Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

Zes weken borstvoeding! Hoe gaat het nu?

Een tijdje geleden schreef ik mijn “borstvoedingsverhaal” waar ik enorm veel goede, leuke en hartverwarmende reacties op heb gekregen! Ook kreeg ik hierop veel berichtjes dat voeden met tepelhoedje echt niet zo ‘raar’ is en dat veel van jullie maanden (soms wel langer dan een jaar) gevoed hebben met zo’n hoedje. Fijn om zulke dingen te lezen van normale mensen en geen vage verhalen op het internet. Omdat ik ook maar een leek ben wat betreft borstvoeding en maar wat doe en aanrommel ermee, leek het me leuk om een update te geven hoe het nu met het voeden gaat!

Bijvoeden
In het vorige verhaal schreef ik dat we een aantal dagen bijgevoed hebben met flesvoeding/kunstvoeding/melkpoeder/Nutrilon, en dat onze dochter de laatste paar dagen volledig op borstvoeding zat. (Hoe noem je het nou? Moedermelk kan ook in een fles, kunstvoeding is het niet want het is gewoon echte voeding… Ik noem het maar gewoon Nutrilon nu dan omdat wij dat gebruikt hebben.) De dag dat dat verhaal online kwam, was ze die avond onverzadigbaar en besloten we haar weer een klein flesje erbij te geven. Ik was wederom leeg en zij had honger. Ik kan dan “de maffia” uit gaan hangen en beslist geen flesje na geven maar zo sta ik niet in dit borstvoedingsavontuur. Honger is honger en is mijn melk op/niet goed/te weinig, dan krijgt ze gewoon een Nutrilonnetje. Dit hield ze weer voor een dag of 3/4 en daarna had ze wel weer voldoende aan mijn melk. Mooi toch, hoe dat vraag en aanbod werkt! Ik vind het in ieder geval hartstikke mooi en leuk om te zien dat mijn lijf zich aanpast aan haar behoeften. Sindsdien zit ze voor de volle 100% op moedermelk en dat voelt gewoon ontzettend cool.

Tepelhoedjes en openbaar voeden
Zoals ik al vertelde voed ik (nog steeds) met tepelhoedjes. Dit gaat gewoon heel goed en je krijgt er ook wel handigheid in. Ik had ergens geschreven dat ik het wel een geknoei vind, want het lekt soms melk waardoor je hele shirt/bh nat kan worden als je er geen doekje onder hebt. Ik kreeg toen een reactie van een lezeres die schreef dat dat lekken ook wel minder wordt, naarmate je borsten “zindelijk” zijn hahaha. Ik merk dat ik nu inderdaad wat minder lek, zo random op de dag door. Ook het toeschietreflex is wat minder heftig maar zodra ze begint met drinken aan een borst, begint die ander ook te lekken maar daar zit dan een zoogcompres voor dus loop ik niet met natte vlekken rond.

De laatste tijd zijn we natuurlijk ook gewoon lekker op pad geweest en kwam het moment dat ik moest voeden in het openbaar. Ik vond dit best wel spannend want als je met tepelhoedje voedt, moet je echt wel even je hele borst bloot leggen om dat ding erop te plakken. We gingen als eerste uitstapje waar ik zou moeten voeden naar de dierentuin (toepasselijk). Ik nam een leger aan hydrofielen mee, trok kleding aan waardoor alles makkelijk toegankelijk was en toen ze wilde drinken zocht ik even een rustig plekje op (buiten bij de speeltuin haha). Ik hing een hydrofiel over m’n ene borst, frummelde deze wat onder m’n bhbandje over m’n schouder zodat hij bleef hangen en maakte de boel in orde. Toen ze onder de doek had aangehapt haalde ik de hydrofiel weg want ik krijg het al benauwd bij het idee dat ze onder een doek moet gaan drinken. Dit ging helemaal naar behoren en sindsdien heb ik al op menig openbare plek mijn dochter gevoed (langs het voetbalveld en in de paskamer van de Primark zelfs hahaha). Tot nu toe geen rare blikken of opmerkingen maar als mensen een stomme/vervelende opmerkingen gaan maken dan heb ik er ook al een paar klaar staan die ik terug kan vuren.

Kolven
Riep ik zo hard in het eerste blogje over borstvoeding dat ik niet zou gaan kolven, staat er nu een kolf te pronken op ons aanrecht. Ik ben als de dood dat ik straks met een flesweigeraar kom te zitten en daar krijg ik het spaansbenauwd van. Ik wil weg kunnen als dat moet of als ik dat wil, en niet gebonden zitten aan live voeden. Nu kunnen we ervoor kiezen om 1 voeding te vervangen voor een flesje Nutrilon, maar dan zit ik met volle borsten dat moment en dat is ook niet echt bevordelijk voor de productie denk ik (ik weet het ook allemaal niet, ik doe maar wat). Ik moet dus van die melk af en ik vind het zonde om weg te gooien dus dan kan je het net zo goed geven toch?
Ik huurde via mijn lactatiedeskundige een kolf (van Horigen) en na een week de huurkolf gebruikt te hebben, schafte ik er zelf een aan. Ik wilde namelijk eerst even proberen of de kolf wat voor mij was/werkte voordat ik er eentje zou kopen. Het kolven is wel een ding apart. Het voelt anders dan live voeden en het werkt ook anders heb ik gelezen. Je moet kolven echt “leren” en een kolf haalt lang niet zoveel melk uit je borsten als je baby. Ik besloot te kolven na de ochtendvoeding want dan staat de boel op knappen en voelt het allemaal nog heel vol nadat ze gedronken heeft.
De eerste keer kolven in de ochtend (5 minuutjes per borst want ik moest echt wennen aan dat gevoel en wil niks forceren en pijnlijk maken) leverde zo’n 50 cc op en de ochtend erna 60 cc. Bij elkaar 110/120 cc en volgens het pak Nutrilon wat we hadden, drinkt een baby van deze leeftijd zo’n 135 cc. Ik vond dat we genoeg hadden en die middag gaf mijn vriend een flesje. Alles ging schoon op en toen ze klaar was en genoeg had, kolfde ik weer zo’n 10 minuutjes (60/70 cc). Ik kolf nu dus 2 keer per dag: ’s morgens zo’ 5 minuten per borst en ’s middags op het moment van het flesje ook zo’n 5 minuten per borst. Ik heb dan ruim 140 cc aan melk en voor nu is dat (meer dan) genoeg. ’s Morgens vind ik het wel fijn om te kolven want dan zijn m’n borsten zó vol en daar kan ze niet tegenop drinken en ’s middags kolf ik dus zodat m’n lichaam wel weet dat er melk gemaakt moet worden.

Ik voel me wel een ontzettende koe als ik “aan de kolf hang” maar goed. Ik wil dat m’n kind een fles accepteert dus ik doe het niet alleen voor haar maar zeker ook voor mezelf! Als ik/we dan straks weg willen een dagje/nachtje weet ik dat ze flesjes accepteert (al dan niet met moedermelk of Nutrilon want ik ga geen voorraden kolven en invriezen) en dat ik van die melk af kan als dat nodig is. (We hebben trouwens van die “maaltijdzakjes” van Nutrilon in huis, dat is een voeding van 90cc water + 3 schepjes -1 zakje dus- en dan heb je 100 cc voeding. Voor “noodsituaties” zeg maar. En zo maak je niet een hele pot open, dat is zonde want het is na openen maar 4 weken houdbaar.)

Ideaal
Ik vind de borstvoeding tot nu toe heel soepel verlopen. Ik heb -op de eerste week na dan- echt geen moeite hoeven doen, pijn gehad of iets negatiefs. Ja, soms heeft ze een regeldagje/offday en komt ze om de 2 uur en drinkt ze wat vaker kleine beetjes in plaats van een volle voeding maar ach, als dat het enige is… Verder vind ik het echt zo ideaal. Is ze wat trutserig en kan ze niet in slaap komen? Hoppa, 5 slokjes drinken en ze slaapt. ’s Avonds wat huilerig? Lekker bij mama liggen en de hele avond door wat kleine slokjes hier en daar. Geen tijden in de gaten houden, niet hoeven te rekken, geen hoeveelheden bijhouden… Ja, ik vind dat toch wel het aller-allerprettigst aan het borstvoeden. Ik heb nog niet zozeer dat “wauw, dit is magisch” gevoel waar veel vrouwen het vaak over hebben en ik zie het echt nog gewoon als voeding voor mijn baby. Misschien komt dat later nog wel als je nog maar 3-4 voedingen op een dag hebt maar voor nu komt ze nog tussen de 7-10 keer per 24 uur en is het echt nog voeding in mijn beleving. Wel kan ik er van genieten, de ervaring dat het ook zo kan in plaats van met pijn en dat ze gewoon volledig op mijn melk groeit vind ik misschien nog wel het tofst aan het hele verhaal haha.

Volgende doel?
Ik heb al heel veel borstvoedings”doelen” behaald. Zo had ik als eerste doel: één keer voeden na de geboorte. Toen ik aan het eind van de kraamweek succes had geboekt bekeek ik het serieus per voeding. Elke voeding was weer een behaald doel. Daarna waren m’n doelen per dag want de kraamhulp was weg dus nu moest ik het zelf uitvogelen. Na die week was het doel om één dag te voeden terwijl ik alleen was (zonder hulp, zonder m’n vriend in huis) en toen ik dat doel behaalde bekeek ik het per week. We zijn nu een paar weekjes onderweg en “de één maand borstvoeding geven” is ook afgevinkt. Voor nu staat het doel op drie maanden! Ik hoop het te halen maar als het zo doorgaat als nu dan denk ik wel dat dat gaat lukken.

Het is een heel verhaal geworden maar ik wil gewoon vertellen en delen hoe ik het borstvoeden als leek ervaar. Ik doe maar wat, ik rommel maar wat aan maar het werkt voor ons allebei. Ik ben niet ineens een borstvoedingsmaffiamoeder geworden want zoals jullie weten is dat kleine ventje wat hier in huis rondloopt heel goed groot geworden met de fles Nutrilon en kerngezond. Maar ik weet wel dat ik het super jammer vind dat ik hem niet heb kunnen geven wat ik mijn dochtertje nu wel kan geven, maar dat is weer een ander verhaal voor een andere keer 😉 Als jullie nog vragen, ervaringen, tips, iets hebben, schroom dan niet! Ik vind het heel fijn om jullie verhalen te lezen wat betreft borstvoeding, so keep ‘em coming!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

19 reacties

 • Reageer Angela - Mama met passie 20 juni 2017 om 08:24

  Heel mooi om te lezen! Je staat er relaxt in😘 kleine tip, kijk voor de hoeveelheden wat je in de fles moet doen qua moedermelk, kijk niet naar de verpakking van Nutrilon. Een borstvoedingsbaby is anders. Kan dat jouw dochter absoluut die 135 nodig heeft hoor. Maar mijn dochter dronk bijvoorbeeld altijd maximaal 110 cc per flesje en dat heeft ze gedaan tot ze 1 werd. Als ik haar meer had gegeven, dan had ik dat nooit iedere keer kunnen kolven. Mijn borsten gaven niet meer dan na 3 keer kolven voor 3,5 voeding. daarnaast dronk ze ook niet meer dan dat. Nogmaals het is een tip, je volgt je gevoel sowieso dus top! Hier inmiddels ook alweer 4 weken een mannetje aan de borst en ga langzaam aan ook oefenen. Want wij hadden twee jaar terug dus inderdaad een flesweigeraar net voordat ik aan het werk moest. Gelukkig kregen we het voor elkaar dat ze weer dronk!
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…20 x ‘oja momenten’ in de kraamweekMy Profile

 • Reageer Manouk 20 juni 2017 om 09:04

  Wat mooi om te lezen dat de borstvoeding nog steeds lukt! Met andere voeding is ook niks mis natuurlijk, maar dit is toch op een andere manier bijzonder. Hier bij beide kinderen tot de 12 maanden borstvoeding gegeven. Ik zou qua hoeveelheden afgekolfde melk ook niet het lijstje dat op de achterkant van nutrilon (of welk merk dan ook) staat aanhouden. Als Loa bij jou drinkt dan drinkt ze namelijk veel minder. Je hebt een schema voor de natuurlijke maaginhoud. Als je Googled op ‘Natuurlijke maaginhoud baby’ dan is het de eerste afbeelding die naar boven komt :). Gewoon puur een tip hoor! Heel veel succes met jullie borstvoedingsavontuur. Knap dat je ook in het openbaar hebt gevoed!

  • Reageer Jolanda 20 juni 2017 om 12:25

   Wat een goede tip, dat wist ik helemaal niet. Ik houd ook altijd de hoeveelheid aan die op de flesvoeding staat 🙈
   Bedankt! Dat scheelt toch maar weer zn 30 cc hier. Ik dacht altijd al, dat krijg ik helemaal niet meer gekolfd hier (11 maanden al bv)

  • Reageer E 22 juni 2017 om 22:08

   Dit is niet mijn ervaring.
   Toen ik met 3 maanden weer aan het werk ging dronk mijn dochter flessen van 220 ml gekolfd melk. Dit kolfde ik ook makkelijk.
   Mijn zoontje zat op 180 met 3 maanden.

 • Reageer Lena 20 juni 2017 om 09:12

  Hier ook voeden met tepelhoedje, en idd als ze onvoldoende heeft zo nog flesje erachteraan. Ze hoeft geen honger te lijden. En tegen dat warme weer valt niet op te drinken. Lekker flesje erbij, heeft ze in ieder geval voldoende. Ik heb zoveel melk dat ik het tijdens het voeden op vang en aan het eind van de dag invries. Zo’n 150cc per twee dagen. Grappig onze meisjes schelen een paar dagen. En herken me helemaal in je verhaal. We proberen het, werkt het dan is het mooi en zo niet jammer dan. En daarna zes weken willen halen. En nu de drie maanden. Daarna wil ik denk ik afbouwen, heb al genoeg in de vriezer dus dan kan ze er nog wel ff tegenaan. Maar als het dan nog goed voelt dan gaan we lekker door. Maar vind het ook wel weer lekker om mn lijf voor mezelf te hebben, en niet constant als de drie uur om is toeschiet reflexen krijgen ed… Haha Maar voor nu vind ik het prima en geniet ik er (meestal ) van. Alleen die nachten blijven pittig terwijl manlief slaapt….. (en zich de volgende dag af vraagt of ze nu al doorgeslapen heeft )

 • Reageer Susan 20 juni 2017 om 09:19

  Wat fijn dat het goed gaat! Blijf er zo relaxed in staan, dan blijft het leuk 🙂 ik ben helaas deze keer al na 5 weken gestopt, het liep vanaf het begin al niet erg lekker en ik voelde me zo ‘gevangen’ en gestresst dat ik voor meer rust en de fles heb gekozen. Maar jammer vind ik het wel, en stiekem doen de succesverhalen ook een beetje zeer omdat ik weet hoe fijn het kan zijn!

 • Reageer Joyce 20 juni 2017 om 09:54

  Wat fijn dat het deze keer zo goed gaat! Het motiveert mij om het deze keer ook weer goed te gaan proberen.

 • Reageer Sylvia1987 20 juni 2017 om 09:57

  Ahh zo fijn dat het lukt! Hoe gaaf is het dat je kindje volledig kan groeien op jouw melk! Ik vind het ook niet zozeer magisch.. maar (zeker als ze iets ouder zijn) het kan echt een fijn momentje met je baby zijn! Nu 2 maanden mijn 2e mannetje aan het voeden.. straks kan het kolfavontuur weer beginnen als ik aan het werk ben.
  Voor de hoeveelheid afgekolfde melk in een flesje bestaat een simpele rekensom. 150 ml per kg lichaamsgewicht is de hoeveelheid per dag. Dat deel je dan door het aantal voedingen.
  Dus is je kindje 5 kg en krijgt ze nog 7 voedingen per dag: 5×150= 750. 750:7=107 ml per fles. Dit is natuurlijk een richtlijn (en soms een beetje lastig als je nog geen vast aantal voedingen hebt) maar het geeft een goede indicatie.
  Succes verder en blijf lekker voeden zolang je je er goed bij voelt! Mijn oudste zoontje heb ik tot 10 maanden borstvoeding gegeven. Als ik niet genoeg had kunnen kolven kreeg hij één keer per dag een flesje poedermelk. Ik ben gestopt omdat ik weer zwanger was en ik echt een ontevreden baby aan de borst had omdat ik minder productie had!

 • Reageer Femke 20 juni 2017 om 11:07

  Zo leuk dat het goed gaat met de borstvoeding! Het is een fijn gevoel he, je kindje helemaal zelf kunnen voeden … Ik wil ook graag beginnen met kolven en af en toe een flesje, maar ik heb een beetje angst dat Yael mijn borst niet meer wil dan! Het blijft spannend… Leuk om jouw updates over borstvoeding te lezen!
  Femke onlangs geplaatst…De week van Yael #6 : eerste keer sushi en een aanhankelijke baby…My Profile

 • Reageer Sylvie 20 juni 2017 om 11:45

  Ik zou niet weten waarom je het “drie -maanden doel” niet zou halen: zo te lezen doe je het top!! Enneh… Borstvoeding? Inbakeren? Hapjes? Kleertjes? [Vul maar in , alles mbt moederschap] Ik doe ook maar wat, zo voelt het tenminste. Fijn dat ik niet de enige ben die het zo lijkt te ervaren. Xx

 • Reageer Lisette 20 juni 2017 om 12:11

  Wat goed zeg dat het allemaal lukt. Dit komt zeker omdat je er zo relaxed mee omgaat en ook in het begin niet moeilijk deed over die kunstvoeding. Denk ik. En superslim dat je alvast gaat kolven, echt niet handig als je een flesweigeraar hebt. En ook leuk voor je vent om af en toe een fles te geven!
  Lisette onlangs geplaatst…Lisette’s weekoverzicht: over bingo, bier en behaloos door het leven gaanMy Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 20 juni 2017 om 13:19

  Heerlijk om te lezen. Echt een goede ervaring en idd heel goed dat je het met het moment bekijkt. Voelt het goed! Doen en anders lekker niet.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Bumpdate 25 & 26: Pijn, feest, hard groeiende buik en opgezwollen door het vocht…My Profile

 • Reageer D. 20 juni 2017 om 14:07

  Mijn dochtertje kon niet rechtstreeks van de borst drinken, dus kolf ik alles af! Koeienkoningin hier ook! 😉 heb de afgelopen 4,5 maanden 400 uur gekolfd en zo 80 liter verzameld! En nog niet gestopt, haha. Wat ik te weinig heb vullen we bij aan met nutrillon 🙂

 • Reageer Jessica 20 juni 2017 om 14:23

  Heel erg mooi om te lezen dat het voeden zo goed gaat en dat je het ook fijn vind om te doen. Goed dat je ook openbaar gewoon voed en helemaal mee eens dat je als jij te weinig had/hebt een flesje bij geeft. Prima toch 🙂
  Jessica onlangs geplaatst…Al mijn huisdieren, vroeger en nuMy Profile

 • Reageer Fallon 21 juni 2017 om 12:31

  Hey… dat waw gevoel komt nog wel… ik had ook steeds minidoelen voorop gesteld en wou zelf beslissen wanneer ik wilde stoppen… uiteindelijk bijna 7maand bv gegeven & hoewel ik de keuze om te stoppen zelf heb gemaakt toch mis ik het al.. dat intiem momentje… ! Zelf wilde ik geen ‘grote baby/peuter’ aan mijn borst dus ook wel blij met mijn keuze hoor! Hier wel flesweigeraar gehad, maar dat was meer uit koppigheid… :-)! Succes en geniet !!!

 • Reageer Nicole 22 juni 2017 om 07:18

  Ik geef flesvoeding maar houd me ook niet aan de hoeveelheden die t pak aangeeft haha..
  Nicole onlangs geplaatst…Schildklier update MiloMy Profile

 • Reageer Marije 22 juni 2017 om 10:05

  Ik vind het stoer van je dat je er nu zo relaxed in staat. Mocht ik bij een tweede wel borstvoeding kunnen geven, dan heb ik ook zeker weten een tepelhoedje nodig, dus het is goed om te lezen dat dat uiteindelijk wel mee valt als je in het openbaar moet voeden. Het is toch wat meer gepriegel natuurlijk. Ik hoop dat je nog heel lang borstvoeding kunt geven!
  Marije onlangs geplaatst…De Hippe DoosMy Profile

 • Reageer Anneleen 22 juni 2017 om 18:35

  Wat fijn dat het borstvoeding geven je zo goed bevalt, Manon! 🙂 Blij voor jou, omdat ik weet hoe graag je het wou proberen!
  Anneleen onlangs geplaatst…Uit mijn winterslaapMy Profile

 • Reageer Anouk 2 juli 2017 om 10:28

  Wat fijn dat borstvoeding zo goed gaat! Je heb doorgezet toen het even wat minder ging met de infectie en je mag je dochtertje al deze tijd al de voordelen van borstvoeding bieden!! Wat fijn dat je verloskundige zo alert was op een mogelijke infectie en het met een beetje zalf zo opgelost was. Bij mij was dat wel anders, er was bij mijn kraamzorg en verloskundige onwetendheid m.b.t. borstvoeding en ook als ik jouw verhaal nu zo teruglees denk ik wel is dat dat het bij mij misschien destijds ook geweest is.

  Ik wil je wel alert maken op het gevaar van tepelhoedjes, je dochtertje zal veel meer moeite moeten doen de melk er mee uit de borst te krijgen. Maar als ze goed groeit is het vast goed! Wat betreft hoeveelheid kolven sluit ik mij aan bij eerdere reacties, hou niet de hoeveelheid aan die voor kunstvoeding wordt gegeven! Je kunt er vanuit gaan dat wat je kolft op dat moment + hooguit 10 cc extra, dat dat is wat je kindje drinkt.

  Groetjes Anouk

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge