Moeder zijn, Persoonlijk, Tags

Mumlife RAW Tag – Het rauwe moederschap

Een poosje geleden kwam ik een hele interessante, pure, eerlijke tag tegen over het moederschap. Hij is oorspronkelijk van Elise Sheree (een Australische blogger/vlogger/moeder die in Londen woont) en heet de “Mumlife Raw Tag”. Eerlijke vragen over het ‘rauwe’ moederschap. Het leek me leuk om deze tag te vertalen naar het Nederlands, deze in te vullen en het stokje door te geven aan een aantal moeders in blogland! Ik tag de volgende vier mama’s als ze het leuk vinden: Shirley, Lindsay, Kelly en Sanne

(Bovenstaande afbeelding mag je gebruiken als je de tag wil invullen, wel zelf even uploaden ;-).)

1. Beschrijf jouw dag als moeder vandaag in één woord en leg kort uit.
Emotioneel.
Vandaag was mijn moeder bij mij om me te helpen met Nilo. Nilo en mama hadden een hele gezellige dag samen. De laatste tijd gaat het niet zo heel erg lekker met mij (zwangerschapsgedoe) en ik kan niet de moeder zijn voor Nilo die ik graag wil zijn op het moment. Ik kan dan best verdrietig worden als ik er aan denk.

2. Wat is het meest uitdagende gedeelte om te ‘connecten’ met andere moeders?
Ik weet heel heel heel goed dat zwangerschappen en zwanger willen worden supergevoelige onderwerpen zijn. Maar ik word soms echt niet goed van het feit dat als je laat merken dat je het even zwaar hebt, lastig vindt of klaagt om kleine kwaaltjes, je meteen verwijten naar je hoofd geslingerd krijgt dat je niet dankbaar bent. Dat je blij moet zijn met een baby in je buik. Ik weet zeker dat iedere zwangere vrouw ontzéttend dankbaar is dat ze een baby mag dragen maar het is toch ook niet erg om éven te zeuren over striae, vermoeidheid of iets anders… Je durft al bijna niet meer eerlijk te zijn en maar te doen alsof alles rozengeur is… Nee, dat is wel een klein puntje wat mij soms tegenhoud bij sommigen om over mijn zwangerschap te kletsen.

3. Deel één vreselijk poep-moment. Die hebben we allemaal.
Echt hele erge poepmomenten kennen wij niet echt. Ja, de gele spuitluiers als newborn en de vieze tandenpoep luiers die doorlekken hebben hier ook de revue gepasseerd maar hier nog geen stront aan de muur of het hele bed onder *klopt af* hahaha.

4. Hoe ga je om met publieke driftbuien van je kind(eren)?
Ik ga niet staan opvoeden in het openbaar in een supermarkt, zo ben ik zelf ook niet opgevoed. Met een driftbui in bijvoorbeeld de Albert Heijn wordt Nilo onder de arm meegenomen naar buiten (al dan niet wild trappend etc.), in de auto gezet en dan gaan we weg. Meestal kalmeert hij wel weer maar ik vertik het om in een openbare gelegenheid straf te geven of ertegenin te gaan. Mensen kijken sowieso wel en hebben vást een mening.

5. Eerlijk: hoeveel schermtijd heeft jouw kind?
’s Morgens in bed na het wakker worden mag Nilo altijd op de iPad/iPhone filmpjes kijken zodat wij nog even wakker kunnen worden haha. Dit verschilt een beetje van hoe laat het is en hoe laat we uit bed moeten. De ene keer is dit 5 minuten, de andere keer driekwartier. Soms kijkt hij tijdens het eten ook op de iPad wat video’s of speelt (educatieve!) spelletjes op dat ding. Verder heeft hij geen interesse in de televisie alleen iPad/YouTube. Hij kijkt trouwens graag naar Joki & Jet, filmpjes van de Efteling (EftelWesley), video’s over tractoren/graafmachines/raceauto’s en heel af en toe zit hij in een zwart gat van YouTube en komen de daddy finger en suprise ei video’s voorbij.

6. Wat is jullie makkelijke go-to-avondmaaltje wat jullie (te vaak) eten?
(Verse) Frietjes en frikandellen uit de Airfryer. Oké, niet echt go-to dat we altijd in huis hebben maar wel makkelijk en iets wat snel op tafel staat en wat we alle drie lekker vinden.

7. Heb je vandaag geschreeuwd, gehuild of het moeilijk gehad vandaag?
Geschreeuwd niet. Gehuild wel (Nilo weigerde te eten en deed heel lelijk tegen mij, iets met zwangerschapshormonen). Moeilijk gehad ook (zie vraag #1).

8. Wat was het beste moment vandaag als moeder?
Wakker worden, Nilo die dicht tegen me aan komt liggen met z’n iPadje, de baby voelen bewegen in mijn buik en genieten van dit (enige) knuffelmomentje van vandaag.

9. Wat is je geheime guilty pleasure om jezelf te belonen als moeder?
Als Nilo tussen de middag slaapt “verwen” ik mezelf regelmatig met een lekkere lunch. Dan lunch ik niet samen met hem om 12:00u met een boterham/tosti maar zodra hij dan op bed ligt haal ik de verse, harde broodjes uit de kast en lekker beleg samen met een latte. En het arme kind maar een bruine boterham met leverworst eten ;-).

10. Hoe vaak ervaar je schuldgevoelens als moeder?
Nu tijdens de laatste weken van m’n zwangerschap wel echt héél veel! Ik schreef er ook al eens een persoonlijk stukje over.

11. Deel één ding over het moederschap waar meer over gepraat/gedeeld moet (kunnen) worden.
Ik heb altijd het gevoel dat veel moeders/ouders het slaapgedeelte van hun kind(eren) mooier maken dan het werkelijk is. Ik denk dat we allemaal wel eens huilend/gefrustreerd naast de wieg/het ledikant hebben gestaan, bijna smekend naar je kindje toe of hij asjeblieft wil gaan slapen. Eerlijk zijn over het samen slapen, over bedtijden, slapen in de kinderwagen/box/ed, dutjes, doorslapen, nachtvoedingen, speentjes, laatste voedingen, flessen meegeven naar bed… Er zijn (gelukkig haha) ook kinderen die wél een heel goed, fijn slaapritme hebben maar heel veel kindjes ook niet. Ik denk dat als ouders hier eerlijk(er) over zijn, dat we ons dan niet meer zo alleen voelen als we ’s avonds om 22:30u op de bovenste trede van de trap zitten, troostende woorden naar je paniekerige kind in z’n bedje roepen. Toch?

Herken jij je in (een van…) mijn antwoorden? Als je de tag wil overnemen: leuk! Laat dan ook even een reactie achter, ik ben heel nieuwsgierig!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

18 reacties

 • Reageer Nicole 3 mei 2017 om 06:50

  Oh dit vind ik een hele mooie eerlijke tag en ik ga hem zeker eens overnemen (dus dames die getagd zijn je mag me taggen haha!) En oh wat herken ik ook veel. Ik barst ook in huilen uit nu als Fay niet lief doet of luistert en het frustreert mij ook zo erg dat je altijd maar hoort “het kan altijd erger” ofzo. Laatst nog zo’n reactie op m’n blog gehad over het bang zijn voor weer een depressie.. Echt are you kidding me??
  Nicole onlangs geplaatst…Gezonde traktaties (simpel en lekker)My Profile

 • Reageer Nicole 3 mei 2017 om 06:52

  Dit is een interessante tag zeg. Ik herken me in veel van je antwoorden. Heb zelf een baby van 3 maanden en een zoontje van 2 en dat kan flink pittig zijn. Ik ga de tag zeker overnemen.
  Nicole onlangs geplaatst…Netflix: Waarom Grace and Frankie een absolute aanrader isMy Profile

 • Reageer Channa 3 mei 2017 om 07:41

  Leuke tag, die ga ik een keer overnemen. De patatjes en frikadellen uit de airfryer zijn herkenbaar!
  Channa onlangs geplaatst…Zindelijkheidstraining, wij doen er niet meer aan!My Profile

 • Reageer Kim 3 mei 2017 om 08:21

  Leuke tag!
  ik herken zeker een aantal dingen, mijn zoon is nu ruim 2.5 en ook ik ben zwanger van de tweede ( 36.5 weken) en herken je schuldgevoel zeker. Kan er ook ontzettend naar uit kijken om lekker weer uitgebreid buiten te spelen, samen zwemmen, minder snel geïrriteerd te zijn..

  Oja en de YouTube filmpjes herken ik helemaal hahaha.
  Graafmachines doen het hier ook altijd goed en als hij zelf op de ipad mag kiest hij meteen ” daddy vinger” liedjes ( hoeveel heb je ervan niet?!) Of suprise ei filmpjes/ speelgoed Reviews. Kan hij echt een kwartier naar kijken haha

  Succes nog met de laatste loodjes

 • Reageer Lisette 3 mei 2017 om 09:30

  Wat er leuke tag! Ik denk dat ik die ook een keer ga overnemen. Het is heel herkenbaar. Een jong gezin is genieten maar ook best pittig.
  Lisette onlangs geplaatst…Jurkjes!My Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 3 mei 2017 om 09:55

  Wat een leuke tag deze ga ik onthouden. En over dat slapen idd. Ik heb een ideale slaper maar ook ik heb tijdje gehad dat hij overdag niet wilde slapen of dat we er snachts 4 keer uit moest. Het lijkt wel alsof het een strijd is welk kind het beste slaapt. Al vind ik sowieso heel veel moeder onderwerpen een onnodige strijd.
  En vooral lekker klagen hoor, ik twijfel Geen seconde aan je dankbaarheid. We zijn toch ook dankbaar coor ons kind maar klagen toch ook af en toe als hij of zij niet wil eten slapen of boos is
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Grote jongens kamer inspiratie voor onze spruit…My Profile

 • Reageer Malou 3 mei 2017 om 11:27

  Leuke tag, en veel dingen (zoals het laatste punt) zijn erg herkenbaar!
  Malou onlangs geplaatst…Win Bergstein laarsjes naar keuzeMy Profile

 • Reageer Iris 3 mei 2017 om 21:53

  Wat een leuke tag! En wat je schrijft over het moederschap is HEEL herkenbaar! Waren we allemaal maar wat eerlijker, dan zouden we elkaar ook wat meer kunnen steunen….van te voren heb je zoveel ideeen over het moederschap, maar uiteindelijk doen we allemaal concessies en doe je toch die diksap door het water, gebruik je de tv als je écht even een momentje voor jezelf nodig hebt en blijkt goede slaap echt een heeeele belangrijke levensbehoefte…(weet ik als moeder van een extreem slechte slaper…)
  Succes met de laatste loodjes en soms moet je gewoon ff lekker mopperen hoor! Het ís ook gewoon pittig die laatste weken, zeker met al die kwaaltjes erbij…

  • Reageer Manon 4 mei 2017 om 15:43

   Amen! Dankjewel voor je leuke en lieve comment!

 • Reageer Shanna 4 mei 2017 om 09:47

  Een eerlijke maar ook een hele mooie tag. Het zou idd prachtig zijn als moeders er onderling eens wat minder strijd van maken. Word daar soms wel moe van 🙄
  Shanna onlangs geplaatst…Anti-verveelpotMy Profile

 • Reageer Ama 5 mei 2017 om 14:08

  O jeetje wat een verademing om dit zo te lezen! Echt zo herkenbaar allemaal, en ik ik ben het zo met je eens, dat wij mama’s wat eerlijker en opener naar elkaar mogen zijn. Het bied je zoveel meer zekerheid en houvast, dat niet alleen jij dingen doet of toelaat om te zorgen dat je af en toe ook rust en tijd hebt voor je zelf. Echt heel mooi en oprecht geschreven Manon!!!

 • Reageer Janine 7 mei 2017 om 12:50

  Wat een leuke tag!
  Heel herkenbaar die stiekeme “verwen” lunches voor jezelf…hihih vroeg me van de week nog af toen ik een lekker belegd broodje zat te eten of er ook andere moeders waren die dit ook deden 😀 Ach moet kunnen toch!
  Kan me voorstellen dat je het zwaar vind; dat je niet de moeder voor Nilo bent op dit moment, wat je wilt zijn, maar je blijft toch zijn lieve mama. Hopelijk zal je zelf na de bevalling snel herstellen en kun je het allemaal inhalen! Plus een bonus van een prachtig zusje!
  Succes met de laatste loodjes!

 • Reageer Over hoe het moederschap écht is! - Mumlife Raw Tag - Everyday-Life 9 mei 2017 om 06:32

  […] Deze tag is oorspronkelijk van de Australische blogster Elise Sheree. Vertaald door Little Wonder World. […]

 • Reageer The Mumlife Raw TAG - Het Rauwe Moederschap 11 mei 2017 om 06:32

  […] De TAG is gemaakt door Elise Sheree (Australische vlogger) en ik heb hem voor het eerst gelezen bij Manon. […]

 • Reageer Vragen over het 'rauwe' moederschap • daarwaseens.nl 23 mei 2017 om 07:57

  […] het blog van Little Wonder World vond ik een tijdje geleden een tag terug met daarin vragen over het ‘rauwe’ […]

 • Reageer De Momlife Raw Tag: over hoe mijn leven als moeder écht is - Dochterlief.nl 25 mei 2017 om 06:35

  […] Deze tag is oorspronkelijk van de Australische blogster Elise Sheree, maar las ik op de blog van Nicole. Hij is vertaald door Little Wonder World. […]

 • Reageer Het 'rauwe' Moederleven... - Christa Schrijft 30 mei 2017 om 06:55

  […] Deze tag is oorspronkelijk van de Australische blogster Elise Sheree, hij is vertaald door Little Wonder World. […]

 • Reageer NAomi 20 januari 2018 om 21:43

  Super leuke blog heb de vragen ook gedaan ga je toch eens goed na denken over je zelf

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge