Moeder zijn, Zwanger

8 Dingen die je echt moet doen tijdens je zwangerschap

Nu ik richting het einde van mijn tweede zwangerschap ga, kan ik best wel zeggen dat ik “ervaring” heb met zwanger zijn. Ik heb het geluk dat ik twee heel goede zwangerschappen (tot nu toe) heb gehad. Twee keer heel verschillend: lichamelijk en mentaal maar ik mag van geluk spreken dat het allemaal heel gemiddeld gaat. Ik wil vandaag 8 dingen delen die ik iedere zwangere vrouw aanraad om te doen tijdens haar zwangerschap. Of het nou de eerste is, de tweede of haar vijfde.

1. Maak iedere week buikfoto’s!
Het is zo akward om geposeerd te gaan staan iedere week maar geloof me: doe het! Ik had me voorgenomen voordat ik uberhaupt zwanger was (van Nilo), elke week een foto te maken. Ik zag dit altijd op Pinterest en het leek me zo leuk om van mezelf te hebben. Zo gezegd zo gedaan bij Nilo’s zwangerschap en bij deze tweede keer doe ik het ook iedere week braaf weer. Het is soms echt niet leuk om weer te gaan staan, maar achteraf ben ik er zo blij mee!
De eerste paar foto’s zijn voor je gevoel heel stom/moeilijk want “je ziet toch nog niks?” en “straks gaat het mis…”. Maar ik vind het juist zo leuk om die eerste foto’s te zien want niet alleen je buik groeit maar ook je borsten, je kont (muh) en in mijn geval veranderde mijn gezicht ook enorm.
Ook vind ik het super leuk om de buik te vergelijken van toen en nu! (Wat een verschil hè qua hoofd, gewicht, kont haha.)

2. Boek minstens één zwangerschapsmassage
Doe het. Echt. Je lichaam krijgt best veel te verduren tijdens een zwangerschap en vooral na die 30 weken. Je baby weegt dan al meer dan een kilo en dan heb je niet eens je placenta, vruchtwater en andere dingen meegerekend die daar aan de voorkant zitten. Je bekken, banden, rug, schouders, knieën krijgen ineens heel wat meer voor hun kiezen en ook je houding verandert waardoor je veel “opslaat” in je rug/schouders. Tijdens een massage kan je op je buik liggen (!!!!!!) en word je gewoon even helemaal onder handen genomen. Bij mij zitten er standaard knopen in m’n rug en die kneedt ze eruit en laatst nam ze ook m’n bilspier mee omdat die dus pijnlijk zijn door m’n bekkenklachten. Totale ontspanning en gewoon heerlijk. Mijn tweede afspraak staat in ieder geval al.

3. Laat je boodschappen bezorgen
Ik weet dat het niet voor iedereen kan/lukt om je boodschappen te laten bezorgen maar áls je het kunt: doen! Wij zorgen altijd dat we iets van de aanbieding nemen zodat ze gratis komen bezorgen (bij de AH is er altijd keus uit twee aanbiedingen, er zit altijd wel wat bij), dus dat scheelt weer verzendkosten. Ik betaal liever €7 aan twee pakken verse kaas dan aan ‘nutteloze’ bezorgkosten. Ook moet je bij de Albert Heijn voor minstens €70 bezorgen en soms komen we hier net niet aan maar dan vullen we gewoon bij met bijvoorbeeld wcpapier, luiers, shampoo, keukenrol, wasmiddel, extra flessen drinken… Straks vul ik m’n bestelling gewoon aan met roze muisjes, zoogcompressen en extra veel koffie 😉 Het scheelt mij 10 harde buiken, rugpijn, een terrorpeuter en parkeerkosten 😉 haha.

4. Zeg ja tegen hulp
“Moet ik even langskomen om de ramen te zemen?”, “Ben je vanmiddag thuis? Dan kom ik Nilo wel even ophalen om samen te fietsen.”
Ik voel me al snel te veel, bezwaard en een aansteller maar zeg maar gewoon ja op je (schoon)moeder die iets aanbiedt. Al is het maar om even samen het bed te verschonen, je kind een uurtje mee te nemen naar buiten of een wasje voor je wegstrijkt. Ze vragen het niet voor niets en van wat ik hoor, doen ze het graag en met alle liefde. Ik vind het soms ook moeilijk om zelf hulp te vrágen als ik het nodig heb maar soms ik het gewoon heel fijn en nodig…

5. Neem je rust
Ook weer een moeilijk iets voor een zwangere. Tijdens de eerste zwangerschap blijf je rondrennen want je wil alles perfect in orde hebben en ben je je niet bewust dat je “me-time” straks echt minder gaat worden. Je weet het wel maar ik heb tijdens m’n eerste zwangerschap echt te weinig “genoten” van weekenden HE-LE-MAAL NIKS doen. Nu tijdens de tweede zwangerschap is rust zoeken ook wel een ding, met een peuter over de vloer… Maar ik zorg dat ik tijdens middagdutjes echt geen reet uitvoer. Netflix, de bank, een dekentje en soms val ik zelfs in slaap. Ik ga 1x in de week naar zwangerschapsyoga: ook weer een moment van rust voor mezelf en de baby. Ook ’s avonds als Nilo op bed ligt is het klaar, de voeten gaan omhoog en ik doe niks meer. Saai? Ja. Maar wel nodig.

6. Tijd maken voor je man/vriend/partner
Ik herken het heel erg: je bent best egoïstisch bezig tijdens zo’n zwangerschap… JIJ wil pannenkoek eten, dus eten we pannenkoek. JIJ wil ’s avonds een Magnum dus moet die arme vent naar het tankstation. JIJ wil geen kermis aan je lijf dus je man heeft pech. JIJ hebt een harde buik dus je vriend moet maar de afwas doen. Prima hoor 😉 Lekker doen… Maar vergeet ook niet dat je partners van elkaar bent en een team vormt. Vooral tijdens de bevalling en daarna heb je elkaar heel hard nodig. Er gaat veel veranderen en hoe je het went of keert: na die bevalling heb je gewoon minder tijd/oog voor elkaar. Neem het er dus tijdens de zwangerschap nog even van. Plan een babymoonvakantie of doe net zoals ik: ga lekker een nachtje weg naar een luxe hotel, jacuzzi, lekker uit eten, bioscoopje… Echt even samen. Ook de kleine dingen van de dag zijn belangrijk: eet samen aan tafel zonder telefoon in de hand, laat je partner jouw buik insmeren, ga samen in bad/douche en praat praat praat!

7. Shoppen
En dan niet voor je baby maar ook voor jezelf. “Investeer” in minstens één fijnzittende zwangerschapsbroek, schaf wat basic t-shirtjes aan die je zo kunt dragen of met een open vest en zorg ook voor lekker zittend ondergoed. Niks is zo irritant als te kleine stringetjes die je heupvetjes afsnijden of een te strakke BH-band waardoor je ademnood krijgt. Zorg ook voor een paar chille pyjama’s/joggingbroeken want believe me: als je gewoon thuis bent weet ik zeker dat je NIET in je jeans loopt. Althans… De meeste zwangere dames die ik ken doen daar niet aan.

8. Houd een dagboekje bij
Ik schrijf mijn wekelijkse zwangerschapsupdates op de blog maar als je niet blogt zou ik zeker aanraden om stukjes bij te houden van je zwangerschap. Dit kan wekelijks of gewoon als je er zin in hebt. Schrijf over je kwaaltjes, hoe je week was, bezoekjes aan de verloskundige, leuke dingetjes omtrent de zwangerschap… Weer iets om later terug te lezen maar ik vind het -net zoals de weekfoto’s- zo leuk en fijn om te vergelijken van toen en nu!
Ik houd nu ook een online fotoalbum bij waarin ik de weekfoto plus elk blogje bijplaats en straks als deze af is druk ik ‘m af en zo heb ik dan een zwangerschapsdagboek. Ik pas sommige blogjes wel wat aan, schrijf namen in plaats van “schoonmoeder”, voeg wat stukjes toe die te privé zijn voor online maar zo heb ik straks wel weer een leuk overzichtje. Bij Nilo deed ik hetzelfde maar dan met echt knip- en plakwerk (maar daar heb ik nu geen zin in haha).

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

20 reacties

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 28 maart 2017 om 06:42

  Sommige van die dingen heb ik ook gedaan bij mijn eerste zwangerschap. Jammer genoeg heb ik me niet trouw aan al die buikfoto’s gehouden, ik heb er maar een paar. Als ik zwanger word dan doe ik dat in ieder geval wel.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Hoe gaat het met de goede voornemens????My Profile

 • Reageer Josan 28 maart 2017 om 06:51

  Dir buikfoto’s heb ik nooit echt trouw bijgehouden. Ik heb er een paar. En babymoon heb ik ooit wel gedaan maar ik vond het verschrikkelijk. Ik was zo benauwd, moe en ziekig dat ik er helemaal niks aan heb gehad om in Parijs te zijn. Ik vind een zwangerschaps fotoshoot ook echt wel een must.
  Josan onlangs geplaatst…Hoe klinkt een miskraam?My Profile

 • Reageer Nicole 28 maart 2017 om 07:35

  Ooh ik doe de helft niet eens 🙈 De buikfoto’s wel al ben ik het 2x vergeten. Maar boodschappen bezorgen doe ik niet, rust pakken terwijl je drie middagen werkt en je peuter geen middagslaapje doet werkt ook niet en dat dagboek heb ik wel maar heb ik amper ingevuld.. oeps! Shoppen voor mezelf lukt me aardig. Net nog een tuinbroek besteld 😉 Maar echt tijd voor m’n man maken ook dat is nog niet gelukt dus binnenkort maar eens een avondje plannen!
  Nicole onlangs geplaatst…Een echte Feel Good dag!My Profile

 • Reageer Nicole 28 maart 2017 om 07:55

  Haha 1 t/m 3 heb ik niet gedaan! Waggelde gewoon door de supermarkt 😉
  Nicole onlangs geplaatst…Shoppen op een hysterisch drukke kinderkledingbeurs!My Profile

 • Reageer Marije 28 maart 2017 om 08:15

  Leuke tips, vooral de massage. Dat ga ik bij de volgende ook doen. Een grote babymoon doe ik nooit weer. Wij gingen naar Amerika en ik kon helemaal niks omdat ik zoveel pijn had. De volgende keer boek ik wel een huisje op de hei haha. Jouw buikfoto’s met tekst vind ik trouwens ontzettend leuk! Ik ben niet zo goed met Photoshop, dus voor mij blijft het bij een gewone buikfoto.
  Marije onlangs geplaatst…Dit jaar nog verhuizen?My Profile

 • Reageer Shanty 28 maart 2017 om 08:23

  Super leuke ideeën 😃 En zeker waar!! Een zwangerschaps shoot, 4d echo en je zwangere buik gipsen zijn ook erg leuk 🙂 Verder heb ik een vraagje, zijn die massages bij een fysio of bekkenfysiotherapie of zelf bij een masseur geboekt? Het lijkt me inderdaad echt een uitkomst en zelfs voor nu ik niet zwanger ben.
  Fijne laatste weken zwangerschap 😃

  • Reageer Manon 28 maart 2017 om 09:20

   Bij een speciale zwangerschapsmasseuse boek ik de mijne!!!

 • Reageer Joyce 28 maart 2017 om 08:27

  De helft van het lijstje zal bij mij niet gebeuren haha! Maar daarvoor is iedreeen gelukkig verschillend. Een massage geeft mij bijvoorbeeld geen rust, omdat ik er niet dol oo ben dat anderen aan mij zitten
  Joyce onlangs geplaatst…Vanaf wanneer op een sport?My Profile

 • Reageer Dita 28 maart 2017 om 09:45

  Buikfoto’s heb ik destijds ook gemaakt. Super leuk om terug te zien! Boodschappen halen wij trouwens bij Jumbo Pick up point. Super handig en veel goedkoper dan de aH.
  Dita onlangs geplaatst…Van 2 naar 1 slaapjes overdag. Wanneer en hoe?My Profile

 • Reageer Jessica 28 maart 2017 om 10:04

  Leuke tips, wat jij zegt, nu voor ik zwanger mag zijn droom ik ervan om elke week een foto te maken. Het lijkt me zo bijzonder om daar op terug te kunnen kijken. En nu met jou is het zo mooi om ook het verschil tussen zwangerschap 1 en zwangerschap 2 te zien.
  Jessica onlangs geplaatst…De “Lente kriebels” TAGMy Profile

 • Reageer Jamaila 28 maart 2017 om 10:28

  Ik vind dit echt leuke tips! Mijn vriend en ik zijn bezig om zwanger te worden van de eerste, dus ik ga ze goed onthouden 🙂

 • Reageer Leonie 28 maart 2017 om 10:36

  Heel leuk allemaal! Ik moet mijn “dagboek” met alle echo’s nog steeds afmaken… oops. Ze is inmiddels bijna 8 mnd.
  Leonie onlangs geplaatst…Kolftips!My Profile

 • Reageer Shirley 28 maart 2017 om 10:39

  Massage is inderdaad een aanrader! En foto’s maken uiteraard. Boodschappen bezorgen wil ik al weken doen maar iedere zondag loop ik toch weer in de supermarkt, haha. Vind het ook wel prettig om toch mijn dingetje te blijven doen… Rust pakken vind ik dan ook heel lastig maar ’s avonds gaan de voetjes omhoog en soms zit ik een zaterdag of zondag de héle godganse dag op de bank met mijn telefoon in mijn hand, een tijdschrift, de televisie aan en suf voor me uit te staren, haha. Heerlijk!
  Shirley onlangs geplaatst…‘Hoe weet je nu al dat nummer drie niet komt?’My Profile

 • Reageer Kim 28 maart 2017 om 14:23

  Sommige dingen doe ik zeker! Zoals op tijd rust nemen en boekje bijhouden. Boodschappen doe ik samen met mijn vriend, die doet het sjouw werk haha. En gelukkig zo nu en dan een massage. Ik merk wel dat ik moeite heb hulp te accepteren, terwijl nu ik in mijn laatste maand zit dat echt wel nodig is. Verder was ik van plan elke week buikfoto’s te maken, maar vanaf het begin kwam het er al niet meer van. Zo zonde!
  Kim onlangs geplaatst…3x leuke boeken voor zwangerenMy Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 28 maart 2017 om 18:48

  Bijna alles check op de boodschappen na maar die doet mijn lief. Ooow en je op over je partner moet ik ook maar in m’n oren knopen. Goede tip
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Wel of geen geslachtsbepalende echo en waarom…My Profile

 • Reageer Michelle 29 maart 2017 om 11:45

  Goeie tips dit! Die zwangerschapsmassage wil ik door jou dus ook zéker gaan doen en buikfoto’s maak ik trouw iedere week – ZO leuk om ze nu terug te kunnen kijken van mijn eerste zwangerschap. Wonder boven wonder is mijn buik nu nog ietsje kleiner dan met Morris. Boodschappen bezorgen doen we niet, omdat ik boodschappen doen zelf helemaal geen straf vind, en in rust nemen ben ik al helemaal een drama – gewoon 0 zitvlees – maar dat tijd maken voor je man probeer ik dan wel weer heel bewust te doen. Vooral nu we al een baby hebben blijft er gewoon weinig tijd over dat je écht met z’n tweetjes bent.
  Michelle onlangs geplaatst…GENDER REVEAL FEESTJEMy Profile

  • Reageer Manon 29 maart 2017 om 16:21

   Hahahaha dat zitvlees is wel herkenbaar maar nu met m’n bekkenklachten kan ik niet anders :'( Ook die boodschappen, meh. Normaal geen punt maar die bekken gooien heel veel roet in het eten! Geniet lekker van je zwangerschap 😀

 • Reageer Malou 29 maart 2017 om 21:05

  Hulp accepteren had ik echt meer moeten doen, maar daar was ik te eigenwijs voor..
  Malou onlangs geplaatst…Over bloggen, een writer’s block en gruwelijk achter de feiten aanlopenMy Profile

 • Reageer Anneleen 31 maart 2017 om 13:53

  Die foto’s zijn zo leuk om te zien! 🙂 Maar lijkt inderdaad in het begin best vreemd om zo voor de camera te staan poseren… 😉 Stukjes dagboek bij houden lijkt me ook fijn om nadien terug te lezen. Goede tips, Manon!
  Anneleen onlangs geplaatst…Uit mijn winterslaapMy Profile

 • Reageer Sara 2 april 2017 om 11:34

  Proficiat Ben je al bevallen of niet

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge