bij de 20 weken echo niks over gezegd is… hopelijk gaan de test (en de uitslag) goed!
  Loes Johanna onlangs geplaatst…Weekend Plog 12My Profile

 • Reageer Elaine 16 januari 2017 om 08:14

  Heel herkenbaar bij was met de 20 weken echo ook alles ‘goed’ later bij de verloskundige te horen gekregen dat ze kwa groei tegen de ondergrens zat 😓😓😓 dus wat extra groei echo’s gehad en alles is goed gelukkig klein maar fijn.

  • Reageer Manon 16 januari 2017 om 08:20

   Pfff stom he? Zeg dan niet dat alles goed is! Natuurlijk is het goed dat er extra gecontroleerd wordt enzo maar zo stressig elke keer!

 • Reageer Michelle 16 januari 2017 om 08:33

  Oh ik kan me zo voorstellen dat dat dan rauw op je dak valt! Als het protocol is dat de echoscopiste daar niks over mag zeggen kan dat best zo zijn, maar dan is die ‘heeeelemaaal perfect’ wel een beetje vreemd! Hopen dat het allemaal weer meevalt😘. Wat fijn dat je haar bewegingen nu ook van buiten kunt zien!
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG99: WE ZIJN ER BIJNAMy Profile

 • Reageer Joyce 16 januari 2017 om 08:59

  Wat fijn dat je dat vieze drankje niet hoeft! Ik vond het verschrikkelijk bij Sofie haar zwangerschap! Succes met de kamertjes!
  Joyce onlangs geplaatst…Aan welk programma zou ik wel eens mee willen doen?My Profile

 • Reageer boysmommy blog 16 januari 2017 om 09:48

  Zn 2de zwangerschap gaat inderdaad veel harder (al is dit natuurlijk alleen maar gevoelsmatig haha). Logisch ook, met al 1 kindje heb je minder tijd erbij stil te staan. De tijd vliegt!

  Ben heel benieuwd naar de kamertjes 😊

 • Reageer Madelaine 16 januari 2017 om 10:07

  Ah! Vervelend he dat van de suiker? Ik moest het ook laten doen, uiteindelijk was er niks aan de hand hoor. Toch schrik je even. Yoga is zo fijn, heerlijk!

 • Reageer Jennifer 16 januari 2017 om 10:09

  Ja dat suikerdrankje vond ik echt vreeeselijk. En nuchter naar de prikpoli ook. Maar gelukkig mag je daarna snel zelf iets eten, ik moest dus echt wachten tot die uren voorbij waren. Hopelijk valt de uitslag mee en is het een meting die ze volgens protocol moeten uitvoeren en was het voor het kleine meisje gewoon een spek-weekje. Oh en als het protocol zo is dat de echoscopiste niks mag zeggen, dan mag ze ook niks zeggen over dat het helemaal perfect is. Ik had in mijn zwangerschap een echoscopiste die ook verloskundige was, dus zij ging direct na de echo alle resultaten met ons doorspreken. Het ligt er dan waarschijnlijk aan in wat voor praktijk jij je vk en echo’s hebt, maar alsnog mag je deze gang van zaken op z’n minst heel vreemd vinden!
  Jennifer onlangs geplaatst…De #pileavanjen – Pilea PeperomioidesMy Profile

 • Reageer Odile 16 januari 2017 om 11:43

  Oh wat een geluk dat je het suikerdrankje niet hoeft te drinken! Maxim had ook een groot buikje en ik moest het drankje helaas wel drinken en dus ook nuchter blijven. Vond de hel en ging zelfs knock-out haha!
  Odile onlangs geplaatst…Dit zijn de populairste babynamen van 2016My Profile

 • Reageer Milou 16 januari 2017 om 12:01

  Aaargh! Voel helemaal met je mee wat betreft die echoscopiste… het lijkt wel of het beleid nooit helemaal duidelijk is. Wie vertelt nou wat? De dag voor ik ingeleid werd kreeg ik nog een groeiecho en meting van het vruchtwater. Volgens de echoscopiste was alles prima in orde. Die avond had ik contact met het ziekenhuis om te bespreken of ik de volgende dag ingeleid zou worden. Ik wilde nog een dagje wachten want alles ging prima met mij en de baby! Krijg ik doodleuk te horen: nou nee hoor mevrouw, op de echo was een behoorlijk grote baby te zien in niet al te veel vruchtwater! Toen ik daar boos om werd vertelde de gynaecoloog aan de telefoon mij dat de verloskundige die ik na de echo en ctg gesproken had, die had mij dat moeten vertellen.
  Anyway, aan mijn verhaal heb je niks natuurlijk, maar ik begrijp hoe je je voelt. Enneuh… superfijn dat je geen suikerdrankje hoeft! gewoon lekker je eigen eten. Veel logischer ook!
  Milou onlangs geplaatst…Mees is geboren!My Profile

 • Reageer felicia 16 januari 2017 om 12:27

  ik vind dat altijd een beetje onzin over goh wat is je buik dik te dik voor het aantal maanden
  waarom vind ik dat onzin? omdat elke vrouw en elk kindje anders is in de groei
  bij ons derde kindje jasmijn vonden ze haar te klein vooral haar buikje en maakte voor de zekerheid nog een groei echo
  wat bleek het was gewoon goed alleen ons meisje groeide goed op haar eigen tempo
  en bij de geboorte ook een gezond gewoon meisje niet te dik en niet klein gewoon tussen in perfect
  het ligt allemaal aan zoveel factoren.
  ik heb 31 januari de 10 weken echo
  leuk om te lezen hoe jullie meisje zo mooi actief is in de buik en dat je dat zo kunt bewonderen vanaf de buiten kant
  ze heeft het duidelijk naar haar zin in de buik

 • Reageer Jodi - liefthuis 16 januari 2017 om 18:54

  Wat lekker om zo bewust weer bezig te zijn met de kleine tijdens yoga en heeeel raar van die echo vrouw
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Mijn kind is 19 maanden en loopt nog niet….Nou En!!!My Profile

 • Reageer Anneleen 16 januari 2017 om 20:59

  Helemaal niet fijn en correct dat dit niet open naar jullie toe gecommuniceerd is! Daar zou ik ook niet zo mee gediend zijn… Ik duim met jullie mee, dat alles in orde is! Fijn dat de zwangerschaps yogales je zo goed bevallen is! 🙂
  Anneleen onlangs geplaatst…Terug in de tijdMy Profile

 • Reageer Annemijn 17 januari 2017 om 12:46

  Wat fijn dat je yoga bent gaan doen! Even wat tijd voor jezelf om te ontspannen, heerlijk!
  Annemijn onlangs geplaatst…Life by Annemijn goes vegan… eerste drie dagen + eetdagboekMy Profile

 • Reageer Jessica 17 januari 2017 om 14:31

  Spannend, deze week toch echt de kinderkamers aan de beurt! Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan gaan maken.

 • Reageer Vicky 18 januari 2017 om 21:27

  In Belgie is de suikertest standaard aan 20 weken dus nog geen zorgen maken.
  Ik ga ook sinds kort naar de yoga en doet me echt goed.

 • Reageer Dani 18 januari 2017 om 22:22

  Bij mij had ons zoontje ook een groter buikje bij de 20 weken echo, maar dat “kon ook komen omdat hij wat in elkaar gedoken zat”. Dus bij de verdere controles zat het in ons achterhoofd en van de verloskundigen, maar gezien mijn buik niet heel groot was en van buitenaf voelen (lekker nauwkeurig) leek alles prima op schema. Met 36 weken een groei/liggingsecho en toen was hij toch wel erg groot! Liep 4-5 weken voor op groei. Dus moest gelijk de volgende dag de suikertest doen (wel drankje, gek dat daar ook weer onderscheid in wordt gemaakt) en op een tiende na was mijn glucosewaarde te hoog. Dus ging gelijk het medisch traject in, op dieet blabla. Lekker zinloos zo op het eind, was ook boos dat er niet een keer eerder een echo was gemaakt ofzo. En nu heb ik dus officieel ook 50% meer kans om diabetes te ontwikkelen en moet ik jaarlijks een keer bloedprikken om dit te checken.

  • Reageer Dani 18 januari 2017 om 22:26

   En vergeet ik nog het ergste (voor mij). Daardoor had ik een medische indicatie, advies was om vanaf 38 weken in te leiden. Is ook gebeurd met 38+5, en daarna moet een baby 24 uur ter observatie blijven (en dat werd me na de geboorte pas verteld..) maar dat werden 2 nachten omdat hij zijn eigen glucosewaarde niet op peil hield. We lagen op zaal. 3 dagen non-stop wakker na de bevalling..
   Maar goed, niet op de feiten vooruit lopen! Eerst maar es de test doen, succes!

 • Reageer Dina 19 januari 2017 om 09:34

  Oeh leuk, ik ben benieuwd naar de kinderkamers als ze straks af zijn!
  Dina onlangs geplaatst…Ik leg mijn telefoon even wegMy Profile

 • Reageer Mirjam 19 januari 2017 om 09:58

  Vervelend als mensen niet gewoon direct zijn. Ik heb helaas ook meegemaakt dat er wat verzwegen werd.
  Yoga wilde ik ook doen, maar ik kon alleen yogaklassen vinden met partneravonden en no way dat ik mijn vent mee krijg (ehhh, en wil)

 • Reageer Jolijn 19 januari 2017 om 22:02

  Ha! Same here! Hier ook op de echo een baby met een groter buikje. Alleen kwam dit pas bij de 36 weken echo aan het ligt na overdracht aan het ziekenhuis. Dus ik inderdaad nog met 36 weken wel een beker glucosesap achterover getikt (you lucky!) maar niet zo erg als iedereen zegt.. Gelukkig hier niks aan de hand, maar waar het nou vandaan kwam en oorzaak ervan.. Geen idee! Nu is ze een heerlijk kind van 8 mnd! 😀 Good luck!

  • Reageer Jolijn 19 januari 2017 om 22:12

   Het is natuurlijk aan het licht :S typen in het donker bevordert de juiste spelling niet..

 • Reageer Marije 19 januari 2017 om 23:06

  Wat een muts zeg, zeggen dat er niks aan de hand is en dan toch een iets groter buikje. Het zal wel niks zijn, maar toch irritant. Ik zou me ook ergeren daaraan!
  En wat heerlijk dat je meneer de baby ook heeft zien schoppen! Heerlijke momenten samen 🙂
  Marije onlangs geplaatst…Kinderbedden kopen bij EmobMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge